Увеличеното предлагане на офис площи ще постави под натиск наемите, смятат експерти

Увеличеното предлагане на офис площи ще постави под натиск наемите, смятат експерти

© Цветелина БелутоваУвеличеното предлагането на офис площи ще постави под натиск наемните цени и ще доведе до по-ниска заетост през следващите години. Това сочат данните за третото тримесечие на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton. На пазара се очакват над 600 хил. кв.м.


"Последните години бяха силни за пазара на офис площи, но този период е към края си – икономическият растеж се забавя, безработицата в София и в страната е близо до исторически най-ниските си нива, лихвите ще нарастват. Това ограничава потенциала за ръст на бизнеса и търсене на нови офис площи, което в комбинация с увеличаващото се предлагане ще постави пазара под натиск", прогнозира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Cushman & Wakefield Forton.


По думите й през следващите години се очакват нива на ново строителство, сравними с тези от пазарния пик през 2007-2008 г. и първите години на кризата, когато са се завършвали между 150 хил. и 200 хил. кв.м нови офиси годишно при обем на усвояване от пазара под 100 хил. кв.м.
По данни на компанията през 2018 г. в София са завършени или се очаква да влязат в експлоатация близо 180 хил. кв.м офиси, като част от тези площи може да бъдат отложени за първите месеци на 2019 г. Подобни обеми от ново строителство показват, че пазарът е близо до точката на насищане и досегашният тренд на нарастващи наеми и намаляващ дял свободни площи се обръща. Най-силно това ще се усети при по-ниския клас сгради. Делът на свободните площи клас А и Б в София се задържа на 9.5% при подписани договори за наем на 130 300 кв.м.


Инвестиционният пазар забавя активността си


Инвестиционният пазар, който през 2018 г. е движен основно от сделки с офис площи, също забавя активността си. След сделките за първокласни активи през третото тримесечие преобладават по-малки транзакции, основно за активи с потенциал за развитие и покачване на стойността. "Силното първо полугодие на пазара доведе до нереалистични очаквания за цени и нива на доходност сред много собственици на бизнес сгради. Това блокира пазара и доведе до липсата на инвестиционен продукт въпреки наличието на почти 1 млн. кв.м първокласни площи в София", коментира Явор Костов, мениджър "Капиталови пазари" в Cushman & Wakefield Forton.
Според него се изчерпват възможностите за сделки поради липсата на качествен продукт и твърде оптимистични очаквания на собствениците.


Данните на Cushman & Wakefield Forton показват, че към деветмесечието на 2018 г. са приключени транзакции с офис площи за над 227 млн. евро, което е над два пъти по-голям обем в сравнение с предходната година. Офис площите остават водещ сегмент на пазара на бизнес имоти с над 55% от общия обем на транзакциите.


Споделените офиси - все по-значим фактор


Споделените офиси (coworking space) стават все по-значим фактор на пазара заради комбинацията от цена, гъвкавост и удобства, които предлагат на наемателите. По данни на Cushman & Wakefield Forton общата им площ в София е близо 27 хил. кв. м с над 3. 1 хил. работни места, като в това число влизат и т.нар. офиси с допълнително обслужване (serviced offices). Според компанията основното предимство на споделените офиси е, че предлагат работни места под наем в комбинация с допълнителни услуги за гъвкав период от време – от един ден или седмица до няколко месеца или година.


Основните ползватели на тази концепция са компании от бързо растящия IT сектор и това е причината собствениците на офис сгради все по-осезаемо да усещат конкуренция в нейно лице, е прогнозата на консултантската компания. Към момента споделените офиси са едва 1.5% от общото предлагане на пазара в София, но сегментът се разраства бързо, като очакванията на Cushman & Wakefield Forton са за увеличение на тези площи с до 50% до края на 2019 г., а концепцията ще навлезе и при по-високия клас офис сгради.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1241 Весело

  колко ли трябва да си бягал от училище, за да напишеш как 1.5% евентуално щяло да се увеличи с 50% и да съчиниш цяла статия от това?

  такива кръгли прогнози може да даде само врачка по телефона.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Понеже падат наемите ,бай Х ще удари едно рамо на поредния ,,редник" и ще му купи сградата ,та да не страда.

 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1162 Весело

  В България НЯМА такова нещо, което да натисне които и да било цени надолу. Питайте брокерите, те ще ви обяснят най-добре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK