България и Гърция подписаха декларация за развитието на жп връзка Солун - Русе

България и Гърция подписаха декларация за развитието на жп връзка Солун - Русе

© Правителствена Информационна СлужбаМинистър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас подписаха в "Евксиноград" съвместна декларация за развитието на железопътната връзка Солун – Кавала - Александруполис – Бургас – Варна - Русе. Документът предвижда създаването на съвместна проектна компания, която да работи по реализация на следващата фаза на проекта.


До средата на декември ще бъде подготвено и Междуправителствено рамково споразумение за развитието на железопътната връзка. Началото на проекта беше поставено с Меморандум за разбирателство, който беше подписан от министрите на транспорта на България и Гърция в гр. Кавала през септември 2017 г.


Проектът е от голямо стратегическо и икономическо значение. Изграждането му е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море.


В съвместната декларация, подписана днес, се предвижда също така възможността да бъде разгледано разширяването на обхвата на Меморандума за разбирателство чрез увеличаване на интермодалността на проекта, включително по-нататъшното развитие на шосейната връзка от Александруполис до Бургас.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK