Строителният бранш смята, че е атакуван от конкуренти от чужбина

Мирослав Мазнев

© Надежда Чипева, Капитал

Мирослав МазневЗлепоставянето на българските строителни фирми може да идва от компании от чужбина с апетити към десетките милиарди евро, които предстои да бъдат вложени в инфраструктурни проекти в страната през следващите няколко години. Тази теза изразява в интервю във вестник "24 часа" изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Мирослав Мазнев.


"Сега на някои компании десетки милиарди евро, които предстои да бъдат вложени през следващите няколко години в инфраструктурата на страната ни, им се виждат много апетитни. Злепоставят се българските фирми с цел да бъдат изместени, но това дори и да се случи така, пак ще имат нужда от нашето участие и работници. Вие да сте виждали немски, австрийски, испански или италиански работници, които да строят на обектите в България, независимо че главните изпълнители са от тези страни?", казва Мазнев.


Той допълва, че ръководената от него организация търси съдействието на институциите по най-бързия начин да се докаже има ли допуснати нарушения от строителни компании и кои са тези, които са подели кампания срещу компаниите в него.
Коментарът му идва след призивите на премиера да се намерят начини да се извади "Джи Пи груп" от проектите с европейско и държавно финансиране, информации за десетки случаи на некачествена работа и сигнали за злоупотреби с европейски пари.


Има грешки, да има и санкции


"Призоваваме институциите и ще им съдействаме, приканваме ги да се извърши точно и ясно обследване и съдопроизводство там, където има допуснати нарушения, и да се потърси незабавна отговорност на всички тези, които нанесоха щети на бранша и имиджа и авторитета на страната", допълва той. Мазнев изразява съжаление, че в кампанията са се включили много "отговорни политици", които преди произнасянето на разследващите органи са хвърлили обвинения към "всички близо 250 000 души", които работят по обектите.


Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България посочва, че при реализирането на стотици проекти са възможни грешки и затова са предвидени съответните санкции. "В последните 10 години след неоснователни обжалвания по данни на Министерството на околната среда и водите общо забавянията по проекти са над 32 години. Ние считаме, че трябва да се търси отговорност от тези хора. Съдът е отхвърлил жалбите им като неоснователни, но резултатите от техните действия са неусвоени средства и хора, които са лишавани от работа", допълва той.


Коментирайки призивите за спиране на финансирането на проекти с европейски пари, Мазнев посочва, че това са родоотстъпнически действия с политическа или икономическа цел. "Това е тесен кръг, който увлича определени групи около себе си - хора, които не са достатъчно осведомени и частично представят позицията си", е неговото мнение.


Милиони се давали за екология, а програмата за саниране била успешна


На въпрос дали се полагат достатъчно грижи за природата при реализацията на строителните проекти изпълнителният директор на камарата на строителите отговаря, че само недобронамерени хора могат да говорят, че строителството цели да причини екологични катаклизми. "Строителството е регулиран процес. Преди да се строи, се извършват обстойни и експертни проучвания на влиянието, което би оказал един обект. Провеждат се обществени обсъждания. За всеки обект са предвидени значителни суми за екология, понякога десетки милиони левове са насочени за тези мерки. Там, където има намеса в природата, винаги има и компенсаторни мерки", обобщава той.


Що се отнася до атаките срещу програмата за саниране, според Мазнев те са "абсолютна манипулация". Според него проблемите с реализацията й са били незначителни и тя може да бъде определена като изключително успешна. "От над 2000 обекта, които са изпълнени, подадени сигнали за някакви нередности при изпълнените има за 5% от тях, или за около 100 обекта. От тях само в 20, или в едва 1% от всички обекти, са открити основателни причини да се твърди, че там има недобре изпълнени строителните работи, и тези проблеми са отстранени. Заради преекспонирането на този 1% пропуски в обществото остава горчилката, че цялата програма е опорочена", аргументира се Мирослав Мазнев.


Предложения за законови промени


В интервюто той посочва, че през първото полугодие строителният бранш отбелязва годишен растеж от 15.6%. Допълва и че новото ръководство на камарата, избрано в началото на годината, си поставя за цел да работи много по-активно по решаване на проблемите на бранша и това е причината да са имали разговори с всички партии в парламента.
Според Мазнев браншът има проблеми заради текстове в Закона за устройството на територията, Закона за обществените поръчки и други законови и подзаконови нормативни актове, но вече са дали своите предложения за промени в тях


На въпрос за проблемите с намиране на работна ръка изпълнителният директор на камарата на строителите посочва, че той съществува заради четири фактора – ниското заплащане, липсата на перспектива и сигурност, атаките срещу строителните фирми и социално-икономическите условия, които се предлагат в страната.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1194 Разстроено

  Тея са паралелна реалност просто - ТЕЦ Доган с НСО, щото някой искал да го трепе от чужбина, тези ДСтроители ги страхуват външните фирми, ЦЕКОлобито ги страхуват австрийските лифтове. Явно империалистите чужбински са новата заплаха за суджучения конструкт...

 2. 2 Профил на ПараГраф
  ПараГраф
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Нямат никакъв шанс чуждите фирми, дори и да спечели някоя, местния бизнес държи инертните материали и логистиката, има примери със спечелили чужди фирми за които бетоновите възли изведнъж вдигат цената х2 и те си умират сами. Единственият шанс е да правят консорциум с нашите "правилни" фирми.

 3. 3 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Чуждестранните фирми със сигурност ще работят по-качествено. Честно казано, друго не ме интересува...

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 4. 4 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 456 Любопитно

  Обърнатата палачинка май е прегоряла, а ?

 5. 5 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 353 Неутрално

  абе тея нещо
  координарано започват пак
  руските глупости.
  всъщност атаката е срещу
  българския гражданин, заради
  криминалните начини, по които
  се вземата обществени поръчки.
  а тоя си мисли, че е много умен.
  крадеца вика дръжте крадеца.
  къде беше бе мамин сладък, когато
  гебесе или трейс подисваха анекси за десетки
  милиони и така оставяха икономиката ни в
  блатото. руска пропаганда.

 6. 6 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  Много лошо гледа др. Мазнев.

  Другари, не е необходимо други да ви злепоставят. И сами се справяте добре. А що се отнася до проекти с евросредства, ако зависеше от мен, щях да каня японси фирми с работниците си. И няма да излиза по-скъпо.

 7. 7 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 276 Весело

  Програмата за саниране и изключително успешна, за някои, по един милион на обект!

 8. 8 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 508 Неутрално

  явно от историята за доган се вдъхновиха.
  Освен и на тях охрана от НСО да им сложим

  иаче ако ви се струва че ремонтите и инфраструктурата са некачествени, това е илюзия. Внушават ви го. Тея дупки по пътищата, падащи изолации, криви павета и тн са саботаж от чужди агенти - ходят през ноща да рушат за да се докопат до милиардите.

 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Това никак не е лошо, защото цените на новото строителство се увеличиха неимоверно. Конкуренцията може да ги свали.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Хубаво е да има и чужди фирми ,защото нашите строят бавно и некачествено. Особено за общ. поръчки където печелят само приятелчетата на Бай Х.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Весело

  Мазнев , мазното свърши май?

 12. 12 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 945 Весело

  Щом друг дава парите за европроектите,той ще иска и да си ги реализира и прибере обратно.
  По-рано Русия ни превзе със сила,сега Европа ни превзема и купува с пари.
  Спрете ги тези програми.Те хранят лакомата и мързелива мафия.

 13. 13 Профил на haralkaram
  haralkaram
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Подкрепям свободната конкуренция. Такива изказвания като това в статията показват колко са безсилни корумпираните ни строителни фирми.
  Няма да забравя отговора на Фандъкова на въпроса защо въпреки ежегодните "наказания" към някои изпълнители за некачествена работа те пак биват преизбирани - цитат "Ами надявам се да са си научили урока". Докъде сме стигнали да позволяваме на тази марионетка така да се подиграва с нас.

 14. 14 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#13] от "haralkaram":

  стигнали сме дотам след яростно промиване
  на мозъците на хората от кримоналния синдикат
  на ченгетата около лщбен гоцев и ахмед доган.
  хората не искат да гласуват, което е идеално за тях.
  за това трябва да се гласува.
  инак беггом марш от тука.

 15. 15 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Умряла някоя чуждестранна фирма да се занимава с вас.

 16. 16 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 638 Весело

  На калпавата ракета - космосът и пречи

 17. 17 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2961 Гневно

  Никой не ви злепоставя, просто сте некадърни

 18. 18 Профил на Вратарa
  Вратарa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  БГ строителният бизнес няма интерес да разполага с качествени и кадърни ръководители, инженери и работници поради простата причина, че кадърният върви и със съответното по-високо заплащане. Кълбото черва е така оплетено, че каквато и простотия да се сътвори и с каквото и да е качество, фирмата си прибира парите 100% гарантирано без неустойки или санкции понеже е на наше момче, което е платило където трябва. Надзорът също работи за пари и ако ме разбирате правилно ще подпише всеки документ включително ако пише, че това е строеж на Айфеловата кула. Надзорните фирми също са на наши момчета, не се съмнявайте в това. Държавните служители по строителния контрол се облизват като куче на кренвирш около всеки обект понеже умишлено са държани на ниски заплати. Условията по безопасност дори не са нулеви, те са по-опасни и от нулата понеже безхаберието и некадърността убиват. Къде и кога се изнасят резултати от загинали в трудови злополуки в строителството? Никъде и никога. Бранша е паднал дотам, че овчарите станаха майстори, а за инженер се учи с матура по български.

 19. 19 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#17] от "arcanum": Не че са некадърни, а са пркомерно много крадливи. И не става дума за тези “250,000” строители а за шефовете на фирмите и тези около тях. Предполагам че къщата (може би вече палат) на г-н Мазнев не е строена както обществените обекти, които е строил!

 20. 20 Профил на Сотю Поплъжичков
  Сотю Поплъжичков
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Няма страшно. Вие пък сте закърмени с идеите на марксизма-ленинизма и отряда Чавдар.

 21. 21 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  А швейцарците пречат на Цеко, да развива зимен курорт от световна класа в Банско.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  Няма нужда никой да ги атакува, те сами се провалят.

 23. 23 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Всички виждаме и ползваме построеното и може без специални знания да разберем дали строителството е качествено. На магистрала не разчитам на сервото, а държа здраво волана. Особено при мостове конструкции. А сканирането ще създаде многоработа

 24. 24 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#23] от "hammurabi":

  ... на прокуратурата, при сериозна политическа промяна. "Изберете българското" при обществените поръчки плаши.

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5285 Неутрално

  До коментар [#24] от "hammurabi":

  А Граф Игнатиев - като срокове и изпълнение ? Ако падне сняг не ми се мисли какво ще стане.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK