Анализатори: Заложеният дефицит показва, че кабинетът се готви да харчи непрозрачно

Старши изследователят в ИПИ Петър Ганев коментира, че прекомерното раздуване на текущите разходи в една наглед добра година може да изиграе много лоша шега, ако икономическите процеси се влошат.

© Цветелина Белутова, Капитал

Старши изследователят в ИПИ Петър Ганев коментира, че прекомерното раздуване на текущите разходи в една наглед добра година може да изиграе много лоша шега, ако икономическите процеси се влошат.Бюджет за 2019 г. с близо 1 млрд. лв. излишък вместо 600 млн. лв. дефицит е възможен при това без обществото да се отказва от увеличение на заплатите на учителите и общо в бюджетната сфера. Днес анализаторите на Института за пазарна икономика (ИПИ) представиха алтернативен бюджет, в който без промяна на данъчно-осигурителната тежест залагат по-нисък процент на преразпределение през бюджета, по-голяма свобода на избор в осигуряването и по-голяма самостоятелност на общините.


Графиката показва как през последните три години правителството залага в бюджета дефицит, а след това реализира излишък.

© Дневник

Графиката показва как през последните три години правителството залага в бюджета дефицит, а след това реализира излишък.


Залагането от Министерството на финансите на дефицит (от 0.5%) при очаквания за близо 4% реален растеж на икономиката е меко казано неразумно и показва ясно желание за непрозрачно и безконтролно харчене в края на годината, коментира главният икономист на института Десислава Николова.
Освен това предвиденото увеличение на разходите надхвърля двойно ръста на икономиката като във всички сектори с изключение на образованието се дават повече пари без реформи, добави старши изследователят Петър Ганев.


От графиката се вижда как през 2018 и особено 2019 г. увеличението на разходите е много по-голямо от увеличението на приходите.

© Дневник

От графиката се вижда как през 2018 и особено 2019 г. увеличението на разходите е много по-голямо от увеличението на приходите.


ИПИ предлага увеличение на заплатите в държавния сектор, както обещава и правителството, но с намаляване на администрацията с 10%. От официалните данни се вижда, че от средата на 2015 г. заетите в обществения сектор са практически константа, което означава липса на административни реформи, коментира Петър Ганев.


Друга идея е по 2 процентни пункта от здравната и пенсионноосигурителната вноска да се пренасочват в частни фондове, за да имат осигурените по-голяма възможност за избор. Както и в предишни години ИПИ настоява за премахване на данъка върху дивидентите и лихвите по застрахователните премии, да се намали облагането на едноличните търговци от 15% на 10%, да се премахнат националните доплащания в земеделието и диференцираната ставка на ДДС в туризма, да не се вдига минималната заплата и минималният осигурителен доход.


Традиционната "касова бележка" на ИПИ илюстрира колко струва издръжката на държавата на всеки гражданин - от новороденото до пенсионера.

© Дневник

Традиционната "касова бележка" на ИПИ илюстрира колко струва издръжката на държавата на всеки гражданин - от новороденото до пенсионера.

Икономистът Калоян Стайков представи разчети, от които се вижда, че системата на здравеопазването, за която с години се твърди, че е недофинасирана, всъщност разполага с достатъчно голям ресурс. При среден доход на гражданите от около половината от средното в ЕС, по разходите за сектора, изчислени като дял от брутния вътрешен продукт, България е втора в ЕС кат по-висок дял поддържа само Словения, поясни той.


Воплите идват от болничната помощ, която е финансирана, колкото е средното ниво в ЕС (като % от БВП), при лекарствата и медицинските изделия финансирането в България е двойно по-високо от средното в ЕС, а при амбулаторната помощ - двойно по-ниско, каза Стайков. Това означава, че има дисбаланси и проблеми, които първо трябва да се установят, а след това да се търсят решения.


Според ИПИ пациентът трябва да бъде поставен в центъра на системата чрез осигуряване на възможност за избор, достъпност до навременни и качествени услуги и прозрачност както при осигуряването, така и при доставките на здравни стоки и услуги. Информационната система пък трябва да се изгради така, че да обслужва доставчиците на тези услуги, а не държавната администрация, добави Стайков.


Анализаторите на института изчисляват, че бюджетът за догодина, подготвен от Министерството на финансите, ще струва на всеки български гражданин (включително децата и пенсионерите) по 6306 лв. за годината (вижте "касовата бележка" вляво). Издръжката на администрацията излиза 334 лв. на човек, на вътрешния ред и сигурността - по 460 лв., образованието и науката - 671 лв., здравеопазването - 746 лв., социалното подпомагане - 555 лв. Най-голямото разходно перо в бюджета за догодина остават плащанията за пенсии като средно на човек се падат 1423 лв. Около половината от общата сума - 3149 лв., са стари дългове.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Ами народа гласува така ,тези ,които са управляващи са решили така , ние и да ръсим мозъци и да не ръсим ,нищо не можем да променим , ще гласуваме на следващите избори ,след което пак тези или други ,пак ще ни кандилкат ,ще ни харчат данъците за глупости и ние пак няма да сме удовлетворени ,така ,че се получава перпетум моббиле .

 2. 2 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  Последни кражби, моля!

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  За съжаление нищо различно: в година на избори ВСИЧКИ са били изкушени и са правили подобни неща!
  Очевидно няма КОЙ и КАКВО да спре тези порочни практики!!!!

 4. 4 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Бантустанците си го заслужават. Не е проблемът, че се краде. Проблемът е, че с тези несметни милиарди един кръг става толкова силен, че робите никога няма да могат повече да го мръднат. Тази икономическо мощ е по-силна от всяка правителство и държава.

 5. 5 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  На Ганев предложението е да ги даде на Бойкикиев и Нинова да ги разпределят?

 6. 6 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  А тъй.. като има излишък "експерти" се изказват че ще се харчи непрозрачно. Ако има дефицит "ескперти" се изказват, че ще се харчи... непрозрачно.

  Зайо дали е със шапка или без шапка, все се намират "експерти" да го набият.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3216 Гневно

  Лекарствата и мед.изделия най-скъпи в ЕС ,а ГЕРБ искат да наливат още в кацата. Няма реформи . Бюджет на статуквото ,предизборен.

 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Ахаахахах, ситуацията сигурно ще се промени с времето, но в момента под тази статия, всички мнения против властта имат само по много минуси.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#2] от "arcanum":

  Уви, това трае повече от 30 години у нас и кражбите никога не спират. Увеличават се и стават все по - преплетени и сложни !

 10. 10 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  Няма угодия за комунетата.

  Gunter glieben glauchen globen
 11. 11 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  А КОГА СА ХАРЧИЛИ ПРОЗРАЧНО ТИЯ КРАДЦИ

 12. 12 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Веднага да се възнаградят "анализаторите на Института за пазарна икономика" от другаря Сорос! Толкова се трудят за "либералните ценности" и разбойническия "BG капиталист". Да се спре веднъж за винаги с взирането в канчето на родния олигарх и желанието за справедливо разпределение на БВП!

  О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахил ..........
 13. 13 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Че кога кабинетите Му са харчили прозрачно? Не помня такъв период. Министерството на финансите се ползва като частна касичка - мине се не мине време и икономическият и финансов гений на републиката току извади от "личния" си бюджет няколко милиона и "...дадох...", "...спасих...", "...платих...", "...осигурих...", изобщо борисономика. Подлеца Горанов може да хапе като зло куче за пет лева, но стои като пудел на задни лапи, когато му поискат десетки, дори стотици милиони. За малки кокетни стадиончета може, но за клетници - не!

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално

  Що , това нещо ново ли е. Откакто ГЕРБ са на Власт, все така си харчи.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално

  Що , това нещо ново ли е. Откакто ГЕРБ са на Власт, все така си харчи.

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  На Ганев предложението е да ги даде на Бойкикиев и Нинова да ги разпределят?
  —цитат от коментар 5 на О, ко ма напрай!


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Супер вярно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3562 Разстроено

  Виждам, че ГЕРБерските тролове са се активизирали... Тъжно е. Седите в някоя гнусна стая, неспособно да правите нищо друго, освен да спускате опорките, написани от някой, близък до Бойко. Който, впрочем, е изпаднал в политически амок - не говори, не коментира, не е ясно дали е премиер. Всъщност, май не е. Премиерите са Доган и Пеевски.

 18. 18 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#12] от "БГА Балкан":

  Хахахахаха, колко умно казано. Браво!
  Сибирските кедри ли ти го нашепват, робе?

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 19. 19 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Не може при при почти нулев дефицит да се пишат подобни небивалици. Щеше да има някаква логика ако беше увеличен, но е намален и очевидно така наречените анализатори са обикновени драскачи решили да правят платени внушения.

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#7] от "джендър дебне в храсталака":

  "Лекарствата и мед.изделия най-скъпи в ЕС ,а ГЕРБ искат да наливат още в кацата. Няма реформи . Бюджет на статуквото ,предизборен."
  ============
  С повечето констатации съм напълно съгласен. Да, лекарствата са безумно скъпи, не ми се иска да правя заядливи изчисления как грам активно вещество може да се окаже 5000 лева или повече. Да, предизборни бюджети правят всички, даже мога да припомня как БСП предизборно увеличава пенсиите, които вероятно ще плаща друг. Да, Герберите наливат, но не в пробита каца, а в скачени съдове, от които се пълнят други.
  Не искам обаче да си говорим за реформи, защото реформи имаше, но такива, които дават плачевни резултати. Здравната каса се оказа посредник, който изяжда поне толкова, колкото е необходимо. Делегираните бюджети промениха схемата в образованието и доведоха до дондуркане на илитерати. Поредната измислена реформа няма автоматично да промени нещата. Пари срещу реформи от 30 години е празен лозунг.
  Нали сега в застраховането правят "реформа"? Харесва ли ти?

  Еретик
 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#10] от "Alarmstufe: Rot":

  "Няма угодия за комунетата."
  =============
  По принцип си прав, макар че вероятно го разбираме по различен начин.
  За мен всички управляващи са такива. Просто А, Б, В и ..... отбор. Където да разровиш, все излизат стари партийни книжки и родове, а ние само избираме между нароените отбори.

  Еретик
 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Едно време Герб се вслушваше, макар и отвреме - навреме, в подобни анализи. Сега са си повярвали напълно и това според мен е началото на края - пълно отделяне на действията на властта от действителните нужди на хората и на обществото.
  Така свършиха всички предишни - и Костов, и царят, и Станишев....

 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Че това е основната цел на всички политици, те и затова толкова драпат да се докопат до властта, за да могат да харчат непрозрачно. Макар че в последно време не се свенят да крадат и прозрачно, просто не им пука.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 24. 24 Профил на Антикомунист и антиГЕРП
  Антикомунист и антиГЕРП
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Днес първата производна на БКП помогна на втората производна на БКП да даде летище София на концесия. Гадно, противни, крадливи комуноиди!!! Давайте го направо на Гад Зееви!! Или сте предвидили да е за Гад Шишиви!

  Бъдещата устойчива енергетика ще е симбиоза между ядрени генериращи мощности и ВЕИ. Ето защо е важно да се построи безопасната АЕЦ Белене възможно най-бързо!!!
 25. 25 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2979 Любопитно

  Интересни числа! 😰
  1423, лв., или нещо подобно, "струва" издръжката на "пенсия", средно?!😰
  Да не би да са се объркали, тия от ИПИ-то нещо?!

 26. 26 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2979 Любопитно

  Интересни числа! 😰
  1423, лв., или нещо подобно, "струва" издръжката на "пенсия", средно?!😰
  Да не би да са се объркали, тия от ИПИ-то нещо?!

 27. 27 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Мръсна крадлива сган!

 28. 28 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Този пишман анализатор откровено лъже и манипулира простия народ :)
  Няма как да се харчат пари без да се знае къде отиват, без предварително да се обяви за какво се харчат.
  Няма как да стане!
  Всичко става с документи.
  Нали това е работата на опозицията, Прокуратурата, медиите - да проследяват как се харчат парите.
  Но простия народ ще повярва на този анализатор, естествено ;)

 29. 29 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 1378 Весело

  Реформи не могат да се направят у нас, защото Народа не желае!
  На всеки опит за реформа се скача на протести, обикновено платени от БСП.
  Е, няма да има реформи - хората не желаят. Само мрънкат ;)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK