Търговци ще заведат иск срещу Столична общината за ремонта на "Граф Игнатиев"

Общинският съветник Николай Стойнев и собственикът на ресторан "Мамма миа" Николай Йорданов.

© Юлия Лазарова

Общинският съветник Николай Стойнев и собственикът на ресторан "Мамма миа" Николай Йорданов.Собственици на търговски обекти и бизнеси разположени по улца "Граф Игнатиев" ще заведат общ съдебен иск срещу Столична община за пропуснати ползи, заради продължаващият вече 7 месеца ремонт на улицата. Това обяви Диана Дамянова - собственик на заведението "Мекици и кафе" на днешната среща между представители на общината и бизнеса.


Ремонтът започна на 7 май и оттогава цялата улица е блокирана, като движението на пешеходци е силно затруднено, а голяма част от търговските обекти са затворили, а други работят с големи финансови загуби. Това, заедно със закъснението на ремонта, който трябваше да приключи в началото на октомври, събуди недоволството на търговците. Така след серия от изяви в медиите на собственика на ресторант "Мамма миа" Николай Йорданов от общината решиха да организират днешното събитие.


Основните искания на присъстващите граждани, които бяха изпълнили американския център в Столичната библиотека, бяха общината да ги обезщети и да даде точен срок кога ще приключи ремонта. Те обаче не получиха ясен отговор на нито един от двата въпроса.
На срещата се разбра, че няма яснота кога ще приключи ремонтът, много пешеходци са получили трамви, преминавайки по улицата, а част от канализационните тръби не са подменяни, макар именно тези дейности да се споменяват от кмета Йорданка Фандъкова като причина за забавянето проекта.


Съветниците Ботьо Ботев, Силвия Христова и Зафир Зарков. Изправен в ляво е Николай Стойнев.

© Юлия Лазарова

Съветниците Ботьо Ботев, Силвия Христова и Зафир Зарков. Изправен в ляво е Николай Стойнев.


През "Дневник" Диана Дамянова, която е бивш медиен съветник на генералния изпълнителен директор на "Лукойл България" Валентин Златев, заяви, че е събрала 20 търговци с бизнес по "Граф Игнатиев", с които се готвят да заведат колективен иск за пропуснати ползи срещу общината. По думите й всеки ще има финансови претенции за поне 20 хил. лева и е абсолютно сигурна, че ще спечели делото.


Николай Йорданов предложи няколко варианта общината да обезщети търговците. Сред тях бяха общината да плати наемите на обектите по улицата, да им предостави безплатно паркоместа, тротоарно право или място за реклама.


Започваме с извиненията


Първо искам да поднеса своите извинения към вас, има доста неясноти за ремонта, очевидно има проблем с комуникацията", започна общинският съветник и председател на комисията по икономика Николай Стойнев.Той обеща, че общината ще намери начин всички собственици да получат достъп до графика на ремонта, както и "ясни отговори" на въпросите, които те задаваха днес, но в срок до 10 дни.


Заедно със Стойнев на събитието присъстваха колеги му в общинския съвет Силвия Христова, Ботьо Ботев, Зафир Зарков, Стефан Марков, зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев, представители на различни дирекции в общината и Петър Велев - ръководител на отдел "Инженерни и строителни дейности" в "Софийка вода". Фирмата изпълнител на ремонта - "Джи пи груп", беше изпратила Георги Гигов, който ръководи проекта за ремонт на улицата. Модератор на срещата беше Павел Вълчев от социологическата агенция "Алфа рисърч".


Изказване на Гигов, че на работниците на фирмата е напълно забранено да пият алкохол по време на работа, предизвика смях в цялата зала.


Търговци ще заведат иск срещу Столична общината за ремонта на "Граф Игнатиев"

© Юлия Лазарова


"Целта ни е до края на месец ноември да пуснем трамвайното движение по улицата", каза Крусев, който преди 3 седмици каза, че трамваят ще бъде пуснат в началото на този месец. Зам.-кметът обяви, че до идването на коледните празници по обекта ще се работи усилено, а ако завили дъжд или сняг работниците ще опъват шатри. "Работи се така, че в следващите 20 години тази улица да не се пипа за нищо да света", каза Крусев, като имаше предвид, че на "Граф Игнатиев" няма да се стигне до случващият се често в София "ремонт на ремонта".


"Всеки ден има проверки от комисия, всеки ден преправяме нещо", каза Георги Гигов от "Джи пи груп". "Не мога да коментирам точни срокове", каза още той, но отбеляза, че досега ремонтът трае 123 дни от предвидените 300. По първоначален график целият проект за ремонти - на ул. "Граф Игнатиев",градината около "Св. Седмочисленици" и улиците "Солунска", "6-ти септември" и "Цар Иван Шишман" трябваше да са завършили през март догодина. Последни три обаче все още не са започнали.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK