Как Столичната община и БНР разбраха, че радиото от 20 години не плаща такса смет

Как Столичната община и БНР разбраха, че радиото от 20 години не плаща такса смет

© Надежда Чипева, КапиталПрез януари догодина Българското национално радио (БНР) за първи път от 1997 г. ще плати такса смет на Столичната община.


Причината през последните 20 г. това да не е правено е, че от влизането в сила на Закона за местните данъци и такси през 1997 г. досега ръководството на радиото не е изпълнило задължението си да декларира сградата на бул. "Драган Цанков" в общината. Администрацията пък не е установила това, защото общинската информационна система няма връзка с Имотния регистър.


Това се разбира от отговори на БНР и Столичната община до "Дневник". Поводът бе погасителен план, гласуван от общинския съвет в четвъртък, по който радиото да плати дължимите близо 1.9 млн. лева по такса смет за периода от 2013 до 2018 г. - колкото е давността за неплатени данъци и такси. БНР стопанисва сградата си на бул. "Драган Цанков" и "гаражно-складово стопанство" на бул. "Цариградско шосе". Имотите са публична държавна собственост като в този случай таксата се дължи от стопанина, а от данък сгради обществената медиа е освободена.
Задължение на всеки собственик е да си декларира собствеността в определен срок, каза зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. "Ръководството на БНР няма информация поради каква причина това задължение не е изпълнявано през годините", отговориха от радиото. Настоящият генерален директор на радиото Александър Велев е заемал поста и от 1998 г. (година след влизането в сила на закона за местните данъци) до 2001 г.


Всяка година общината прави ревизии на задълженията на държавни и общински институции и учреждения в града. При тези проверки тя разбира дали даден собственик е декларирал своя имот и какви са задълженията му за местни данъци и такси, се казва в отговора на общината до "Дневник".


Така за 5 години е установено, че всички университети в столицата, Националният дворец на културата, Министерството на правосъдието и областната управа на София не са декларирали стопанисваните от тях сгради и не са плащали такса смет, каза пред "Дневник" зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Задълженията винаги са за милиони, като от администрацията общината изпраща до длъжниците покана да изплатят парите. Най-често те оспорват и започваме съдебно дело, поясни Барбалов. В по-редки случаи институциите постигат споразумение за разсрочено плащане.


Според Дончо Барбалов за всички общини в държавата ще е полезно, ако има автоматична електронна връзка между регистрите и Имотния регистър. "Водим разговори в тази посока и надявам се от догодина тази връзка да бъде направена", каза зам.-кметът по финансите. Той посочи, че свързването на общинската система с тази на КАТ е изключително полезна, защото без платен данък превозните средства не могат да преминат годишен технически преглед.


В случая с БНР обаче не проверка довежда администрацията до информацията, че радиото не е декларирало в общината държавните имоти, а имотният пазар. В края на 2017 г. избран от ръководството независим оценител променя пазарната стойност на управляваните от радиото имоти. Така през март 2018 г. БНР изпълнява законовото си задължение и декларира промяната пред общината. Тя пък установява, че това не е правено досега. Сега радиото ще трябва да плати такса за 5 години назад.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK