През 2019 г. ще се набират проекти за европейско финансиране за 1.2 млрд. лв.

През 2019 г. ще се набират проекти за европейско финансиране за 1.2 млрд. лв.

© Цветелина Белутова, КапиталОбщо 53 процедури за набиране на проектни предложения на стойност близо 1.150 млрд. лева ще бъдат обявени през следващата година по програмите, съфинансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове, съобщи правителствената информационна служа. Това е решено по време на заседание на Съвета за координация на управлението на средствата от ЕС към Министерския съвет.


Към момента по програмите са обявени 408 процедури за набиране на проектни предложения на стойност 17.996 млрд. лева, договорени са над 14.5 млрд. лева, или над 62.5% от общия бюджет. До бенефициентите са достигнали над 25.3% от бюджета на всички програми, или близо 6 млрд. лева, сочат данните на съвета.


Следващата година ще е особено важна, успоредно с изпълнението на настоящия програмен период ще стартираме подготовката за следващия. Това е заявил заместник министър-председателят Томислав Дончев, който е председателствал заседанието. По думите му, цитирани от правителствената пресслужба, от изключително значение за подобряване на ефективността на европейските средства е да се осигури максимална синергия както между отделните програми, така и по отношение на предвидените в тях процедури.


Индикативните годишни работни програми на управляващите органи са качени в публичния модул на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС и могат да бъдат изтеглени от тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK