Съдът окончателно отмени служебното изчисляване на сметката за ток при повреден електромер

Съдът окончателно отмени служебното изчисляване на сметката за ток при повреден електромер

© Юлия ЛазароваСъдът окончателно отмени част от правилата, по които служебно се определя потреблението на ток от битови и фирмени потребители, когато електромерът е повреден или липсва. Това се случи, след като петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решението на долната инстанция.


Делото стигна до съда след протест на прокуратурата. Тя оспори разпоредбите на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Те са приети през 2013 г., а държавното обвинение е отнесло проблема пред съда през миналата година.


Според петчленния състав на съда оспорените разпоредби са незаконосъобразни и трябва да се отменят. Магистратите са отчели нарушения на основните принципи на Административно-процесуалния кодекс - за законност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност.
Отменените текстове уреждат правилата, по които досега електроразпределителните дружества са изчислявали потреблението на клиентите си, които нямат електромер или уредът за измерване е повреден, превключва неточно от дневна на нощна тарифа или е бил манипулиран. Прокуратурата ги оспори, защото пресмятането е едностранно - от компанията оператор, и затова е непублично и непрозрачно.


Според отменените правила при повреда или неточна работа на тарифния превключвател отчетената електрическа енергия се разпределяше на база на аналогичен предходен период. При липсата на такъв количествата се коригираха в съотношение 60 на сто за дневна и 40 на сто за нощна тарифа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK