ВМЗ ще произвежда дронове за израелски партньор

Износът в сектора на продукти, свързани с отбраната, за миналата година отбелязва над 20% растеж, сочат данните на министерството.

© Надежда Чипева, Капитал

Износът в сектора на продукти, свързани с отбраната, за миналата година отбелязва над 20% растеж, сочат данните на министерството.ВМЗ Сопот подписа договор за сътрудничество и трансфер на технологии с израелската компания Aeronautics Group, на базата на който ще започне производство на безпилотни летателни апарати (дронове), съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.


Днес министърът на икономиката Емил Караниколов се е срещнал с представители на израелската компанията.
В нея са участвали и представители на министерствата на вътрешните работи и на отбраната.


Израелската компания е глобален лидер в производството и дизайн на безпилотни летателни апарати, има над 70 клиента по целия свят, в това число продава и на НАТО, се уточнява в съобщението. Договорът за трансфер на технологии ще даде възможност на ВМЗ за собствен бранд български безпилотни летателни апарати, както и тяхното сервизиране, поддръжка и обслужване.

Министър Караниколов е изтъкнал, че инвестициите в нови технологии са основен фактор за растеж и е подчертал, че Израел е световен лидер в иновациите, които добавят висока стойност в производството. Зам.-министър Борисов е добавил, че износът в сектора на продукти, свързани с отбраната, за миналата година отбелязва над 20% растеж, както и че съществува сериозен потенциал за развитие на военно промишления комплекс в България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK