Решение на съда в Страсбург показа, че текст от Валутния закон е прекалено строг

Решение на съда в Страсбург показа, че текст от Валутния закон е прекалено строг

© Анелия НиколоваБългария е осъдена в Страсбург за това, че е конфискувала от транзитно преминаващ чужденец близо 200 хил. евро заради това, че не ги е декларирал на границата, съобщава "Капитал". Европейският съд по правата на човека се е произнесъл, че мярка, записана в българския Валутен закон, е непропорционална и не съответства на тежестта на нарушението.


Случаят е от преди десет години, когато турски гражданин, запитан от български митничар дали носи пари в брой, е съобщил, че носи 199 400 евро. Обяснил, че парите са от продажба на кола и показал в потвърждение банкови документи. Парите, както изисква българското законодателство, били конфискувани, а гражданинът - глобен с още 3000 лв. Освен това като веществено доказателство са му иззети още 9100 евро, които носел у себе си. Тази сума не му е върната и до днес.


Според съда в Страсбург санкцията не съответства на нарушението, а размерът й не цели да компенсира каквито и да е загуби за българската държава. Няма и съмнение и в законния произход на парите.


Всичко за случая четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK