ОИСР очаква забавяне на икономическия растеж особено в развиващите се страни

ОИСР очаква забавяне на икономическия растеж особено в развиващите се страни

© Associated PressНапрежението в търговските взаимоотношения по света и повишаващите се лихви забавят световната икономика, въпреки че засега няма признаци за наближаващ рязък спад, обяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в прогнозата си за 2019 г., цитирана от "Ройтерс".


Оценката й е, че глобалният икономически растеж ще се забави от 3.7% през тази година до 3.5% през 2019 и 2020 г. В предходната прогноза очакването беше за ръст от 3.7% през следващата година.


Забавянето в икономическия растеж ще бъде най-силно за страните, които не са в организацията, което включва много от тези с развиваща се икономика, от които може да се очаква оттегляне на капитали, за което помага и решението на Федералния резерв на САЩ да повиши лихвите.
Организацията намалява прогнозите си конкретно за страни като Бразилия, Русия, Турция и Южна Африка.
Покачването на лихвите може също да разклати финансовите пазари и така да накара инвеститорите да преоценят рисковете, които са готови да поемат, което да ги тласне отново към по-видима волатилност.


"Не очакваме "твърдо приземяване", но въпреки това се очертават доста рискове, а "мекото приземяване" е винаги трудно", коментира пред агенцията главният икономист на организацията Лоурънс Бууни.


Според експерта този път предизвикателствата са по-големи от обичайно заради нарастването на напрежението по света в търговската сфера и защото капиталите се изтеглят от развиващите се страни към такива, които нормализират монетарната си политика.


Разразяването на търговска война може да изтрие 0.8% от глобалния брутен вътрешен продукт до 2021 г., смятат анализаторите на организацията.


ОИСР не променя прогнозите си за икономическия растеж на САЩ за тази и следващата година, като очаква ръстът на най-голямата икономика да се забави до 2% през 2020 г.


За Китай организацията очаква свиване на растежа от 6.6% до 6%, което е най-ниското му равнище от 30 г. насам, през 2020 г. заради опита на властите да измислят "меко приземяване" на фона на завишаващите се търговски тарифи от страна на САЩ.


По-мрачно е очакването и за страните от еврозоната, където се очаква очакваният за тази година растеж от 2% да се ограничи до 1.6% приз 2020 г. въпреки разхлабената монетарна политика.


За Великобритания, която се очаква догодина да напусне ЕС, ОИСР очаква лек ръст до 1.4% на икономическия ръстеж през 2019 г., за което принос се очаква да има по-либералния бюджет.


След като фискалните стимули достигнат своя пик през 2019 г., икономическият растеж на Великобритания може да се свие до 1.1%, което налага правителството да се подготви да отговори, ако икономиката отслабне значително в резултат на Брекзит, посочва ОИСР.


България е сред кандидатите за присъединяване в организацията, която до неотдавна беше известна като клубът на богатите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK