Потребителите в България отделяли средно 90-100 лв. за изкуствена елха

<a href="https://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/19/3100061_vse_poveche_izkustveni_elhi_se_prodavat_v_bulgariia/" target="_blank">Единственият производител в България </a>е компанията "Грипс–ПВЦ" - гр. Раковски. По данни от миналата година годишните продажби в страната доближават четвърт милион броя.

© Надежда Чипева, Капитал

Единственият производител в България е компанията "Грипс–ПВЦ" - гр. Раковски. По данни от миналата година годишните продажби в страната доближават четвърт милион броя.Българските потребители отделят средно между 90 и 100 лева за покупка на изкуствена коледна елха, показа неформално пазарно проучване на български производител в осем страни, цитирано от БТА. Приблизително толкова плащат за коледно дръвче потребителите в Румъния, Македония, Сърбия и Австрия. С около 20% повече – в Унгария и в Хърватия, а най-много в Словения - 100 евро.


Според проучването, най-популярният цвят е зеленият. На второ място са "заскрежените" елхи и тези в бяло, които са най-търсени в България, Румъния, Сърбия, Словения, Хърватия. В някои балкански държави – като Македония и Хърватия – се търсят и елхи и в червено. В Австрия пък намират купувачи и сини, розови и оранжеви дръвчета.


Първата изкуствена елха в света е произведена от гъши пера в Германия през 1913 г. Малко след това предприемчива американска фирма за четки започва производството на изкуствени дръвчета от пластмаса.


Освен пластмасовите имитации на елхи през последните години все по-голямо популярност намират алтернативните конструкции - от бутилки, кенове, кашони и т.н. ДПА съобщава за коледно дърво, високо близо 18 метра и направено от 2790 каси за бутилки в източния германски град Гера. Участниците в построяването му са искали да привлекат вниманието върху бедността сред децата в Германия и значението на доброволческия труд.
Затова са подобрили предишния рекорд, който бил 12 метра и 1200 каси.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK