Търговци са прилагали нови заблуди в деня на Черния петък, установи комисия

Търговци са прилагали нови заблуди в деня на Черния петък, установи комисия

© Надежда Чипева, КапиталОколо 40 жалби са постъпили в Комисията за защита на потребителите след пазаруването от Черния петък, съобщи председателят Димитър Маргаритов, цитиран от пресцентъра си. Той уточни, че повечето оплаквания са свързани с онлайн покупки и допусна, че в следващите дни вероятно ще има още – и по повод така наречения Киберпонеделник (Cyber Monday), и заради забавени доставки или неточно изпълнени поръчки.


Според Маргаритов обаче не може да се говори за ръст на нелоялните търговски практики на фона на изхарчените съгласно някои данни 400-500 млн. лв. от българските граждани по време на кампанията и сравнително малкия брой констатирани нарушения по време на извършените по инициатива на контролния орган около 250 проверки в деня на Черния петък.


"За разлика от миналата година, когато за първи път имахме опити за масовизиране на практиката с рязкото вдигане на цените ден-два преди кампанията и впоследствие тяхното връщане на нормалните им нива с анонс, че това представлява някакъв голям процент намаление, сега като че ли се стига малко по-далеч. Дори в самия Черен петък изведнъж се обявява една висока цена, на която тази стока абсолютно никога не е била продавана и се твърди с анонс за висок процент отстъпка, че сега вече можете да си я купите на някаква друга цена, която обаче е по-скоро клоняща към реалната, дори понякога и по-висока от нея", обясни той.
Даде пример с детска играчка – кукла, която преди кампанията е струвала 60 лв., а в деня на Черния петък е била обявена на няколкостотин лева и с "намаление" се е продавала за 300 лв.


Някои от потребителите са сигнализирали и за липса на наличности в първите минути на кампанията, независимо от нейното продължително и шумно рекламиране. Той разказа, че част от жалбоподателите дори посочват, че не са успели да се сдобият с желания и обявен, че ще се продава с намаление артикул, независимо от това, че са спазили класическата препоръка да го запазят в кошницата си и да го поръчат в момента на започването на кампанията. "Това означава, че той никога не е бил в наличност. А когато не намирате това, което сте си избрали, ще си купите нещо друго подобно, обаче то няма да е на тази цена", коментира Маргаритов.


По думите му оплаквания е имало и във връзка с необосновано повишаване на цените. "Без това да е законово подсигурено, без да има никаква логика – само с идеята да бъдат заблудени потребителите, че анонсираните проценти намаление са истински", добави той. "Наблюдаваме, че хората от година на година стават все по-подозрителни към подобен тип анонси – не следят толкова процентите, колкото самите цени. Българинът се оказва доста рационален и прагматичен в това отношение, защото улавя опитите да бъде манипулиран", смята той.


Маргаритов подчерта, че всеки отделен случай е достатъчно сериозен, за да бъде извършена проверка. Той припомни, че за нелоялна практика санкцията е до 30 хил. лв., а ако търговецът извърши същото нарушение в период от една година, тя може да достигне до 50 хил. лв.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8268 Любопитно

  Докато има потребители - риби, ще има и търговци рибари !:)

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Джелезна логика - докато има убийци, ще има и убити будали.

  Не е виновен наивника, a възползващия се от наивността му с користна цел.

  Това в цивилизацията, в джунглата е друго.

  I'm back... for now.
 3. 3 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1286 Весело

  Браво на комисията, здраво са поработили, за да установят, че “кьорав карти не играе”. Сега могат да си раздадат законно определените бонуси и да се включат в коледното пазаруване.

 4. 4 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Как ги получихте тези жалби, след като сайта на КЗП не функционираше в петък?  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 5. 5 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Е-маг май миналата година ги глобихте. Тая година какво чакате?

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11443 Неутрално

  И "черния петък" ще отшуми :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Всички он лайн магазини мамят по някакъв начин. Досега с амазон нямах проблеми, но скоро бях неприятно изненадана - от картата ми липсваха $12.99 за членски внос, който не съм им искала. В същност изненадана е силно казано, защото стане ли въпрос за търговия, прецаканият е винаги клиентът. Поредното разочарование от алчността на продавача.

 8. 8 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#2] от "Deaddark":


  "Не е виновен наивника, a възползващия се от наивността му с користна цел.
  Това в цивилизацията, в джунглата е друго."

  Еми, не! Задължение на всеки е да се грижи за себе си. Впрочем Милош Форман, режисьорът, който трудно може да бъде обвинен в симпатии към комунизма го е казал най-точно: Комунизмът е като зоологическа градина - хранят те, но нямаш свобода, капитализмът е като джунгла: свободен си, но може всеки момент да те изядат

 9. 9 Профил на Г.Е.М.
  Г.Е.М.
  Рейтинг: 1076 Весело

  Бе не знам колко трябва да си изтрещял, та да чакаш черни петъци, понеделници или други дни, които след като преминат, най-вероятно всички дни ще ти почернят. Все едно си умрял точно за тая стока и точно тогава да си я купиш, че видиш ли, ще свърши. Хайде малко по-сериозно моля. В България няма лоялни търговски практики, така, че на практика клиента е винаги прекаран, а печели само търговеца...

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2487 Весело

  До коментар [#8] от "grajdanin1":

  Тогава като е пр***ат нещо, си трай. Междувпрочем къде живееш и имаш ли пари? За един прЕАтел питам.

  I'm back... for now.
 11. 11 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jumbo Jet":

  Тия са най-големите измекяри. Нещо, от което се интересувам, с редовна цена без черни петъци в Технополис от 900 лева, се появи на черен петък в емаг с огромно “намаление” и крайна цена от 1300 лева.
  В момента се продават върнати бройки с ТРАНСПОРТЕН ДЕФЕКТ на цена от 1019 лева...

 12. 12 Профил на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Както казах в България всичко е наопаки. И черните петъци не са изключение. Страна от мошенници, далавераджии и подмазвачи (има и изключения). Промиха мозъците на хората през комунизма като ги учеха че:
  Мойто си е мое а чуждото-общо. Сега виждате резултатите.

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 13. 13 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#9] от "Г.Е.М.":

  Е, и ние барабар Петко с мъжете! Та и това ,,велико пазаруване" в тези петъци!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8614 Неутрално

  Ако н е бяха, нямаше да са български търговци. Тука са най-наглите.

 15. 15 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 611 Весело

  Всички он лайн магазини мамят по някакъв начин. Досега с амазон нямах проблеми, но скоро бях неприятно изненадана - от картата ми липсваха $12.99 за членски внос, който не съм им искала. В същност изненадана е силно казано, защото стане ли въпрос за търговия, прецаканият е винаги клиентът. Поредното разочарование от алчността на продавача.
  —цитат от коментар 7 на proza


  Абсолютно същия номер ми скроиха Амазон, но се отказах от "услугата" Прайвът клайънт :) 2 поредни месеца 12,99 доларес изчезваха в посока Амазон /където не бях пазарувал от повече от година!/ и основанието беше - Вие сте вече прайвът клайънт и ползвате не-знам-си-какви-си "привилегии" ... Не съм заявявал подобно желание и след като прочетох условията на "играта" се оказа, че хитреците от Амазон са приложили обратната практика - те ти обявяват при промяната на общите си условия, че АКО ИЗРИЧНО не им кажеш, че НЕ ИСКАШ да си прайвът, но автоматично системата те прави прайвът и след като си регистрирал кредитна карта, оттам изчезват по 12,99 доларчета на месец ... Е, аз влезнах в профила си, ИЗРИЧНО отказах тази "екстра" да бъда прайвът клиент, написах им мейл, че ще подам жалба затова че и предходния месец са ме ощетили с тази сума и хоп - след 2 дни 25,98 доларчета ми бяха обратно в кредитната карта, а от Амазон ми изпратиха мейл, че съжаляват за това, че не искам да съм прайвът клиент :):):)

  П.С.: А наглостта на нашите търгаши въобще не ми се коментира ... Специалист съм само в областта на шоколадите Милка и какво се случва през Черната седмица/петък, видиш ли - отивам в Кауфланд конкретно и там пише - Милка еди-каква-си, цена за Черна седмица 2,00 лева, стандартна цена 2,35 лева. Алоу, пичове, цената на Милката ОТ ГОДИНИ НЕ НАДВИШАВА 2 лева, а сега, специално за "намаленията", я направиха 2,35 ... и кофтито е, че вече Милката ще върви по толкова ... т.е. дори и да намалят дадена стока, търгашите използват момента да вдигнат цените на стоките "незабелязано", показвайки в бъдеще по-високата цена на стоката ... Аман от гей.ски номера ... :)

 16. 16 Профил на Цветомир
  Цветомир
  Рейтинг: 5 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK