Все по-често се търси 100% финансиране за покупка на жилище, смятат експерти

Все по-често се търси 100% финансиране за покупка на жилище, смятат експерти

© Мария Съботинова, Строителство ГрадътОсновните характеристики, определящи пазара на недвижими имоти през третото тримесечие на 2018 г., се изразяват във все по-често търсене на 100% финансиране при покупка на жилище и нарастване на броя сделки с жилища в строеж, известни като сделки на зелено. Това показват данните на консултанта в тази област Arco Real Estate. Обичайно банките кредитират до 80% от стойността на имота, като конкретният процент зависи от вида строителство и други характеристики на имота.


Наблюденията на компанията сочат, че все повече хора осъзнават преимуществата на покупката на ново строителство: очакваната по-ниска цена, гъвкавата схема на плащане и други. Освен това при покупката на ново строителство на по-ранен етап купувачите имат и шанса да избират етажа, изложението, т.е. да купят именно жилище с такова разпределение, за което са си мечтали.


Повечето млади семейства в София например нямат достатъчно спестени пари за покупка на жилище, от една страна, а от друга – нямат имущество, което могат да заложат като обезпечение за ипотечен кредит, и затова за тях покупката на зелено е много добра възможност да се сдобият със собствен дом, сочат анализите на компанията.
В Пловдив пък резултатите сочат, че търсенията за покупка на апартаменти в строеж формират около 1/3 от общите търсения в агенцията. Бюджетът на клиентите в най-честия случай е до 50 хил. евро, като банковото финансиране е основният източник на средства.


Банките предлагат еднакви условия по жилищните кредити по отношение на лихвените равнища - както за покупка на изградено жилище, така и за покупка чрез кредитиране на зелено.


За финансовите институции не е пречка да финансират имот, който няма Aкт 16. Това, което е важно потребителите да имат, е добра кредитна история, строителната компания също да е с добро име и да е надеждна и не на последно място - сградата да е получила Акт 14.


Когато се финансира покупката на имот с Акт 14, усвояването на кредита става на части. В повечето случаи схемата е индивидуална, договорена с банката и строителя. Финансиране може да се получи до 80-85% от стойността на имота в завършен вид.


Покупката на зелено чрез кредит е все по-често търсена възможност за покупка на жилище, смятат експертите на компанията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на canu
  canu
  Рейтинг: 490 Любопитно

  Защо му е притрябвало на някой да си купува жилище, ако си има кръстник?

 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Ами то така се почва, така беше и през 2007 година. Започнаха да раздават жилища без предварителна вноска, без изисквания за кредитна история, ей така, като за бог да прости. Броят на сделките бързо нарастна, нарастнаха и цените на жилищата и се стигна до кризата, чиито резултати усещаме до днес.

 3. 3 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  100% финансиране е доста по-рисково от 80% финансиране. Ако цените на имотите спаднат, какво правим? И ако не си могъл да спестиш поне 5 хиляди евро за начална вноска, как ще изплатиш 50 хиляди плюс лихви?

 4. 4 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1397 Любопитно

  Роб на банка не ставам, не се виждам как в следващите 10-15-20 години ще треперя за работата си и тази на жена ми, че видиш ли иначе оставаш и без жилище, и без пари, неее, мерси... Няма нищо по-ценно и важно от личната свобода...

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Неутрално

  Но пазарът се свива...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Все по - често банките , а и хората , закопават пари в боклуци. Стари, амортизирани жилища , се продават , все едно ще се оправят. Банките дават всякакви оценки , но банките имат нужда от пари и заплащане на вноските. Невероятно количество скапани жилища има у нас. От януари , лихвите почват да пълзят и тия със сто процента финансиране, ще получат уведомяване по мейла или смс, че месечната вноска се вдига леко. Най- неприятното, което и мои роднини правят , е да трупат няколко недобри жилища, вместо да живеят като хората. Масово заболяване на българите е това- жилищната треска.

 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 507 Неутрално

  100% банково финансиране -сиреч - хора дето не могат да си позволят ама много искат кимизарник - ще кажеш, че 2009-2010 беше преди 1 век...

 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  А банките с удоволствие отпускат кредити.
  Напълно разбираемо междувпрочем.
  Защото банките никога не фалират. Техните фалити се изплащат солидарно от народа.
  Могат да фалират само онези, които са се доверили на банките.

 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  100% финансиране е доста по-рисково от 80% финансиране. Ако цените на имотите спаднат, какво правим?
  —цитат от коментар 3 на vankata1


  Става същото като през 2008 г. в САЩ (и после в България). Някои хора си дават жилищата на банките, понеже дължат по тях повече, отколкото те струват в момента. Банките престават да отпускат заеми понеже имат неизплатени ипотеки и се опитват да продадат върнатите жилища бързо. Това води до още по-голямо спадане на цените им.

 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 507 Любопитно

  "Освен това при покупката на ново строителство на по-ранен етап купувачите имат и шанса да избират етажа, изложението, т.е. да купят именно жилище с такова разпределение, за което са си мечтали."

  И какъв е проблема от хилядите обяви за старо строителство да си избера такова жилище с разпределение, етажност и изложение каквото ми допада?

 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#4] от "Г.Е.М.":

  И не само това.
  Вземат ти жилището.
  Вземат ти всичко, което се води на твое име и започват да ти удържат от заплатата до края на живота ти.
  В България не можеш да обявиш личен фалит и да спреш да плащаш.
  Тази привилегия се дава сама на банките.

 12. 12 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Банките престават да отпускат заеми...
  —цитат от коментар 9 на plamen_b


  Ако не искаме да имаме много банки във фалит и дълбока икономическа рецесия (рецесията рано или късно ще дойде), регулаторът трябва да забрани рискови ипотеки (без достатъчна начална вноска и без доказани доходи)!

 13. 13 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  абсолютно малоумие е да се купи жилище със 100% финансиране от банка, дори над 50% ми се струва рисково

  хора, мислете с главите си - сметнете си 1% увеличение на лихвата колко ще ви увеличи вноската и заложете поне 3% увеличение следващите 5 години за да няма ама аз не знаех, аз не разбрах, лошата банка ме излъга.....

 14. 14 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Кръстникът на Горанов и шурея на жена му нямат нужда от кредит. Купуват кеш в зелено и без да се занимват с банки. За разлика от тях самият Горанов е беден като мишка-зърнар, ?Няма нищичко горкия и живее у роднини.

 15. 15 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Да съберем пари за Горанов да си купи собствен дом! Нашия роден финансов министър няма пари да си купи собствен дом и той и семейството му са примудени да живеят у роднини, които са ги приютили от милост. По принцип в огромното сси мнозинство нашите политкани или живечет у роднини или са взели заеми от финансови акули. Те нямат пари, те се нуждаят от твоята помощ! Алчни пенсионери и майки с деца инвалиди - събрете пари за вашия финансов министър. Купете му дом!

 16. 16 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#9] от "plamen_b":

  Точно това имах предвид, взе ми думите от устата. За този риск става въпрос, лавинообразно падане на цените, повличащо и строителни предприемачи, и всички по веригата. И накрая данъкоплатеца го отнася. Пуста лакомия.

 17. 17 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#13] от "carmello":

  Не са само лихвите проблема - познавам немалко хора в АйТи-то - за свестните не толкоз ама и при тях има доста плява-специалисти дето къде с късмет, къде с чар си намират в един момент някаква свръх надплатена за нивото им работа обикновено в чужда компания дето дава 5-6К заплати - онези взимат една 30г ипотека за някой мезонет с 4500 месечна вноска, след година-две чужденците си бият камшика и отиват другаде, а нашите "топ-специалисти" се оказва че не могат да си намерят работа и за 2.5К на пазара.

 18. 18 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  между другото статията е тъпа реклама на агенцията, тип всички вече купуват със 100% кредит на зелено, нЕма страшно народе, купувай и ти...

  ама после няма да плачат брокерчетата от арко риъл естейт

 19. 19 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Фактът, че банките започват да дават 100% за ипотека означава само едно - други клиенти няма.
  Сигурен сигнал за пукането на балона - няма купувачи, а жилищата на пазара се увеличават лавинообразно - толкова далече ли беше 2008-2009, същият сценарий.
  Ако вземем предвид пренасищането на пазара, комбинираме с многото раздадени разрешителни и сгради пред акт16, прибавяме и покачването на лихвите в Европа до 6 месеца и получаваме класически срив.
  Екстри като забавяне на световната икономика са само да подсилят ефекта.

  колкото повече,толкова повече
 20. 20 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#19] от "Морски":

  добави и масовата евакуация на българите на запад, тоест се увеличава броят на жилища при РЯЗКО намаляване на населението....

 21. 21 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#17] от "lustmord":

  е, ако някой е изтеглил кредит за жилище с 4500 лева месечна вноска веднага трябва да му се даде награда Дарвин

  масовият случай на колапс е с начални вноски 600-700 лева, които стават 1000-1100 след някоя и друга година, като се добави и 2-3-4% и пълзяща нагоре инфлация + някой непредвиден харч и сместа за голяма беля след 5 години е забъркана

 22. 22 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Нищо, ще поживеят 3-4 години в новия апартамент, за това време ще плащат само лихвите.

  Ще удари следващата криза и ще им секнат заплатите и банката ще прибере апартамента и ще го пусне на търг на половин цена и дори по ниско.

  И баламурникът накрая хем няма да има апартамент, хем ще има да плаща минимум половината кредит дето е теглил.

  Тая схема вече я играхме преди 10 години, направо ми е чудно как има идиоти дето да се връзват все още.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Искат да кажат все по-често се ДАВА 100% заем. То търсене винаги ще има. За 200 % ще има още по-голямо търсене.

 24. 24 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#21] от "carmello":

  Човече - слушал съм как след предварителното проучване банката предлагала на разни 28-30 годишни пишлегари по 700 - 800К, че даже и милион кредит.

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  Очевидно е по-рисково и за двете страни. Ако строителя излезе калпав и фалира, губят и двете страни.
  Ако купувача изпадне в затруднение след завършване на обекта, банката може и да не си вземе парите и при натрупване на такива случаи, може да се стигне до поредна криза.
  Но пък не е лошо да я има тази опция, иначе кандидатите за ново жилище трябва да чакат повече, през това време те живеят някъде, най-често под наем и също губят пари.
  Затова, колкото повече възможности, толкова по-добре и си отава в силя необходимостта първо да се мисли, после да се сключват договори и това важи и за двете страни.

 26. 26 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#21] от "carmello":

  А ако този с 4.5К вноска е за Дарвин, не знам какво ще кажеш за един друг, който след като го уведомили, че фирмата му се закрива от другия месец се юрва бързо да вземе кредит, че после банката нямало да му дадат толкоз много пари (това преди да си е намерил нова работа).

 27. 27 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Мои колеги - холандец и италиаенц, наскоро правилно обърнаха внимание, че цените на имотите у нас са безумни, на фона на заплатите ни. Цените на малък апартамент в София е на цената на по-добър имот в голям град в Италия или дори Холандия.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 28. 28 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#26] от "lustmord":

  Едва ли в плановете му влиза да го връща този кредит :)

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 29. 29 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#26] от "lustmord":

  може може, има много добри професионалисти в своята област с ужасна финансова култура....

  в крайна сметка всеки си носи последствията от глупостите дето сътворява

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  Много смело да вземеш над 100 000 за жилище и после цял живот да го изплащат с доста големи вноски. Не дай си боже да останеш без работа.

 31. 31 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Роб на банка не ставам, не се виждам как в следващите 10-15-20 години ще треперя за работата си и тази на жена ми, че видиш ли иначе оставаш и без жилище, и без пари, неее, мерси... Няма нищо по-ценно и важно от личната свобода...
  —цитат от коментар 4 на Г.Е.М.


  Ами не всички имат избор.

 32. 32 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  Лоша идея. Ако сега са ниски лихвите, то още от следващата година банките може да започнат да ги увеличават, защото те винаги си запазват правото едностранно да повишават лихвите. Много хора може да изгубят жилищата си и пак да останат длъжници.

 33. 33 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  Ето това е типичната липса на финансова култура в Ганьо!

  И после ще излизнат статии, как българина не можеш да посрещне "неочакваните" си разходи. Е откъде може да очаква, че кредита е с плаващи лихви и утре може да се наложи да връща едни крупни суми, а имота на зелено така и да не получи... никога.

  То тия неща може да ги очаква човек с мозък в главата, не наследника на Ганьо и Андрешко.

 34. 34 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#31] от "T.M.":

  И защо да нямаш избор? Покупката на собствено жилище е важна за физическото ти оцеляване ли?

 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#32] от "Voiko":

  В БГ за такова животно като фиксирана лихва не са ли чували?

 36. 36 Профил на ПараГраф
  ПараГраф
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много смело да вземеш над 100 000 за жилище и после цял живот да го изплащат с доста големи вноски. Не дай си боже да останеш без работа.
  —цитат от коментар 30 на Роси


  Ами не е смело, просто много хора си правят сметката вместо да се завират под наем за 700-800 лв. да живеят в по-добро жилище, такова каквото го искат. Поне след години ще имат нещо, а иначе като останат на улицата на 50 г. без работа какво ще правят? Проблема е друг, с тези които не умеят да четат дребният шрифт на живота и се изхвърлят, те ядат дървото и реват после, че не можели да си плащат вноските.

 37. 37 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Ами не всички имат избор.
  —цитат от коментар 31 на T.M.


  Определено имаш избор да живееш под наем за половината от стойността на вноската ти и да заделяш остатъка за черни дни. Пък и не виждам как се подразбира, че трябвало всички да живеят в собствено жилище?

 38. 38 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1415 Весело

  Правите като мене - продавате апартамента и изчезвате от София. Преди да е гръмнал балона.
  А банкстерите нека си финансират 150% от имота.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 39. 39 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#36] от "ПараГраф":

  700лв месечна вноска за 30г няма да ти стигнат и за чисто гол двустаен в Обеля на 100% финансиране.

 40. 40 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  100%-ови ипотеки е крайната фаза на балона. Пукането е неизбежно.

 41. 41 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#36] от "ПараГраф":700лв месечна вноска за 30г няма да ти стигнат и за чисто гол двустаен в Обеля на 100% финансиране.
  —цитат от коментар 39 на lustmord


  Въпросът е, колко ще е наемът в Обеля на същия апартамент. Ако е около 600 лв. по- добре да си го купиш. Банките може и да вдигат отвреме- навреме лихвите, но и хазяите не спят. Наемите също пълзят /летят/ нагоре. И след 30 год. да не се окаже, че си живял под наем в тристаен, а с парите от наема можело да си купиш за същото време двустаен и накрая на периода да имаш актив за спокойни старини.

 42. 42 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  И след 30 год. да не се окаже...
  —цитат от коментар 41 на rvr12572942


  Проблемът не е в това.
  Проблемът е да не се окаже, че си дал една камара пари за нещо, което 5 години по-късно ще струва почти наполовина. Така стана 2008-ма. Затова му викат "балон" - надува се до един момент и след това става в пъти по-мъничък.
  Защото цените на строителните материали не са станали кой знае колко по-скъпи за последните 10-ина години и съотношението между цена на вложените материали и цена на крайния имот става все по-неадекватна.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 43. 43 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Стопроцентово кредитиране на покупка означава едно - купувачите стават все по-неплатежоспособни. Много е вероятно много от тях скоро да не могат да си покриват плащанията по кредитите.
  По-скоро рано, отколкото късно, имотите по тези кредити излизат на пазара като публична продан. Това се включва в пазара и той се пренасища.
  От друга страна, кандидат пишман купувачите се стряскат от нещата, които се случват на Вуте, и решават да отложат покупката за по-"бели дни". Това допълнително товари пазара с излишно предлагане, което пък засилва цените надолу. Така много нагледно стана в Банско - в разгара на имотния бум там се продаваха (и мисля, че в известна степен още е така) имоти на цени под себестойност (т.е. с минусова печалба). А в София все още могат да се видят немалко започнати от над 10 години сгради, но недовършени - какво ли е станало с купувачите им "на зелено" се питам. Наскоро до нас довършиха една такава 15-годишна сграда под формата на ЖСК, но в повечето случаи никой нищо не прави и хората горят поединично.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 44. 44 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#41] от "rvr12572942":

  Ами нещата са по-скоро в порядъка 500-600 наем срещу 1000-1100 вноска.

 45. 45 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1455 Весело

  Очевидно е по-рисково и за двете страни. Ако строителя излезе калпав и фалира, губят и двете страни.Ако купувача изпадне в затруднение след завършване на обекта, банката може и да не си вземе парите и при натрупване на такива случаи, може да се стигне до поредна криза.Но пък не е лошо да я има тази опция, иначе кандидатите за ново жилище трябва да чакат повече, през това време те живеят някъде, най-често под наем и също губят пари.Затова, колкото повече възможности, толкова по-добре и си отава в силя необходимостта първо да се мисли, после да се сключват договори и това важи и за двете страни.
  —цитат от коментар 25 на tsvetko_51


  колкото и да я мисли с 1500лв заплата обикновенният Българин няма как да я "измисли" освен да почне да се самозаблуждава

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 46. 46 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#41] от "rvr12572942":Ами нещата са по-скоро в порядъка 500-600 наем срещу 1000-1100 вноска.
  —цитат от коментар 44 на lustmord


  Ако са такива цените има нещо нередно. Обикновено 10- 12 год. наем би трябвало да формира цената на имота. Това означава, че средната цена на кв. м. в Обеля трябва да е ок. 400- 500 евро., а то май е доста повече.

 47. 47 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  "Повечето млади семейства в София например нямат достатъчно спестени пари за покупка на жилище,"
  Интересно колко млади семейства има 70-100 евра "свободни" за покупка без кредитиране ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 48. 48 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1455 Весело

  Аз едно не мога да разбера:
  Защо в България хората се юрват да купуват собствени жилища след като наемите са престъпно ниски в сравнение с инвестицията и възвръщаемостта ѝ ?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 49. 49 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Снимката към статията е емблематична - голяма, нова, лъскава панорамна тераса на два етажа със стъклени парапети. Долу - кал, коли паркирали из калта, боклуци, остатъци от строителни материали и машинарии. И на това му казват престижна локация!!!

 50. 50 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 203 Любопитно

  До коментар [#11] от "atmanpg":

  Ако не внимаваш в БГ оставаш на улицата. Ако няма кой да те прибере естествено.

  Нещо интересно са пропуснали в статията, никнещите постройки на най-невероятни места. Понеже има търсене се получава и строене, особено в междублоковите пространства. И накрая много хора делят малка площ, без място за паркиране и постоянни свади на малката уличка при пресрещане на коли. А и като погледнеш през прозореца гледаш какво си готвят съседите, пардон съблокниците.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 51. 51 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  "Да си имаш жилище" Това е една от идеите-фикс на българина. На всяка цена!

 52. 52 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1397 Любопитно

  До коментар [#31] от "T.M.":

  Имат, имат. Всеки има глава на раменете, за да мисли с нея, а не да пази равновесие. Ще сменя града, работата - всичко, ще си променя начина на живот, но кредит от банка НЕ вземам, особено пък за жилище. Има много по-добри начини човек да подреди живота си, без да задлъжнява и да робува на някой. Да не говорим, че днес си мобилен и може да поискаш да живееш на друго място, в друга държава и т.н., е, т'ва жилище ще ти виси на врата като воденичен камък и ще те дърпа яко назад. Нее, мерси...


 53. 53 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#48] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":

  Защото ако говорим за софия:
  - наемите в момента са на цена равна (а ако жилището е купено преди 3-4 г.) и по-ниска от месечната вноска по ипотечния кредит;
  - живеенето под наем е обвързано със срок и договор, който може да не бъде подновен от наемодателя при изтичането му или да бъде прекратен по-рано (ако е предвидено);
  - живеенето под наем означава, че инвестициите в жилището са до известна степен рискови. На някои места наемодателите не позволяват да се поставят климатици (например). Закупуването на нова техника - кухненско оборудване, перални и тн. често е за сметка на наемателя, като в последно време (и логично) наемодателят не е склонен да приспадне покупната цена от наема, а заявява, че наемателят може да си вземе вещта при напускане на жилището. Това означава в даден момент при смяна на жилището (принудителна или планиран) да се случи едно сравнително голямо преместване особено ако се касае за семейства с деца;
  - наемателите в общия случай не инвестират особено много в жилището и не всички го ползват с "грижата на добрия стопанин" именно с идеята, че наемното жилище е "срочно" до известна степен.

  Има много плюсове в наема - ако в даден момент наемът стане непосилен винаги можеш да се преместиш на друго по-достъпно място, ако в сградата стане проблем (нанесат се кофти съседи или друго), винаги наемателят може да се изнесе, не се плаща данък и тн., но в крайна сметка всеки следва да претегли плюсовете и минусите.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 54. 54 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#52] от "Г.Е.М.":

  Всичко супер, но вкарай в уравнението семейство - жена и дете (едно поне) и пак пресмятай. Да скиториш със семейството като номад от град на град ли? Да ги мъкнеш от държава в държава в името на мобилността? Или друго - живял си някъде 10 г., детето ходи на училище, създали сте приятелски кръг, семейства и тн. живеете под наем и какво - палиш и заминаваш и захвърляш всичко просто защото можеш ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 55. 55 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#49] от "iavorski":

  ... това не е снимка, а колаж. При по-вниматено вглеждане се забелязва, че тая с големия дирник слиза по стълби, малко по-напред " у лево" някакви двама зяпат в нищото...
  ... иначе имот се купува с нотариален акт. Всичко друго си е зелено с едно кафяво. 100 % ипотечен кредит, означава 100% по-голям риск за банката, а оттам и 100% по-скъпи пари за "жилище". Вижте профила на кредитополучателя - 20-30 годишни. Масово хората на тази възраст нямат елементарна финансова грамотност. Важното е тук и сега. Няма значение след 2 години какво ще става. Та, като си намерят работа за хилядарка (например) "младите" си мислят, че господ си го е развял, и те по случайност са му облизали таратанците. И после пенсионираните им родители плащат сметката с мизерните си пенсии. Кютат, докато могат... а после.
  ... за строителите... масово преди 10-на години се правеха кутийки студия 40 кв. с кенефа и терасата (нали младите трябва да могат да си го позволят с 1000 лева заплата). Такива "жилища" не стават за обитаване, щото са една стая и нещо. Ако искаш да си смениш насраните гащи - няма как да стане насаме ;-) За парко място и дума не може да става, защото те на квадрат са по-скъпи от къщата. Та така - остъкляващ си балкона - изнасяш се там да живееш, паркираш в калта, няма места в детската градина на 2 км. от теб, сиренето в магазина е с пари, и единственото ти забавление е да гледаш биг брадъри, идоли и фермери, които си търсели съпруги.

 56. 56 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Изобщо са ми любими хората с апартаменти от баба или купени от тате като почнат да обясняват колко е лошо "заробването" с кредити.

 57. 57 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4411 Неутрално

  "Все по-често се търси 100% финансиране за покупка на жилище, смятат експерти"


  Това е доста тревожно явление!Ще е зле ,ако банките продължават лесно да финансират ипотечните заеми!За скромните доходи у нас цените на жилищата са високи.

 58. 58 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#48] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":Защото ако говорим за софия:- наемите в момента са на цена равна (а ако жилището е купено преди 3-4 г.) и по-ниска от месечната вноска по ипотечния кредит;- живеенето под наем е обвързано със срок и договор, който може да не бъде подновен от наемодателя при изтичането му или да бъде прекратен по-рано (ако е предвидено);- живеенето под наем означава, че инвестициите в жилището са до известна степен рискови. На някои места наемодателите не позволяват да се поставят климатици (например). Закупуването на нова техника - кухненско оборудване, перални и тн. често е за сметка на наемателя, като в последно време (и логично) наемодателят не е склонен да приспадне покупната цена от наема, а заявява, че наемателят може да си вземе вещта при напускане на жилището. Това означава в даден момент при смяна на жилището (принудителна или планиран) да се случи едно сравнително голямо преместване особено ако се касае за семейства с деца;- наемателите в общия случай не инвестират особено много в жилището и не всички го ползват с "грижата на добрия стопанин" именно с идеята, че наемното жилище е "срочно" до известна степен.Има много плюсове в наема - ако в даден момент наемът стане непосилен винаги можеш да се преместиш на друго по-достъпно място, ако в сградата стане проблем (нанесат се кофти съседи или друго), винаги наемателят може да се изнесе, не се плаща данък и тн., но в крайна сметка всеки следва да претегли плюсовете и минусите.
  —цитат от коментар 53 на bludniq_sin


  И за какви цени на наеми говорим?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 59. 59 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  ами някои това чакаме - да крашне пазара. ха дано да е по-скоро, че не ме кефят цените в момента, малко има балон. you can hate me now

 60. 60 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Ако са такива цените има нещо нередно. Обикновено 10- 12 год. наем би трябвало да формира цената на имота. Това означава, че средната цена на кв. м. в Обеля трябва да е ок. 400- 500 евро., а то май е доста повече.
  —цитат от коментар 46 на rvr12572942


  Това, че сметките ти не излизат показва единствено, че пазара е силно набалонен.

 61. 61 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#9] от "plamen_b":

  това води и до платени публикации във вестниците 'много е хубаво и изгодно да купите сега' . във всички вестници, дори в 'наще вестници'

 62. 62 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 991 Весело

  До коментар [#35] от "blondofil":Това не е Америка пич))))

 63. 63 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1397 Любопитно

  До коментар [#56] от "Yard":

  Нямам никакъв имот, от никой, живея под наем вече 15 години, имам дете на 4 годинки и честно казано жилище със заем от банка никога няма да си купя. Защото:
  -мога да се "гътна" докато го изплатя тоя кредит
  -защото роб на работата няма да ставам
  -защото така съм решил, искам аз да определям начина си на живот, а не банката
  -ще измисля какво да правя като/когато му дойде времето, най-вероятно ще купя селска къща, ставаща за живеене за много по-малко пари от тези, на които се харчат "големите" апартаменти в София, Пловдив, Варна и т. н. по-големи градове на страната. Избор да искаш в много прилични райони на страната, интернет да има - работа бол...

 64. 64 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Купуването на жилище е навсякъде по света трудно начинание (и особено ако става въпрос за първото жилище на младо семейство). Аз си купих първото жилище на 44 години с десетгодишно дете и след 12 години брак. В брой, понеже спестявахме всеки лев с неистовото желание да купя жилище. В резултат останахме с едно дете ...
  За младите е много трудно, затова се решават на такива рисковани стъпки, който са финансово безумие.
  В Германия имаше (има я и сякаш сега) специална спестовна програма за покупка на първо жилище. Всяка година държавата ти дава добавка към влога (но само ако изполшваш влога за жилище, ако не - връщаш добавките). Преди много години седнах да пресмятам колко е тази добавка. Оказа се, че тя е равна на ДДС от сумата на спестяванията на човека. Т.е. държавата счита, че жилището е принос към националния капитал (не може да се опакова и изнесе през границата) и като така се отказва от ДДС върху инвестицията в жилище на семейството. И стимулира спестяванията и превеждането на пари от роднини - колкото по-голям е влога, толкова повече пари получаваш от държавата. Какво ще кажете?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 65. 65 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8964 Неутрално

  По възможност е хубаво без заеми, с помощи от мама, тате и баба..., ако трябва заем -да е малък и по бързо да го приключат.

 66. 66 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Мои колеги - холандец и италиаенц, наскоро правилно обърнаха внимание, че цените на имотите у нас са безумни, на фона на заплатите ни. Цените на малък апартамент в София е на цената на по-добър имот в голям град в Италия или дори Холандия.
  —цитат от коментар 27 на keen


  Подкрепям - в Ротердам за 150 хилки може да си вземеш съвсем прилично жилище.

 67. 67 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 465 Неутрално

  уж се продават, уж се купуват
  все статии белким да се задвижи пазара

 68. 68 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Занимавам се професионално с недвижими имоти и слава богу, поне засега се търси финансиране за 100 % от жилището, но банките не ги дават. Дават 80 %, което не е малко, но поне покрива донякъде риска им от падане на пазара и гръмване на ипотеките.
  Ако хората нямат акъл да преценят, че не бива да купуват изцяло на кредит и особено на зелено, банките са си понаучили урока.
  Да видим.

 69. 69 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Като чета коментарите за купуване или наемане оставам с впечатление че или цените в София са надути, или наемите ниски. Очакванията са че ако инвестираш в имот от наем трябва да има поне 5% възвращаемост годишно. Ако отклоненията от тази цифра са големи значи пазарът е изкривен.

 70. 70 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Явна реклама на новото строителство тип “модерна комуналка”.
  45 квадрата жилищна площ представена като 65м2 двустаен с още 35-50 апртамемта във вход.
  Няма нормализация на този пазар все още.

 71. 71 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Имам пряка представа за този пазар и търсенето в последните 2 години наистина е сериозно. Голяма част от хората, които искат да купят, имат наследствени части от апартаменти, но просто не искат да живеят с родители, роднини. Започнали са добра работа и искат да бъдат самостоятелни. Разбирам тях и тези, които виждат в собствения имот някакъв лъч сигурност в този напълно несигурен свят. Някои обаче наистина си надценяват възможностите и в бъдеще ще страдат, защото банките не са вчерашни. Трябва сериозно търсене, проучване на пазара и финансов план преди покупка. Задължителен е и план Б, ако се купува с кредит, а нещо се случи с работата.

 72. 72 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Аз едно не мога да разбера:Защо в България хората се юрват да купуват собствени жилища след като наемите са престъпно ниски в сравнение с инвестицията и възвръщаемостта ѝ ?
  —цитат от коментар 48 на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма


  Сложен въпрос. Първо е манталитет- тук е прието да имаш собствено жилище. Второто е до вяра в държавата и системата. Няма я тази вяра. Всеки знае, че днес взима примерно 2000 и може да живее добре с един наем 600лв вместо 1000лв вноска. Дотук добре. Но на 50 и нагоре хората масово не ги наемат, особено на добре платени позиции. Всички фирми търсят младоци на под 30 с 10г стаж. Следва моментът с пенсията. Вчера гласуваха да направят минималната 219лв от 1.7.2019. Пенсионирането и то е на 65+, а казахме за шанса да намериш нова работа на 50... Кой също така има вяра в осигуряването, ако днес няма за пенсии, а анализите сочат, че след 20г ще са 2 пенсионери на работещ, че и масата работоспособни ще са необразовани роми? Как с пенсия 300лв ще се плаща наем от 500-600лв и ще се живее? Кой вярва, че и за 500лв пенсия би имало пари?

  Та в България просто никой не вярва, че без изплатено собствено жилище няма да умре като клошар.

 73. 73 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Между другото голяма вина за необмислените решения имат и брокерите, които единствено целят приключване на сделка и вземане на едни пари, а не дават правилните съвети на клиентите. Едни го правят, защото също са финансово неграмотни. Други просто са алчни и безскрупулни, или на голям зор.

 74. 74 Профил на ywk50370410
  ywk50370410
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Въпроса, наем или покупка е сложен. В момента наистина наема е по-евтин от вноската.
  Да вземем отново за пример Германия, повечето хора са под наем цял живот...имат мобилност и т.н...
  Обаче като се пенсионират и пенсията е малка (дори и там им малки пенсии..между 700 и 1000 евро), се оказва, че не могат да си плащат 600 евро наем.. Гледах скоро филм за такива дошли в България по тази причина...
  та и тука така, както някой коментира ако нямаш нещо твое като се пенсионираш и стандарта ти падне 3 пъти... става лошо..зависим си от децата и т.н.
  Абе просто трябва да се мисли и хората да не се надценяват

 75. 75 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#6] от "grayeagle":

  Не си съвсем прав. Тези дето искат да живеят като хората толкова са надули балона при новите жилища, че вече нищо при тях не е като хората. Апартамента, който купих преди 4г сега се търси за 1,7 пъти над тогавашната му стойност!
  Основната причина е ограниченото ново строителство в центъра и многото желаещи да живеят като хората плюс още повече такива, които купуват за инвестиция и отдаване под наем. Разбира се на никой не му се чака пукането на балона при следващата финансова криза.
  Ирационалното мислене е подкрепено обаче с качеството на живущите, на никой не му се живее в Люлин - люлката на наркомани, дилъри и друг дребен престъпен контингент сътворяващ чудеса в музикално, хигиенично и кулинарно отношение.

 76. 76 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Роб на банка не ставам, не се виждам как в следващите 10-15-20 години ще треперя за работата си и тази на жена ми, че видиш ли иначе оставаш и без жилище, и без пари, неее, мерси... Няма нищо по-ценно и важно от личната свобода...
  —цитат от коментар 4 на Г.Е.М.


  Всичко зависи от случая. Ако е 100 % финансиран на тези цени и при тези икономически очаквания, не съветвам. Ако имаш 50% самофинансиране (при което можеш да договаряш обезпечението да е само върху имота, а не върху цялото ти имущество и то напред във времето) и ако вноската си за другие 50% които си взел е по-малка от наема , който ще плащаш за периода за същото жилище, тогава си струва. Ако не е инвестиционен имот, а за потребление, освен чисто икономичесите фактори има и битови, от които измъкване няма. Свободата да напуснеш жилище под наем, при липса на доходи се компенсира със свободата да имаш изплатено жилище при пенсиониране, когато доходите ще спаднат и наема няма да е опция.
  Както казах, индивидуално е.

 77. 77 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Роб на банка не ставам, не се виждам как в следващите 10-15-20 години ще треперя за работата си и тази на жена ми, че видиш ли иначе оставаш и без жилище, и без пари, неее, мерси... Няма нищо по-ценно и важно от личната свобода...
  —цитат от коментар 4 на Г.Е.М.


  Всичко зависи от случая. Ако е 100 % финансиран на тези цени и при тези икономически очаквания, не съветвам. Ако имаш 50% самофинансиране (при което можеш да договаряш обезпечението да е само върху имота, а не върху цялото ти имущество и то напред във времето) и ако вноската си за другие 50% които си взел е по-малка от наема , който ще плащаш за периода за същото жилище, тогава си струва. Ако не е инвестиционен имот, а за потребление, освен чисто икономичесите фактори има и битови, от които измъкване няма. Свободата да напуснеш жилище под наем, при липса на доходи се компенсира със свободата да имаш изплатено жилище при пенсиониране, когато доходите ще спаднат и наема няма да е опция.
  Както казах, индивидуално е.

 78. 78 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Роб на банка не ставам, не се виждам как в следващите 10-15-20 години ще треперя за работата си и тази на жена ми, че видиш ли иначе оставаш и без жилище, и без пари, неее, мерси... Няма нищо по-ценно и важно от личната свобода...
  —цитат от коментар 4 на Г.Е.М.


  Всичко зависи от случая. Ако е 100 % финансиран на тези цени и при тези икономически очаквания, не съветвам. Ако имаш 50% самофинансиране (при което можеш да договаряш обезпечението да е само върху имота, а не върху цялото ти имущество и то напред във времето) и ако вноската си за другие 50% които си взел е по-малка от наема , който ще плащаш за периода за същото жилище, тогава си струва. Ако не е инвестиционен имот, а за потребление, освен чисто икономичесите фактори има и битови, от които измъкване няма. Свободата да напуснеш жилище под наем, при липса на доходи се компенсира със свободата да имаш изплатено жилище при пенсиониране, когато доходите ще спаднат и наема няма да е опция.
  Както казах, индивидуално е.

 79. 79 Профил на bo
  bo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Харесва ми здравомислието на форума, за съжаление не е представителна извадка. А статията звучи наистина тенденциозно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK