Близо 31% от ИТ специалистите, работещи в чужбина, били готови да се върнат

Близо 31% от ИТ специалистите, работещи в чужбина, били готови да се върнат

© Георги КожухаровБлизо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21% се колебаят. Това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании сред повече от 4 хил. души, работещи в над 70 държави. Една трета от анкетираните споделят, че основната им мотивация да се завърнат е възможността за развитие.


"Тези резултати са изключително обнадеждаващи. Ние ще стартираме кампания "ЗАвръщането", за да привлечем тези хора в софтуерната индустрия, където изпитваме остър недостиг на кадри, а възможностите за развитие са много", смята Доброслав Димитров, председател на организацията, цитиран в съобщение до медиите.


Проучването на асоциацията показва, че две трети от всички анкетирани, които биха се завърнали, са с висше образование. А най-голям брой желаещи да се завърнат в момента работят в Англия, Германия и САЩ.
През последните пет години българската софтуерна индустрия се развива с изключително бързи темпове. През 2017 г. ръстът на бранша е почти 20%. Оперативните приходи са на стойност 2.54 млрд. лв., което е двойно увеличение спрямо 2012 г. Това сочи Барометърът за състоянието на софтуерната индустрия, който асоциацията изготвя всяка година. Докладът е разработен въз основа на данни от допитване до членуващите компании, както и анализ на софтуерната индустрия в България, изготвен от независимата консултантска компания CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co., по поръчка на асоциацията.


Към момента в бранша са заети над 27 хил. души, като през 2017 г. броят на новонаетите в индустрията се е увеличил с 15% спрямо предходната година. В тези данни не са включени специалистите, които работят в другите отрасли като банковия сектор, телекомуникации и т.н. Същевременно всяка втора софтуерна компания планира 25-50% ръст на наетите през следващата година, но прогнозата за цялата индустрия е само 10% ръст поради липса на достатъчно кадри.


На фона на тези възможности близо 60% от анкетираните заявяват, че биха работили в българската ИТ индустрия, но само 20% имат необходимата квалификация.


Според Барометъра всеки пети зает в индустрията не е ИТ специалист.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK