Близо 31% от ИТ специалистите, работещи в чужбина, били готови да се върнат

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 790 Неутрално

  А дано.
  Дано бизнеса да извади подобни заплати и в другите сектори, за да стане процесът забележим.

 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Нищо не се споменава за заплащането. В САЩ един средностатистически ИТ специалист с нужното образование и квалификация получава $120 000 годишно, това тук е невъзможно.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  Ти пък чак средностатистически.
  Тази заплата си е доста сериозна, не е за всеки специалист.
  Тук изкарват по 3-4 х. долара и това е доста добре като сравниш стандарта.

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  И най-важното да не се хващат да работят за български фирми от типа на Сирма, че тия не могат да устоят на балканския си комунистически нагон да те писмачкат като не плащат заплати навреме. Що да си товарим кредитната карта за воаяжи по чужбина, като кодексът на труда, гласуван от подобни на нас братчеди ни дава право съвсем легално да бавим заплатите на плебса.Всички така правят.

 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  Нищо не се споменава за заплащането. В САЩ един средностатистически ИТ специалист с нужното образование и квалификация получава $120 000 годишно, това тук е невъзможно.
  —цитат от коментар 2 на proza


  За средностатистически ИТ специалист не е възможно. Но ако средностатистическият ИТ специалист от САЩ става мениджър в България, $60 000 годишно е напълно реално, а за директор и повече. Плюс данъците в България са по-ниски.

  Има и други сметки. Ако човек е плащал социални удръжки в САЩ 10-15 години някой ден ще получава някаква пенсия, но тя ще е доста по-ниска отколкото ако е плащал 30 години. Медицинското обслужване също ще е по-добро на Запад. Но за млад човек пенсията и медицинското обслужване не са приоритет.

  Пътят за разрешаване на конфликта е Русия да напусне Украйна! Това е пътя за разрешаване на конфликта! (Сана Марин, финландска премиер-министърка)
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Нали сме наясно, че декларираната готовност да се върнат не се превръща в еднопосочни самолетни билети!!!
  За съжаление това е просто социология и просто и само декларирани "намерения или готовност"...!!!

 7. 7 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  И много по-големи са нормални, проблема е, че цените на жилищата в районните с ИТ индустрия са умопомрачителни. А и баланса работа-живот е лош. Някои от тези, които се чудят за завръщане, може би си мислят, че имат нужда от повече свободно време, в което да си харчат парите. Носталгията също играе роля разбира се.

 8. 8 Профил на Игнациус Райли
  Игнациус Райли
  Рейтинг: 8 Весело

  Тази статия вече я пробутаха и на друго място, обаче със заглавие "52 % от бългаpите в чyжбина обмиcлят да cе въpнат у нас"
  😂😂😂

  "Never attempt to teach a pig to sing; it wastes your time and annoys the pig". Robert A. Heinlein
 9. 9 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Уточнение 1 - склонни са да се завърнат ако заплатата им остане същата, а цените в България не се вдигат.
  Уточнение 2 - склонни са да се завърнат не заради прекрасните условия за бизнес или развитие, а заради семейство, родни и приятели.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 10. 10 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тия ИТ специалистите са реални продавачи на пица.
  Идват си в България за да се изфукат, че имат пари,
  но „патроните“ им стигат най-много за месец.
  Ще се оправим и без продавачите на пица.
  Айде марш !

 11. 11 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  "а възможностите за развитие са много"

  Най-добрите хора с опит в най-добрите компании (примерно, Google или Amazon) едва ли ще се преместят в България. Но хора с опит в солидни компании могат да го напряват. Вярно е, че с опита от такива фирми израстването до едно средно ниво (мениджър, директор или еквивалента като програмист/архитект) може да е по-бързо в България. Все още, обаче, израстване на по-високо ниво за човек базиран в България би било по-трудно. Не заради човека, а заради мисленето в компаниите, които имат филиали в България.

  Пътят за разрешаване на конфликта е Русия да напусне Украйна! Това е пътя за разрешаване на конфликта! (Сана Марин, финландска премиер-министърка)
 12. 12 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  По принцип статитистическите извадки се преполага да вадят какъв е броя на анкетираните, методи и т.н. Тук това напълно липсва както почти въ всички извадки публикувани у нас. което само по себе си буди огромно съмнение в подобни извадки. по отношение на ИТ специалистите които ще се връщат в България, заплатите у нас не са основната причина тези специалисти да емигрират на първо место са други фактори. Ситуацията у нас не е по-добра отколкото преди за да се очаква това което им се иска. просто няма как в подобна ситуация значителен брой хора да се върнат у нас. А и икономическата криза вече чука на вратата таак че съвсем.

 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  "Ние ще стартираме кампания "ЗАвръщането", за да привлечем тези хора в софтуерната индустрия, където изпитваме остър недостиг на кадри, а възможностите за развитие са много", смята Доброслав Димитров, председател на организацията, цитиран в съобщение до медиите."

  "Кампанията" вече върви на индивидуално ниво: HR отделите търсят хора на LinkedIn.com и ги канят да кандидатстват за позиции за които назначават в момента. От там нататък може да се говори за конктретни условия. Не знам дали друга кампания е необходима.

  Пътят за разрешаване на конфликта е Русия да напусне Украйна! Това е пътя за разрешаване на конфликта! (Сана Марин, финландска премиер-министърка)
 14. 14 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  От ИТ специалист до ИТ специалист разликата е ,като между шофьор току що взел книжка и шофьор от WRC сериите :). Обобщението е безумно, съответно и изводите .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 15. 15 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Последният пъкт като се върнах в България и се опитаха да ме измамят още на безмитния на летището :) За крадливити и измамническите навици на местните може да се пише много. Освен това като резултат на този бардак нищо в Българиян е работи ( от здравна система, през пенсионна, движението по пътищата и .н. ). За какво му е на някой да се връща в България ако се е устроил в нормална държава е интересен въпрос който едва ли някой ще успее да си отговори. Някакви сантиментални причини - ама то у нас са останали главно идиоти които говорят само за пари така че едва ли... Вероятно пак някакви тарикати са намерили пари да правят "анкети".

 16. 16 Профил на ПараГраф
  ПараГраф
  Рейтинг: 233 Неутрално

  @@аси измишльотината!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8117 Неутрално

  Те чакат България да стане правова държава и тогава.

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  31% е реалистична оценка. Поне една трета от тях наистина ще се върнат заедно със своя бизнес който вече са създали в чужбина.
  Това ни дава нов прочит на всички вопли как България се обезлюдявала. Ако тези успешни българи не бяха заминали поне половината от тях нямаше да са успешни.

  подпис
 19. 19 Профил на gps
  gps
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Аз съм едно от тях, но върнах с семейството ми преди няколко месеца. До сега, разбрахме че това беше грешка. и тогава - пак търся работя в чужбина.
  Не е въпрос ако ще върнат - но ако ще станат тък, а когато имат деца в чужбина, мислиш ли че ще върнат ? (кои иска децата да дишат отровен въздух, и играят на счупените кални площадки... )

  можеш да стракнеш минуси за мене и мое мнение, но в времето да стракнеш минус, още един младеж изпусна страната. Трябва да решаваме проблемите силно, бързо, и ефективно за млади и специалисти да не тръгват за по-добър живот извън БГ, а не само да направим анкети след са тръгнали.

 20. 20 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#19] от "gps":

  По принцип въпреки че всички публично се вайкат колко лошо че нямало хора, всъчщност на никой не му пука. Матряла който е останал у нас единствено го интересува колко пари взимат и каква простотия дават по телевиззиите им. Политиканите им са прости колкото самите тях и пак ги интересува само колко пари да откраднат. Лъженето и маменето в България по мои "анкети" е стигнало епидемия. На практика са изключения случаите когато не лъжат и мамят по какви ли не причини. От часни лица през фирми и учреждения - всеки се е заел добросъвестно да мами и лъже пък ако може и а заработи нещо от това - още по-добре. Цялата страна създава впечатление за някакъв забравен от бога филиал на психиатрична клиника или ТВУ. Единствената възможност на някой ИТ или какъвто и да е друг специалист да се върне е някаква лична причина, било родител на смъртно легло или тежка нелечиа болест. Иначе потелциално психична болест също може да е причина...

 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2714 Весело

  Ако и половината се върнат...........обадете ми се !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":Ти пък чак средностатистически.Тази заплата си е доста сериозна, не е за всеки специалист.Тук изкарват по 3-4 х. долара и това е доста добре като сравниш стандарта.
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  Говоря за специалист в областта на ИТ технологиите, а не за самозванци без никакво образование.

 23. 23 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1022 Весело

  епа то живото да нее само работа... нали требе и дяцата на училище де ги учи на нещо да одат... требе и доктор де нема те умóри... и зъбар де поне здравите зъбе нема ти трóши... еле па спокойствие, свесни отношения, читави услуги и прочее лъгжарита у милата мамковина...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 24. 24 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1406 Любопитно

  Оправете образованието, правосъдието, здравеопазването, сигурност и другите публични услуги и тогава повече ще са завърналите се в България. Много малък е процента на ИТ специалисти, който са напуснали българия заради заплащането.

 25. 25 Профил на john trivolta
  john trivolta
  Рейтинг: 821 Неутрално

  А дано, ама надали.

 26. 26 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Половината готови да се върнат? Моята "извадка" май хич не е представителна, От няколкото десетки ИТ българи които познавам 0% процента споделят че са готови да се върнат.

 27. 27 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Защо трябва да се връщат. Да пробват като начало да наемат някой ИТ българин емигрант remote or teleworking. Ако се сработят и двете страни са доволни и коректни, може и някой да се върне за постоянно.
  Аз не искам да плащам данъци на червените мутри в червения кенеф.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9269 Неутрално

  Добра новина :)
  Сигурно 100 % от тези една трета са под 30 години и все още не са пуснали корени/семейства

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Ми защо да не се върнат, могат от домовете си да работят за същите фирми с досегашното си възнаграждение. Ще си живеят царски у нас. И няма да са чужденци като там.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 30. 30 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Не би ли било много по смислено да направят анкета сред ИТ-тата ВЪВ България, колко от тях биха напуснали и ЗАЩО...

  На тия, дето са навън поне 5-10 години, колко от децата им могат да четат на български и въобще биха оцелели в българското училище?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 31. 31 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 299 Неутрално

  А хората завършили бизнес администрация, мениджмънт, маркетинг или финанси в чужбина или Американския в Благоевград дори какво да правят? В София ще им предложат 1000 лв стартово ха-ха, 0 % завърнали се.

 32. 32 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Завръщащите се млади хора без собствени семейства, които не ги е ударила действителността. След една година ще сипят хули по България. Защото добро образование в България не е достатъчно. Дори добър опит от чужбина не винаги се оценява по-високо от еднакъв по време опит в същата сфера, но натрупам от хора, които никога не са излизали от Българиа. Има успели хора, учили и работили навън на висши постове в България - НО това НЕ СА случайни хора. Доброто образование и опитът не са достатъчни! Затова и хората от средната класа, изучили се в чужбина, НЯМА да се върнат. Връщат се само дечица завършили Американския колеж в София, после нещо от сорта на King’s College в Лондон или Бокони и тате-мама ги уреждат, дават си им парички, апартамент, кола...за такива младежи животът в София е рай. Но те са малцинство!

 33. 33 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  А дано да се завърнат, ама надали. Известни шансове да го направят има за тези, които още са много млади и без семейства.
  Според мен едната висока заплата не те прави щастлив, нормално е да гледаш какво е здравеопазването, образованието, спазването на законите, градската среда....
  И тогава т.нар. завръщане се преоценява, уви.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK