На Иракли чадърът и шезлонгът ще струват до 7 лв.

На Иракли чадърът и шезлонгът ще струват до 7 лв.

© Анна ПехливановаБлизо 3 месеца след като кабинетът обяви, че търси концесионер на плажа "Река Вая", който се намира в началото на плажната ивица на Иракли, днес правителството обяви, че това ще е "Вая-Дир" ООД. По време на целия срок на концесионния договор цената за чадър ще бъде до 7 лева, а за шезлонг - 7 лв.


Фирмата ще трябва да инвестира над 1.7 млн. лв. за подобряване на достъпа до плажа. Таксата, която "Вая-Дир" ще плаща за концесията, е 54 хил. лв. без ДДС за всяка година от договора.


През 2014 г. цената на чадър и шезлонг на плажа "Река Вая" беше 6 лв.

© Анна Пехливанова

През 2014 г. цената на чадър и шезлонг на плажа "Река Вая" беше 6 лв.
Съдружници в фирмата са семейството Добрин и Лариса Иванови. Заедно със сина си Иван те са собствениците на 600 дка изкупени частни земи в местността Иракли. Фирмата на Добрин Иванов "Емона 2000" пък строи бунгала в района на Кладери, както се води местността, позната на всички като Иракли.


Чрез фирмата "Дарс инвест" Иван Иванов е изготвил проект за изграждането на къмпинг вдясно от река Вая, където всяко лято се събират любителите на природата, за да къмпингуват, без да плащат такси и наеми. Преди началото на този летен сезон се разбра, че в района са построени 17 бунгала, 6 апартамента и 2 къщи за гости. Цялата територия до плажа е оградена, защото е частен имот. Единствено на тесния общински път, който отвежда до плажната ивица, не е поставена бариера.


Правителството реши още "Ривиера" АД да продължи да стопанисва плаж "Ривиера", както го прави през последните 20 години. Компанията ще инвестира над 78 хил. лева в подобряването на пешеходния достъп до плажа и за указателни табели с информация за осигурения свободен достъп.


За целия срок на договора за концесия цената на чадър и шезлонг ще е по 10 лв. Фирмата ще плаща по 321 хил. лв. всяка година за концесията.


"Албена" АД пък е новият стар концесионер на плажа "Албена". В последните 25 години компанията стопанисва плажната ивица, като се задължава в рамките на новия концесионен договор да предлага чадър и шезлонг за по 7 лв. Фирмата ще плати 1.6 млн. лв. без ДДС за концесията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK