Обновената енергийна стратегия получи одобрение в парламента, Симеонов се въздържа

В края на продължилия два часа и половина дебат, енергийният министър Теменужка Петкова благодари на депутатите и подчерта, че интерконекторът с Гърция е на финалната си права и строителството ще започне догодина, а през 2020 г. ще влезе в търговска експлоатация.

© Надежда Чипева, Капитал

В края на продължилия два часа и половина дебат, енергийният министър Теменужка Петкова благодари на депутатите и подчерта, че интерконекторът с Гърция е на финалната си права и строителството ще започне догодина, а през 2020 г. ще влезе в търговска експлоатация.След неколкочасова дискусия Народното събрание одобри актуализираната Енергийна стратегия на България до 2020 г., която включва изграждането на газовия хъб "Балкан", на междусистемни газови връзки със съседни страни, разширяване на газовата мрежа в страната и развитие на конкурентен пазар на природен газ.


За промените гласуваха 162 народни представители, 10 се въздържаха, между които 1 от ГЕРБ и 9 от партията на Валери Симеонов НФСБ, а нито един не се обяви против, съобщи БНР. До края на 2018 г. "Бургартрансгаз" трябва да предприеме всички необходими действия за разширяване на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница, е записано в обновения документ.


До края на годината държавната компания трябва да започне създаването на газова борса и да учреди дъщерно дружество за газовия хъб "Балкан". В същия срок компанията трябва да предприеме стъпки за придобиването на 20% от акциите в дружеството, изграждащо терминал за втечнен природен газ в гръцкото пристанище Александруполис. Друга задача пред "Булгартрангаз" е да предприеме действия за преструктуриране на действащия дългосрочен договор с "Газпром експорт", е записано в документа.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който доскоро беше вицепремиер в правителството, изненадващо заяви, че няма да подкрепи документа докато не бъде убеден, че България ще печели от нейното реализиране. Той изрази скептицизъм към проекта за отклонение на "Турски поток" през България към Западна Европа заради неяснотите около транзитираните количества. "Достатъчно години, може би вече


десетилетия се слуша за полезни проекти, които се оказват полезни за друга държава.


Така беше с онзи безумен проект Бургас – Александруполис. Слава Богу ,че не се реализира. Така беше с "Южен поток", заяви Симеонов, цитиран от "Фокус" и добави, че същото важи и за АЕЦ "Белене". "Още плащаме старите сметки на едни проекти, които не са били полезни за България от гледна точка на това, че не са били обвързани с приходи за страната ни", добави той.


Колегата му от коалицията "Обединени патриоти" и депутат от "Атака" Павел Шопов призова:


"Нека бъдем българофили


и всички от тази зала да гласуваме еднозначно за промените в Енергийната стратегия. Хайде да се грижим и да обслужим нашия български национален интерес", призова той, цитиран от "Фокус".


Председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев обърна внимание, че днес не се взима решение в кой поток ще се включваме, а за промяна на енергийната стратегия. Той подчерта, че е важно да се запишат такива мерки, които ще доведат до


понижение на крайните потребителски цени


и добави, че проектът за акционерно участие на България в проекта за терминал за втечнен газ в Александруполис е именно такава мярка. "Важното в случая, че достъпът на българските потребители до втечнения газ на целия свят ще сложи таван на цената на газа в България", каза той, цитиран от "Фокус" и добави, че в същата посока ще действа и бъдещата газова борса.


Депутатът от ДПС Рамадан Аталай призова България да направи всичко възможно, за да си осигури газ от газопровода "Турски поток". "Това е


последното купе на последния вагон, на последния влак,


който ни дава възможност по някакъв начин да се наредим да си доставим газ за България. На кой, как и по какъв начин му изнася е отделен въпрос. Трябва да направим всичко възможно, щом Костов затвори "Син поток", щом премиерът затвори "Южен поток", щом г-н Николов казва, че руските ни партньори ни имат доверие, поне да ни доставят газ през "Турски поток", заяви депутатът от ДПС, цитиран от "Фокус". Той попита кога стратегията ще бъде променена с вписването на проекта за АЕЦ "Белене", спрян от предишното правителство "Борисов".


Жельо Бойчев от БСП акцентира върху мудността при изграждането на газови връзки към съседните държави. "До момента всичко, което се построи като газова инфраструктура, ни заобиколи", подчерта той. Таско Ерменков, цитиран от БНР, подчерта, че БСП ще подкрепи проекта с ясното съзнание, че това е последен шанс за страната:
"Ако не приемат тези промени, ако не започнем действия по продължаване на втората тръба и така наречения "Турски поток" да мине през България, от газоразпределителен възел в Европа, ще се превърнем в един газов апандисит със своето минимално вътрешно потребление на газ".

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  Очаквано, калинка петкова такъв го нахлупи на митряла че свят ще му се завие. Отказваме се от 1.1 милиарда транзитни такси до 2030г по трансбалканския газопровод. Вземаме 2-3 милиарда заеми за старото трасе на южен паток. Но Дневник нищо не спомена за лекцията на международника в Мароко и неговите притеснения че може да стане нещо от поведението на Порошенко и хъбчето може да отиде в небитието!

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2143 Разстроено

  Коя поредна стратегия е тази?

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  Все дърдорят за стратегии,но "забравят" да кажат коя е Целта! Стратегията е слугиня на Целта. Ако целта е България да е зависима енергийно от Русия - стратегията ще е една,ако целта е да е енергийно независима - стратегията ще е съвсем друга.

 4. 4 Профил на iljata
  iljata
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Симеонов е евроатлантик и консерватор.

  :)))))))))))))))))))

 5. 5 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Коя поредна стратегия е тази?
  —цитат от коментар 2 на PisnaMi


  Поредната на Газпром.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 6. 6 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Лакеите на лилиПутин постлаха килимчето на ГъзПром, още преди господарят да е решил да дойде!
  Надупиха преди да са им поискали, как да ги уважава някой!!!
  мерзавци

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  Само по възбудата и по скачането може да се ориентира човек на кого плаща "Гъзпром"!!Ташко(пощальона) само дето не прерипна катедрата да се обяснява.Гиди предатели рубладжииски...........

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Предложениета на Петкова/Борисов не звучат никак добре. Имаме си тръба, имаме си връзка, да си печелим от преноса.
  Кой ни гарантира че въпросния "хъб" ще има клиенти?
  Що се отнася до връзките със съседните държави, нали този въпрос 10 години се търкал и все нищо. не става.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5307 Неутрално

  Каже ли се енергия и руските лобита надничат отвсякъде...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Понякога дори едно WC има повече разум от тикварски МС и слугинско НС
  "Той изрази скептицизъм към проекта за отклонение на "Турски поток" през България към Западна Европа заради неяснотите около транзитираните количества. "Достатъчно години, може би вече десетилетия се слуша за полезни проекти, които се оказват полезни за друга държава.
  Така беше с онзи безумен проект Бургас – Александруполис. Слава Богу ,че не се реализира. Така беше с "Южен поток", заяви Симеонов, цитиран от "Фокус" и добави, че същото важи и за АЕЦ "Белене". "Още плащаме старите сметки на едни проекти, които не са били полезни за България от гледна точка на това, че не са били обвързани с приходи за страната ни"

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3772 Весело

  Туй с хъбчето ме присети за една на Пелинко, от неговите къси ...

  Та кретал Манго изнурен, кретал и стигнал до едно изворче. Приседнал, погледнал го и възкликнал:
  - Ей, от тая бистра водица каква чудна попара става! Ама няма сирене ...

 12. 12 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Турчинът Рамадан Аталай агитира за строежът на АЕЦ в земетръсния район на Белене! Нищо чудно и нищо ново. Знаем добре, че дпс е било и ще си остане проклятието за България!
  Като партия, проктирана и създадена от комунистическата ДС, съвсем естествено е ергийната мафия да търси съдействие от върхушката на тази антиконституционна деФормация.
  И като казвам това, се сещам че Демократична България трябва да помисли за евентуална процедура, забраняваща участието на етническата дпс в изборния процес... Има начини. Има и механизми, след като е налице фактът, че това безспорно е етническа партия по смисъла на Конституцията...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4169 Разстроено

  Червените почнаха с глупостите за последният влак...последния вагон....А кой тавариши гарантира че за втората тръба на Патока ще има клиенти?Някъкви намерения,договори,срещи?Но когато е да играеме по свирката на Кремъл...безродниците скачат,сипят небивалици,смятат кубици....печалби!Ама за Масква......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  До коментар [#13] от "Willy Messerschmitt":

  Кои по-точно, че в мешерето всички партии са руски с изключение на винкела?

 15. 15 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  ДПС в защита на 100 милиардния проект "Белене" - както винаги.
  Останалите и те не знаят какви са количествата и цената на транзита, но подкрепят проекта на Россия да заобиколи Украйна, който до тук, незапочнат е с милиард на минус от загуба на договорени транзктни такси.

 16. 16 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Енергийната стратегия се изразява единствено в точенето на петрол от потънали кораби в Черно море.(към момента и то е преустановено)Така че ще видим евтини горива от калинките кога пръдне рака.Не Теменужка ами и Орхидея да стане министър ще е все тая.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  "Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който доскоро беше вицепремиер в правителството, изненадващо заяви, че няма да подкрепи документа докато не бъде убеден, че България ще печели от нейното реализиране. Той изрази скептицизъм към проекта за отклонение на "Турски поток" през България към Западна Европа заради неяснотите около транзитираните количества. "Достатъчно години, може би вече
  десетилетия се слуша за полезни проекти, които се оказват полезни за друга държава.
  Така беше с онзи безумен проект Бургас – Александруполис. Слава Богу ,че не се реализира. Така беше с "Южен поток", заяви Симеонов, цитиран от "Фокус" и добави, че същото важи и за АЕЦ "Белене". "Още плащаме старите сметки на едни проекти, които не са били полезни за България от гледна точка на това, че не са били обвързани с приходи за страната ни", добави той."

  Единствения свестен политик от днешното управление на България, който се опитва да защити интересите на България. Точно него свалиха от министерския пост с помощта на нещастните майки с увредени деца, които бяха използвани и употребени за политически цели.

 18. 18 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#12] от "Rim":
  Турчинът Рамадан Аталай агитира за строежът на АЕЦ в земетръсния район на Белене! Нищо чудно и нищо ново. Знаем добре, че дпс е било и ще си остане проклятието за България!
  Казано от Иван Костов!
  Проклятие, което говори и настоява само за интересите на Русия!
  Затова А Доган е охраняван от НСО!

 19. 19 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2143 Весело

  Само по възбудата и по скачането може да се ориентира човек на кого плаща "Гъзпром"!!Ташко(пощальона) само дето не прерипна катедрата да се обяснява.Гиди предатели рубладжииски...........
  —цитат от коментар 7 на Willy Messerschmitt


  Жена му е рускиня. Ако кривне - бой :)

 20. 20 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3696 Неутрално

  Стратегия добре, а сметките къде са.
  Защото стратегия без анализи и финансови разчети на мен поне ми прилича на следващо Белене, следващ Голям шлем и пр. глупотевини, за които милиарди изтекоха.
  Примерно - ще придобием 20 % от дружеството за изграждане на терминал за втечнен газ - добре, това е стратегическа стъпка, достъп до още един енергиен източник.
  Но колко струва и за колко години ще си върне бедна България инвестицията - 2 реда няма.
  Ето така стават белите.

 21. 21 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  До коментар [#13] от "Willy Messerschmitt":

  Щом печели Москва значи печели и България Разбирали го както искаш но е факт

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK