Финансовото министерство очаква бюджетът да завърши ноември с дефицит от 32.4 млн. лева

Финансовото министерство очаква бюджетът да завърши ноември с дефицит от 32.4 млн. лева

© Надежда Чипева, КапиталМинистерството на финансите очаква в края на ноември дефицит в размер на 32.4 млн. лв. по консолидираната фискална програма (КФП), в която влизат освен републиканския бюджет, но и този на съдебната власт, университетите, държавните медии, общините и др., съобщиха от пресцентъра на ведомството. Това съответства на 2.6% от прогнозния БВП.


Приходите и помощите по КФП към ноември 2018 г. се очаква да бъдат 35.8 млрд. лв. (93.7% от годишния разчет), като спрямо същия месец през 2017 г. се отбелязва ръст от близо 3.9 млрд. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 3.4 млрд. лв. (11.3%), а постъпленията в частта на приходите от помощи са се увеличили с 447 млн. лв.


Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската в бюджета на ЕС) към ноември са близо 33 млрд. лв., което е 83.9% от годишния разчет. За сравнение, разходите по КФП за същия период на 2017 г. са били размер на 29.5 млрд. лева.


По данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет през октомври бюджетът е с излишък от 2.8 млрд. лв. (2.6 % от прогнозния БВП). Към края на октомври са събрани 85.9% от планираните данъчни приходи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK