Кирил Домусчиев: Обвинението, че сме експлоататори, не е вярно

Победителите в тазгодишния конкурс. Снимката се публикува с разрешението на<a href="https://www.economic.bg/bg/news/10/aleksandar-dimitrov-i-petya-dimitrova-sa-golemite-pobediteli-v-mistar-i-misis-ikonomika-2018.html" target="_blank"> сп. "Икономика".</a>

© Снимка: Economic/Красимир Свраков

Победителите в тазгодишния конкурс. Снимката се публикува с разрешението на сп. "Икономика".Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров и главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова спечелиха големите награди в конкурса "Мистър и Мисис Икономика" 2018 г., организиран от списание "Икономика" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), се вижда от сайта на изданието. Отличията им бяха връчени на церемония снощи от вицепремиера Томислав Дончев и от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Това за което ни обвиняват, че сме експлоататори и не даваме справедливи заплати, не е вярно. Тази година пак ще има около десет на сто ръст на средната заплата", заяви на тържеството председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Прогнозата на работодателската организация е за двуцифрен ръст на заплатите догодина, но само на специалистите.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че уважава всички професии, но има една, която е по-различна - това са хората, които не търсят работа, а дават, които не харчат пари от данъците на другите, а плащат такива и не се притесняват да рискуват собствените си пари, зоната на комфорт. "Успешните предприемачи получават награда под формата на печалба, но имат нужда и от обществено признание. Те са съществена част от националния капитал и ние трябва да ги пазим, развиваме и да ги даваме за пример", заяви Дончев.
Конкурсът има 20-годишна история като КРИБ е съорганизатор на проявата през последните четири години. През 2011 г. за "Мистър икономика" беше обявен мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Банката фалира през 2014 г., а Василев оттогава пребивава в Сърбия, където все още не е приключила процедурата по искането на българските власти за екстрадицията му.

Ето и носителите на наградите в останалите 8 категории:


"Индустрия" - Тим Курт, главен изпълнителен директор и вицепрезидент на "Аурубис България";


"Финанси и застраховане" - Стоян Мавродиев, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие;
"ИКТ, Аутсорсинг и бизнес процеси" - Боряна Манолова, управител на "Сименс" ЕООД;


"Търговия и услуги" - Иван Панчов, управител на "Медина Мед";


"Транспорт и логистика" - Миролюб Столарски, председател на съвета на директорите на "Карат-С";


"Корпоративна социална отговорност" - Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на "Асарел Медет";

"Консултантски бизнес/услуги" - Стоян Ставрев, управител на Българска консултантска организация.


"Земеделие и хранителна промишленост" - Красимир Аврамов, изпълнителен директор на "Вила Ямбол".


По традиция победителите получават статуетката "Рибарят и златната рибка", с автор на скулптора Ставри Калинов и грамота. Подборът на наградените в общо десет категории се извършва от жури, съставено от членовете на управителния съвет на КРИБ.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK