Кабинетът прие наредбата за това как ще се плащат тол таксите и винетките

Кабинетът прие наредбата за това как ще се плащат тол таксите и винетките

© Надежда Чипева, КапиталПри предварително плащане на тол такса ще се издава маршрутна карта, която позволява на тежките камиони да преминат еднократно разстояние в обхвата на платената пътна мрежа от начална до крайна точка, с допълнителни, предварително посочени междинни точки, които не могат да бъдат повече от четири, съобщи правителствената пресслужба.


Това предвижда приетата от правителството Наредба за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние.


От 1 януари 2019 г. хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни, като цените няма да бъдат променяни. За леките коли се въвежда и уикенд винетка, която ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя на същата седмица.
До 16 август винетка ще трябва да имат и водачите на тежкотоварни автомобили, а след тази дата те ще плащат тол такса.


Маршрутна карта могат да използват водачите на автомобили с тегло над 3.5 т, които не разполагат с бордово устройство или устройство за спътниково позициониране, с което да се проследи изминатото разстояние, и не са сключили договори с доставчик на услуга за електронно събиране на такси за изминато разстояние или с доставчик на декларирани данни.


Маршрутна карта може да бъде купена не по-рано от 7 календарни дни преди датата на пътуването, като е валидна 24 часа от обявения начален час. Тя ще може да се купи по електронен път или на терминал за самотаксуване с банкова карта или в пунктовете за продажба.


Размерът на тол таксата ще се определя въз основа на заявените начални, междинни и крайни точки на пътуване. Така ще се позволява и преминаването по платените републикански пътища при временна невъзможност да се ползва вече монтирано бордово устройство. Системата ще изчислява автоматично дължимата такса за изминат участък, която ще се плаща предварително, според данните за превозното средство, маршрута и планираната дата на пътуване.


Тол таксата за автомобили с тегло над 3.5 т ще се начислява в зависимост от действително изминатото разстояние, което ще се определя с точност до 100 метра. В случай, че е установено, че дадено пътно превозно средство се е намирало последователно в две отделни точки на платената пътна мрежа, се приема, че е изминало разстоянието между тях, преминавайки по най-краткия маршрут.


Нивата на тол таксите ще се променят според екологичните категории на моторните превозни средства.


Предвижда се възможност при промяна на регистрационния номер на лек автомобил това да бъде заявено в централното или в областните управления на агенция "Пътна инфраструктура", или по електронен път до 3 работни дни. В срок до 2 работни дни от получаване на заявлението новият регистрационен номер се отразява в електронната система за издадените електронни винетки след справка в Националния регистър на пътните превозни средства.


Отговорността при неправилно декларирани данни за регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса, е съответно на собственика или ползвателя, като в случай на неправилно декларирани данни, се счита че за пътното превозно средство не е платена дължимата винетна такса.


В наредбата са определени правомощията на агенция "Пътна инфраструктура" като лице, събиращо пътните такси, изискванията за регистрация към доставчиците на Европейска услуга за електронно събиране на такса за изминато разстояние, както и тези за регистрация към националните доставчици на услуги за електронно събиране на тол такси и доставчиците на декларирани данни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK