Депутатите въведоха квоти за хора с увреждания в предприятията

Работодателите трябва да назначат лицата с увреждания в 3-месечен срок, след като са били уведомени за задължението си по закона.

© Анелия Николова

Работодателите трябва да назначат лицата с увреждания в 3-месечен срок, след като са били уведомени за задължението си по закона.Работодатели с 50 до 99 работници ще са длъжни да назначат поне един човек с увреждане, а компаниите с над 100 работници - 2% от списъчния състав. Ще има обаче и изключения - за работодателите, възпрепятствани от специфични фактори. Това предвиждат текстове от Закона за хората с увреждания, които днес парламентът одобри окончателно на второ четене.


Работодатели, които не изпълнят работните квоти, всеки месец дължат компенсационна вноска в размер на 30% от минималната работна заплата за всяко незаето работно място за човек с увреждане. Работодателите трябва да назначат лицата с увреждания в 3-месечен срок, след като са били уведомени за задължението си по закона.


За пореден път подхождаме като мащеха за българския бизнес, заяви от парламентарната трибуна депутатът и доскорошен вицепремиер Валери Симеонов. "Мисля отношението на Народното събрание и народните представители към бизнеса трябва да бъде по-скоро отношение на партньорство, на осигуряване на съдействие, на нормални условия за работа, а не репресии, санкции и принуда", добави той, цитиран от "Фокус".
Депутатите записаха в нормативния акт, че хората с увреждания над 18-годишна възраст ще имат право на финансова подкрепа, обвързана с линията на бедност. Догодина тя ще е 348 лв. Досега за база за изчисляване на помощта се използваше гарантираният минимален доход, който е много по-малка сума - 75 лв.


При от 50 до 70.99% увреждане ще се плащат 7% от линията на бедност. При от 71 до 90% увреждане - 15%. При над 90% увреждане - 25% от линията на бедност. При над 90% увреждане с чужда помощ и получаване на пенсия за инвалидност поради заболяване или трудова злополука - 30% от линията на бедност. При над 90% увреждане с чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност - 57% от линията на бедност.


Вицепремиер ще ръководи Националния съвет за хората с увреждания, решиха народните представители. Първоначалният текст беше променен заради възможността Валери Симеонов да го ръководи, но след оставката му депутатите върнаха старото положение.


Индивидуалната оценка на потребностите се изготвя в срок от един месец от заявлението, решиха депутатите. Тя ще се извършва от специализиран отдел в дирекциите "Социално подпомагане" към Агенцията за социално подпомагане. Тези отдели трябва да бъдат сформирани от изпълнителния директор на агенцията в срок до 31 март 2019 г. Ще се взимат предвид самооценката на човека с увреждане за затруднения в домашни условия и извън тях, здравословното му състояние, вида и степента на затруднения, мобилността.


В зависимост от нея хората с трайни увреждания имат право на финансова подкрепа за покупка на лично моторно превозно средство, помощни средства и медицински изделия, приспособяване на жилище или наем на общинско, както и месечна финансова подкрепа. Предвидено е извършване на проверки дали средствата се използват по предназначение. Ако парите са похарчени с друга цел, те ще трябва да се възстановят заедно с лихвата.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2786 Любопитно

  Само за физически увреждания ли са квотите или може и за психически - за едни депутати питам?

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Значи в строителството ще трябва да наемеш човек в енвалидна количка.
  Евала бе герб, защо не го кръстихте данък поне.
  Между другото значи в Парламенда поне 5 души трябва да са такива по тази логика.
  Догодина чакаме и квота за цветнокожи, мюсюлмани и лгбт.

 3. 3 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":


  Само за физически увреждания ли са квотите или може и за психически - за едни депутати питам?
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  Мммне! Там е обратно. В структури, в които има депутати, с 240 работни места, за хора с умствени увреждания са запазени поне 99% от местата...

 4. 4 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  И с право питаш. Ама там квотата е презапълнена и преизпълнена. Само 2% са що-годе нормални и без увреждания.

 5. 5 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1386 Весело

  "Ще има обаче и изключения..."
  Да си дойдем на думата. Как точно работодателят ще мотивира проверяващия да приеме, че при него трябва да се допусне изключение? Аз се сещам за няколко начина, по-точно три - на ръка, в брой или кеш.

 6. 6 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Добре, а ако няма кандидати с нужната квалификация с увреждания какво правим?
  Или ако има подходящи кандидати с увреждания, но няма свободни места? Трябва ли да се уволни друг служител?
  Както подразбирам, целта ще се окаже да съберем едни пари от работодателите които ще отидат незнайно къде.
  Ако има квоти, то би трябвало да са за държавната администрация, учреждения и фирми.

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Тъпотии. Ако е строителна фирма с един технически ръководител и 50 общака, понеже няма как лице с увреждане да е общ работник и да мъкне тухли и цимент, трябва техническия ръководител непременно да е лице с увреждане, така ли?

  А ако са 100 общите работници - 2%, означава, че поне един от тях (като добавим техническия ръководител) трябва да е лице с увреждане.

 8. 8 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Наистина не мога да схвана каква е причината държавата да се меси в управлението на частни фирми. Като иска да осигури места за хора с увреждания има доста по-интелигентни начини. Например вместо да задължава работодателя да назначава хора на хранилка, да вземе да постанови, че който е наел хора с увреждания има право на някакви данъчни облекчения...просто е, но не за прости депутати.

 9. 9 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1386 Весело

  До коментар [#7] от "Jumbo Jet":

  А защо пропускяш управителя, а???

 10. 10 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Не става с квоти и глоби, а с поощрения, данъчни облекчения.
  Този закон е унизителен и за хората с увреждания и за работодателите!

 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#10] от "antikvarno":

  Унизителен за хората въобще е съставът на парламента!

 12. 12 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 1056 Весело

  Само за физически увреждания ли са квотите или може и за психически - за едни депутати питам?
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  За 240 ли?

 13. 13 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  "За пореден път подхождаме като мащеха за българския бизнес"
  Така е, тази демарша е чиста проба левендурска измислица и камък в градината на бизнеса. Ако съм работодател, ще платя тези 30% и ше наема един нормален човек, който ще покрие тази загуба. Категорично съм против тези опорни точки. А за хората с увреждания трябва да се отпуснат достатъчно средства, за да живеят като нормални хора.

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  компаниите с над 100 работници - 2% от списъчния състав
  _______________
  Е и?
  Фирмите на на перачите на пари за които Дневник така често пише (без да споменава от къде3 са им парите) ще си направят квота в холдингите всяка прилежаща фирма с е да е с по 49 човека персонал и готово!
  За да има ефект трябва държавата да облекчава данъчно или да плаща субсидии на малки работодатели които ги наемат, защото тези хора имат нужда от работа и социален живот а не от помощи , личен асистент и изолация особено когато не са не са със 100% инвалидност!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  Времето ще покаже дали това решение е удачно. Собствениците на фирми може да окажат съпротива и да не назначават хора с увреждания по ред съображения - здравословни причини, опасности за влошаване на здравето, труден или невъзможен достъп до работното място и т.н.

 16. 16 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 516 Гневно

  Пореден рекет, но сега е социален. В Социалното министерство колко такива хора ще назначат ? Има достатъчно държавни предприятия, нека те да поемат по-голямата част от тези хора. Защо бизнесът трябва да поема чужда отговорност ? Тези, които са приели тази глупост, знаят ли, че това е нож с две остриета и нито едно от тях не е в посока на управляващите. В момента на някои колеги им казвам на шега, че са инвалиди. Ако в офиса има човек с увреждане, натрапен по силата на тази глупост - Закон за хората с увреждания, и той се почувства обиден, може да ме осъди за дискриминация. И държавата въобще, ама въобще не се меси в частния бизнес, Това е комунистическа национализация. !!! Ако Бисер Петков е съгласен с това, ще е поредният плоскомислещ от УНСС, който вероятно е изпълнил условието на това съкращение (УНСС) и е взел дипломата. Той пита ли се самите хора как ще се чувстват, като натрапени, Едва ли. Това е сложен въпрос за едноклетъчно.

 17. 17 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Е, сега вече официално имаме професия "инвалид". Или може би "увреден". Не съм сигурен, кое е политически коректно...

 18. 18 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1698 Любопитно

  До коментар [#2] от "НеКой":


  . . . . . защо не го кръстихте данък поне...................
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  О Б Я В А

  Аз съм на 100 % пожизнен ТЕЛК !
  Без значение , че съм с висше инж.образование, нямам претенции за по-висока заплата освен определената минимална за страната ни!
  Нямам претенции и да се явявам на определено работно място за да не се пречкам излишно и поради тази причина ще си седя вкъщи .
  заплатата да ми се превежда по сметка . . . . .

  - = - = -

  Между другото обявата ми е съвсем сериозна ! ! !

  В Е С Е Л О ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 19. 19 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1698 Любопитно

  До коментар [#17] от "sow29372525":


  Е, сега вече официално имаме професия "инвалид". ...
  —цитат от коментар 17 на sow29372525


  вЪВ ВРЪЗКА с обявата ми в № 18 , предложения на ЛС .

  В Е С Е Л О ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 20. 20 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2786 Весело

  До коментар [#3] от "lz73":
  До коментар [#4] от "nema_labavo":

  - Добър ден, народното събрание ли е?
  - Да, кажете!
  - Искам да стана депутат!
  - Вие луд ли сте?
  - Да, други изисквания имате ли?


 21. 21 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Депутатите въведоха квоти за хора с увреждания в предприятията

  За пореден път депутатите демонстрират простотията си. До тях още не достига, че сплотено общество не се изгражда с принуда. На никой ли не му светна в кухата кратуна, че вместо глоби трябва да има стимули? Задължение на държавата е да осигури нормален живот на хората които са с увреждания. В Полша например, ако работодател назначи на работа човек с увреждания плаща по-малки осигуровки за него а държавата плаща някъде около половината от заплатата.

 22. 22 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Отново нещо логиката ми куца - ако става въпрос например за кол-център, може и 50% от персонала да са хора с увреждания, ако става въпрос за чистачи на улицата - мисля, че дори и един ще е в повече...

  Тези неща се правят по съвсем друг начин - държавата трябва да стимулира собствениците на фирми да назначават хора с увреждания като например поемат здравните и социалните им осигуровки и (ако не е достатъчно това) намаляват дължимите данъци. Няма нужда от квоти и директиви - ако има достатъчен стимул (и професията позволява това), собствениците сами ще започнат да назначават хора с увреждания на работа...

 23. 23 Профил на sisitkova
  sisitkova
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#16] от "dokker":

  Да ви кажа - то и сегашните ви колеги са в правото си да заведат дело срещу вас
  А по принцип човек с увреждания може да е със здрителнир със срухови уврежданияр с диабет или прекарал онкологично заболяване - и за тези хора има медицински препоръки какъв труд могат да полагатл Но в момента повечето работодатели не ги искат - в повечето случаи, за да си нямат разправии, не защото хората не са кадърни.

  sisitkova
 24. 24 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2484 Любопитно

  Да попитам плахо?

  Всички тези новоназначени служители как ще успяват да достигнат до работните си места/

  Не че нещо, но средата във България не е от най-благоприятните за хора с увреждания...

  Модератора е неадекватен!
 25. 25 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Решението за въвеждане на квоти е унизително за хората с увреждания и вредно за бизнеса - поредна доза социализъм с марка "ГЕРБ".

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 26. 26 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Едно добро законодателно решение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK