Одитът на БДЖ показа нарушения в обществените поръчки, сменени са двама шефове

Владимир Владимиров и Велик Занчев в локомотивното депо "Подуяне".

© Анелия Николова

Владимир Владимиров и Велик Занчев в локомотивното депо "Подуяне".Подалите през ноември оставка членове на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, и Владимир Владимиров - главен изпълнителен директор, са освободени с протоколно решение на ресорния министър Росен Желязков, съобщи неговия пресцентър.


На тяхно място за членове на борда са назначени Григори Григоров - инвестиционен мениджър, и Светломир Николов - дългогодишен служител в железницата.


Пред Би Ти Ви Росен Желязков поясни, че третият подал оставка - финансовият директор Филип Алексиев, е помолен да остане още известно време, за да се осигури приемственост.
Това става след като са излезли резултатите от назначения от министър Желязков одит на жп холдинга, който започна на 24 октомври. Той е установил значителни организационни пропуски при прогнозирането, планирането и провеждането на обществени поръчки за доставки и услуги, свързани с поддръжката на подвижния железопътен състав.


Одиторите сочат, че Съветът на директорите не е извършил анализ на докладвани неизпълнени мерки по ремонтната програма на дружествата, забавянето на обществените поръчки, недоброто ресурсно осигуряване, липсата на професионални кадри, както и няма конкретни взети решения от Съвета на директорите за подобряване на състоянието на подвижния състав и други мерки за обезпечаване на графика на движение на влаковете.


В няколко интервюта в последно време транспортният министър застъпи становището, че холдинговата структура на държавните железници е излишна, а като причина за оставките посочи лоша комуникация и невъзможност за работа в екип.


В началото на тази година разследване на "Нова телевизия" показа, че БДЖ - Товарни превози" е назначило няколко души в компанията, които основно играят за футболния отбор на дружеството и много рядко ходят на работа. Изпълнителният директор Владимиров също бе част от футболния отбор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK