През третото тримесечие икономиката е нараснала с 3.1%

Най-голям ръст през периода има при операциите с недвижими имоти

© Цветелина Белутова, Капитал

Най-голям ръст през периода има при операциите с недвижими имотиПрез третото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт възлиза на 29.8 млрд. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 15 248 млн., като на човек от населението се падат 2166 евро. Сезонно изгладените данни показват растеж от 3.1% в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0.7% спрямо второто тримесечие на 2018 година, съобщава Националният статистически институт.


На човек от населението се падат 4236 лв. от стойностния обем на показателя. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 26.1 млн. лв. по текущи цени.


През периода относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява равнището си с 0.8 процентни пункта спрямо същото тримесечие на предходната година до 7.2%. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.9 процентни пункта до 27.6%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава до ниво 65.2% при 63.5% през съответния период на предходната година.
Ръстът на брутната добавена стойност се определя основно от регистрираното нарастване при: операции с недвижими имоти - 21.6%, създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - 5.2%, финансови и застрахователни дейности - 5.1%, професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - 3.7%, търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - 2.7%.


По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж имат индивидуалното потребление - с ръст със 7.7%, бруто образуването на основен капитал - с ръст със 7.0%, и колективното потребление на държавното управление - с ръст с 3.6%. Износът на стоки и услуги намалява с 3.6%, докато вносът на стоки и услуги се увеличава с 4%. За крайно потребление през третото тримесечие се изразходват 69.9% от произведения БВП. Инвестициите формират 17.4% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.


Спрямо предходното тримесечие брутната добавена стойност в икономиката нараства също с 0.7%. По предварителни данни крайното потребление нараства с 1.4%, а бруто образуването в основен капитал - с 1.5%. Вносът на стоки и услуги намалява равнището си спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни с 0.8%, докато износът на стоки и услуги се увеличава с 1.7%.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4608 Любопитно

  "Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително."
  #####
  Това наистина ли е така?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Графе, това ще да е заради Орешарски.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 655 Любопитно

  "Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително."#####Това наистина ли е така?
  —цитат от коментар 1 на Незнайко в Слънчевия град


  Да, това е факт от поне няколко години, но трябва да направим забележката, че е салдо на стоки И УСЛУГИ. Например до края на септември търговското салдо (само на стоки) е отрицателно - около 2 млрд евро. В същото време салдото при услугите е силно положително, около 2.6 млрд евро и покрива търговския дефицит.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 4. 4 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Само за сравнение по времето на Станишев икономиката растеше средно с 6-7% и то без да се взиамт милиарди заеми. Външните инвестиции бяха 6-7 милиардаю евро годишно за разлика от сегашните 500 милиона. Т.е. ако Станишко е бил корумпиран, което е факт то какво е сега???

 5. 5 Профил на fespeskukuoreh
  fespeskukuoreh
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#4] от "jobssboj":

  "Само за сравнение по времето на Станишев икономиката растеше средно с 6-7% и то без да се взиамт милиарди заеми"

  Много си ощетил заслугите на Станишев- растежът беше двуцифрено число-също като заплатите и пенсиите. А единствените дотации бяха от Хохегер.
  Забравил си и Симеон- той за 800 дни оправи България.
  Пропуснал си мандата на ДПС- тогава даже един консултант по хидросъоръжения получаваше по милион и половина.
  Глупави българи- отказаха се от такива райски перспективи! Дебили, както казва вашата гилдия.

 6. 6 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#4] от "jobssboj":

  Aман от глупавите приказки за заеми. Редене че сме изостанали от Румъния, но не гледаме че тя има с 58 процента по високи заеми...

 7. 7 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#5] от "fespeskukuoreh":

  Работата е че замениха корумпирания Станишев с тотално корумпирани калинки и напълно кримининализирани елементи. Резултатите сднес са налица.

 8. 8 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#6] от "borismt":

  И какво точно значи 58% повече заеми... Освен това сега в България няма ниакква перспектива, нито има инвестиции - нищо освен корупция и крадене.

 9. 9 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#6] от "borismt":

  Освен това по времето на Станишев и ръстта на икономиката беше по-висок и заемите намаляваха. А сега и ръстта 2 пъти по-нисък, а заемите за 10 години са 2 пъти по-високи. За инвестициите да не говорим, то няма вече сравнение. Накратко каква е малоумната логика да се смени едно корумпирано и нейкадърно правителство като Станишевото с 1ч0ь пъти повече корумпирано и некадърно управл;ение? ??

 10. 10 Профил на fespeskukuoreh
  fespeskukuoreh
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#7] от "jobssboj":

  "Работата е че замениха корумпирания Станишев с тотално корумпирани калинки.."

  Убиваш ме с желязна логика! Щом при просто корумпирания Станишев икономиката расте с 6-7 процента, представяш ли си , какви висини ще достигне тя с ТОТАЛНО корумпирани калинки!
  Само не разбирам, защо си против.
  ПС По нивото ти подозирам, че си или новоизлюпено кутевче, или реанимиран бюрекчия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK