Близо 18% от възрастните сърфират редовно, 25% никога не са ползвали интернет

Близо 18% от възрастните сърфират редовно, 25% никога не са ползвали интернет

© Анелия НиколоваСпоред проведеното през тази година изследване за използването на информационно-комуникационни технологии в домакинствата 72.1% от тях имат достъп до интернет в домовете си, което е ръст от 4.8 процентни пункта спрямо предходната година. Същевременно 71.5% от домакинствата са с осигурена бърза и надеждна широколентова връзка, която освен фиксирана кабелна връзка включва и интернет връзка чрез мрежата на мобилните телефонни оператори, съобщава Националният статистически институт.


Очаквано с най-висок относителен дял на домакинства с достъп до интернет е Югозападният район, в който попада и София, (75.3%), а след него се нареждат Североизточният и Южният централен район, съответно със 73.9 и 73.7%. Домакинствата от Югоизточния и Северния централен район, където с достъп до интернет са съответно 70% и 68.5% от домакинствата, изостават от средната стойност за страната. Най-нисък е относителният дял на домакинствата с достъп до интернет в Северозападния район - 65.2%.


Домакинствата с деца използват по-активно глобалната мрежа, като 89.5% от тях имат достъп до интернет при 66.4% за домакинствата без деца.


18% от възрастните сърфират редовно
Изследването показва, че 63.6% от населението на възраст между 16 и 74 навършени години използва
интернет всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място, а всеки втори българин (50.3%) се възползва от ресурсите на глобалната мрежа по няколко пъти на ден.


Очаквано най-активни потребители на интернет са младите хора на възраст между 16 и 24 години, като 92.2% от тях използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично. С увеличаването на възрастта намаляват желанието и необходимостта от присъствие в глобалната мрежа и 17.8% от хората на възраст между 65 и 74 години сърфират редовно.


Въпреки динамичното развитие на информационните технологии в България повече от една четвърт (26.7%) от хората никога не са използвали интернет. Данните показват още, че мъжете са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените - съответно 64.9 и 62.4%.


Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование - 89.6% от лицата с висше образование и 37.7% от лицата с основно или по-ниско образование използват редовно глобалната мрежа.


Трудовият статус също се отразява върху активността на населението в глобалната мрежа. Най-често я използват учащите се (незаети), 98.6% от които сърфират редовно, а при работещите (наети и самостоятелно заети) относителният дял е 80.8%. Почти половината безработни (45.1%) също използват редовно интернет.


Най-предпочитаното устройство за достъп до интернет е мобилният телефон


който се използва от 56.6% от населението на възраст между 16 и 74 навършени години. Употребата на настолен компютър бележи спад и през 2018 г. само 27.5% от хората са го използвали за сърфиране в интернет.


Потребителите най-често използват глобалната мрежа с цел комуникация и забавление, като 53.9% провеждат телефонни или видеоразговори по интернет (чрез използване на приложения като Viber, WhatsApp, Skype, Facetime), а 51.4% участват в социални мрежи (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat и др.). Почти еднакъв е делът на използвалите глобалната мрежа за намиране на информация за стоки или услуги (43%) и на тези, които са
изпращали/получавали е-поща (40.0%). Всеки трети на възраст между 16 и 74 години (31.2%) слуша музика онлайн, а 24.7% търсят информация, свързана със здравето. Най-малко са използвали интернет, за да си запишат час при лекар чрез уебсайт или приложение - 3.5%.


Резултатите от изследването показват, че 17.9% от населението на възраст между 16 и 74 навършени години използват облачни услуги в интернет за съхранение на документи, снимки, музика, видео или други файлове.


Потребители на облачни услуги са 19% от мъжете и 16.9% от жените. Младежите на възраст от 16 до 24 години са най-активните ползватели на този вид услуга (35.7%), следвани от лицата на възраст от 25 до 34 години (30.3%).
Взаимодействие на лицата с публични институции.


Електронно правителство ли?


През годината едва 22.2% от хората използват глобалната мрежа за общуване с органите на държавната и местната власт. Най-значителен е делът на тези, които са получавали информация от уебсайт на публичната администрация (17.1%), следвани от подалите попълнени формуляри, декларации и други официални документи онлайн (9.5%) през последните 12 месеца.


При използването на предлаганите онлайн услуги от публичната администрация жените са по-активни от мъжете - съответно 22.7 и 21.8%.


Близо 18% от възрастните сърфират редовно, 25% никога не са ползвали интернет

© Надежда Чипева, Капитал


Пазаруване с няколко клика


Делът на българите, които пазаруват онлайн, през годината достига 20.8%, като отново най-активни са най-младите - между 16 и 34 години. Жените пазаруват онлайн повече от мъжете - съответно 21.9 и 19.6%.


Най-много от пазарувалите по интернет (75.8%) са купували дрехи и спортни стоки, 32.7% са поръчвали стоки за дома, а 19.1% са правили разходи, свързани с пътувания или хотелски резервации.


Почти еднакъв е броят на купувалите онлайн билети за различни събития (кино, театър, концерти, спортни събития) и електронно оборудване (вкл. фотоапарати, мобилни телефони, черна техника и т.н.), съответно 15.7
и 15.3% от пазарувалите по интернет.


Най-малко хора са купили по интернет компютърни и видеоигри, компютърен софтуер и ъпгрейди (3.3%), както и филми и музика (вкл. видео по заявка) - 3.2%.


Повечето от онлайн потребителите купуват стоки или услуги от търговци от България (87.5%), но немалко пазаруват и от търговци от други европейски страни (35.3%) или от други страни извън ЕС - 17.2%.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5921 Весело

  Статистика е или невярна или изкривена :)
  Защо?
  Ами липсва един от печелившите бизнеси онлайн - секс сайтовете. Доказано е, че над 50% от тинейджътите прекарват там голяма част от времето онлайн :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Кое точно е изкривеното или невярното?

 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 622 Неутрално

  "-Ако ме приемете във вашата група-каза Юлия-ще ти подаря...ъъъ, една карта на Северна Америка.
  Коста чак се изпоти. Изкушението беше огромно. Четеш Майн Рид, става дума за някаква незнайна част от страната, поглеждаш картата и веднага ти става ясно къде е това.
  -Уф, не може, момичета не приемаме"...и т.н.
  "Следите остават", по памет.
  Това е било отдавна, пред 50-те. Нямало е интернет и прочие доставчици на информация. Затова една карта на Северна Америка е била изкушение. Сега обаче е друго. Нета за мен е енциклопедия, от която мога да науча всичко.

 4. 4 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Виваком вчера ме нервираха.
  Като ти свършат бързите мегабайти изпращат съобщени,че се включват автоматично още 100 за 1 лев.
  Може да ги откажеш, случайно прочетох СМС-а.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Интересни данни, но общо взето те си остават стабилни години наред - по отношение на ползващите и неползващите Интернет.

  Имам само две забележки. Първо, пише, че най-предпочитаното устройство за достъп е телефонът, като настолният компютър губи позиции, но не е отчетено ползването на лаптопи. И второ - твърде нисък ми се вижда този процент на пазаруващи онлайн - едва 20%.

  Колкото до е-правителството - видно е, че хората или поне тези, които имаме достъп до Мрежата, с охота ще го ползваме, но статуквото на криминалния преход си прави оглушки и упорито отказва да го въведе, както и е-гласуването. Все ги отлагат за светлото бъдеще, някога, ако въобще го доживеем.

 6. 6 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Учудващо ниски проценти на ползващите редовно и на пазаруващите онлайн. Възрастта няма значение, все повече неща трябва да са достъпни в мрежата. Може да се каже, че съм в "третата възраст", но не мога да си представя нито ден без интернет, без актуална информация оттам и без общуване (на няколко езика) с приятели по света.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 7. 7 Профил на unika
  unika
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Още сме доста далеч от развитите държави... Което е колкото зле, толкова и добре. Друго си е да се разходиш да си платиш тока и телефона, примерно. Срещнеш хора, общуваш...
  Но поне културно не сме ощетени - всичката музика, софтуер, филми - достъпни онлайн, естествено, че няма да се купуват...

 8. 8 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Тези, които пазаруват онлайн,трябва да знаят следнто:убиват малкото магазинче, дето храни една съседска фамилия. И а з го правя. Време е да престана. Трябва да знаеш кому си даваш парите - на онлайн мултито, или на съседа! Давайки ги на анонимното онлайн мулти, утре синът или щерката ще останат без работа! Това е.

  Мърфи е оптимист!
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#8] от "султана глаушева":

  Що, онлайн магазинчето не може ли да е същият от малкото магазинче.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#8] от "султана глаушева":

  айде сега глупусти . даи да праспоредиме и отде да пазъруват ората.

 11. 11 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#6] от "Йоаникий":

  е тва е вече зле . земай мярки . пред баши аблок нема ли пенционерки по пеиките - обарни им влимание. ама че си .

 12. 12 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#10] от "betona":
  От кварталното магазинче. Стоките са едни и същи. Купуват ги от метро. На тях ще дадеш някое левче в повече. От това нито ще забогатееш, нито ще обеснееш. Ама знаеш кому го даваш!

  Мърфи е оптимист!
 13. 13 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 538 Неутрално

  глаушевице много си слатка, ама си още по несириозна - кога наи сетне ше ма черпиш ракиа и баница? или дедо стоен не дава?

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4515 Неутрално

  До коментар [#8] от "султана глаушева":

  Поздравления за обществено отговорната позиция!

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1":
  Като комплимент или като бъзик да го приема? Свят широк.

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4515 Неутрално

  До коментар [#15] от "султана глаушева":

  Като съвсем сериозен коментар. Комплимент за рядко срещана гражданска позиция.

 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#16] от "daskal1":
  Драго ми е точно от тен да го чуя. Значи не съм сама.

  Мърфи е оптимист!
 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#13] от "betona":
  Дедо стоен те чака с отворени обятия😊Ама ти само си приказваш, приятелю мой, бетоне! Хайде, раз два и тук. Чакаме те - и дедо стоен, и бабичката му.

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4515 Неутрално

  До коментар [#17] от "султана глаушева":

  Определено засега не си, но май започваме да губим разбирането че живеем в общност, и че до голяма степен криминализацията като процес е подтикван от безисходността на оставените без поддръжка граждани.

 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":
  За затъпяването на гражданите се работи с пълна пара. Брадъри, стамбулски конвенции, настройване на хора един срещу друг - стари срещу млади, ученици срещу учители, деца срещу родители. Да могат тези, дето за нищо не ги бива, безпрепятствено да цицат. Няма по-добро от капитализъм - ама финансовите лекета го унищожават! Това за моите представи. Дълга тема.

  Мърфи е оптимист!
 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#9] от "Darth Plagueis":
  Не. И ти го знаеш, ама така си приказваш. Приказвай си.

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7451 Неутрално

  А може и повече от 25% да нямат и да не ползват интернет, а една част ползват само скайпа за да се видят с деца и внуци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK