Държавата иска блокираща квота за НЕК в проекта "Белене"

Държавата иска блокираща квота за НЕК в проекта "Белене"

© Надежда Чипева, КапиталАнализ показва, че в целия регион ще има небходимост от мощности като АЕЦ"Белене", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в пленарната зала, където беше изслушана за процедурата по избор на стратегически инвеститор за централата, предаде БТА. Затова по думите й е добре държавата да се опита да осъществи проекта.


Тя каза, че процедурата ще е напълно подготвена и ще може да започне в началото на следващата година, а в края на 2019 г. се очаква да бъде избран и самият инвеститор. Предвижда се процесът да премине през девет етапа. Първо трябва процедурата да бъде обявена и да се види дали ще има проявен интерес, поясни Петкова като припомни, че предварителен интерес са заявили държавната китайска ядрена корпорация, корейската "Хидроатомна корпорация" и френската "Арева".


Министърът подчерта, че ядреният риск остава за страната, на чиято територия се изгражда подобна мощност, така че държавата ще присъства, ще участва с апорт на относимите активи, които притежава в проекта, и с блокираща квота чрез НЕК през целия срок на изграждане и експлоатация на централата.
"Според нашето законодателство тази квота е 34% участие в капитала или в устава да е записано по-малко участие, например 10 на сто, но то да блокира решенията", разясни Петкова.


В процедурата е заложен критерий за участие на български компании във всеки един от етапите, като по този начин ще бъде защитен българският бизнес, ще се даде възможност за икономическо оживление, особено за област Плевен. Нямало точна прогноза на очакваната заетост, но във всички случаи нови работни места ще има, увери министърът.


Петкова уточни, че интерес от кредитни институции да дадат пари за проекта ще бъде обсъден в хода на преговорите с потенциалните стратегически инвеститори, които трябва да предоставят рамката на финансовия модел. Ангажиментът на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг трябва да спре до там да видим има ли интерес от инвеститори и оттук нататък самата компания да развива този проект, а регулаторните органи ще следят процеса чрез НЕК, каза Петкова.


Тя повтори казаното вчера при изслушването си в енергийната комисия, че решаващо при избора на стратегически инвеститори ще е цената да е под 9 млрд евро, срок за пускане в експлоатация до 8 години, концепция за реализация на електрическа енергия в това число с конкретни консуматори. Сред условията е проектната компания да се ангажира с доставката на свежо ядрено гориво, а операторът на централата да има опит в експлоатацията на реактор WWR1000.


В енергийното министерство смятат, че най-оптималният вариант за реализацията на такъв тип проекти е 20 процента собствен капитал и 80 процента привлечен капитал. Предложение за над 30 процента участие на български компании в реализацията на проекта ще бъде с предимство, допълни Петкова.


От техническа гледна точка бъдещият инвеститор трябва да се придържа към проекта, който е нотифициран от ЕК през 2007 г. Това означава, че трябва бъде използвано изцяло оборудването, което е произведено за този проект, както и да бъдат използвани всички лицензии, каза министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  Кой анализ ви го показа, като съседите , на които изнасяхме си строят АЕЦ. А и ние имаме двойно повее , отколкото потребяваме. Не на последно място, скъпия ток от Белене никой няма да го купи.

 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Не можах да схвана щом проектът ще е частен и без участие на държавата, какво я интересува държавата каква ще е цената ( до 9 млрд.) и какви ще са сроковете? Нали би трябвало да си е за сметка на 'частника" ?

 3. 3 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Блокираща квота на държавата е редно да има. Тази държава трябва да каже НЕ на Белене и да блокира всякакви опити за строежа на това недоразумение. НЕ на Белене.

 4. 4 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 567 Весело

  Един съвет към министЕрката - ако тоя анализ, дето показвал, не е написан на едни хартийки с ликовете на американски президенти, ами е на едни други с повечко нули отзадЕ, да знае че се е пре*б@ла, скоро само за @нални дейности ще става, там дето и царО 'оди сам ;)

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 5. 5 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Защо Теменужка нито веднъж не спомена за кого ще бъдат разходите по съхраняването на отработеното ядрено гориво?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 6. 6 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Гражданите за Европейско развитие изпълниха предизборните обещания на БСП за ''Белене'' и потока и вече са спокойни , че библиотеката няма да ги хока.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2896 Разстроено

  " Сред условията е проектната компания да се ангажира с доставката на свежо ядрено гориво, а операторът на централата да има опит в експлоатацията на реактор WWR1000."

  Е кой от участниците ще отговори на тези условия след като няма нито една руска компания? Герберите май само имитират активност за да се оправдаят после че нямало интерес!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2896 Любопитно

  Блокираща квота на държавата е редно да има. Тази държава трябва да каже НЕ на Белене и да блокира всякакви опити за строежа на това недоразумение. НЕ на Белене.
  —цитат от коментар 3 на nema_labavo


  Хубаво няма да строим нищо и когато Козлудуй бъде закрит а ТЕЦ-овете вече са нерентабилни на какво ще разчитаме на перки и панели и на ефтин турски ток??!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 731 Гневно

  "От техническа гледна точка бъдещият инвеститор трябва да се придържа към проекта, който е нотифициран от ЕК през 2007 г. "

  Тия не са в ред!Проект от преди 11 години!
  Как на наша територия някой ще строи и стопанисва ядрени мощности!
  Пълна идиотия!

 10. 10 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 731 Весело

  Защо Теменужка нито веднъж не спомена за кого ще бъдат разходите по съхраняването на отработеното ядрено гориво?
  —цитат от коментар 5 на меншевик


  Защото не знае, че ще има такива разходи!

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Весело

  Чий е този анализ? На Росатом? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Страшилището на инвеститорите Теменужка се развихри.

  Нищо чудно и Гинка след нея.

  Гинка и Теменужка. Нашето енергийно бъдеще.

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5268 Неутрално

  Хубаво няма да строим нищо и когато Козлудуй бъде закрит а ТЕЦ-овете вече са нерентабилни на какво ще разчитаме на перки и панели и на ефтин турски ток??!!!
  —цитат от коментар 8 на Julian Mall


  На това
  е разчитаме, на което разчита грейналата като Коледна елха ВИЕНА
  Където НЯМА АЕЦ

  Апропо,
  Като не произвеждаме леки коли, смартфони и ЛЕД телевизори
  ДА НЕ БИ ДА СМЕ ОСТАНАЛИ БЕЗ ТАКИВА

  Кажете на хората истината

  ДАНЪК РУСИЯ

  трябва да се плаща редовно

 14. 14 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Ти му казваш, че не искаш Белене и пра-пра внуците ти да го плащат, че е нов проект за Брюксел и е икономически неиздгоден, а оно рупа ли рупа. Темерутке, ясно е на кой обслужваш интересите, ама дай го по-спокойно. Не ви щем далаверите на наш гръб и с наши пари платени...

 15. 15 Профил на ygeny
  ygeny
  Рейтинг: 406 Гневно

  Огромен строеж, от който могат да се измъкват много пари по всякакви начини, а от друга страна - сериозно товарене на населението с разходи под всякаква форма. Вместо поемането на нов курс на политиката, а именно задоволяване на енегрийни нужди на БГ основно и главно от възобновяеми източници, късогледото, недалновидно и недържавническо отношение на бг политиците, а може би съвсем целево, за бъдещето на вече все по-безпомощната от всякаква гледна точка България и несъобразяването и обективните реалности като климатични промени с всички произтичащи от това последици и ефекти върху бг територията и в геополитическо изражение, ще ни докарат до още по-големи зависимости и още по-голямо тегло върху хората за десетилетия напред.

 16. 16 Профил на ygeny
  ygeny
  Рейтинг: 406 Гневно

  БГ политиците живеят и разсъждават в реалност, която не е реалността на хората и добруването на държавата.

 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2240 Любопитно

  След словесната помия на ТеменуЖка става ясно че зад подобни безмислици стои....Росатом!А целта на упражнениетое ясна...още Гоце Московски я е формулирал!Отсега да кажа-нищо няма да се строи,само ще има данък Расии в размер 1,5-2 млд.$ на година.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3193 Неутрално

  Всеки път като спомене Дневник за държавата -- и хоп, Нуша на портрет.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#17] от "Willy Messerschmitt":

  Интересна идея , ако се купят две турбини от ''Сименс'' такива дето ги закараха в Крим и се пусне една тъба до Румънско , дали няма да е в пъти по-евтино. Ако се добави и нашия газ , който бил около 10% от потреблението ни как ще се върже сметката. Далеч съм от финанси но ми се струва , че нещо не казват и за такава възможност.

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1182 Весело

  при липса на капацитет дори за подмяна на павета с други павета (да не отварям тема за качеството на асфалта), представям си каквъв корупционен АЕЦ ще се пръкне накрая - някаква балканска Пиза сигурно.

 21. 21 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2240 Любопитно

  До коментар [#19] от "КА2":

  Само че турбините и блоковете на Сименс да не ги монтират и плащат руснаци!Една вече я няма в .....Крим!Руските специалисти и софтуерни "гении" успяха да я приключат!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 22. 22 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Реакторът е VVER или ВВЕР, откъде го изсмукахте това WWR1000?

 23. 23 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3802 Весело

  Дайте да го видим тоя доклад най-накрая, кой и кога го написа, кога го приеха като официална държавна политика.
  А преговорите в 9 етапа може да измисли само чиновник, неводил никога търговски преговори, какъвто си е Теменужка Петкова, ами сложете ги 12 етапа, или пък 16, какво пречи, хем и по-внушително звучи.
  Но най-притеснителни са сметките.
  Значи, досега сме похарчили 1.5 млрд. евро, тя говори за 20 % капитал и 80 % дълг при проект от 9 млрд. евро.
  1.5 млрд. евро обаче не са 34 % или 10 %, а са направо 83 % от капитала, нещо ....
  Пълен, пълен смях.
  Но най-притеснително е, че няма никакво инфо за Блок 7 на АЕЦ Козлодуй, откакто Белене влезе в оборот, единствената ни смислена ядрена инвестиция - в нов блок на действащата централа, извъднъж се изпари.

 24. 24 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 610 Неутрално

  "Имаме си ключов министър, който систематично не е изпълнявал нормативните си задължения и вероятно за да прикрие това си позволява напълно да изопачава фактите и многократно да изрича доказано неверни твърдения. Така умишлено въвежда в заблуждение обществото, другите министри, политиците, нашите партньори от ЕС и т.н."
  https://www.mediapool.bg/georgi-kaschiev-aets-kozlodui-stava-yadreno-bunishte-news287248.html?fbclid=IwAR0qX02G4g7mUv4_un0FxsTPP_pA0prMNtS4TgjFC4ZsOKekR1YgXy2nSvw

 25. 25 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Теменужке, да ти полеят в мацкве опорките, щото са повяхнали. Арева от известно време я няма, има Орано. Нито една, никога другата са инвестирали някога в ядрени централи, па да камо ли в руски. Преди години ставаше въпрос да се сложат френски турбини, тъй като дават значително по-голяма мощност при същия реактор. Ама не бяха инвестиция, трябваше да се платят.

 26. 26 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 296 Весело

  До коментар [#7] от "Julian Mall":

  Китайската държавна ядрена компания например има необходимият опит в експлоатацията на ВВР-1000...

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  Петкова лъже като мангалка - вече 4 години ОЯГ се трупат в хранилещето на АЕЦ Козлодуй. В скоро време старият АЕЦ ще трябва да се закрие именно поради тази причина. Петкова ЛЪЖЕ като нагло ЧЕНГЕ и РУРОСФИЛКА, както и Борисов, който се спотайва зад дебелия й задник.
  https://www.mediapool.bg/georgi-kaschiev-aets-kozlodui-stava-yadreno-bunishte-news287248.html

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  Защо Теменужка нито веднъж не спомена за кого ще бъдат разходите по съхраняването на отработеното ядрено гориво?
  —цитат от коментар 5 на меншевик


  За сметка на будалите от родните ни земи. За това нещо откога говори Малинов, а цялото министерство на дебелата се спотайват, БЕХ, и всички от АЕЦ Козлодуй.
  Борисов и Петкова не са за затвора, а за обесване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK