Месото ще поскъпне след Нова година с над 4%, прогнозират производители

Месото ще поскъпне след Нова година с над 4%, прогнозират производители

© Юлия Лазарова



Месните продукти ще поскъпнат след Нова година между 4% и 5% заради увеличаването на цената на електроенергията. Това прогнозира Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите, в ефира на БНР. На този етап не е обсъждан протест.


"15% от нашите производствени разходи са електроенергия. Няма как при предстоящото повишаване - от 80 лв. в момента ще стане 105 – 110 лв. след Нова година – няма как да не поскъпнат", каза той и подчерта, че към момента в бранша се стремят да свият разходите. Все пак той се надява да няма фалити на фирми. По думите му е важно да няма шокови и непредвидени поскъпвания.


Темата коментира и Марияна Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. "Очаква ни една тежка и непредвидима година, ако продължаваме по същия начин. То не е само токът, очакваме цената на газа, тол-такси, винетки", каза тя. Кукушева акцентира, че 10% от стойността на всяка закуска и всеки хляб е електрическа енергия.


"При всички случаи, даже поглеждайки върху бюджет 2019, където има заложена около 4% инфлация, става ясно, че стандартът на живот в България от гледна точка на цените ще продължи да гони европейските такива. Въпросът е ние да удържим като бизнес и да се опитваме да покачваме заплащането на работниците. Независимо че хлебарите се превърнаха в защитена професия, желаещи да работят в бранша трудно се намират", заяви тя. Кукушева подчерта, че тази година цената на брашното се е повишила с 35%. "Цената на енергията ще се отрази и при мелничарите и тези 35% към днешна дата очакваме да бъдат коригирани с посока нагоре от 1 януари", каза тя.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2936 Неутрално

    Да започнат да предлагат месо от нормални породи животни, тогава месото може да поскъпне и двойно.

    Сега едно гмо прасе дава по 200 кг. месо, без сланина.

    Сланината е по-скъпа от месото.
    Сега ще създадат породи за сланина.

    Любовта ще спаси света!!!
  2. 2 Профил на atmanpg
    atmanpg
    Рейтинг: 2926 Неутрално

    Всяко нещо струва толкова - колкото хората са готови да платят за него.

  3. 3 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1278 Неутрално

    Че то всичкото месо ни е внос !!! значи няма да има поскъпване.

  4. 4 Профил на gogo2011
    gogo2011
    Рейтинг: 1289 Неутрално

    До коментар [#1] от "hope":

    От какви породи предлагат месо? Давай да ни изясниш ситуацията.
    Предполагам си наясно и, че в Италия например масово прасетата са над 200 кг. Хубавите варени и сурово-сушени шунки ги правят именно от такива животни. А колкото до сланината, май никога не си опитвал истинска сушена сланина, на поне една година, пък да си говорим тогава. И да допълня, вкусът в месните продукти до голяма степен зависи от наличието на сланина.

  5. 5 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2936 Неутрално

    Всяко нещо струва толкова - колкото хората са готови да платят за него.
    —цитат от коментар 2 на atmanpg


    Такъв тип икономика - без никаква намеса от държавата е съществувала преди няколко века.
    Това "нещо" трябва да се знае как ще се отрази на здравето ти. За това в Северна америка ГМО продуктите са на отделни щандове.

    Любовта ще спаси света!!!
  6. 6 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2936 Неутрално

    На всеки, който мисли, че яде месо, му препоръчвам до отскочи до Сърбия или Македония, за да пробва истинско месо.

    Любовта ще спаси света!!!
  7. 7 Профил на Дедо Либен
    Дедо Либен
    Рейтинг: 1280 Разстроено

    Сега му е майката да ударят кьоравото, какво ще ми чакат след Нова година!
    Тогава пак - какво пречи? Ние сме свикнали и нема да го правим на въпрос, лев горе, лев долу - все тая!!!

  8. 8 Профил на gesand
    gesand
    Рейтинг: 302 Неутрално

    До коментар [#4] от "gogo2011":

    Абсолютно вярно! В Италия съм яла най-вкусните сушени колбаси в живота си, чиито цени са дори по-ниски от българските (а нашите знаем от какви замразени вмирисани "меса" ги правят). Съотношението цена-качество на българските колбаси, а и на много други български храни, е просто плачевно. Много мои познати, и аз включително, вече си пекат сами хляб, защото качеството му е трагедия.

    “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
  9. 9 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 3151 Весело

    Че то всичкото месо ни е внос !!! значи няма да има поскъпване.
    —цитат от коментар 3 на 442

    Бе не баш всичкото, бях срещал официални данни за едни 80%.

    Но пък от друга страна си е стара наша "търговска практика" да ти го пишат "родно".
    Както всичките ни картофи са "самоковски", всички дини - "от Любимец" или "от Хасково", бобът - все "смилянски", бутилираната вода - все "изворна", черешите - само "к'стендилски", а кайсиите - само "от Силистра" и т.н. и т.н....

  10. 10 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 3151 Неутрално

    Че то всичкото месо ни е внос !!! значи няма да има поскъпване.
    —цитат от коментар 3 на 442

    Бе не баш всичкото, бях срещал официални данни за едни 80%.
    —цитат от коментар 9 на xm...


    Опс! Необходимо уточнение:
    Тези 80% внос са за свинското ...

  11. 11 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2341 Весело

    Месните нека да поскъпват, важното е местните да не поскъпнат.

    Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
  12. 12 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 3151 Весело

    Месните нека да поскъпват, важното е местните да не поскъпнат.
    —цитат от коментар 11 на DDR

    Това ма присети за вица ....

    Засвяткал се Прасчо през гората, вижда го Мечо Пух и му вика:
    - Прасчо, накъде си се затърчал така? Да не е поевтинял медецът?
    - Не, свинското поскъпна! - му изкрещял тичешком Прасчо и търтил нататък ...

  13. 13 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7654 Неутрално

    Внасят замразени меса от Испания и ни ги продават за охладени. И все са ниски цените. А трайните колбаси, даже и с 10% да поскъпнат, няма да разберем с тези високи цени.

  14. 14 Профил на ''zms15783''
    ''zms15783''
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Отдавна не пазаруваме по килограм.
    А сега ще ни накарат да почнем да делим и личната си пържола.

  15. 15 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 5489 Неутрално

    Ако е истинско месо добре, но за "праните" меса ... това ще е цинизъм.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK