Цигарите в България са по-евтини, но по-недостъпни от средното в ЕС

Цигарите в България са по-евтини, но по-недостъпни от средното в ЕС

© Надежда Чипева, КапиталВъпреки че цените на цигарите в България са далеч по-ниски от средните в ЕС, купуването им е много по-недостъпно за жителите на страната. Затова и всяко покачване на цената води до намаляване на потреблението и търсене на по-евтини (контрабандни) алтернативи. Това показва детайлен анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) на ценовата еластичност и достъпност на тютюневите продукти в България в рамките на общата европейска акцизна политика.


Докладът обхваща периода 2007-2018 г., като коментира и наскоро проведената обществена консултация на Европейската комисия върху облагането на тютюневите изделия в ЕС.


По-ранен анализ на ИПИ показа, че незаконната търговия на цигари в България е донесла приходи на криминалния свят между 2.5 до 3.5 млрд. лв. за периода 2007-2016 г. Макар към момента нивата на незаконната търговия на цигари да са относително ниски – в рамките на 5-6% от пазара, криминалните приходи от тази дейност се оценяват на 100 - 140 млн. лв. за 2017 г.
Прегледът на ценовата достъпност на цигарите в ЕС показва, че достъпността е доста по-ниска в новите страни-членки и конкретно в България, въпреки по-ниските цени на цигарите.


Средната цена в България е с 25-30% по-ниска


от тези в новите страни-членки и наполовина спрямо средните цени за ЕС (без Великобритания и Ирландия). Въпреки това, три различни методологически подхода за изчисляване на показателя, използвани от авторите на доклада, показват, че ценовата достъпност на цигарите в България е 1.6- 1.7 пъти по-негативна спрямо средните нива за ЕС.


През 2018 г. с разполагаемия нетен дневен доход на човек в България могат да се купят 5.8 кутии цигари, докато в ЕС-28 - 9.3.


Като цяло в рамките на ЕС-28 за последните 10 години ценовата достъпност на цигарите се влошава, особено в новите-страни членки, както и в южните държави – Португалия, Испания, Франция, Италия и Гърция. След 2015 г. обаче тенденцията се обръща, като в някои страни ценовата достъпност на цигарите се подобрява въпреки покачването на акцизите. Такъв е случаят и в България, където цените на цигарите стават все по-достъпни в последните 3-4 г. в резултат на добрия икономически растеж.


Потребителите в България реагират осезаемо на промени в достъпността на цигарите, като


при загуба на достъпност ограничават своето потребление,


но и търсят по-евтини алтернативи, в т. ч. незаконни продукти, се вижда от събраните данни. Макар цените на цигарите да се удвоиха през последните 10 години, заради нарастването на доходите достъпността им се сви далеч по-малко - с 29%. В същия период потреблението на легални цигари спадна с 27.6%.


Проведеното от ИПИ, с помощта на "Алфа Рисърч", социологическо проучване сред 5200 пушачи в България през март-април 2018 г. показва, че едно неголямо покачване на цените най-вероятно ще доведе и до относително по-малко свиване на потреблението, но по-рязък ценови скок ще предизвика по-сериозна реакция от потребителите.
Хората с по-високи доходи и работещите реагират по-слабо на хипотетични покачвания на цените спрямо тези с по-ниски доходи и пенсионерите.


Малко над 2 процента от участвалите в социологическото проучване са казали, че ще спрат да пушат, ще преминат на тютюн за свиване или на цигари без бандерол, ако цената на цигарите се вдигне с 20 стотинки. При хипотезата цената да е с 50 стотинки по-висока, делът на търсещите алтернатива нараства на 5 на сто. При поскъпване на цигарите с 1 лв. или 2 лв. вече съответно 25% и 44% от пушачите заявяват, че ще преминат на един от трите алтернативни варианта. При по-малко поскъпване хората са склонни да заместят цигарите с тютюн за свиване или нелегална продукция, докато


при шоков ръст на цената заявяват, че ще спрат пушенето.


Освен това във всеки от вариантите, алтернативата да се премине на незаконни цигари е по-предпочитана от тютюна за свиване.


Изводите за новите страни-членки и конкретно за България показват, че през последните 3-4 години ценовата достъпност на цигарите се подобрява въпреки покачването на акцизите. Това ограничи незаконния пазар и донесе стабилни приходи в бюджета – през 2018 г. облагането с акциз и ДДС на тютюневите изделия ще донесе близо 3 млрд. лв., пишат анализаторите. През 2019 г. в България не са предвидени промени в акцизната тежест, което означава, че ценовата достъпност на цигарите допълнително ще се подобри спрямо очаквания ръст на икономиката.


Авторите на изследването препоръчват в рамките на общоевропейската дискусия по темата България да се придържа към политика, която от една страна да залага на предвидимост и постепенност в акцизните промени, а от друга да отчита промяната в доходите на гражданите. Това означава да се предприема покачване на акцизите най-вече в добрите години, когато нарастващите доходи могат да притъпят негативните ефекти от евентуалната загуба на ценова достъпност.


*Докладът е изготвен в рамките на проект на ИПИ "Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България". Проектът на ИПИ е подкрепен от PMI IMPACT, световна инициатива за предоставяне на финансова подкрепа на организации, разработващи и изпълняващи проекти за борба с незаконната търговия и свързаните с нея престъпления.


Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  В интерес на здравният статус и на качеството на живот на сънародниците ни е цигарите и тютюневите изделия да са още по- "недостъпни"!!!!

 2. 2 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Алкохолът и цигарите са въпрос на избор, а не стоки от първа необходимост.
  На който му е скъпо да не пие и да не пуши.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Весело

  Кхъ, кхъ ... интересно ...

  Направо ежечасно напоследък фърчат "новини" как шоково щяло да поскъпне това, онова, трето и т.н. и т.н.
  И за никоя от тези стоки или услуги не се чу официално ни гък как щяло да се отрази, дали нямало да скочи контрабандата на свинско и подобни.
  Ма за тутуна - глей ти к'ъф кахър за достъпността му и куп други ефекти!
  Цяло ИПИ се изтъпанило!

 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Алкохолът и цигарите са въпрос на избор, а не стоки от първа необходимост.На който му е скъпо да не пие и да не пуши.
  —цитат от коментар 2 на pamela


  и да не яде, като му е скъпо.

  мурзилка
 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  "Хората с по-високи доходи и работещите реагират по-слабо на хипотетични покачвания на цените спрямо тези с по-ниски доходи и пенсионерите."

  Хората с високи доходи и работещите са по-умната част от населението и сред тях процентът на пушачите е значително по-нисък, което изкривява резултатите от допитването.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  В България обаче може и да не ядат, но цигари ще си купят.

 7. 7 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1260 Весело

  До коментар [#6] от "Роси":

  и ракия...нали помним лафа ,пари за ракия нямате ,хляб купувате..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 8. 8 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 221 Весело

  Наркуманье !

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 930 Гневно

  Статията в превод: очаквайте поскъпване от 0,20 до 0,50 лв. на кутия цигари.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  "При по-малко поскъпване хората са склонни да заместят цигарите с тютюн за свиване или нелегална продукция, докато при шоков ръст на цената заявяват, че ще спрат пушенето."

  Изводът се налага от само себе си. Вдигай цените!
  Във Франция няма цена на цигари под 7,50 €!
  https://www.tubeuse-cigarette-electrique.fr/prix-des-cigarettes/
  Няма никаква причина в България да има цена под 10 лв. Поне.

 11. 11 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това изследване си е направо сравнение на стандарта на живот в България и в Западна Европа.

 12. 12 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Цените за цигарите са високи за джоба на българина, затова пристрастените пушачи търсят евтин контравнос, а други се отказват от пушенето.

 13. 13 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Статията е живото доказателство, как регулирането на пазара с акцизи не помога. Т. е въпреки много по-високата цена на цигарите у нас, тук пушачите са повече от ЗЕ, където могат да си позволят много повече цигари.
  Същевременно когато цената е висока, хората се преориентират към нелегален внос, от което се ощетява бюджетът, но и общественото здраве.

 14. 14 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Е то с всичко е така.
  Хубавото е, че сме недостъпни и за атентати по време на коледни базари... В смисъл, нямат интерес тук да го правят, а не че не могат.
  Като ни станат достъпни всички благинки, тогава и тук ще станем като в Западна Европа - да не можем да се отървем от натрапници.

 15. 15 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#4] от "Маршалов":

  Тъпо, както обикновено.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 16. 16 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  затова пристрастените пушачи търсят евтин контравнос, а други се отказват от пушенето
  —цитат от коментар 12 на Voiko

  Не съм го забелязал. Миналата седмица излязоха официални данни за увеличени проходи от акциз върху цигарите, което ЕДНОЗНАЧНО показва, че контрабандата намалява, понеже няма как така изведнъж да има нарастване броя на пушачите. А при това, ти допускаш че има отказващи цигарите - от къде тогава тези увеличени приходи от акциз.

 17. 17 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Поскъпването на цигарите би следвало да се съпровождат с мерки , ограничаващи пушенето на обществени места. Неспазването на приетите закони за непушене в заведения за хранене и кафенета води до печалби за контрабандните разпространители.

 18. 18 Профил на Stanislav Andreev
  Stanislav Andreev
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Дали има по - гнусна , пушеща държава от България? Навсякъде , по улици, спирки , болници, градинки , плажове и ресторанти всеки ти лъха дим в лицето и е осеяно с фасове. Държавна политика за ограничаване на пушенето - никаква! Всеки един магазин продава на непълнолетни!

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2621 Весело

  До коментар [#4] от "Маршалов":

  Е, да не би да има такива, които ядат цигари?

 20. 20 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#2] от "pamela": АМА ЛАПАШ НЕКОЛКО МИЛЯРДА АКЦИЗ И ДДС ОТ ТЕХ

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Алилуя! Имаме чудо! Тези от ИПИ пак откриха топлата вода!

  Утре ще открият същото за салама, кашкавала, сиренето и кюфтенцата по чирпански!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#20] от "reply":

  Вие доброволно си давате парите за да могат други да богатеят от пороците ви.
  Бедна държава, пък с най-голям процент пушещи и пиещи. А, както и комарджии и търкащи картончета.

 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 552 Разстроено

  Статията е живото доказателство, как регулирането на пазара с акцизи не помога. Т. е въпреки много по-високата цена на цигарите у нас, тук пушачите са повече от ЗЕ, където могат да си позволят много повече цигари.Същевременно когато цената е висока, хората се преориентират към нелегален внос, от което се ощетява бюджетът, но и общественото здраве.
  —цитат от коментар 13 на ivant88


  Помага бре, на тоя който прибарва парите от акцизите. На теория, акцизите от алкохола, цигарите и другите вредни потребителски стоки, трябва да се харчат за здравеопазване, ама като знам как е в България, явно просто някой високопоставен крадец си купува поредният остров нейде, където е вечна пролет или лято. .

  мурзилка
 24. 24 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 237 Весело

  Странно заглавие, странна статия! Цигарите ставали все по недостъпни в България?!? Докато с София има през 50 м' магазинче за продаване на цигари?!?

  Цените са нещо друго. Кутия ВСНОСНИ качествени цигари (Марлборо,Дънхил, Парламент и т.п.) в България струват (е, струваха до лани) под 6 лв/кутията. В Британия-малко под 10 паунда-към 22 лв. По нашенско-към 17-18 лв. Ами да, за българи с 1000 лв' заплата 180 лв/месечно за цигари Е СКЪПО!

  Апропо, свиване на цигари (ОТ ВНОСЕН, С ПЛАТЕН АКЦИЗ тют'Юн)-Минах на това преди 7-8 г', по ред причини:

  В Бългрия 40 гр' КАЧЕСТВЕН холандски тютюн (Мак'Барен Чойс, моят "чойс" беше "чери) струваше 13 лв. Ароматизиран, после свалиха ароматизирането и продаваха ампулки с аромат, крайната цена беше с десетина+ % по висока. По нашенско-18 лв, с 40% по скъпо, но пък заплатите/пенЦиите са 4 пъти повече.

  Минаах на свиване по ред причини:

  1. По качествен ВИНАГИ тютюн.
  2. Ароматизиран.
  3. Свивам си по тънки и по къси цигари!!!

  Пушач пали цигара щото му се пуши. След 2-3-4 дърпания си "начесва крастата". После допушва "за да не стане зян". Свивам си къси цигари с 2 филтъра (5.3 мм., стандартните в кутиите са 6.5 мм.) Една стандартна цигара КИНГ'Сайз е равна на 4 мои. Павкам 13-18 цигари дневно, НИКОГА не съм "гладен" за тютюн. А в долната черта-пуша по малко, струва ми по евтино, и пуша качествен тютюн. Единственият недостатък е че отделям към 15-20 мин; дневно да си свия тези 15 цигаири.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 25. 25 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#10] от "Един препатил":
  Изводът се налага от само себе си. Вдигай цените!
  Във Франция няма цена на цигари под 7,50 €!
  https://www.tubeuse-cigarette-electrique.fr/prix-des-cigarettes/
  Няма никаква причина в България да има цена под 10 лв. Поне.

  Пепел ти на езика! Цигарена 🤣
  Нали от акцизите Бойко пълни хазната, а високата цена ускорява контрабандата!
  Контрабандата яде от прихода за хазната – скачени съдове.
  Ние друга индустрия нямаме, освен рафинерията, но пък те работят на загуба и данък не плащат!
  А бе шибана история, от където и да я погледнеш.

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  "Цигарите в България са по-евтини, но по-недостъпни от средното в ЕС"

  Това важи не само за цигарите,но за почти всички видове стоки!

 27. 27 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2887 Гневно

  "Цигарите в България са по-евтини, но по-недостъпни от средното в ЕС"Това важи не само за цигарите,но за почти всички видове стоки!
  —цитат от коментар 26 на bat_plamen


  Труда имаш предвид, нали?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK