Застрахователите намекнаха, че регулаторът не налага еднакви правила за всички

Застрахователите намекнаха, че регулаторът не налага еднакви правила за всички

© Юлия ЛазароваАсоциацията на застрахователите в България успокои, че наложената мярка за наблюдение на Българското бюро "Зелена карта" от страна на Съвета на Бюрата няма да ограничи правата на притежателите на застраховка "Гражданска отговорност" и те остават защитени, но намекна, че сега действащите правила не се прилагат еднакво към всички участници на пазара.


В съобщение до медиите организацията заявява: "Пазарът на застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилистите е динамичен и сложен, затова устойчивостта и здравословното му развитие изискват присъствието на професионален и силен регулатор, налагащ прозрачни правила, еднакви за всички участници на пазара".


От август Комисията за финансов надзор, която регулира застрахователния пазар, е без зам.-председател, отговарящ за сектора. Дългогодишният титуляр Ралица Агайн подаде оставка в разгара на скандала с фалита на кипърския застраховател "Олимпик". Функциите й бяха поети от Владимир Савов, който обаче е само член на комисията, а зам.-председателската му функция вече четири месеца е временна "до избор на титуляр". Освен това съвсем скоро предстои да напусне и председателят на комисията Карина Караиванова без дори да е изкарала първата половина от мандата си. Преди дни стана известно, че правителството я изпраща в Лондон да представлява България в борда на Европейската банка за възстановяване и развитие.
На съобщението за започналия мониторинг, който включва осигуряването на презастрахователен договор за целия пазар, КФН реагира с лаконичното изявление, че провежда "консултации за установяване причините за приложената мярка и оценката на въздействието ѝ с цел защита на финансовата стабилност и обществения интерес". КФН информира, че е научила за мярката днес след като новината беше оповестена вчера от "Капитал", а днес е публикувана и в две печатни издания. Междувременно и шефът на българското бюро подаде оставка.


Асоциацията информира потребителите, че към настоящия момент наложената мярка няма да ограничи правата на притежателите на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите при пътуване на територията на страната или извън нея. Те могат да разчитат на защитата, която тази застраховка осигурява, както и досега.


По неофициална информация на "Капитал" поводът за мерките срещу България е продължаващият проблем с лидера при задължителната полица "Гражданска отговорност" - "Лев инс". Компанията смята, че е източвана от международните си кореспонденти, и отказва да превежда плащания по катастрофи зад граница, което създаде търкания и предупреждение за евентуален мониторинг още през 2017 г.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Интересно ми е този застраховател има достатъчно ликвидни резерви.

 2. 2 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Свикнали са в България да не се плаща и ревЪт, че и в чужбина не е така. А цените на застраховката вече гонят еврУпейските.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  Тия се точат сами, точат нас и точат държавата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Гневно

  До коментар [#2] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  Цените Да но Не и обезщетенията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Любопитно

  "Пазарът на застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилистите е динамичен и сложен, затова устойчивостта и здравословното му развитие изискват присъствието на професионален и силен регулатор, налагащ прозрачни правила, еднакви за всички участници на пазара".

  Абе, Дневник /статията е без автор/, това ли ви е обосновката за фамозното заглавие?

 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Да вземат лизенза на Лев Инс и да арестуват собствениците му и мениджмънта му, а на тяхно място да сложат синдици, които да подготвят продажбата и на по-нормални хора, от създалите я мутри.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Да вземат лизенза на Лев Инс и да...
  —цитат от коментар 6 на Viva la Evolution

  ЛевИнс имат премиер. Кой ще им вземе лиценза?

 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  "Пазарът на застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилистите е динамичен и сложен, затова устойчивостта и здравословното му развитие изискват присъствието на професионален и силен регулатор, налагащ прозрачни правила, еднакви за всички участници на пазара". Абе, Дневник /статията е без автор/, това ли ви е обосновката за фамозното заглавие?
  —цитат от коментар 5 на plebs


  ми принципно, прав си е Трактора... то бива ли пък всеки да може да провери сложното състояние на пазара на ГО за минути... какъв е тоя регулатор хахахах

 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Любопитно

  Днес вече я сключихме, един "бирник" отпада :).

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Крайно време е да го кажат на глас!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Да вземат лизенза на Лев Инс и да арестуват собствениците му и мениджмънта му, а на тяхно място да сложат синдици, които да подготвят продажбата и на по-нормални хора, от създалите я мутри.
  —цитат от коментар 6 на Viva la Evolution


  Ако вземат лиценза, с застрахованите ще се случи същото като с Олимпик. Ще трябва пак да се бръкнат и да правят нова застраховка. В България малките люде не са защитени по никакъв начин от своеволията нито на застрахователи, нито на държавата. Не че няма механизми за обезщетение, но не са такива, които да гарантират възвръщане на направеният разход + допълнителните разходи направени по пътя на достигане до такова обезщетение.

  мурзилка
 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#6] от "Viva la Evolution":

  Да, ама НЕ! Това би станало в нормална държава. В превзета от мафията държава мат'риалът плаща!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Става въпрос за двойните стандарти. Това вече на всички е ясно.

 14. 14 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тези недоволни мутри ще си го изкарат на единствените на които могат - на всеки който иска да си застрахова колата или вече има застраховка.
  А който не иска - ще го направят да иска... В това имат ненадминат опит вашите "застрахователи"

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 15. 15 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Абе няма проблем, знам кой ще плати масрафа...ние КТБ, Олимпик, ТЕЦ Варна, Полимери платихме, че една Зелена карта ли ще ни се опъне...ние милиарди даваме...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 16. 16 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Всички имаме жълти жилетки в колите си.

 17. 17 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маршалов":

  Какво своеволие на държава виждаш, ако реши да се намеси при очевидно проблемен застраховател?

 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маршалов":Какво своеволие на държава виждаш, ако реши да се намеси при очевидно проблемен застраховател?
  —цитат от коментар 17 на deymus


  Като е проблемен обявява фалит. Иначе каквато и да е намеса е държавна помощ за частници. То и аз искам да съм така. Да направя някакъв бизнес, да не ми върви и всеки път като аха-аха да фалирам и да ми пращат помощ.

  мурзилка
 19. 19 Профил на Manolete
  Manolete
  Рейтинг: 206 Неутрално

  От Лев Инс твърдят, че ги източвали в Румъния с фиктивни ПТП, понеже имало много коли с бг регистрация. Пълни глупости за наивници. Първо, защо точно Лев инс източват, най-мафиотската компания? Има още толкова много застрахователи Защо румънците не източват например някоя от международните компании в Бг? Второ, ако така лесно и масово се източваше, нали всички шофьори и у нас щяха да го правят с двустранните протоколи. Но от Лев инс се кълнат, че точно чрез зелената карта ставало. Трето, щом са лидер на пазара на ГО, значи са им по - евтини полиците, макар и с малко - защото всеки сключва най-евтината. Значи събират най-много премии. Как тогава не им стигат парите. Ако стратегията им е грешна и не им излизат сметките, отговорността е само тяхна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK