Около 50 хил. чужденци са избрали да посрещнат Коледа и Нова година в София

София и Пловдив се налагат и като дестинации за градски туризъм, каза Ангелкова.

© Георги Кожухаров

София и Пловдив се налагат и като дестинации за градски туризъм, каза Ангелкова.Около 40-50 хил. чужденци са избрали да посрещнат Коледа или Нова година в София. Това съобщи в интервю за "Дарик" радио министърът на туризма Николина Ангелкова.


По думите й чуждестранните гости в столицата ще са по-голям брой по празниците, но част от тях са обявили, че идват тук с друга основна цел, например ски туризъм.


72% от чужденците отсядат в хотели, категория 4 и 5 звезди, каза Ангелкова и поздрави представителите на бранша, че са повишили качеството на предлаганите в тях услуги. Чуждестранните туроператори вече ни предлагат не като евтина дестинация, а като дестинация, предлагаща добро качество на разумни цени, добави тя.
Ангелкова нарече Стара планина неразработената златна мина на зимния туризъм, където би могло да се строят нови ски курорти. Специално открои Ком и Узана. Тя вижда потенциал и в районите около старите курорти - Добринище, Боровец. По думите й министерството има запитвания от потенциални инвеститори от чужбина за изграждането на нови курорти. То обаче не можело да дава конкретни отговори, защото изготвените планове за управление на природните и националните паркове в планините се обжалват и не са влезли в сила.


"Важна е тази рамка, за да знаем къде какво да се развива", подчерта на няколко пъти тя. По думите й Министерството на туризма планира да организира инвестиционни турове за представители на компании с подобен интерес, на които да покаже къде в регионите какви възможности за инвестиции в туризма има.


Културният туризъм ще е акцент в работата на ведомството догодина.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK