Туроператори питат защо централната баня в София не стане СПА център

Кадърът е от музейната част на централна баня

© Юлия Лазарова

Кадърът е от музейната част на централна баняПроектът на Столичната община да промени предназначението на Централната минерална баня е в противоречие с основни принципи за отговорно използване културно-историческите и природни ресурси, и не отговаря на потребностите на пазара. Това заявява в своя позиция по случая Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.


Непрекъснато нарастващият интерес към СПА услугите в Европа и изобилието и многообразието на термални води и минерални находища в страната ни са реална предпоставка за конкурентно развитие на този перспективен туристически сегмент и преодоляване на сезонността на българския туризъм като цяло, се посочва в позицията.


Съвременните туристи търсят съдържателни и автентични преживявания и привлечени от маркетирането на София като една от най-богатите в света по термални източници дестинация, те очакват и са готови да заплатят за такова изживяване, но българските туроператори, работещи с дестинацията, нямат възможност да го предложат, допълва организацията.


Посочва се, че музейната експозиция може да бъде изградена в друга сграда, с пространствени и акустични характеристики, отговарящи много по-адекватно на намерението за обособяване на център за културни събития и сценични прояви.
Организацията пита и дали е проведено изследване на потребителските нагласи на гостите на града, има ли оценка за приходите в единия и в другия случай и т. н.


Туроператорите поставят и въпроса дали е възможно да няма желаещи да вземат банята на концесия заради заложени нереални параметри и неблагоприятни условия за потенциалните инвеститори и правени ли са опити за тяхното подобряване. А също и дали е проучен опитът на други европейски градове, като Будапеща например.


Организацията призовава за преоценка на намерението за промяна на предназначението на Централната минерална баня и провеждане на реални експертни консултации по въпроса с всички заинтересовани професионални общности.


Цялата позиция на организацията вижте в прикачения файл.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK