Половината фирми са били в застой през 2018 г., сочи анкета

Половината фирми са били в застой през 2018 г., сочи анкета

© Цветелина Белутова, КапиталПрез тази година в сравнение с 2017 г. бизнесклиматът се е влошил, смятат половината от членовете на Българската стопанска камара (БСК), до които организацията се е допитала по темата. Една трета отчитат липса на промяна. Най-голям дял (49%) от анкетираните отчитат застой в развитието на фирмите си, а 26% - влошаване. 24% декларират положително изменение в показателите на фирмите, като през 2017 г. позитивните оценки са били 28%.


Данните са от традиционното проучване в края на годината, което организацията прави. То е проведено в периода 1 ноември – 1 декември 2018 г. и обединява отговорите на 740 участници, по-голямата част от които собственици и управители на предприятия (92%), а 8% са служители, упълномощени да попълнят онлайн анкетата.


Най-силно одобрение сред бизнеса срещат предложенията за повишаване на количествените прагове за независим финансов одит на годишните финансови отчети (74%), за въвеждане на диференцирани ставки по ДДС (72%) и за премахване на т. нар. клас прослужено време (64%) и на минималните осигурителни прагове (58%). С висока подкрепа (57%) се ползва и улесняването на процедурите за привличане на работници от страни извън ЕС.
Преобладаващо негативно са оценени административното определяне на минимална работна заплата (81% неодобрение), намеренията за въвеждане на квоти за наемане на хора с трайни увреждания (77% неодобрение) и увеличението на максималния осигурителен доход от 2600 на 3 хил. лв. (64% неодобрение).


Подобно на резултатите от миналогодишното изследване, и през 2018 г. бизнесът се колебае по отношение ускореното приемане на страната ни в Еврозоната – 50% одобряват подобна стъпка (при 43% през 2017 г.), 43% са против (при 41% през 2017 г.), а 7% се затрудняват да преценят (16% през 2017 г.).


Общо 76% от анкетираните не одобряват промените в Наредбата за касовите апарати,


а всеки трети има притеснения, че няма да успее да отговори на изискванията на наредбата в указаните срокове. Притеснителен факт е, че голяма част от анкетирани не са наясно с необходимите действия, които трябва да предприемат във връзка прилагането на наредбата.


66% от анкетираните декларират, че през 2018 г. не са участвали в конкурси за обществени поръчки. От останалите 34% посочват, че са ставали свидетели на некоректни и/или незаконни практики при провеждане на процедурите.


Анкетираните най-високо оценяват работата на институцията на омбудсмана, следвана от тази на президента. Отрицателно мнение за работата на парламента имат 85% от анкетираните, а към данъчната администрация - 47%.


Според 58% от участниците в проучването


корупцията е нараснала,


а според 49% се увеличава престъпността.


Спрямо предходната година негативна тенденция е, че ръст в нивата на регулаторната тежест и на сивата икономика отчитат съответно 58 и 46% от анкетираните при средно 42% през 2017 г. Запазва се оценката за достъпа до кредитиране през 2018 г. (27%) спрямо 2017 г. (27,8%), но по-голямата част от анкетираните (47%) посочват, че не е настъпила промяна по този показател.


Продължава да е твърде нисък процентът на отговорилите,


че се подобрява достъпът до правосъдие


– 18% през 2018 г. при 12% през 2017 г. 42% от анкетираните отбелязват, че не е настъпила промяна спрямо предходната година по този показател, а 27% са на мнение, че дори е налице влошаване.


Всеки трети анкетиран отчита ръст в обемите на производството и на продажбите/оборотите през 2018 г., а други 29% остават на нивата от предходната година. Около 40% от анкетираните декларират спад по тези показатели.


Достъпът до външни пазари остава относително непроменен през 2018 спрямо 2017 г.


По отношение на работните места тенденцията е негативна – през миналата година 20% от анкетираните са споделили, че през годината са намалили броя на работниците си, а през 2018 г. отговорилите по този начин са 25%. Успоредно с това


39% от анкетираните декларират, че през 2018 г. са увеличили работните заплати


в своите предприятия, а през 2017 г. така са отговорили 52%.


Положителна тенденция през 2018 г. е намалението на задълженията към финансови институции, бюджета, персонала и контрагенти.


По отношение на работната ръка се задълбочава тенденцията на сериозен дефицит на тесни специалисти и изпълнителски състав, за сметка най-вече на административен и помощен персонал. Най-голям "глад" за работна ръка отчитат предприятията от сферата на услугите и тези от преработващата промишленост, а най-малко притеснения по отношение на човешките ресурси имат в селското стопанство.


Около една трета от мениджърите посочват, че


наетите служители не отговарят на никое от техните изисквания.


Ръст на енергийните цени, цените на суровините, фискалната и регулаторната тежест през 2019 г. очакват над 75% от участниците в проучването. На този фон, изглежда повече като добро желание, отколкото като реална перспектива прогнозата на 36% от анкетираните за ръст на работните места.


Положителен момент в тазгодишното проучване е сериозният ръст на планиращите да инвестират в иновации, марки и патенти – 28% от запитаните при 11% през предходната година. Половината смятат да разработят нови продукти и да излязат на нови пазари.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на T
  T
  Рейтинг: 225 Неутрално

  .. а бе , те всички се оплакват , пък шефовете, които точно са се жалвали като вдивици за х.й - все сменят джиповете и къщите!! Аман от мрънкалници - чорбаджии изедници !

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#1] от "T":

  А тъй им го кажи!

  Я да одържавим целия бизнес, колко хубаво си беше преди!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5277 Неутрално

  Баце говори точно обратното на това, което констатира анкетата. При него България е стабилна и просперираща.

 4. 4 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Стабилен и необратим застой...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK