С втори лифт Жирардели ще прави от Банско най-добрия ски курорт в Източна Европа

Марк Жирардели

© LAP.bg

Марк ЖирарделиСветовният шампион по ски Марк Жирардели придобил собствеността в концесионера на ски-зоната в Банско "Юлен" през 2016 г., а процедурата за покупката е започнала още през 2012 г. Това съобщи Жирардели в интервю за Нова телевизия.


Вчера стана известно, че Жирардели се е заявил като собственик на среща с трима български министри - на икономиката, екологията и туризма. Запитан защо едва сега се заявява като собственик, отговори: "Никой не ме е питал". Тогава в съобщение до медиите беше посочено, че фирмата "Такс сървисиз лимитед" е собственост на скиора и е мажоритарен собственик в "Юлен"АД. Проверка в Търговския регистър обаче показва, че мажоритарен собственик в "Юлен" с 87.8% е офшорката T.A.K. Services Limited, регистрирана в Британските вирджински острови. Информацията в регистъра е от юни тази година, посочва "Капитал". Наскоро от прокуратурата обявиха, че акционери в "Юлен" са "Пирин турист" ООД, община Банско, "Такс сървисиз лимитед" и "Апенвалд туристик - България". Днес на въпрос кои са другите акционери в "Юлен" Жирардели каза: "Не мога да говоря за това, но като акционер съм единствен".


Бившият световен шампион заяви, че планира да превърне Банско в най-добрия ски курорт в цяла Източна Европа и да го направи известен в цял свят.
Като се позова на конфиденциални клаузи в договора, Жирардели отказа да назове продавача. Уточни обаче, че това е фонд с инвестиции на три континента. Каза, че вероятна причина въпросният фонд да се оттегли от собствеността си в Банско е "много негативен шум" и "отрицателни гласове".


В отговор на въпрос Жирардели отрече да е теглил заем от българска банка за покупката. Поясни, че преди години имал зала за ски на закрито в Германия, която била много добре посещавана, и след като я продал, търсел възможности за нови инвестиции в зимни спортове.


Запитан какви са отношенията му с председателя на Българската федерация по ски и акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев, посочен от премиера Борисов като реален собственик на "Юлен", Жирардели отговори, че ги свързват общите хобита, а именно - удоволствието от ските, любовта към природата и планината.


Помолен да коментира заключенията на прокуратурата за това, че дружеството експлоатира много по-голяма площ, отколкото е предвидена в концесионния договор, Жирардели отрече това да е така, но се съгласи, че договорът е "старичък" (от 2001 г.) и трябва да се направи ново прецизно измерване от независима страна.


Жирардели каза, че за да бъде курортът успешен, непременно трябва да се построи втора кабинкова линия и че това било предвидено в първоначалния проект. "Място за втори лифт има, от самото начало вторият гондолов лифт беше проектиран като част от проекта. Много работя в цяла Европа и винаги се срамувам като трябва да кажа - не можем да си обслужим хората, защото висят по 2 ч. на опашка. Хората в Австрия и Германия казват: нали в България става по-лесно? Срам ме е да кажа, че от 10 г. се опитваме да направим втори лифт и не можем", каза той. Добави, че има цял списък с лифтове в национални паркове в Австрия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK