Западната култура не предполагала човек да се афишира като собственик

Адв. Петър Петров

© Надежда Чипева, Капитал

Адв. Петър ПетровЗападната култура не предполага човек да се афишира като собственик. Дори за някои западни общества това е въпрос на много ниска култура – някой да парадира, че е собственик на нещо" - с тези думи адвокат Петър Петров, който е в борда на дружеството - концесионер на ски зоната на Банско "Юлен" коментира пред Българското национално радио факта, че в понеделник като мажоритарен собственик на компанията се самообяви многократният шампион по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели.


"Но тук той осъзна, че нещата са обърнати, че нашият манталитет е малко по-различен, и видя, че може би не е формален, но е някакъв чисто, как да кажа, психологически проблем пред развитието на ски зоната и реши да извърви тази стъпка и да се оповести", каза адвокат Петров.


В интервю за Нова телевизия вчера Жирардели каза, че е купил дружеството през 2016 г., а проучването и подготовката на сделката продължили четири години. На въпрос защо едва сега обявява собствеността си, отговори, че никой не го е питал. Какво каза Марк Жирардели четете тук.
По думите на адвокат Петров инициативата за срещата с тримата министри в понеделник е била на Жирардели:
"Реално той инициира тази среща. А и тя беше част от вече планираните кръгове от срещи във връзка с преговорите по концесионния договор, така че двете неща съвпаднаха".


Петър Петров изтъкна и факта, че всичко изградено в ски зоната и самия бранд "Банско" е държавна собственост, а концесията приключва след 13 години. Ако държавата не се ангажира с окончателното решение на споровете около ски зона Банско, фактът, че Марк Жирардели е мажоритарен собственик няма да има никакво значение, прогнозира той.


В началото на годината премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос кой е собственикът на "Юлен" с думите: "Всички знаят, нищо че го крият - за Цеко Минев става въпрос." Месец по-рано адвокат Петров заяви в телевизионно интервю, че всички компетентни български институции знаят кой е реалният собственик на компанията и че номиналният собственик - кипърският безработен гражданин Георгиус Георгиу, държи правата върху нея от името на трето лице. Екоминистърът Нено Димов също потвърди, че държавата знае кой е собственик, но отказа да го назове с аргумента, че работата на ведомството му е само да контролира изпълнението на концесионния договор.


След като през юни прокуратурата потвърди, че "Юлен" ползва по-голяма площ отколкото е по договор и указа на правителството да коригира това, въпросът със собственика на концесионера излезе на дневен ред за пореден път. Държавното обвинение дори изпрати запитване до Вирджинските острови, но половин година по-късно все още не е оповестено отговорът да е получен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK