Българският енергиен холдинг се кани да обжалва глобата от Брюксел

Българският енергиен холдинг се кани да обжалва глобата от Брюксел

© Анелия НиколоваБългарският енергиен холдинг и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са получили решението на Европейската комисия, с което на холдинга бе наложена глоба от 77 млн. евро за монопол върху газопреносната мрежа на страната. След като бъде разгледано внимателно вероятно ще бъде обжалвано като се оспорят както твърденията, така и размера на глобата. Дружествата не приемат заключенията на комисията, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар, се казва в позицията на холдинга, оповестена на сайта му.


Дружествата продължават да считат, че достъпът до българската преносна мрежа и до газохранилището винаги се е осъществявал в съответствие с действащите закони. Също така предоставянето на достъп до румънския транзитен газопровод никога не е било под контрола нито на БЕХ, нито на някое от неговите дъщерни дружества. Наред с това, дружествата считат, че размерът на глобата е очевидно несъразмерен.


Посочва се и точният размер на глобата - 77 068 000 евро при максимално допустима 316 800 000 (т.е 10% от оборота на БЕХ за 2014 г.). Уточнява се, че плащането на глобата е дължимо в срок от три месеца от датата на решението, в случай на обжалване процедурните правила предвиждат или условно плащане на глобата, която подлежи на възстановяване в случай на успешно обжалване, или предоставяне на обезпечение.
През целия период на разследването българската страна оказа пълно съдействие на Комисията и положи всички усилия за приключване на делото със споразумение ("поемане на ангажименти") по взаимно приемлив начин, обявява холдингът. "За съжаление Комисията отхвърли предложенията, които включваха значителни отстъпки от българска страна. Изразяваме съжаление от това развитие, предвид кооперативния подход на Комисията по отношение на други скорошни антитръстови дела, касаещи търговията с природен газ в Централна и Източна Европа", се посочва в позицията.


По-рано днес от оповестена част от стенограма от правителственото заседание се разбра, че България е предлагали десетки варианти на Еврокомисията, за да се избегне глобата, но Брюксел настоявал за приватизация на газопреносната мрежа. Това обяснява на колегите си вицепремиерът Томислав Дончев.


Отбелязваме, че Комисията е отчела част от аргументите на българската страна по отношение на продължителността на предполагаемото нарушение, което според Решението е приключило в самото начало на 2015 г. Комисията също така е приела, че отделянето на дъщерно дружество от БЕХ като структурна принудителна мярка вече не е наложително, се посочва в съобщението на холдинга.


Подчертаваме, че в нито един момент от периода на твърдяното нарушение не са били засегнати интересите на българските потребители. Цените на природния газ в България са били регулирани от независим орган – Комисията за енергийно и водно регулиране – по правила, които защитават интересите на потребителите и обществото, и ограничават възможностите за ценообразуване от обществения доставчик "Булгаргаз", посочва енергийният холдинг.


Уверява се, че холдингът и дъщерните му дружества полагат всички усилия за реализация на проекти, които водят до диверсификация на източниците за доставка на природен газ в България.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално
 2. 2 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 724 Любопитно

  Може и да бъдат чути жалбите и молитвите им, ако потърсят арменския поп...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Ето, това е показателно! Приемат, ама оспорват! Монопол бе другари комсомолци, монопол! Ако наистина го бяхте разбрали щяхте да оспорвате размера на глобата, да се молите да е по-малка. А вие твърдите че не сте виновни за предоставяне и насърчаване на монопола.

 4. 4 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Е, длъжни са да опитат.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4996 Неутрално

  Да не ни увеличат глобата само.

 6. 6 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Доколкото знам, първо се плаща после може и да се обжалва, но глобата не може да се отмени. Общо взето хвърлят ни прах в очите. Как да нарека хора, които правят така?

  забавление и приключение
 7. 7 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Комисията е отхвърлила предложения за споразумение. Тоест никой от БЕХ не си е мислел, че прав като кремиковски комин а вече оакан му е било ясно какво иде и е почнал да усуква нещата с някакви отстъпки неясно от какво.
  Интересно с какво съдържание ще е обжалването. Предполагаемо е да бъде за по-нисък размер на санкцията, защото по останалата част мача е свършил.

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Още разходи...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 9. 9 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 283 Неутрално

  а данък расссия час белене беше ли обжалвана? свине!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Лъжи и игра с публиката за пред матряла.А там където ще се опитват да хитруват няма да им минат номерата .

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 602 Любопитно

  Представиха ли сметката на пАсолья? Сега мАсква да я плаща. Цялата тази история е заради условията на ГассссПром.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 12. 12 Профил на nxy49591978
  nxy49591978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Глобата е политическа. Ако се стигне до плащането ѝ, май е време за референдум и Булекзит ...

 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#12] от "nxy49591978":
  Ще ли ти се? Няма да стане

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Ей сетихте се да обжалвате,макар да не виждам серизни оснвания за това.Виж за руския самовар не пожелахте,данък русия трябва да се плаща вовек и веков

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Още глоби да ни тръснат трябва,да ни дойде акъла в главите,и ако ще се оправяме.Ако ли не,пак глоби, че да се свършваме по-бързо,да не се мъчиме

 17. 17 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 497 Весело

  Още глоби да ни тръснат трябва,да ни дойде акъла в главите,и ако ще се оправяме.Ако ли не,пак глоби, че да се свършваме по-бързо,да не се мъчиме
  —цитат от коментар 16 на leslin


  Ти си се свършил откак си се родил...гламчо!

 18. 18 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#17] от "skomina"

  Е кое нашия интерес,да купуваме скъпа газ от руснаците ли,да няма конкуренция,и някой да държи монопол на преноса на газ,а СКОМЛЯК.

 19. 19 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 957 Любопитно

  До коментар [#18] от "leslin":

  Пич в Швеция и Финландия, продсжвата на алкохол със алкохолно съдаржание над 3,5% се осъществява ит държавен монопол. Нещо не съм забелязал ЕС да иска да им разбие монопола и хорицата да си поркат ефтинджос.
  Отделно, ЕС донсега нито веднъж не е изказала мнение за картелните договорки на доставчиците на петрол, изкривяващи пазара с намаляне на добивите, с цел увеличаване на цените.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 20. 20 Профил на nxy49591978
  nxy49591978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  да купуваме скъпа газ от руснаците ли
  —цитат от коментар 18 на leslin


  Малоумник, газта за България е сред най-евтините в ЕС. Целта на всички тия глоби, спрени потоци и пр. е да бъдеш принуден да купуваш по-скъпа неруска газ.

 21. 21 Профил на nxy49591978
  nxy49591978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма да стане
  —цитат от коментар 13 на КА2


  Едва ли народът ще търпи още дълго.

 22. 22 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Пък и нахални.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Докарайте Вие газ(не руски на цена под нцените на газпром) в България като сте толкова учтиви. Само да видите за какво става въпрос. Много е лесно да се говори, а да се мисли за какво са тези войни в близкия изток никой не иска! Докарайте газ в България на цени под цените на газпром(не руски), с удоволствие ще Ви номинираме за нобелова награда.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 23. 23 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#20:"nxy49591978"][/quote]

  Това е доста спорно!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 24. 24 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#18] от "leslin":Пич в Швеция и Финландия, продсжвата на алкохол със алкохолно съдаржание над 3,5% се осъществява ит държавен монопол. Нещо не съм забелязал ЕС да иска да им разбие монопола и хорицата да си поркат ефтинджос. Отделно, ЕС донсега нито веднъж не е изказала мнение за картелните договорки на доставчиците на петрол, изкривяващи пазара с намаляне на добивите, с цел увеличаване на цените.
  —цитат от коментар 19 на Bullet


  Някакви двойни стандарти, други го наричат лицемерие, а "аз си мълча, защото съм простичка, а те ми купуват магистрали, билбордчета...." . :)

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 25. 25 Профил на reformatorr
  reformatorr
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Ами като газта за България е от най-евтините, защо не искат да либерализират пазара?
  Да, чух за национална сигурност, само дето никой не казва аджаба в какво се изразява тази опасност. Ще ни нападнат руснаците ли?
  Тези "защитници" на държавата дето пишат простотии по-горе или са платени или интелектуално затормозени. Май и дете като се съди по просташкият им речник.

 26. 26 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ами като газта за България е от най-евтините, защо не искат да либерализират пазара?Да, чух за национална сигурност, само дето никой не казва аджаба в какво се изразява тази опасност. Ще ни нападнат руснаците ли?Тези "защитници" на държавата дето пишат простотии по-горе или са платени или интелектуално затормозени. Май и дете като се съди по просташкият им речник.
  —цитат от коментар 25 на reformatorr


  Явно, защото не искат, второ, защото няма много газ наоколо, освен ако нямате в задния двор(не, не го разбирайте двузначно). Колкото и да либерализирате пазара, като няма, или ги е страх от руснаците(споразумяли са се с руснаците или има войни в близкия изток, които не позволяват трафик) никога няма да вземете на по-добра цена от тяхната. Затова Германия иска два потока, защото знаят и виждат, че ако не си нахранят кучето става по-лошо. Елементарно!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 27. 27 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#26] от "unx26584849":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 28. 28 Профил на reformatorr
  reformatorr
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#26] от "unx26584849":

  Може би и да си прав, но това трябва да го определи либерализирания пазар, а не корумпирани политици.
  С две думи Европейската Комисия е тази която защитава националния интерес от действията на политици престъпници, защото пръв приоритет трябва да са данъкоплатците а не интересите на Русия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK