Кристалина Георгиева посочи три предимства от еврозоната и един риск за България

Кристалина Георгиева

© Велко Ангелов

Кристалина ГеоргиеваТри са ползите от влизането на България в Еврозоната, а рискът е само един. Това коментира в интервю за телевизия "Блумбърг България" главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.


Тя напомни, че още от влизането във валутен борд България вече е закачена към политиката в еврозоната и работи по нейните правила. С присъединяването към валутния съюз "ние сядаме на масата, където се вземат решения и ще можем да се ползваме от възглавничката, на която всички разчитат, а тя става по-мека със създаването на бюджет на еврозоната", каза Георгиева. Друго предимство по думите й е, че еврозоната дисциплинира банковата система и създава по-добри условия за контрол на пари вътре в държавите и ако има проблем, той се вижда по-бързо. Допълнително удобство за гражданите, макари дребно, ще е отпадането на обмяната на левовете в евро и обратното.


"Има риск - един-единствен. Еврозоната може да бъде атакувана, евровалутата може да бъде атакувана, и ние трябва да сме готови, ако се защитава еврозоната, също да участваме в тази защита. Да допринесем да се брани общата валута." подчерта Георгиева.
Тя добави, че страховете от по-голямо увеличение на цените, отколкото на заплатите, са безпочвени.


Главният изпълнителен директор на Световната банка не вижда опасност от драматична икономическа криза в света и отдава намаляването на глобалния растеж на цикличността на икономиката. По думите й уроците от фалита на "Лиймън брадърс", от който тръгна финансовата криза през 2008 г., още се помнят и има много по-голяма прозрачност при паричната политика и независимостта на централните банки. Като проблем, най-вече в развиващите се страни, тя открои високия дълг и неяснотата с фирмената задлъжнялост. "Вниманието на света се насочва към дълга. На срещата на Г20 Международният валутен фонд и Световната банка се занимавахме как да помогнем на страните с висок дълг да го управляват по- добре и как да направим дълга по-прозрачен", каза тя.


Можем да сме сравнително спокойни че нова криза в еврозоната не се очаква, добави Георгиева.


Три са големите теми, върху които фокусират вниманието си международните организации и правителствата - изменението на климата, което вече се усеща с голяма и понякога разрушителна сила, сигурността и справянето с рисковете на тероризма - както физическия, така и по електронен път и трето- по-справедливия растеж на световната икономика, от който да се ползват по-равностойно хората на планетата. "От тези три неща зависи дали ние ще продължим да съществуваме като цивилизация. Ако ние не се справим днес с проблемите с климата и не се адаптираме към тези изменения заедно, това означава, че до края на този век децата ни ще живеят на една много гореща, необитаема планета", каза Георгиева и подчерта, че това "не можем да си го позволим".


"Ако ние продължим да задълбочаваме разликата между богати и бедни, няма как да имаме сигурност и стабилност и няма как светът да бъде хубаво място за живеене", каза главният изпълнителен директор на Световната банка.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Сталинка!
  Нищо общо с обирджиите на мандри и шумкарите! Името е чисто съвпадение :))))

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 2. 2 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Малко послъгва госпожата. Еврозоната е хлътнала до ушите. Такива като Гърция са Испания, Португалия, Италия и чакат някой да ги спасява. И ще се получи "болен здрав носи", макар, че в случая е по-правилно- "умрял болен носи". Най-правилно от икономическа гледна точка би било България да се откачи от еврото и да се опита да поплува самостоятелно. От политическа обаче като си знаем политиците, нищо не може да се каже. В еврозоната-само след излекуване на нейните болести, ако изобщо е възможно това. Още повече, че еврозоната не е казала, че ни иска.

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  Да има риск еврото да закъса и ние покрай него, ама не е ли в пъти, не в проценти по-голям риска лева да закъса. При наличието на такива супер експерти в областта, за които да фалират една КТБ е шега работа, да дремят в централната банка и чак когато се обърне колата да тръгнат да замитат собственото си безхаберие е норма на поведение и при настъплението от страна на дебалаците да харчим милиарди, едни искат за въоръжеие, други за Белене, трети за газови хъбове, четвърти искат още пари за крадене в здравеоопазването и т.н. Така че мисля че двата риска са несравними.

 4. 4 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 1126 Разстроено

  Единствено бих искал да добавя, че минусът е един основен - инфлацията! Към момента примерно шоколад Милка струва 2,20 лева /1,10 евро/, в Западна Европа също струва 1,10 евро, но към преминаването в евро ще стане 2,20 евро, а не 1,10 евро, тъй като обсъжданията за влизането ни в еврозоната не са при съотношение лев-евро 2-1, а за или 3-1 или 4-1, тъй като производителността на страната ни е изключително ниска, чуждите инвестиции също, и се разчита само на еврофондове и нищо друго ... Така че влизането в еврозоната си има плюсове, но и един голям, голям минус ... Но да видим първо дали ще се стигне дотам ... :)

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7531 Любопитно

  Ако и България влезе в еврозоната, значи еврозоната си е изпяла вече песничката...........

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  То предимствата са много, но тиквоча неще да подаде документите за членство и само ни залъгва десета година.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  По-голям риск от атаките срещу евровалутата са възможните сривове на икономиките на страните с прекалено големи дългове като Италия например. Години наред се наливаха пари за възстановяване на гръцката икономика, чийто дълг бе само 200 милиарда, а италианския дълг надхвърли трилион евро.

 8. 8 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 953 Неутрално

  како кристалинке, на бас на един милион е3вро, че България нема да бъде приета в еврозоната още 10 години!
  Стига с тва мяу.мяу. У еврозоната можем де влезем само като разбойници. Правителството приема еврото едностранно, като косово. иначе, през ерм 2, че и с консенсус на страните приели еврото - НИКОГА!
  ДЕИЕЛА И ПОЛИТРАБОТНИЧКАТА ПРОПАГАНДИСТКА ДЕЕЕБА!
  Прочее: къде ми е шенгеня бе? а визас за сащ?
  мръсни лъжци.
  Когат искахме да подаваме документс за ерм2 до юни кво стана? навреха ни у кучи гъз. и ни заповедаха: никви документс. унижението ПЪТНА КАРТА и проче....
  само да ти кажем, знаеш ли квое тва маастрихски критерии? и кво ше хправиш, изнудвачка такава, когат ИНСФЛАЦИАТА в България мине 3%. Дори да сме у ерм2, броенето на стоенето нси там почва от ден първи, мож да са минали и 10 години.....
  та, имали българско правителство което мож да ти изпълни това?
  САМО С МАСОНО-БИЛДЕНБЕРГСКО РЕШЕНИЕ СМЕ ВЪТРЕ.
  А ТИ СИ ИМ РЕКЛАМНО ЛИЦЕ, ИЛИ СИ ПРЕКАЗВАШ ЗА НЕКОЙ ДОЛЪР!

 9. 9 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#2] от "Oggie Petkov":

  Нещо умно да напишеш мрънкачо?
  Кои са тези държави които чакали да бъдат спасявани - глупости!
  Еврозоната затъвала - глупости!
  България сама трябвало да се оправи - хайдушка глупост!

 10. 10 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 873 Неутрално

  ТАЯ МУТРЕСА ПЪРВО ДА КАЖЕ ПО КАКЪВ КРИТЕРИЙ НАЗНАЧИ ЦВЕТАНОВАТА И ПОСЛЕ ДА МИ ГОВОРИ ЗА РИСКОВЕ

 11. 11 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  А нещо за "конкурсите" за назначаване на "експерти" без опит, казала ли е? За един брояч на бюлетини питам...

 12. 12 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Ейй гоуем вой за еврото.. Освен няколко бг. феодали и робовладелци нито един нормален бг гражданин няма да почувства и 0,0000001% подобрение..Гарантирано! Ама мат'ряла да се занимава трябва с "нещо"..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 13. 13 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Ясно е отдавна, че трябва да приемем еврото. Да попитам само, щом Черна гора може да въведе еврото като паралелна валута, защо у нас още не е въведено като такава? Това би премахнало шанса цените да скочат при приемането. Нека да направим ерито официална валута в България и всички цени да са в евро и в лева. Така прехода ще е по-плавен и дори няма да се усети!!

 14. 14 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  я глей ти .... по случаи прасниците кумунистическото вмирисано бабе сталинка , вечният фатмак, отнову се появи на страниците на газетата и естесвено раздава ъкъли кое как е и що е.... спорет цар тиквоний потрасбирва се

 15. 15 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2888 Гневно

  Най-огромният риск за България се казва ГЕРБ.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  "Има риск - един-единствен. Еврозоната може да бъде атакувана, евровалутата може да бъде атакувана, и ние трябва да сме готови, ако се защитава еврозоната, също да участваме в тази защита. Да допринесем да се брани общата валута." подчерта Георгиева."
  Няма кой да атакува еврозоната отвън. Атаката ще е от огромния и дефицит. Държавите ще си изплатят дълговете на кукуво лято. Няма друг начин освен инфлация. А ние ще се включим от чувство за братска солидарност. Питам за стотен път: Колко е дълга на еврозоната? Който знае да каже.

 17. 17 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#4] от "dedo_goshko":

  Хммм. Сега всички тичат по Европата да работят и изкарват пари в Евро, за да ги обръщат двойно в България. Такава е била и логиката на стотици хилядите Източно Германци, които са ходили в Западна Германия, за да обръщат 1:7 дойчемарка към остмарка. Много даже са и оставали в Западната част поради изобилие от работа и по-щедри пенсии (докато не го забраняват). Когато се обединяват официалният курс е изчислен 1:1, за да спрат нахлуващите от Изток. Само банкови спестявания над 2000 единиц (15 години), 4000 единици (15 до 59 години) и 6000 единици (над 59 години) са обръщани 1:2 дойчемарка към остмарка.

  Ако България влезе в Еврозоната и лев се обръща към Евро 5:1 то тогава ще настана масов смут и ще има революция. По-важно е преди да влезем в Еврозоната да стоим 2 години в ERM2, където българският лев трябва да е стабилен тоест стабилни политки по инфлация, което показва способност за
  бъдещо незастрашаване на другите икономики с единна валута. Обаче това не е перфектен бенчмарк както кризата през 2008 показа. Южните икономики не можеха да се справят и трябваше да ги напомпат със спасителни заеми, защото ако рухнеха, рухват и останалите.

  Това показва, че България може да спечели 1:1 размяна, но ще загуби НЕЗАВИСИМОСТ. Също така, както знаеме тиквите в правителството, никой няма да може да ги спре да теглят заеми както Гръцките тикви направиха, за да им се радва народеца, че инвестират яко в икономиката. И като не можаха да си обслужат заемите трябваше да разчитат на външни агенти, които се нуждаеха от стабилна Гърция, за да рухне банковия съюз и трябваше да спасяват Гръцката икономика на пижар с милиарди налети в бедстващата икономика. И до ден днешен плащат с политики на икономии след краткият пир.

  Създателя на Валутният борд в България говори тук за повече за позитивите и негативите на Еврото и България: https://www.forbes.com/sites/stevehanke/2018/01/30/bulgarians-love-their-currency-board-and-their-lev-long-live-the-lev/ #36687c086a0e

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9017 Неутрално

  С некадърниците, които ни управляват, всико може да е рисково.

 19. 19 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  сталинка е фатмак на чузда служба и мошеник които работи против бг!!!!!! отвратилетна помиа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  сталинка е фатмак на чузда служба и мошеник които работи против бг!!!!!! отвратилетна помиа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 19 на betona


  "Чужда служба" викаш. Кои служби сега са чужди, че много се бъркам?

 21. 21 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Защо като е такъв килепир защо Чехия бяга и неще да чуе за еврозоната.!

 22. 22 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":


  Да има риск еврото да закъса и ние покрай него, ама не е ли в пъти, не в проценти по-голям риска лева да закъса. При наличието на такива супер експерти в областта, за които да фалират една КТБ е шега работа, да дремят в централната банка и чак когато се обърне колата да тръгнат да замитат собственото си безхаберие е норма на поведение и при настъплението от страна на дебалаците да харчим милиарди, едни искат за въоръжеие, други за Белене, трети за газови хъбове, четвърти искат още пари за крадене в здравеоопазването и т.н. Така че мисля че двата риска са несравними.
  —цитат от коментар 3 на tsvetko_51


  А рискът да се изхарчат едни 26 милиарда лева / валутният резерв, който се освобождава при преминаване към еврото/ от същите хубавци къде го оставяте? За какво мислите еднокнижника драпа за еврозоната? В допълнение еврото вече е закъсало. Рискът лева да закъса? Ако държим борда- никакъв. Рискът да се увеличи още външния дълг - много голям, това вече се случва. Еврозоната ще го спре ли- не, защото поне по дълг все още сме под норматива.
  Та да обобщим - с еврозоната хубавците затриват едни 26 милиарда и след това "спасяваме" еврозоната с непосилни вноски, инфлацията се увеличава и най- бедните изнемогват. Отказваме се от независимостта си. Илюзия е , че еврозоната ще "дисциплинира" родните бакстери. Така си мислехме и за влизането в Евопейската общност. 12 години по- късно разбрахме, че минусите от това меко казано не са за пренебрегване.
  Без еврозоната - да има Ге/р/пене, увеличава се дълга, но имаме инструмент за реакция ако стигнем до фалит на държавата- обезценяваме лева. А и като бонус има вероятност да сменим настоящите "експерти".

 23. 23 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 312 Гневно

  Интересно защо Полша, Чехия и Унгария не искат да чуват за приемане на еврото?! Сигурно са "по-зле и по-глупави от нас."

 24. 24 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Тези предимства са толкова измукани от пръстите! На каква маса сядаме? По- скоро на горещ стол. И плащаме докато опразним съвсем територията. "Дисциплинирането" - също илюзия. Нима няма банкови фалити в еврозоната? Нима всички не са затънали в дългове го гуша ?А последно даже не заслужава внимание.

  А недостатъците ги видяхме още от началото - каква беше инфлацията и в Испания и в Италия и в Германия при приемане на еврото? А увеличението на безработицата?

 25. 25 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  Даже не ми се обясняват елементарни неща, но глупостите във форума чупят тъпомера.
  Няма никакво значение каква ще моментната стойност на еврото.
  Важно е каква е себестойността на онова, което произвеждате.
  Важно е какво можете да си купите с парите, които получавате, без значение, дали ще ви плащат в евро, долари или рубли.

 26. 26 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Кристалина Георгиева е риск за България! Няма никакви предимства от еврозоната!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 27. 27 Профил на ДядоЙоцо
  ДядоЙоцо
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Кристалина Георгиева е риск за България! Няма никакви предимства от еврозоната!
  —цитат от коментар 26 на ivo


  И Земята е плоска, нали?

  Хахаха ....

 28. 28 Профил на nxy49591978
  nxy49591978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  САЩ, Русия, ЕС, Китай и пр. сили да създадат световна валута, обезпечена със злато, която напълно да замени националните валути. Всичко друго са алабализми.

 29. 29 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Малко витиевати приказки.

  "страховете от по-голямо увеличение на цените, отколкото на заплатите, са безпочвени."

  Цените просто ще сменят знака на валутата, а банкови влогове ще бъдат конвертирани. Със заплати и пенсии ще е нещо по средата след игра на добри и лоши ченгета между правителство, синдикати и банки..
  Навсякъде, където са влизали в еврозоната се е получавало увеличение на цените спрямо дохода. Факт.

  "по-добри условия за контрол на пари вътре в държавите и ако има проблем, той се вижда по-бързо"

  Кристалинке, смени думата "се вижда" със "се действа". Не щади тиквата, тук нещата се виждаха и със затворени очи но никой не правеше нищо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK