Общият индекс на цените на производител през ноември се понижава спрямо октомври

Общият индекс на цените на производител през ноември се понижава спрямо октомври

© Георги КожухаровОбщият индекс на цените на производител през ноември 2018 г. се понижава с 0.3% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 0.8%, а покачване се наблюдава в добивната промишленост - с 1.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.8%, става известно от съобщение на Националния осигурителен институт (НСИ)


По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост е отчетено при производството на мебели и при производството на изделия от каучук и пластмаси - по 0.7%. Повишение е отбелязано при производството на химични продукти - с 1.2%, и при производството на лекарствени вещества и продукти и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 0.4%.


Общият индекс на цените на производител през ноември 2018 г. нараства с 3.4% в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.8%, и в преработващата промишленост - с 2.7%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - с 3.6%.
В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.5%, производството на химични продукти - с 4.1%, и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.0%. По-ниски цени са регистрирани при производството, некласифицирано другаде - с 0.3%


Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември 2018 г. остава непроменен спрямо предходния месец. Покачване на цените е отбелязано в добивната промишленост - с 1.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.3%, а в преработващата промишленост е отчетено намаление - с 0.2%.


Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември 2018 г. нараства с 3.5% в сравнение със същия месец на 2017 година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.2%, и в преработващата промишленост - с 3.0%. В добивната промишленост се наблюдава намаление - с 3.7%.


През ноември по-високи цени в преработващата промишленост спрямо ноември 2017 г. са отчетени при производството на химични продукти - с 6.7%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4.4%. Понижение на цените е регистрирано при производството на основни метали - с 2.8%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.9%.


Индексът на цените на производител на международния пазар през ноември 2018 г. намалява с 0.9% в сравнение с предходния месец. В преработващата промишленост цените се понижават с 1.3%, като по-съществено намаление е регистрирано при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1.2%, и при
производството на хранителни продукти - с 0.5%, докато покачване се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти - с 1.3%.


Индексът на цените на производител на международния пазар през ноември 2018 г. нараства с 3.4% в сравнение със същия месец на 2017 година. В преработващата промишленост е регистриран ръст с 2.5%. По-високи цени са отчетени при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.9%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.4%, и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.2%. Намаление на цените се наблюдава при производството на мебели - с 0.5%.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 673 Весело

  Производството поевтинявало. Странно, когато разходите на чорбаджиите намаляват, цените на дребно за народа се увеличават. Нормално - стадото трябва да стриже до кокал и дори до костен мозък!

  мурзилка
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5386 Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK