Проблемите в промишлеността влошават бизнес климата и през декември

Проблемите в промишлеността влошават бизнес климата и през декември

© Надежда Чипева, КапиталИ през декември общият показател на бизнес климата се понижава, показват данните на Националния статистически институт. Той спада с 0.5 пункта спрямо предходния месец в резултат на по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се понижава с 2.7 пункта, главно поради по-резервираните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По тяхно мнение настоящата производствена активност се запазва, като очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни. Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават най-сериозните пречки за развитието на бизнеса, посочени съответно от 37 и 34.1% от предприятията. По отношение на продажните цени в промишлеността по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Строителство. През декември съставният показател "бизнес климат в строителството" запазва приблизително нивото си от предходния месец. Анкетата регистрира подобрение в оценките на строителните предприемачи относно настоящото бизнес състояние на предприятията, докато очакванията им за следващите шест месеца са по-резервирани. Основните проблеми за дейността продължават да бъдат свързани с недостига на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, макар че през последния месец се отчита намаление на негативното им влияние. Относно продажните цени в строителството мениджърите не очакват промяна през следващите три месеца.
Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 3.2 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче очакванията им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-неблагоприятни. Най-сериозното затруднение за бизнеса остава конкуренцията в бранша, посочено от 57% от предприятията. През последния месец се наблюдава и засилване на негативното влияние на фактора "недостатъчно търсене", който измества на трето място фактора "несигурна икономическа среда". Търговците на дребно предвиждат продажните цени в сектора да запазят своето равнище през следващите три месеца.


Услуги. Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" остава приблизително на равнището си от ноември. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, като и очакванията за следващите три месеца са по-резервирани. Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да са основните пречки за дейността на предприятията. Относно продажните цени в сектора на услугите мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Бизнес климата, както и доверието се влошават от едни ...други... неща.....

 2. 2 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  "Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават най-сериозните пречки за развитието на бизнеса."

  Тъкмо като гръмне балонът, няма да им се налага да павят съкращения.

  I Want To Believe
 3. 3 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Бай Ганьо е свикнал да мизерства, каквото и да дойде, той ще оцелее. Просто ще се засили още повече емиграцията и замирането на нацията. Всеки, който се връща в България на 4-5 години, ясно може да види промените в природонаселението - увехтели хора във всеки смисъл. Е, да, има повече лумпени с диалект и татуси. Има и нови сгради. Ура.

  1.618
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK