Държавното "Автомагистрали" ще строи без поръчка 134 км от "Хемус"

Държавното "Автомагистрали" ще строи без поръчка 134 км от "Хемус"

© Надежда Чипева, КапиталАгенция "Пътна инфраструктура" ще възложи без обществена поръчка на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД да проектира и изгради участъка от автомагистрала "Хемус" от Боаза до Велико Търново, или общо 134 км. Посочената стойност е 1.1 млрд. лв. без ДДС. Не са посочени срокове за изграждането на трасето.


Това се вижда от обява на пътното ведомство в края на годината. На 27 декември на сайта на агенцията е оповестено становище на Агенцията за обществени поръчки, с което тя се съгласява трасето да се построи по този начин, а не да се обяви обществена поръчка, за спечелването на която да се състезават различни кандидати.


Аргументите за това решение вносителят намира в чл. 14 на Закона за обществените поръчки. Там се посочва, че се прави изключение от правилата на закона за държавни възложители. В случая се прилага текстът, според който избягването на правилата на закона е възможно, когато юридическо лице, което е обект на контрол, възлага поръчки на възложителя, който го контролира, или на друго юридическо лице, контролирано от същия възложител. Контрол върху "Автомагистрали" упражнява едноличният собственик на капитала - Министерството на регионалното развитие, което е и принципал на пътната агенция.
Решение за откриване на процедурата е взето на 20 декември, се разбира от обявлението, а със свое решение от 12 декември Министерският съвет отпусна за строителството 1.35 млрд. лв. от излишъка в бюджета за 2018 г.


Според информация на "Капитал" държавното дружество не разполага с нужния капацитет за този проект и ще се наложи да наеме подизпълнители. При тази схема на плащане за строителството това означава непрозрачно да се похарчат немалката сума бюджетни средства с аргумента, цитиран от "24 часа", че това се прави, за да се избегнат обжалванията, които обичайно спират и бавят изпълнението на такива проекти.


От общо 420 км от магистралата изградени са 170 и още 26 се правят в момента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK