Държавното "Автомагистрали" ще строи без поръчка 134 км от "Хемус"

Държавното "Автомагистрали" ще строи без поръчка 134 км от "Хемус"

© Надежда Чипева, КапиталАгенция "Пътна инфраструктура" ще възложи без обществена поръчка на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД да проектира и изгради участъка от автомагистрала "Хемус" от Боаза до Велико Търново, или общо 134 км. Посочената стойност е 1.1 млрд. лв. без ДДС. Не са посочени срокове за изграждането на трасето.


Това се вижда от обява на пътното ведомство в края на годината. На 27 декември на сайта на агенцията е оповестено становище на Агенцията за обществени поръчки, с което тя се съгласява трасето да се построи по този начин, а не да се обяви обществена поръчка, за спечелването на която да се състезават различни кандидати.


Аргументите за това решение вносителят намира в чл. 14 на Закона за обществените поръчки. Там се посочва, че се прави изключение от правилата на закона за държавни възложители. В случая се прилага текстът, според който избягването на правилата на закона е възможно, когато юридическо лице, което е обект на контрол, възлага поръчки на възложителя, който го контролира, или на друго юридическо лице, контролирано от същия възложител. Контрол върху "Автомагистрали" упражнява едноличният собственик на капитала - Министерството на регионалното развитие, което е и принципал на пътната агенция.
Решение за откриване на процедурата е взето на 20 декември, се разбира от обявлението, а със свое решение от 12 декември Министерският съвет отпусна за строителството 1.35 млрд. лв. от излишъка в бюджета за 2018 г.


Според информация на "Капитал" държавното дружество не разполага с нужния капацитет за този проект и ще се наложи да наеме подизпълнители. При тази схема на плащане за строителството това означава непрозрачно да се похарчат немалката сума бюджетни средства с аргумента, цитиран от "24 часа", че това се прави, за да се избегнат обжалванията, които обичайно спират и бавят изпълнението на такива проекти.


От общо 420 км от магистралата изградени са 170 и още 26 се правят в момента.

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 807 Неутрално

  "държавното дружество не разполага с нужния капацитет за този проект и ще се наложи да наеме подизпълнители"

  За малко да ме объркат със заглавието.....а то какво било

 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Само да не се объркат и да пуснат магистралата, с прекалено остри като за магистрала завои. Има уж някакви строителни стандарти, за строежа на магистрали.

  мурзилка
 3. 3 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Избори идват и ще трябват пари за гласовете

 4. 4 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Как не са се сетили досега за тази врътка?

 5. 5 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "...или общо 134 км. Посочената стойност е 1.1 млрд. лв. без ДДС"

  Не са го мислили много - по 10 млн на км С ДДС :)

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  За да се избегнат обществените ...дрън дрън , ще делегираме всички права на един , ръководен от нас да раздава благата. Удобно наистина.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Гневно

  "...за този проект и ще се наложи да наеме подизпълнители. При тази схема на плащане за строителството това означава непрозрачно да се похарчат немалката сума бюджетни средства..."

  Красота и изящество...

 8. 8 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#4] от "Handy":

  Отдавна я прилагат. С нея бяха направени големите ремонти по Тракия и Хемус през 2015

 9. 9 Профил на T
  T
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ...Според информация на "Капитал" - най-достоверната информация! Като се строи с частни компании- проблем, като се строи с държавни- пак проблем! Най-добре да изплюят камъчето от капитал и дружно да викнат с комунягите- асфалт не се яде, не ни трябва магистрала!...Комплекси, комплекси...

 10. 10 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Държавно харчене на пари за инфраструктурни обекти е равно на възможна корупция.

  забавление и приключение
 11. 11 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "KRAFTWERK":
  До коментар [#6] от "КА2":

  Всъщност врътката се прави по една-единствена причина - защото тези 1.35 млрд лв са дадени от републиканския бюджет за 2018 г. и съответно, за да са изхарчени законно, трябва да се усчетоводят като изхарчени през 2018 г. Затова правителството ги прехвърля на Автомагистрали и ги пише похарчени. А автомагистрали ги харчи реално през следващите години за Хемус.

  Защо не може с обществена поръчка? Защото според ЗОП не може да предплатиш през 2018 г. за обществена поръчка, която ще е готова през 2021-2024 г. Изплащат се парите след като е готова. Защо не може да се дадат тези 1.35 млрд тогава, когато е изпълнена поръчката? Защото в края на годината излишъкът отива в резерва и не може повече да се пипа от там. Няма как да изхарчат тези 1.35 млрд лв през 2021-2024 г.

  А защо въобще се дават тези 1.35 млрд за Хемус сега, така че да има нужда от такива врътки, а не се прави като в нормалните държави с обществена поръчка и да имаш планиран нужния финансов ресурс да я изплатиш тогава, когато е готова? Защото правителството е системно неспособно правилно да изготвя бюджета. Но обещава магистрали. Затова прибягва до схеми на нивото на петокласник, който мами родителите си за джобните си пари.

 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#4] от "Handy":

  Предполагам , че не им е било трудно да се сетят . Досега работеха с Европейски пари и последващ контрол . Това ще се строи с пари на Българския данъкоплатец и проверяващия ще проверява себе си.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Тоест пак ще ги строят ПСТ, Главболграстрой и Джи Пи, но като подизпълнители и без да минават през ЗОП. Тези съвсем ни взеха за абдали.

 14. 14 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#9] от "T":

  Е,Капитал просто иска да строят негови...

 15. 15 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  "Според информация на "Капитал" държавното дружество не разполага с нужния капацитет за този проект и ще се наложи да наеме подизпълнители. При тази схема на плащане за строителството това означава непрозрачно да се похарчат немалката сума бюджетни средства"
  Кой от спечелилите поръчки за магистрали разполага с нужния за това капацитет? Ама сега някои хора кръв пик*ят, защото няма да обират разликите между поръчките и подизпълнителите. Ясно е, че подизпълнителите ще бъдат наети с търг, защото няма как иначе да се похарчат парите, а тези подизпълнители пак само ще оберат каймака и платят стотинки на фирмите, които и в двата случая биха свършили работата.

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#15] от "Лео":

  Подизпълнители с търг? Хлъц, още не си изтрезнял?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Без поръчка? Ай че лошооо... стройте се и плюйте!

 18. 18 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Тамън реших, че случайно може би ще стане както трябва, то па се оказа както обикновено. Тук няма ОЛАф, та порциите ще си отидат на най-правилните места.
  "държавното дружество не разполага с нужния капацитет за този проект и ще се наложи да наеме подизпълнители"

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Можем да благодарим на Божо Лукарски, който заедно с гербавите феноменални икономисти и юристи написаха текущия ЗОП.
  Там изрично ни е казано, че, държавно или общинско дружество няма нужда да се явява на търг, но може безпроблемно да наема подизпълнители.

  И всичко е точно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#13] от "vall70":

  Общо взето. На правителството не им е особено трудно да "избере" правилните компании чрез обществени поръчки. Така че не се прави врътката затова. Но поради наличието на тази врътка, се открива нов шанс за крадене на пари - като се завишава цената на километър. При обществени поръчки, компаниите дават цени и обикновено най-ниската цена печели. Така че каквато конкуренция съществува, дори малка, занижава цената. При тази врътка обаче, цената е ясна - 1.35 млрд лв за 135 км, което е много висока цена за равнинния терен, през който ще минава Хемус. И някоя близка до правителството компания ще намаже яко.

 21. 21 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 306 Неутрално

  "В случая се прилага текстът, според който избягването на правилата на закона е възможно, когато юридическо лице, което е обект на контрол, възлага поръчки на възложителя, който го контролира, или на друго юридическо лице, контролирано от същия възложител. Контрол върху "Автомагистрали" упражнява едноличният собственик на капитала - Министерството на регионалното развитие, което е и принципал на пътната агенция."

 22. 22 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Сега "еколозите" как ще рекетират?

 23. 23 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Комунизмът се завръща!

 24. 24 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Гневно

  Изключително плоска схема, която за пореден път онагледява икономическата, експертната и финансовата невъзможност на кабинета Борисов да планира бюджети.
  Ще бъде зле направено и малко след това ремонтирано. Тия магистрали, дето Борисов ги поднася постоянно на простолюдието, всъщност не са нищо повече от второкласни пътища на цената на първокласни.

 25. 25 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Само да не се объркат и да пуснат магистралата, с прекалено остри като за магистрала завои. Има уж някакви строителни стандарти, за строежа на магистрали.
  —цитат от коментар 2 на Маршалов


  Някои от гръцките магистрали са точно такива. Засега на българските няма такива случаи, дано и в Кресненското дефиле де е така.

 26. 26 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Като се строи с частни компании- проблем, като се строи с държавни- пак проблем!
  —цитат от коментар 9 на T

  Проблем е, когато се строи чрез непрозрачно възлагане, в нарушение на обществения интерес. Независимо, дали компанията е частна или държавна. От тая държавна пак ще отидат средствата в частни сметки.
  Можеш да си отбележиш и да прорвериш, от тук нататък, на колко пъти калинките ще вдигат окончателната цена, защото след като окрадат част от парите, останалите няма да стигнат за строежа. Даже предварителна сметка с включени пари за крадене не могат да направят, гербава им работа... 10 милиона кръгло на километър...

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#10] от "troika":


  Държавно харчене на пари за инфраструктурни обекти е равно на възможна корупция.
  —цитат от коментар 10 на troika


  Така е, но друг вариант няма - дали ще с поръчка на "не" дръжавни фирми или както е в случая, все някой трябва да го прави и винаги, за съжаление както у нас, така и навсякъде по света се краде при изпълнение на инфраструктурни проекти.
  И въпроса е да се прави в рамките на приемливото, т.е. и тук работата е в размера, който (пак) е от значение. Зимната Олимпиада в Русия или световното по футбол в Русия и Бразилия показаха, че размера може да е неприятно голям, така че ние трабва да се опитваме да гоним стандартите на белите страни.

 28. 28 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 960 Неутрално

  ...Според информация на "Капитал" - най-достоверната информация! Като се строи с частни компании- проблем, като се строи с държавни- пак проблем! Най-добре да изплюят камъчето от капитал и дружно да викнат с комунягите- асфалт не се яде, не ни трябва магистрала!...Комплекси, комплекси...
  —цитат от коментар 9 на T


  Не е проблем, че се стои с частни компании, напротив. Сега пак ще се строи с частни - с подизпълнители. Но би било прекалено да очакваме подизпълнителите да бъдат избрани с конкурс и то с инстински конкурс, нали?

 29. 29 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#13] от "vall70":
  "Тоест пак ще ги строят ПСТ, Главболграстрой и Джи Пи, но като подизпълнители.."
  Не, разбира се.
  Те само ще приберат парите. А ще строят дребни и средни фирми, турци и цигани. Както и досега.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 30. 30 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#11] от "Адекватно мислещ":

  Когато една държава НЯМА нормално планиране и достатъчно проекти които да не предизвикват нескончаеми обжалвания се стига до разпиляване на обществения ресурс.

  Всичко останали държави
  1. Правят техн проект, след това сметната документация (колко ще струва) ако нещо е извън параметрите или изпусната при обществено обсъждане се доработва техн.проект и съответно смет.д-ция
  2. На базата на тия неща се задава изисквания за качество и се търси само 2 параметра - срок и цена на изпълнение.(Гаранцията за всяка страна е стандартна 5-20 години)
  При добре написани изисквания за съдът е елементарно да пресее обжалванията и да вземе решение за дадената процедура.

  А понеже нашите правителства НЯМАТ административен капацитет, съответно възлагат всичко на инжинеринг и по него вече съдът не може да намери експерти които да дадът обосновано становище.

 31. 31 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#11] от "Адекватно мислещ":

  Когато една държава НЯМА нормално планиране и достатъчно проекти които да не предизвикват нескончаеми обжалвания се стига до разпиляване на обществения ресурс.

  Всичко останали държави
  1. Правят техн проект, след това сметната документация (колко ще струва) ако нещо е извън параметрите или изпусната при обществено обсъждане се доработва техн.проект и съответно смет.д-ция
  2. На базата на тия неща се задава изисквания за качество и се търси само 2 параметра - срок и цена на изпълнение.(Гаранцията за всяка страна е стандартна 5-20 години)
  При добре написани изисквания за съдът е елементарно да пресее обжалванията и да вземе решение за дадената процедура.

  А понеже нашите правителства НЯМАТ административен капацитет, съответно възлагат всичко на инжинеринг и по него вече съдът не може да намери експерти които да дадът обосновано становище.

 32. 32 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Голямо лапане ще падне. И за да не съм голословен ще припомня следното - търг за строящата се 16км отсечка от АМ Хемус от Белокопитово към Търговище. Индикативната за нея на АПИ беше 133 млн лв. Но на проведения търг се постигнаха цени от 99млн, 117млн и т.н.
  За строящата се пак на Хемус отсечка Ябланица - Боаза (~10км) индикативната цен абеше 80млн, а след търг се строи от Хидрострой за 54.9 млн.
  Сами направете сметка колко пари ще потънат, когато държавната фирма "Автомагистрали" раздаде отсечки за 1 млрд по индикативни цени. Това е пладнешки обир, няколко пъти по-скандален от "Цанков камък".

 33. 33 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 960 Весело

  И някоя близка до правителството компания ще намаже яко.
  —цитат от коментар 20 на Адекватно мислещ


  Не само компанията... "Компанията" също :)

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Весело

  Как се крадат 1 милиард :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на pepamug
  pepamug
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Цялата работа е да се завъртят кинтите, а сроковете ... хайде, сега подробности

 36. 36 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#4] от "Handy":

  Преди харчеха и европари. Сега само наши. Не им се рискуваше.

 37. 37 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#11] от "Адекватно мислещ":

  ++++++

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 38. 38 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1134 Весело

  Възложител - изпълнител ... да ама не!
  Възложител - подвъзложител (щатни "шепа фирми")- подподвъзложител(обикновено фирми свъзани с "щатните" и накрая предполагам 50-60% от цялата дейност се извършва от изпълнителите... за не повече от 20% от цената :)
  Ето и подходящата притча:
  Седял си един цар в тронната зала и чул през прозореца викове:
  - Айде на хубавите ябълкииии!
  Погледнал - един старец с каруца продава ябълки, а наоколо - тълпа купувачи.
  Прияли му се и на царя от плодовете, викнал първия министър и рекъл:
  - На ти 5 жълтици, бягай да ми купиш ябълки.
  Първият министър викнал последния министър и му рекъл:
  - На ти 4 жълтици, бягай да купиш ябълки.
  Последният министър викнал церемониалмайстора и му рекъл:
  - На ти 3 жълтици, бягай да купиш ябълки.
  Церемониалмайсторът викнал шефа на стражата и рекъл:
  - На ти 2 жълтици, бягай да купиш ябълки.
  Шефът на стражата викнал един стражар и рекъл:
  - На ти 1 жълтица, бягай да купиш ябълки.
  Стражарят излязъл и спипал стареца за яката:
  - Хей, какво си се развикал? Тука хан ли е или царски дворец?Марш оттук, ябълките се конфискуват.
  Върнал се стражарят и рекъл:
  - Ето, шефе, добра далавера. За 1 жълтица - половин каруца ябълки.
  Шефът отишъл при церемониалмайстора:
  - Ето, значи, за 2 жълтици един чувал ябълки.
  Церемониалмайсторът отишъл при последния министър:
  - Ето, за 3 жълтици една торба ябълки.
  Последният министър отишъл при първия министър:
  - Ето, за 4 жълтици половин торба ябълки. Какво да се прави, началство, инфлация.
  Първият министър се явил при царя:
  - Ето, ваше величество, както заръчахте - заповядайте 5 ябълки.
  Седи царят в тронната зала и мисли:
  - Пет ябълки - пет жълтици. Една ябълка - една жълтица. И народът ще се скъса да купува.
  НА ТОЯ НАРОД ТРЯБВА ДА МУ СЕ ВДИГНАТ ДАНЪЦИТЕ!

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  Съгласен съм. НО - 20г гаранция от страна на подизпълнителите, или реалните изпълнители на поръчката. Срок - законово закрепен.

 40. 40 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Голямо лапане ще падне. И за да не съм голословен ще припомня следното - търг за строящата се 16км отсечка от АМ Хемус от Белокопитово към Търговище. Индикативната за нея на АПИ беше 133 млн лв. Но на проведения търг се постигнаха цени от 99млн, 117млн и т.н.За строящата се пак на Хемус отсечка Ябланица - Боаза (~10км) индикативната цен абеше 80млн, а след търг се строи от Хидрострой за 54.9 млн.Сами направете сметка колко пари ще потънат, когато държавната фирма "Автомагистрали" раздаде отсечки за 1 млрд по индикативни цени. Това е пладнешки обир, няколко пъти по-скандален от "Цанков камък".
  —цитат от коментар 32 на kondio_savov


  Е па що не построихте досега Хемуса бе ушанка нали 50 г. бехте на власт а ся ривете , тоя крал оня взел .... това комунетата се насрахте вече а отдавна требеше да сте у земята принудително вкопани . не че герберите са цвете за мирисане ама поне правят нещо .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 41. 41 Профил на antubis
  antubis
  Рейтинг: 237 Гневно

  Те в това "Автомагисрали" ЕАД са двама човека на щат. Шефа, който взима по 15 000 лева на месец и чистачката, леля Пенка, която взима заплата (от вчера) 560 лева. Шефа не може да построи магистралата сам, защото ще си изцапа лакът за нокти, а леля Пенка я боли кръста и не може да вдига тежко вече. Така че избирането на под-изпълнители ми звучи логично.

  Иначе аз съм за тази магистрала. За мен ми е мега изгодна и удобна. Имам взимане-даване често във Велико Търново и я чакам тази магистрала като войник отпуска, ама бива ли така свинщина ...

 42. 42 Профил на wyn37593602
  wyn37593602
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Притчата е много показателна. Благодаря.

 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Весело

  Ама Дневник, какво е това заглави ? Ще заблудите някого ! Поръчки отдавна има и то от правилните хора ! Другото със закона са подробности.....

 44. 44 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Гении са управляващите, понеже вече стана опасно да се възлагат обществени поръчки, че може някой да им развали схемата, то направо държавата възлага на държавните фирми без поръчка!
  Държавата се заема да стои магистрали за народа!
  Да ни е честита новата 197 и някоя година!

 45. 45 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#13] от "vall70":

  Тоест пак ще ги строят ПСТ, Главболграстрой и Джи Пи, но като подизпълнители и без да минават през ЗОП. Тези съвсем ни взеха за абдали.
  —цитат от коментар 13 на vall70


  :) И как точно Автомагистрали ЕАД ще им възложи без да спазва ЗОП, хайде по сериозно. Дневник отдавна представят "съмненията" и "предчуствията" си като новини, аналогично на ПИК и Телеграф.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Европейци само на думи. Утре пак може а пристигне някоя глоба от Брюксел.

 47. 47 Профил на MissingPerson
  MissingPerson
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#5] от "Канасубиги":

  10 млн на км е евтино

  Caveat lector! "Тоя победен човек да ми вземе кафеварката..."
 48. 48 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да не се радват. Тома Белев ще извади, че трасето нарушава директива за мравките и ще се чака 2 години.

 49. 49 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#40] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":

  Те я направиха до Правец Тошко да се прибира вкъщи по Магистрала! Освен това строителни войски безплатно я направиха.

 50. 50 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#6] от "КА2":

  Явно за дебили като тебе ще трябва да се прави специална 3Д карта и да се сложат сумите на км. Тогава ще се види че даден км може да глътне много пари а друг значително по малко. Но какво ти разбира на тебе главата от средни стойности!

 51. 51 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1698 Весело
 52. 52 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#27] от "tsvetko_51":

  "Зимната Олимпиада в Русия или световното по футбол в Русия и Бразилия показаха, че размера може да е неприятно голям, така че ние трабва да се опитваме да гоним стандартите на белите страни."

  Това е така, но е хубаво да се правят и други сравнения. Например цената на километър зс Дунав мост 2 с Кримски мост. За краденето е ясно, по-интересното е къде се краде повече. Така като гледам, "прозрачния" грабеж печели

  Бог да благослови Америка за България!
 53. 53 Профил на radio.
  radio.
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Все тая - така или иначе ще се откраднат много пари и ще има ремонти на ремонтите. Поне да става по-бързо, че не останаха хора в Северна България. Магистрала Хемус е последният шанс, ако изобщо дотогава съществуват все още градове там.

 54. 54 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1868 Гневно

  Тоест ще построим една магистрала на цената на две, ама няма да има обществена поръчка, та парите по-бързо да отидат в нашите наглеци, дето си позволяват да се сравняват с Кольо Фичето. А вероятно и трасето ще е най-неподходящото, както всъщност е и до момента,

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 55. 55 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Господа и дами от Дневник, горното гранични с пълно незнание на правилата по ЗОП. Статията е изключително нискокачествена и граничи с Блиц, ПИК и подобните. ЗОП ще е приложим, разбира се, при поръчките от държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, защото то се контролира от ДЪРЖАВАТА. Тоест, ЗОП ще е приложим и за поръчките за избор на подизпълнител и ще има същите гаранции. Единствената причина да се прави тази врътка е, за да се осчетоводят парите през 2018г.

  Моля наемете си един качествен юрист и спрете да пишете глупости.

 56. 56 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 870 Неутрално

  https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2136735703

  43. "Публичноправна организация" е юридическо лице, за което са изпълнени следните условия:
  а) създадено е с конкретната цел да задоволява нужди от общ интерес, които нямат промишлен или търговски характер;
  б) финансирано е с повече от 50 на сто от държавни, териториални или местни органи или от други публичноправни организации, или е обект на управленски контрол от страна на тези органи; или има управителен или надзорен орган, повечето от половината от членовете на който са назначени от публичен възложител по чл. 5, ал. 2, т. 1 - 14.
  Нуждите от общ интерес имат промишлен или търговски характер, когато лицето действа в нормални пазарни условия, стреми се да реализира печалба, като самостоятелно понася загубите от извършване на дейността си.

 57. 57 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1040 Весело

  айде, за 2 часа до търново след 3 години...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 58. 58 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Честно, вече не ме интересува колко ще струва. Само да я направят по-бързо, че за последните 10г са направили има-няма 30тина километра.

 59. 59 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Господа и дами от Дневник, горното гранични с пълно незнание на правилата по ЗОП. Статията е изключително нискокачествена и граничи с Блиц, ПИК и подобните. ЗОП ще е приложим, разбира се, при поръчките от държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, защото то се контролира от ДЪРЖАВАТА. Тоест, ЗОП ще е приложим и за поръчките за избор на подизпълнител и ще има същите гаранции. Единствената причина да се прави тази врътка е, за да се осчетоводят парите през 2018г.Моля наемете си един качествен юрист и спрете да пишете глупости.
  —цитат от коментар 55 на J.J.


  Посочи линк към сайта на аоп за избора на поизпълнители от въпросната фирма за рехабилитация на десетки км от Тракия и ремонт на тунели по Хемус

 60. 60 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#59:"kondio_savov"][/quote]

  Ситуацията е различна. При поддръжката и ремонтите Автомагистрали ЕАД участва в поръчка по ЗОП на търговски, състезателен принцип, като се конкурира с други участници. Изборът на подизпълнител там се прави преди подаване на офертата, защото подизпълнителите трябва да бъдат упоменати в офертата.

  В сегашната ситуация липсва поръчка от възложител по ЗОП. Точно затова Автомагистрали ЕАД ще е възложител и тъй като се касае за обект от обществен интерес с над 50% държавно финансиране, правилата по ЗОП ще бъдат приложими. Точно затова Автомагистрали ЕАД ще трябв да обяви поръчка/и по ЗОП.

 61. 61 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#45] от "svoboden":

  По същия начин както възложи ремонта на Тракия в участъка преди Пазарджик на Агромах и ПСТ- без ЗОП.

 62. 62 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#25] от "razor":

  "Някои от гръцките магистрали са точно такива. Засега на българските няма такива случаи, дано и в Кресненското дефиле де е така."

  Сигурен ли си, че не бъркаш първокласните скоростни пътища в Гърция с нашенските "магистрали". Стандартизацията е леко различна. ;-)

 63. 63 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#11] от "Адекватно мислещ":

  Има доста вярно, но и доста невярно!
  Вярно е че предплащане не може и парите отиват в резерва.
  Не е вярно обаче, че не могат да се вземат от там!
  За всичко си има начини, но са малко по-прозрачни!
  Основния проблем, е че при по-прозрачните тези пари може да ги харчи от резерва някой друг, а не точно ГЕРБ! Съответно ще отидат при някой друг, а не при обръчите на ГЕРБ които ще се отчетат надлежно!
  Все пак избори идват и европейски и местни. Пари трябват!
  Ако пък се наложи да има и парламентарни и съответно се загубят, то ще обвиним следващите, че нито са построили магистралата нито парите ги има! Значи са ги откраднали!
  Помниш ли как Дянков извади едни 800млн. непредвидени от бюджета и плати на зърнарите, а когато Орешарски поиска актуализация на бюджета заради тези непредвидени разходи бе оплют, че иска да краде!
  Може да се признае на герберите, че показват висша форма на пилотаж в областта на манипулациите!

  pastor
 64. 64 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#60] от "J.J.":

  Съмнявам се при ремонтите да са посочвали предварително подизпълнител, понеже те се минаха по договорите за текуща поддръжка на аутобаните, а при сключването им са нямали и идея, че ще правят такива ремонти.
  Интересно ако решат да не ползват подизпълнител, а да "наемат" техника и хора от дадена фирма дали ще пуснат поръчка.

 65. 65 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Неутрално

  А кой ви каза че Капитал разбират от строежи на пътища?!
  Защо веднага повярвахте на вестник Капитал ?!
  Ако нещо не е наред, нека Съда да каже, а не един вестник.
  Закона е спазен, нали ?

 66. 66 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  И нашите разбойници като на едно друго място. Хотели как лучше а получилось как всегда.

  Пак непрозрачно разбирай гепене на едни пари.

 67. 67 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Досега фирми-еднодневки с капитал от 5 000 лв спираха проекти за милиони!
  Нека да построят магистралата и тогава може да ревете, ако нещо не е наред.
  Закона в случая е спазен.
  Точка.
  Комунистите да да мълчат, щом не построиха тази магистрала за 35 години, от когато е първия проект.

 68. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Ми то излиза, че държавата ще инвестира и държавата ще си строи. Както беше по време оно. Нека го направят, пък ще видим, ще сравняваме. Ако се окаже, че по този начин е по-евтино и даже по-качествено, майната и на пазарната икономика и частния бизнес.

 69. 69 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Сега очакваме втора врътка, с която "Автомагистрали" да избегне търг при възлагането на работата на подизпълнителите. Защото никъде в ЗОП не е казано, че когато наемаш подизпълнители, може да го правиш без търг, ако цената е над лимита за възлагане на обществена поръчка без търг. Не можеш и да го раздробяваш на малки части с цел избягване на процедура за обществена поръчка.

 70. 70 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Любопитно

  "Държавното "Автомагистрали" ще строи без поръчка 134 км от "Хемус""

  Голямо "усвояване" ще падне.........................!!!!!

 71. 71 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Весело

  До коментар [#70] от "bat_plamen":


  Тъпчо, ти що не построиш тази магистрала безплатно, като много се правиш на умен ;)

 72. 72 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  До коментар [#1] от "KRAFTWERK":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Всичко ще размие и тези 1.1 млрд. лв. ще бъдат погълнати от "правилните" хора!

 73. 73 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Весело

  Забравихте как като министър Росен Плевналиев построи магистрала за 250 млн € и се кара по нея безплатно, вместо проекта на Кобурга за 3 млрд € и трябваше да плащаш като караш по нея!
  Бързо забравяте, другари каскетници ;)

 74. 74 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 311 Весело

  браво , щом е предплатена от всички нас ? значи няма да има нужда от винетки за ползване на магистралата

 75. 75 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#11] от "Адекватно мислещ":

  Благодаря, че разяснихте тези детайли. Важни са и някак ги пропускат.
  Само с това имам съмнения: "Защото правителството е системно неспособно правилно да изготвя бюджета." - дали е неспособно или е доста спобно бих спорил, че е нарочно на излишък, за да заобикалят в "спешност" правилата по този начин.

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 76. 76 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Ще изгради КАПАЦИТЕТ ! Досега разпиляваха капацитета.... Въпрос на регулация е колко процента да е от под изпълнители и при какви условия !? По принцип в няколко сектора се налага да има само ДЪРЖАВА....енергетика, изграждане на стратегически транспорт, военни технологии, жп. транспорт.....има поне още 10 неща. Този мит за държавата и лошият стопанин бе измислен от някого за оправдаване КРАЖБИ. Китай ясно показа ,че когато има дисциплина ....държавните фирми стават нещо ПЛАНЕТАРНО. Някой има ли представа за китайската държавна железопътна фирма ?? Няма ...Китай е световен лидер в жп. Транспорта.

 77. 77 Профил на oby
  oby
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Изпълнителен директор на държавното дружество е Стоян Беличев. Едно незадълбочено ровене в регистрите го свързва с Пазарджик и с роднини на госпожа ВЪРБАКОВА . Кръгът сякаш се затваря

 78. 78 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До № 76:
  Да, ама в Китай ги бесят корумпираните.
  А тук или минават метър (защото са смазали всичко - управляващи, прокуратура и съд), или дори ги повишават.
  Те това е малката разлика.

 79. 79 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  "Бате к*ре, нека ъ ти каем ка сме го мислИли! Верно, 1-2% умнокрации че дзеят! Уаче, ако дзадЕлиме 300-400 милиона от целата работа, 98% че ги кендзиме у модзъко яко! Весници,, телеидзии че ънпадзаруаме, ени драскачи съм наерил, ноу печени, че ги прайме блогър-млогър, ъ пишат хуъи раоти дза нас. Алелелелеле, бате К*ре, ън 7 милиона сопола ънпраучччч' им еъме майката!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 80. 80 Профил на oby
  oby
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ето още едно доказателство за връзката на СТОЯН БЕЛИЧЕВ - понастоящем ИЗПЪЛНИТЕЛЕНЕН ДИРЕКТОР НА АВТОМАГИСТРАЛИ ЕАД - човекът който ще строи за 1.3 млр лева АМ Хемус със сестрата на Гинка Върбакова.
  http://www.videlinabg.com/index/fullnews/newsId/36028 81. 81 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  До коментар [#71] от "mop36557620":

  Че аз няма да я строя е ясно!Не ми е това работата,но поне не нося "розови очила" и съм наясно,че голяма част от парите ще бъдат окрадени!

 82. 82 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#72] от "bat_plamen":


  До коментар [#1] от "KRAFTWERK":++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Всичко ще размие и тези 1.1 млрд. лв. ще бъдат погълнати от "правилните" хора!
  —цитат от коментар 72 на bat_plamen


  Те да я построят...а кой ще вземе парите ми е все тая...

 83. 83 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#50] от "patrokalche":

  Терена е полупланински почти навсякъде и магистралата ще отиде към 6-7 милиона ,но предполагам ,че ще направят за пи ар и поръчката за подизпълнителите ще бъде такава ,а със спестените пари ще пробият и тунела на Шипка ,това ще е ядрен удар за изборите срещу тъпите комунисти и депесари ,които крадат 110% от парите на всеки държавен обект !

 84. 84 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И как точно Автомагистрали ЕАД ще им възложи без да спазва ЗОП, хайде по сериозно
  —цитат от коментар 45 на svoboden  Можем да благодарим на Божо Лукарски, който заедно с гербавите феноменални икономисти и юристи написаха текущия ЗОП.Там изрично ни е казано, че, държавно или общинско дружество няма нужда да се явява на търг, но може безпроблемно да наема подизпълнители.И всичко е точно.
  —цитат от коментар 19 на Darth Plagueis


  яж бахур
 85. 85 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Тука ще падне крадене като за последно. На Баце вече не са му евтини магистралите, както се хвалеше доскоро - над 8 милиона лв. на километър. Тези станаха вече безогледни.

 86. 86 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#75] от "Thomas Anderson":

  Въобще не ги пропускат. Прочети хубаво двете статии на Капитал по въпроса - от 12 и 20 декември. Информация има, просто Дневник е безплатна медия и не е най-правилното място човек да я търси.

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/12/12/3360523_pravitelstvoto_nasochi_nad_miliard_ot_izlishuka_kum/

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/12/20/3362391_magistrala_hemus_135_mlrd_lv_na_tumno/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK