Фирми, наемали без трудов договор, нямат право 3 г. да получават обществени поръчки

Фирми, наемали без трудов договор, нямат право 3 г. да получават обществени поръчки

© Иван ГригоровБез право да участват в обществени поръчки в срок от 3 години остават работодатели, които са допуснали полагане на труд от работници и служители без сключен с тях и регистриран в НАП писмен трудов договор, дори ако са заплатили наложената санкция. Това съобщава Главната инспекция по труда. Срокът започва да тече от датата на влизане в сила на наказателното постановление, дори ако са платили наложената за нарушението санкция. Според Закона за обществените поръчки този вид нарушения на Кодекса на труда, освен че са основание за задължително отстраняване от обществена поръчка, не подлежат на изчистване.


Причината е, че не е възможно да се отстранят със задна дата вредните последици за наетите вследствие на загубата на трудовите и осигурителните права за периода, през който те са полагали труд без трудов договор. В този смисъл инспекцията не може да издаде удостоверение за липса на нарушение срещу доказателства за платена санкция, за каквото настояват работодатели. Не подлежат на отстраняване и нарушенията, свързани с наемане на непълнолетни без разрешение от инспекцията по труда, както и на незаконно пребиваващи на територията на България чужденци, посочва инспекцията.


Ведомството напомня, че всеки работодател може да заяви и да получи необходимите му удостоверения по Закона за обществените поръчки и други нормативни актове по електронен път с електронен подпис веднага, независимо от работното време на администрацията. Системата генерира уникален код за достъп, който се отпечатва върху удостоверението и гарантира неговата автентичност вместо мокър печат и подпис. Чрез кода всеки възложител на обществена поръчка може да провери дали предоставеното от изпълнителя удостоверение е достоверно. Възложителите нямат основание да не приемат удостоверения, издадени по електронен път.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Гербаджийска "новинка". Защо не пишете за нещо по-важно ?

 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тони КОСТОВ":

  Това маловажно ли е?

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  А фирмата монополист "Софийска вода'' АД която НАП, ГИТ и НОИ покриват от какво ще я лишат?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Поредната простотия. Ще плащаме на някой 100 лв., защото този, който предлага да ни свърши същата работа за 90 лв. незнам си коя година, направил незнам си какво.
  Като прибавим и другата глупост, че ако се появи кооперация на инвалиди и предложи 200 лв. за същото трябва да платим на нея картинката става още по-гротескна!
  Кой нормален човек, като отиде да си купува салам или автомобил в магазина е готов да плати повече, защото е направен от фирми, които не са извършили административно нарушение или в които работят хора с увреждания!?

 5. 5 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 334 Неутрално

  А за фирмите с изрядно назначени 5-6 служители, и с обществени поръчки за 20-30 милиона, някакво разследване няма ли да има?

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#5] от "jmf29537805":

  Какво лошо има да работишс по-малко постоянни служители!?

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  А, все ще измислят нещо. Зависи кой е собственика.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5513 Неутрално

  Голяма сопа са измислили управляващите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK