Данъчните напомнят за новите изисквания към касовите апарати на търговците

Данъчните напомнят за новите изисквания към касовите апарати на търговците

© Юлия ЛазароваРегистрираните по ДДС търговци имат 80 дни да сменят софтуера за управление на продажбите си в търговските обекти и касовите си апарати, припомня НАП. Срокът за регистрираните по ДДС е 31 март 2019, а за фирмите без ДДС регистрация - до края на юни 2019 г.


"Срокът е изпълним, ако не се чака последният момент", каза заместник- изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров, цитиран в прессъобщението.


Уточнението идва ден след вчерашното съобщение на софтуерната компания ERP.BG, която изрази безпокойство от изтичането на сроковете и обяви началото на онлайн дискусия за промените в наредба Н-18 на Министерството на финансите. Промените са публикувани в "Държавен вестник" през септември 2018 г.
С промени в законодателството от 1 април 2019 г. се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер, управляващ продажбите в един и същ обект, без софтуерът и касовият апарат да са свързани и софтуерът да отговаря на новите изисквания в наредба Н-18/2006 г.


Въвежда се изискване софтуерът задължително да управлява всички фискални устройства или принтери. Едновременно с това са въведени и нови изисквания към касовите апарати, като всяка касова бележка трябва да има отпечатан QR код и данни за нея да се подават към сървърите на НАП в реално време. Новите правила забраняват издаването на т.нар. служебни бонове.


От приходната агенция съветват всеки търговец, който ползва софтуер за управление на продажбите, да се свърже с производителя му и да провери дали той ще бъде доработен съобразно новите правила.


Производителите на подобен софтуер от своя страна са длъжни да декларират съответствие на продуктите си с променените законови изисквания, като публичен списък на софтуерите е достъпен на Портала за електронни услуги на НАП на адрес https://inetdec.nra.bg/.


До момента в списъка има 3 софтуера, а други 19 са в процедура по заявяване. Търговците, регистрирани по ДДС, ползващи софтуер за управление на продажбите, са длъжни да подадат в НАП информация за използвания от тях софтуер и данни за неговия производител. Това ще става единствено по електронен път с електронен подпис чрез електронна услуга, достъпна на сайта на приходната агенция.


Допълнителна информация за промените е достъпна в специално създадената рубрика на сайта на НАП http://nap.bg/page?id=744 и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8483 Гневно

  Аман от стригане на стадото !
  След две-три години пак ще има нови изисквания!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8483 Любопитно

  Хиляда пъти смениха и апарати и наредби, само и само пет човека да блажат от държавните заплахи !

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Само че все още цари пълна бъркотия. Нито има достатъчно апарати, отговарящи на новите изисквания, нито може да се подмени софтуера до 31 Март, тъй като такъв още няма. Най-вероятно срокът ще бъде удължен.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Софтуерните шуробаджанашки хрантутеници, напомниха на данъчните да напомнят търговците да дадат по една шапка пара за да се приведат към новите изисквания!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 388 Гневно

  И на есен си знаете - гласувате за ГЕРБ ! Иначе - за справка при Иванчева.

 6. 6 Профил на Ivan eJOHN
  Ivan eJOHN
  Рейтинг: 388 Любопитно

  нека да предоставят на всеки работещ търговец касов апарат по новите изисквания и да му вземат стария!

  купен с държавни пари и доставен навреме, както са водомерите и електромерите, газомерите и пр.

  ;-))

 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Най-голямата перверзия е ,че касовите апарати на медицинските практики ще издават касова бележка по-скъпа като номинал от келавото левче на баба Вуна с която си 'плаща ' медицинският преглед. Да не говорим за 90 те % освободени от такси лица , за чийто прегледи НЗОК не плаща пукната стотинка, но изискванията на НАП са като за високооборотна фирма...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Най-голямата перверзия е ,че касовите апарати на медицинските практики ще издават касова бележка по-скъпа като номинал от келавото левче на баба Вуна с която си 'плаща ' медицинският преглед. Да не говорим за 90 те % освободени от такси лица , за чийто прегледи НЗОК не плаща пукната стотинка, но изискванията на НАП са като за високооборотна фирма...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4522 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanejohn":

  Водо-, електро- и газомерите НЕ са купени т държавни пари!

 10. 10 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanejohn":Водо-, електро- и газомерите НЕ са купени т държавни пари!
  —цитат от коментар 9 на vassilun


  Тъй е, но не са и наша собственост, а на Енергоразпределенията.
  На никой не му трябва касов апарат, но на данъчните им трябва, че и претенции имат. От къде на къде вечно ние ще удовлетворяваме тяхните безкрайни изменящи се изисквания и все от наш джоб?
  В живота е така, като имаш претенции за нещо вадиш и плащаш! Не може само да се краде от труда ни, трябва и да се инвестира!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3152 Любопитно

  За пари ли става въпрос ❓ Да за много пари.

 12. 12 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Това си е абсолютна наглост!
  В момента на пазара нито един производител не предлага касов апарат одобрен по най-новите изисквания!
  Инфото което имам е, че сървъра на НАП не е готов и сервизите няма да могат да регистрират новопродадените фискални устройства!
  Освен това НАП не са формулирали какво да се разбира под "софтуер за управление на продажбите!"
  Складовата програма или пък програмата за фактуриране спада ли към такъв софтуер?
  Данъчните искат да запушат определена дупка и понеже не знаят как, то поставят всички под ножа!

  pastor
 13. 13 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ами няма да продавам в брой вече, минавам само на банкови преводи. След година, като се оправи всичко - може да си сменя апарата.

  забавление и приключение
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dr_Doolittle":

  при докторите точно за бабите защо се налага промяна

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на ScorpioH
  ScorpioH
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Бих искал да споделя моят опит с тези новите промени за касовите апарати:
  Имам си няколко К.А-та които се оказа че не могат да се доработят, но дори и да беше възможна доработката трябваше да платя 76лв. за услугата. Отделно, понеже ми е време да си подновя абонамента, трябва да платя таксата за обслужване 95лв/12м.. Така сметката ми е ~171лв.
  Потърсих в Интернет и намерих нов к.апрати с цена 175лв. с включени настройки, регистрация и 1-год. абонамент. Апаратите са налични и са напълно готови за употреба съгласно последните изисквани на НАП, тоест няма нужда от последващи корекции по тях. С две думи искам да кажа че апрати бол, сумите не са страшни (не схващам какъв е този бизнес който ще го съборят такива дребни суми) и смятам че е нормално НАП да търсят начин да си повишат събираемостта.
  Моето мнение е че винаги ще има хора които обичат плюят Всичко българско и родно и да очакват държавата да им дава всичко наготово без те да дават нищо но все пак е необходимо да има поне мъничко самосъзнание. Системата с данъците е измислена още от римско време и ако всички ние искаме да живеем в поне малко по-добро място е редно всички да работим/плащаме за неговото създаване.
  Не съм представител на каквато и да е административна организация или компания свързана с к.апарати, просто съм собственик на малък към среден бизнес, блъскал много години за да изградя нещо добро около себе си и да създам работни места за хора с достойно заплащане и това всичко на фона на конкуренцията на безброй нелегални хора и компании, които през цялото време са в сянката.
  П.С. Моля преди да ми щъкнете минусчето поне за малко се замислете над написаното от мен а после правете каквото си знаете.

  Ако съборят всички бараки в Слънчев Бряг и на тяхно място посадят по едно дърво, то той ще стане най-зеленият курорт в Европа.
 16. 16 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#13] от "troika":

  Нали знаете, че ползваният до момента касов апарат трябва да бъде дерегистриран, въпреки че няма да го ползвате? Най-добре е да се обърнете към сервиза, с който имате договор за поддръжката му, и да осигурите демонтажа на паметта му. Серв. техник ще Ви обясни процедурата.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#15] от "ScorpioH":

  Моето мнение е, че касов апарат си виждал само в магазина и немаш идея що е то.частен бизнес.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK