Бизнес съюз иска отлагане на закона, затрудняващ малките търговци на горива

Търговци на горива от малки бензиностанции, както и дистрибутори протестираха през лятото на 2018 г. пред парламента, докато депутатите приемаха Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтени продукти.

© Юлия Лазарова

Търговци на горива от малки бензиностанции, както и дистрибутори протестираха през лятото на 2018 г. пред парламента, докато депутатите приемаха Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтени продукти.Влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход да се отложи, настоява Асоциацията на индустриалния капитал. В писмо до министъра на икономиката Емил Караниколов работодателската организация възразява и срещу текстовете на проектонаредба към закона, обнародвана за обществено обсъждане.


Срещу закона, приет през юли 2018 г., който трябва да влезе в сила на 28 януари, протестират дребните търговци на горива, които дори подготвят протести по подобие на "жълтите жилетки" във Франция и Белгия. Според тях новият нормативен акт налага прекомерни регулации, на които могат да издържат само големите компании и ще доведе до фалит дребните участници на пазара.


По-рано днес омбудсманът Мая Манолова съобщи, че се е обърнала към Конституционния съд с искане да се произнесе дали разпоредбите противоречат на конституцията. В същата посока са и възраженията на работодателската организация.
Като подчертава, че принципно подкрепя всички мерки срещу сивата икономика, каквато е и обявената цел на закона, асоциацията уточнява, че това е несъвместимо с ограничаването на реалната конкуренция. Според бизнес организацията законът и проектонаредбата към него противоречат на чл. 19 от конституцията, която прогласява свобода за стопанската инициатива и гарантира еднакви правни условия за стопанска дейност, предотвратяването на злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция, защитата на потребителите, инвестициите и стопанската дейност.


Асоциацията е на мнение, че проектонаредбата противоречи на европейска директива, според която "когато изискванията са дискриминационни или не са обективно оправдани от наложителни причини, свързани с обществения интерес, или когато са непропорционални, те трябва да бъдат премахнати или изменени", както и на европейския принцип за конкурентоспособност – "Мисли първо за малките".


Проектонаредбата на икономическото министерство въвежда и поредица изисквания към стопанските субекти да предоставят различни видове документи на държавната администрация - за собственост, за вещни и облигационни права, обяснителни записки и въвежда допълнителни срокове, се отбелязва в писмото.

Работодателската организация възразява и срещу това, че Министерството на икономиката е съкратило 30-дневния срок на общественото обсъждане на проектонаредбата като се е позовало на извънредни обстоятелства, въпреки че има достатъчно време до влизането на закона в сила. "Предвид спорния характер на редица норми и тяхното отражение върху бизнеса с горива, според нас ще е целесъобразно отлагане на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Същото се отнася и до обсъждания проект на наредба", се казва в становището.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Даниелчо Кирилов пак се е престарал на принципа Проба-Грешка.
  Да кажат и нещо за Лукойл властимащите, некой лев данък печалба внесли ли са вече?
  Или ще е друг път...

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Тези и те се сетиха, след дъжд качулка.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4900 Неутрално

  Да не блокират пътища, а рафинерията на Лукойл

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#3] от "pet_fire":

  ...Както и централата на на техния" вожд и учител" Симо Симов ,в бизнеса от 1998 г .чиито "кестени ще вадят от огъня " без дори да се осъзнаят ! И ако това е "дребен бизнес " - здраве му кажи !
  Menu

  Начало
  За нас
  Всичко, което трябва да знаете за нас

  Търговската марка на Симов Ойл ООД е на българския пазар за дистрибуция на течни горива и смазочни материали от 1998 г. и успешно развива своята дейност на територията на България. Oт ЕТ фирмата е пререгистрирана на ООД с управител Симо Симов и акционер Андрей Симов. През 2005 година дружеството разширява своята дейност, като се специализира в превоза на всякакъв клас опасни (ADR) товари, като до този момент успешно развива търговията с дизел, бензин, масла, греси и превоза на втечнени газове, като кислород, аргон, азот, ацетилен и др. Фирмата разполага със собствен лицензиран обект - терминал за течни горива и смазочни материали официално въведен в експлоатация през 2002 г. с акт на РДНСК гр. София съгласно Българското законодателство.


  С разширяването на дейностите си Симов Ойл ООД изгражда транспортна база за извършване на транспортни услуги, която включва: 20 вида транспортни единици, ремонтен център, складове и модерна офис администрация. Наши основни приоритети за изграждането на стабилна и конкорентноспособна фирма са: Безопастност, изграждане и придобиване на висококвалифициран персонал, добри управленски умения, качествено и екпедитивно превозване на опасни товари на най – ниски цени. С помощта на гъвкавата си търговска политика и квалифициран трудов ресурс Симов Ойл ООД спечели за свои основни партньори в транспортния бизнес и търговията с горива фирми като: ДБ Шенкер България, Ер Ликид България, Струма петрол, Литекс България, ИНСА Ойл, ГО Петролюм, Палър Ойл, Плама Плевен, Елф, Аурубис България, Дънди Прешъс, София Мед, АМ Хемус, Общинна Антон, Община Пирдоп, Община Златица, Община Чавдар, както и по – голямата част от фирмите в малкия и среден бизнес на местно ниво. В 17 годишната си история дружеството развива успешно извършването на всякакъв вид ADR транспортни услуги и търговия с горива, като успешно изпълнява задължениата си по всички свои договори без да бъдат прекратявани от страна на нашите клиенти.


  Разполагаме с ново поколение логистичен център за обработване на товари от клас 2 и автопарк с 4бр. автоцистерни за превоз и доставка на дизелово гориво, 2бр. автоцистерни за превоз на вода и професионално почистване на промишлени зони, 12бр. бордови автомобила и влекачи с различна товароподемност и други по малки транспортни единици, както и 20 бр. професионални шофьора притежаващи ADR удостоверения и професионални компетентности. Дружеството също така финализира трета по ред дейност. Симов Ойл се наложи на територията на областа с професионална презаверка и обслужване на пожарогасители от всякакъв клас, както продажба и доставка на място на всякакъв вид пожарогасително оборудване. Вече тече експлоатацията на търговски обект със собствена работилница и мобилна група, която обслужва клиентите ни на място. За развитието на горивата на дребно в момента стартира процедура по проектиране на още 2 бр. бензиностанций за обслужването на нашите клиенти на местно ниво. Смело и гордо може да твърдим, че в организацията се води една успешна управленска политика с цената на добри управленски умения, сигурни партньори и особено голям риск. Фирма Симов Ойл е най-големият данъкоплатец на територията на общината с досегашни инвестици надхвърлящи 3,5 млн. лв и създадени 35 работни места. Идеята за бъдещото развитие на компанията никак не е чужда, като вече е стартирана процедурата по издаване на лиценз за превоз на пътници! Нашата цел е увличаването на повече транспортни единици, извоюване на по-голям дял в търговията с горива и превоза на АДР товари на територията на страната.

 5. 5 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ей сега ще се появи Антон Тодоров с някой от профилите си
  и ще ви обясни, че това не е истина.

 6. 6 Профил на Maya Bahchevanova
  Maya Bahchevanova
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Така де, Жоро Самуилов не го ще тоя закон, значи няма да влиза в сила.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK