Скъпият ток ще "изяде" ръста на заплатите, предупредиха бизнесът и синдикатите

Пламен Димитров, президент на КНСБ.

© Анелия Николова

Пламен Димитров, президент на КНСБ.Синдикатите и работодателите предупредиха, че цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите, ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и до обедняване на населението. Позицията беше изразена от президента на КНСБ Пламен Димитров и от председателя на АИКБ Васил Велев по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъждат теми от енергетиката по искане на КНСБ, съобщи БТА.


Димитров и Велев призоваха за спешни мерки, за да не се случи това. Те прогнозираха, че там, където цените на борсата не могат да бъдат прехвърлени върху стоките, ще има ограничаване на производството.


Парите, които трябва да платим за увеличение на заплатите, ще ги платим като увеличена цена за електропотреблението и несъмнено такова увеличение няма как да не се прехвърли на домакинствата, каза Васил Велев. Според него решенията са свързани с увеличаване на предлагането, засилване на контрола на КЕВР за спекулации на борсата, важно е и как се управлява държавната енергетика. 72% от свободния пазар формират трите дъщерни дружества на Българския енергиен холдинг (БЕХ), каза Велев, което по думите му е господстващо положение, защото от поведението на БЕХ зависи ситуацията.
Пламен Димитров заяви, че е дошло времето за радикални стъпки, както на национално, така и на европейско ниво за защита на българската енергетика, която е част от системата за национална сигурност.


Енергийната несигурност влияе негативно върху икономиката - предприятия затварят, има отказ от увеличение на заплати заради неяснотата на цените на електроенергията, коментира председателят на синдиката. По думите му малките училища и болници също трябва да имат яснота как през годините се движи цената на тока за техните нужди.


Димитров смята, че един от най-важните въпроси е заемането на позиция на България по т. нар. механизъм за статут на въглероден неутралитет. Той призова за засилване на експертизата и активността на КЕВР при наблюдение и оценка на предизвикателствата на пазара и своевременна интервенция. КНСБ настоява да се дадат повече възможности на регулатора за намеса в кризисни ситуации. Синдикатът иска още регулаторният преглед от страна на КЕВР на цените в сектор "Енергетика", извършван веднъж на тримесечие, да обхване и добавката "Задължение към обществото", чрез което, според синдикалната организация, може да осигури регулация на крайните цени.


Към настоящия момент сме свидетели на опити за спекулации на пазара на електроенергия и регулаторът трябва да каже кой движи това, заяви синдикалният лидер. Той прогнозира, че подобни спекулации ще доведат до промени в регулирания пазар от 1 юли, дори и преди това, както и до спекулативни ръстове на стоки и услуги. Това много търговци ще обяснят с повишени цени на електроенергията, независимо че понякога няма да имат нищо общо с тях, допълни Димитров.


Ситуацията е ненормална - към края на декември миналата година констатирахме, че имаме с 51 процента по-висока средна цена на пазара ден напред, отколкото година по-рано, добави председателят на АИКБ Васил Велев. По думите му тези 51 процента, или 45 лева за мегават час, не могат да бъдат обяснени с ръста на цените на въглеродните квоти, който е много по-малък и засяга по-малък сектор от целия пазар. Според Велев част от причините са недоброто управление на държавната енергетика и най-вече на Националната електрическа компания. Иначе как можем да си обясним, че за същия период миналата година ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 (в комплекса Марица изток - бел. ред.) са произвели и продали с 660 хиляди мегаватчаса по-малко, отколкото година по-рано, допълни Велев.


Представителите на бизнеса подчертаха, че в момента България внася, а не изнася ток - ненормално според тях ситуация, при която изнесена евтино енергия сега се купува обратно скъпо.


Социалните партньори решиха, че днес ще обсъдят и спорния Закон за горивата, добавя БНР. В заседанието на съвета участват вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Като не искаме Белене, ще се вдига цената.

 2. 2 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Ами внасяйте евтин ток - стига сме хранили "студения резерв".

 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  "Представителите на бизнеса подчертаха, че в момента България внася, а не изнася ток - ненормално според тях ситуация, при която изнесена евтино енергия сега се купува обратно скъпо."

  Защо се внася скъп ток, а не се ползва студения резерв? Значи плащаме не двойно, а тройно, защото вече платихме на Доган, а сега внасяме.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#2] от "ourson":

  Евтин ток няма. Умряха балъците, дето го продават...

 5. 5 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Ами крайно време е въпросните производители да се научат да хеджират или да сключват дългосрочни договори за доставка на електроенергия, а не да разчитат на пазарите "Ден на пред" и в "Рамките на деня"....
  Като ти е слаба финансовата култура, не може да се оплакваш от поведението на пазара.

 6. 6 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#3] от "Fiji":

  Първо студеният резерв е доста по-скъп от постоянно работещите производители.
  Второ и те ще продават на борсата на пазарен принцип, увеличеното предлагане от тяхна страна няма да доведе до понижаване на цените на борсата, тъй като износът е достатъчно атрактивен в момента, предвид, че българския ток е доста по-евтин от търгувания на другите борси.

 7. 7 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1479 Весело

  Като не искаме Белене, ще се вдига цената.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Няма Белене, но има солари, за радост на прогресивните хора из форума. Желко че соларите не правят много ток през зимата, когато най-много трябва :)

  over the under
 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  До коментар [#5] от "Chubachubs":

  За какъв пазар говориш? Всичко е монополизирано и разпределено. Има някаква борса, която трябва да имитира пазарни отношения. Цената расте, защото потреблението и потребителите намаляват, при постоянни разходи. Това е основният проблем. И не виждам, как ще се решава за в бъдеще... Ще плащаме все повече, за да получаваме, все по-скъпа и некачествена услуга. От милиционери, толкова...!

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Изкарайте публично всички договори през борсата, вкл. и тези на извънборсов пазар. Тогава много бързо ще се види кой за какво се бори и къде се получава разликата. Ама ония две корумпирани тетки в КЕВР и енергийната мафия, с лоби в парламента не дават....

 10. 10 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Да де, но скъпия ток ще подхрани мощно руската енергийна мафия с всичките им там мекерата по хранителната верига. Между нуждите на хората и икономиката от една страна, и нуждите на Кремъл, нали се сещате нашите политици какво ще предпочетат?

  И допълнително, ако някой писка, че токът е скъп, ще почне да се претопля темата за Белене, която както виждате троловете тука начело с НеКой не са пропуснали да я яхнат мигновено.

  Така че всичко е точно.

 11. 11 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#8] от "tww09306483":

  Глупости, потреблението е сравнително постоянно, даже с лека тенденция да нараства. Прочети статията. Не може да има 50% увеличение за 1 година, поради спад в потреблението.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  Поскъпване на всички сметки от олигополите изяжда всичко!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  Така се получава в държавните дружества.

  Преди години държаха тока нисък, БЕХ трупаше загуби. Сега трябва да се плащат. И веднага се почна рев - ама тока бил скъп. :)

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3354 Весело

  Така се получава в държавните дружества.Преди години държаха тока нисък, БЕХ трупаше загуби. Сега трябва да се плащат. И веднага се почна рев - ама тока бил скъп. :)
  —цитат от коментар 13 на realguru

  Е как може едно също дружество да у нас да е на загуба в в Чехия да си работи добре?
  Или по-добре да идва Гинчето?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Предлагам да се изключи АЕЦ-а и да останем само на американските Марици. Козлодуй работи с руски технологии и уран, а това е опасно. Сигурен съм, че Решетников ни подслушва през електрическата мрежа. Когато споделяте важни неща, изключвайте електричеството от главния предпазител. Аз винаги го правя.

 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#15] от "moreee":

  И отворете прозореца. Нищо, че навън е минус 10-15 градуса.
  Важното е да сте идеологически проветрени и омразният руски газ да не успее да ви въздейства. Той е изключително коварен.

 17. 17 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":


  Като не искаме Белене, ще се вдига цената.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Я пак, че не го разбрах!

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz73":

  Ми няма по евтина енергия. С всичките рискове на ядрената енергия.
  Иначе ми е ясно, че българинът иска и евтино и сигурно.

 19. 19 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  До коментар [#16] от "НеКой":

  "И отворете прозореца. Нищо, че навън е минус 10-15 градуса.
  Важното е да сте идеологически проветрени и омразният руски газ да не успее да ви въздейства."

  Да, руската хибридна газ също е заплаха. Аз отдавна изхвурлих газовия си котлон. Девиза в нашето семейство е "нито стотинка в джобчето на Жуже".

 20. 20 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1112 Любопитно

  До коментар [#1] от "НеКой":

  А каква би била ЦЕНАТА на "Белене"?

 21. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#19] от "moreee":

  Изхвърли и компютъра. Може от газовия котлон да е получил доза Новичок. Не оставяй нещата на случайността.

 22. 22 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#14] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  ...Е как може едно също дружество да у нас да е на загуба в в Чехия да си работи добре?
  —цитат от коментар 14 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Комуне, Гинка и БЕХ ли ще купува??? И дали БЕХ оперира в Чехия?

 23. 23 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#18] от "НеКой":


  До коментар [#17] от "lz73":Ми няма по евтина енергия. С всичките рискове на ядрената енергия.Иначе ми е ясно, че българинът иска и евтино и сигурно.
  —цитат от коментар 18 на НеКой


  Ти знаеш ли колко би струвала енергията от Белене?
  Или са ти казали, че ще е евтина. Ами не, излъгали са те! Очаквана цена около ...130Евро

 24. 24 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1369 Весело

  До коментар [#16] от "НеКой":"И отворете прозореца. Нищо, че навън е минус 10-15 градуса.Важното е да сте идеологически проветрени и омразният руски газ да не успее да ви въздейства."Да, руската хибридна газ също е заплаха. Аз отдавна изхвурлих газовия си котлон. Девиза в нашето семейство е "нито стотинка в джобчето на Жуже".
  —цитат от коментар 19 на moreee


  Ако може и ЛИЧНО вашето семейство да плаща цената за разполагаемост на американските ТЕЦ-ве. Щото те лапат повече на МВТч за да не работят, отколкото продава Козлодуй за 1 МВТч произведена електроенергия. А дано, ама надали,с тая тролска заплата, кое по-напред.

 25. 25 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1484 Весело

  До коментар [#20] от "Тони КОСТОВ":


  До коментар [#1] от "НеКой":А каква би била ЦЕНАТА на "Белене"?
  —цитат от коментар 20 на Тони КОСТОВ


  Ти не знаеш ли?! Ами по-евтино от Козлодуй, поне така казаха на Позитано. И за пенсионерите с отсъпка...

 26. 26 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  До коментар [#21] от "НеКой":

  "Изхвърли и компютъра. Може от газовия котлон да е получил доза Новичок. Не оставяй нещата на случайността."

  Мислиш ли, че е възможно? Това е ужасно! След случая в Солсбъри, спрях да се пръскам с парфюми и винаги отварям външната врата с ръкавици за еднократно ползване.

 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3354 Весело

  До коментар [#15] от "moreee":И отворете прозореца. Нищо, че навън е минус 10-15 градуса.Важното е да сте идеологически проветрени и омразният руски газ да не успее да ви въздейства. Той е изключително коварен.
  —цитат от коментар 16 на НеКой


  Професионалните русофоби ,често изпадат в такива драми! По същия начин защитаваха оня хахавия хипотермичен дето се качил по шорти до Черни Връх па после играещите хоро в реката под Балкана, нещо не им било у ред!
  Всеки един от тях искрено вярва ,че тока ако е скъп това е по-добре за природата а всъщност обичат да плащат скъпия ток на офшорковците и им харесва евтиния от АЕЦ-а да се изнася за съседни страни което е някак либерално!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#24] от "idiotstavrev":

  Ванчо Костов ги надроби такива цени.
  Евтинки...

 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3354 Весело

  До коментар [#1] от "НеКой":А каква би била ЦЕНАТА на "Белене"?
  —цитат от коментар 20 на Тони КОСТОВ

  Ако белене беше реализиран преди 30г. щеше да е няколко стотин милиона и то неденомирани в Ерата на Сорос лева! След това на няколко пъти либертоносните сили осуетяват проекта който рано или късно ще се случи защото ядрената енергия няма алтернатива, но ще струва за десетки милиади!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  [quote#7:"Отец Сисой"][/quote]

  От тия солари само ако вземе тока, не стига дори да се самоубие човек с електроекзекуция. Толкоз произвеждат.

  мурзилка
 31. 31 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  До коментар [#24] от "idiotstavrev":

  "Ако може и ЛИЧНО вашето семейство да плаща цената за разполагаемост на американските ТЕЦ-ве. Щото те лапат повече на МВТч за да не работят, отколкото продава Козлодуй за 1 МВТч произведена електроенергия. "

  Какво тук значат някакви си пари, когато става въпрос за подкрепа на евро-атлантическите ценности, които донесоха толкова много благоденствие за народа ни. Какви съюзници сме ние, ако не подкрепим финансово американския народ? Токът от американските Марици е демократичен и трябва да бъде нашия цивилизационен избор, без значение колко струва. Свободата цена няма!

 32. 32 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1808 Весело

  Токът поскъпва, щот цената на тенекия нефт поевтине към 40% за неколко месеца, а цената на газа (както е рекъл Аристотел) е вързана с нея.
  Точка.

 33. 33 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#18] от "НеКой":
  —цитат от коментар 23 на lz73


  Кой я очаква? Къде, как я дай по-подробни разчети гербав орк. Нали се очакваше и да спечелим арбитража, пък после се оказа, че ще плащаме 1 млрд. бонус.
  Знам, че вие плоскочелите гербави тролове не обичате факти, а само да си ляляте произволни цифри, извадени от ръкава, по примера на Баш Главатаря.
  Та няма как да пропусна да те плесна по плоскочелието:
  Финландската Ханхикиви-1, която ще се строи с Росатом, чрез консорциума Fennovoima има сходни прогнозни разходи с Белене, между 6,5-7 млрд евро. Прогнозните на ядрения ток от тази централа са около 50 евро.
  Чети:
  At the time of commissioning of the plant, the price of electricity will not exceed EUR 50 per MWh. The price includes items such as the cost of operation, fuel, nuclear waste management, financial expenses and Fennovoima’s organizational costs.
  https://www.fennovoima.fi/en/fennovoima/why-fennovoima

  Дори да и да сложим 50% отгоре за един евентуален АЕЦ Белене, ей така колкото за спора, цената пак ще бъде почти сигурно по-ниска от пазарната цена на тока в региона и България към момента, когато този ток излезе на пазара, т.е. някъде след 2025, предвид тенденциите и темпа на растеж на цените.

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  "Синдикатите и работодателите предупредиха, че цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите, ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и до обедняване на населението"

  Само в мутренска България , където всичко е фалшиво, може да има такова трогателно единодушие между синдикати и работодатели. При нормалните страни синдикатите и работодателите са като кучето и котката. Те са в непрекъснат конфликт относно размера на заплатите и трудовите възнаграждение. Синдикатите организират стачки за повишаване цената на труда, докато у нас синдикатите се занимават с цените на стоките , което не им е работа.

 35. 35 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#24] от "idiotstavrev":Ванчо Костов ги надроби такива цени.Евтинки...
  —цитат от коментар 28 на НеКой


  А не е само той виновен. Ай И Ес Гълъбово получи разрешение за търговска експлоатация едва 2011 въпреки, че не беше покрил изискванията по договора. Това се случи след директен натиск от американските собственици и ръковдство. Може да е имало и политически натиск, на по-високо ниво, за това не знам. Но ти ми кажи кой Баш Главатар беше на власт тогава.

 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Преди 2 месеца искаше повишение на изкупните цени, защото иначе въгледобивният сектор щял да фалира. Какво иска последно?

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  До коментар [#13] от "realguru":

  Ами токът ни е скъп. Даже, много скъп. Дневната ни тарифа е на цена почти, като във Франция. Само дето във Франция стандартът е към пет пъти по-висок от нашия. Пита се, как при разходи за производство, които са много по-ниски в България, по продажна цена гоним Франция? Да не говорим, за качество..., че нещата стават трагични!

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4849 Неутрално

  По-голям "дървен" философ от Пл. Димитров надали има в България...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  До коментар [#28] от "НеКой":

  Така... По твои предположения. Колко още правителства ще чупят пръсти и ще се оправдават с Костов? Като се замисля, над 15 години откак Костов не е във власта, пък все той виновен...! :)

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#8] от "tww09306483":

  Какъв монопол, какви пет лева. Повишаването на цената на тока идва именно от либерализацията и факта, че в момента Бг-то произвежда най-евтиния ток в Европа.
  И въпреки, че вътрешното потреблението спрямо 2017 се е свило с цели 2.84%, производството е нарастнало с 2.59%. На какво ли може да се дължи това?! Ами най-вероятно на увеличения износ, както е видно и от справката на ЕСО.
  eso.bg/?did=39#Оперативна справка за енергиен баланс
  Преди да пишете глупости си напишете домашното.

 41. 41 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 558 Разстроено

  Интересно, че и синдикатите най-накрая разбраха, че скъп ток не е добре. Тъжното е, че никой не споменава, че цената в България за бизнеса е доста по-висока от тази в Германия, всичко опира до това да поддържаме изкуствена ниска цена на регулирания пазар, а на "свободния" кучета ги яли бизнеса. Вярно, на много от офисите не им пука от цената на свободния, а и какво толкова, че ще платят 10 лв. повече, но какво ще правят, когато производството изчезне, няма как само с офиси. За съжаление светлина в тунела никой не вижда и с тия "регулатори" толкова.
  П.п. При пускането на борсата се знаеше, че ще има поскъпване, очакваше се да е около 20% и с времето да намалее, но уви, стана точно обратното.

 42. 42 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#37] от "tww09306483":

  Не е вярно.
  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_price_statistics

  Забележително е как горката "зависима", "ядрена" и "бедна" Финландия, която ще строи нов АЕЦ, успява да постигне по-ниска цена на тока за небитови потребители, дори от България. А за битови е все пак е наполовина на Германия. Да сравняваме производителността, енергийната ефективност и стандарта на живот между Финландия и България е безмислено. Въпросът е дали искаме да следваме финландския модел или гръцкия, като станем от износител, вносител, и цените скочат с 200% в следващите 10-15 години.

 43. 43 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#40] от "Chubachubs":

  Въпросът е кой произвежда този "евтин" ток за износ. Не е изобщо цяла България а точно две места - Козлодуй и Марица 2, където както знаем "избрани" хора с подходящите контакти, могат да си договорят "специални" цени. Това е износът, или поне най-голямата далавера от него, от която се реализират огромни печалби. Както казах- да изкарат всички договори до последния МВТч на свободен пазар, да се регистрират на борсата, дори и извън борсови сделки, както е в Румъния. Няма търговска тайна, няма ала-бала. И тогава много бързо всичко ще стане ясно.

 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3276 Весело

  Ами внасяйте евтин ток - стига сме хранили "студения резерв".
  —цитат от коментар 2 на ourson

  От къде бе, муцка?

  Миналата година зимата бяхме на ръба на режим на тока и Баце спеши Зюмбюлата да изръшка съседите да измоли някой и друг киловат ако ни притисне нуждата. А тя се върна като препикано мушкато. Щото съседите нямат свободен ресурс.
  Сега е още по-запечена ситуацията ...


 45. 45 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Първо студеният резерв е доста по-скъп от постоянно работещите производители.
  —цитат от коментар 6 на Chubachubs

  Но нали ние (държавата) така или иначе сме го платили. Защо да не го ползваме?

 46. 46 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4435 Неутрално

  "Скъпият ток ще "изяде" ръста на заплатите, предупредиха бизнесът и синдикатите"

  Изобщо инфлацията като цяло у нас /която е поне двойно по-голяма от средната за ЕС/ ще "изяде" доходите на редовите българи!Това т.н. увеличение на доходите е "прах в очите на хората" в България!!!!

 47. 47 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#43] от "idiotstavrev":

  От 1 януари 2018 това е направено, всичко което дружествата на БЕХ не продават на регулирания пазар отива на борсата.

 48. 48 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4435 Неутрално

  До коментар [#2] от "ourson":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Зад т.н. "студен резерв" стоят определени икономически интереси ,които са подкрепени от мощно лоби в Народното Събрание-всичко това за сметка на обикновените българи!!!!!

 49. 49 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#33] от "idiotstavrev":

  Не мисля да споря с червени кречетала, но само ще отбележа, че по думите на най-яростните защитници Белене ще струва около 10 000 000 000 евро. Сега вземете елка в ръка и смятайте 8000часа по 2 GW и получавате годишното производство. До тук О.К., ще приемем разходи за експлоатация, сходни с Козлодуй т.е. около 25Евро/МWh. Остава да сметнете ония 10 000 000 000 за колко години и при каква лихва ще се изплатят...ако получите нещо под 50евро, значи учим различна математика...и това без да споменаваме печалба или управление на отпадъци...
  Освен това точно в тои студ, нощес около 4:00 консумацията на страната е била 4.7GW, та да попитам ако сте диспечер в ЕСО и имате работещи Козлодуй и Белене, какво точно щяхте да изключите за да не се разпадне системата?

 50. 50 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#42] от "idiotstavrev":

  Знаете ли каква част от енергията във Финландия се добива от ВЕЦ?

 51. 51 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#45] от "Fiji":

  То ние си го ползваме, примерно вчера и днес.
  В Бг имаш регулиран и свободен пазар. Регулирания физически лица и малък бизнес купува на цени определени от КЕВР на 1 юли. Тези цени спрямо среднопретеглените на борсата за цялата 2018 година са по-високи.
  Регулирания и свободният пазар общо формират баланса на електроенергия. Грубо казано, колкото се произведе трябва да се употреби, ако едното е повече от другото има срив в системата. Да кажем, че студеният резерв се пусне нон-стоп в употреба и наводни регулирания пазар тогава КЕВР или трябва да забрани на БЕХ компаниите да произвеждат за регулирания пазар и те да търпят загуби или да ги пусне на борсата и там да търгуват. Ако направи второто електроенергията им ще бъде изкупена без проблем, тъй като другите енергийни борси в Европа търгуват на по високи цени електроенергията.
  Общо взето докато българския пазар предлага цени под тези в другите държави в Европа, цените на него ще растат, няма да намаляват.
  И това си е напълно нормален процес на естествен арбитраж - учи се в първи курс в икономическите университети.
  Едрият бизнес реве, защото е задължен да купува на свободния пазар, но досега той е свикнал да не планира производството си, а да пазарува на бързите (спот пазари) Ден напред и в рамките на деня, има още един пазар за двустранни дългосрочни договори, който е с много по-малък обем, защото там се изисква дългосрочно планиране на потреблението на електроенергия един път и втори път, трябва да свикнеш с мисълта, че цената ще ти е фиксирана за определен период от време (докато трае договора) независимо какво се случва на другите два пазара. Отделно сега тепърва се развиват деривативните инструменти за свободния пазар на електроенергия, които биха довели допълнително до някакво успокоение в бизнеса (т.е. по-лесно да си планират разходите за електроенергия).

 52. 52 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#37] от "tww09306483":


  До коментар [#13] от "realguru":Ами токът ни е скъп. Даже, много скъп. Дневната ни тарифа е на цена почти, като във Франция...... Пита се, как при разходи за производство, които са много по-ниски в България, по продажна цена гоним Франция? Да не говорим, за качество..., че нещата стават трагични!
  —цитат от коментар 37 на tww09306483


  Това за цената определено не е вярно. Но ми е интересно кои точно разходи в България са много по-ниски.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 54. 54 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#43] от "idiotstavrev":От 1 януари 2018 това е направено, всичко което дружествата на БЕХ не продават на регулирания пазар отива на борсата.
  —цитат от коментар 47 на Chubachubs


  Имам предвид всички сделки, дори и тези между търговци, за да се види кой спекулира.

 55. 55 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Докато демократичните държави не построят "Американски поток", на който тръбата да излиза до Варна, няма да се оправим. Без една истинска диверсификация няма да получим енергийна независимост от путинския тоталитарен хибриден газ и вредната путинска ядрена енергетика.
  Тъжно е, че отново предаваме Отечеството на комунистите! Дори и фотоволтаиците са ни азиатски, комунистически, китайски! PREWZEMAT NI!!!

  Бог да благослови Америка за България!
 56. 56 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  [quote#33:"idiotstavrev"][/quote]

  Там заплатите, данъците, стандарта на живот е друг...Пък и за нова централа в началото на експлоатацията, цената на електричеството си е по-висока...и от Козлодуй първите 15+ години също цената е била по-висока, отколкото е през последните 20 години, когато централата се е изплатила напълно и сега се плащат само експлоатационни разходи, които по реактора са основно ядреното гориво и плановите спирания за подмяната му + заплатата на персонала.

  мурзилка
 57. 57 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#33] от "idiotstavrev":Не мисля да споря с червени кречетала, но само ще отбележа, че по думите на най-яростните защитници Белене ще струва около 10 000 000 000 евро. Сега вземете елка в ръка и смятайте 8000часа по 2 GW и получавате годишното производство. До тук О.К., ще приемем разходи за експлоатация, сходни с Козлодуй т.е. около 25Евро/МWh. Остава да сметнете ония 10 000 000 000 за колко години и при каква лихва ще се изплатят...ако получите нещо под 50евро, значи учим различна математика...и това без да споменаваме печалба или управление на отпадъци...Освен това точно в тои студ, нощес около 4:00 консумацията на страната е била 4.7GW, та да попитам ако сте диспечер в ЕСО и имате работещи Козлодуй и Белене, какво точно щяхте да изключите за да не се разпадне системата?
  —цитат от коментар 49 на lz73


  Червени крачатала подходжда повече на племенния съвет на герб. В Националния ви съвет е пълно с бивши кадри на Бкп, по тоя показател биете даже бсп. Та тази опорка за гербавия стожер на антикомунизма не върви. Дайте ги тези 10 млрд, евро от къде ги вадите, аз мога да посоча 10 места, където е написана цената на АЕЦ Ханхикиви. В договора за Белене беше посочена цена от около 6,3 млрд евро, с индексация. Та пак казвам - от къде тия 10 млрд, евро или и те са верни, колкото беше вярно как ще спечелим арбитража? Реакторите са готови, Техническият проект за Белене беше на 90 % готов, още преди години, част от подготвителната работа е свършена. Ханхикиви при 0% свършена работа се оценява на 6,7 млрд евро в момента - вижте си уикипедията. Та пак казвам - как и от къде тия 10 млрд. щото от там цялата сметка е манипулирана. При един строг контрол върху разходите, и никакви шуро-бадженашки истории като Риск Инжинеринг е възможно да постигнем разходи, приближаващи се до тези на финландците. Аз дадох щедро 50% аванс върху прогнозните цени на финландската централа, т.е. даже и 75 евро/Мвтч след 10-15 год, мога да се обзаложа, че ще е около и дори под пазарните цени в България след 2030 примерно. След 15 години, повечето ТЕЦ-ве в България трябва да затворени или на студен резерв или на борсата, а Козлодуй пред затваряне. ТЕЦ те са отмираща технология, не АЕЦ-а. Тогава балансът на ЕСО лесно ще излезе.

 58. 58 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#50] от "lz73":

  Това няма общо с темата. Всяка държава има специфични природни ресурси и може да ги използва за ВЕИ в различна степен. Ние нямаме вятъра на Дания и Холандия на брега на Атлантическия океан, нито водите на Финландия. Докато АЕЦ не зависи от природните ресурси. И въпреки всичко 2/3 от производството на Финландия е от АЕЦ и ТЕЦ. Едно от малкото неща, по които поне малко си приличаме с тях.

 59. 59 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Токът поскъпва, защото поскъпна токът. Но никога нямаше да поскъпне, ако не беше поскъпвал.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 60. 60 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  До коментар [#55] от "Günther":

  "Докато демократичните държави не построят "Американски поток", на който тръбата да излиза до Варна, няма да се оправим. Без една истинска диверсификация няма да получим енергийна независимост от путинския тоталитарен хибриден газ и вредната путинска ядрена енергетика. "

  От твойте уста в Божиите уши. Аз зная, аз съм сигурен, че нашите Американски братя няма да ни забравят. Един ден те ще ни освободят от путинските тоталитарно-хибридни газове и ядрени енергии.

 61. 61 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 856 Неутрално

  НИ СКЪПИЯ ТОК ЛАКОМИЯТА НА МУТРООПРАВНИЦИТЕ НИ ЩЕ НИ ПОГРЕБЕ

 62. 62 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  НИ СКЪПИЯ ТОК ЛАКОМИЯТА НА МУТРООПРАВНИЦИТЕ НИ ЩЕ НИ ПОГРЕБЕ
  —цитат от коментар 61 на reply


  То нещата са свързани едно с друго.

  мурзилка
 63. 63 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#51] от "Chubachubs":

  Като познавам манталитета и на бизнес-клиентите и на търговците, и капацитета на регулаторите, тия пожелания ми се струват нереалистични. България можеше да натрупа огромен позитив от един изграден функциониращ борсов пазар на електроенергия на Балканите. И без да имаше такъв, тук пак се набутаха много чуждестранни фирми, заради изгодните цени и възможностите за износ и търговия. Сега калпавата регулация и глупостта на търговци и клиенти ги застига със страшна сила. Но га ядаха кифтетата, ни риваха както се казва.

 64. 64 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Оставете скъпия ток. Густо ще стане, когато дойде еврото! След като смачкаха пенсионерите от 40-те и 50-те, сега на ред са оцелелите от 60-те! Да са ви живи и здрави децата, че да ви гледат!

  Мърфи е оптимист!
 65. 65 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Въпрос на ценности! И ориентация! Колкото по-на Запад-толкова по-скъпа €нергия!
  И не само €нергия! Вземете едни маратонки. Продуктоот Китай или близо до Китай! Поскъпват 10 пъти, докато стигнат до родния потребител. Същотое и с €нергията! Прозиводителите печелят колкото да не фалират, а печалбата-у посредниците! Посредническо-спекулативна д€€€мокрация!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Вярно, ама се осигури печалба на затъналия БЕХ.

 67. 67 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#62] от "Маршалов":++++++++++++

 68. 68 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#49] от "lz73":

  Ако е така както казвате вие защо в момента три държави от ЕС-Финландия, Словакия и Унгария + Турция строят руски реактори като тези в кашоните на Белене? Да речем, че Орбан и Ермалък са руски подлоги и затова ,словаците са даречем неориентирани, ама Финландия , страна която най-много трябва да мрази Русия, те пък защо.
  И сметките ви въобще не са верни, защото реакторите са по 1250 мегавата или общо двата2500 , а не 2000, после в момента себестойноста на Козлодуй, не е 25Евро, а доста по малко, защото при изкупна цена от5.5 ст централата генерира над 200млн лева печалба +70млн лева отчисления за закриване. т.е говорим за себестойност под 3 ст, като махнем печалбата и отчисленията, След това трябва да мислим, че след 2030 ЕС ще ни принуди да си затворим Мариците, тогава от къде ще вземем ток? Трябва все пак да сметнем, че в момента мариците генерират емисии за над400 млн лева, ако ги заменим с Аец ще спестяваме само от там достатъчно пари, за да си изплатим Аеца,, освен това една голяма част от парите за монтажа ще си останат в Бълария. Например аз 1985-1986 работих на 5-ти блок на Козлудуй като кранист и вземах 1500 лева заплата, на обекта 70%-80% бяхме българи, заливахме български бетон, бг арматура, кофражите бяха от български метали, ядехме бг храна, спахме в бг къщи под наем... Така че една огромна част от инвестицията си остава в страната и се връща обратно в бюджета. Освен това със сигурност еврото или друга валута ще преживееят не една и две кризи и ще се обезцени за 60 години, през които централата ще работи. Примерно моята заплата на месец от1500 тогаващни лева сега е 1.50лв колкото 20 киловата цена на тока на евро.
  И най-важното в момента на мариците работят 30-40 хил души със всичкия съпътстващ персонал и произвеждат по-малко енергия от двете хиляди, които работят на АЕЦ. А на нас тези мъже с технически умения ни трябват и за други индустрии.
  Има и чисто екологически аспекти+ земя която няма да се осере
  Освен това АЕЦ и е сигурност, нито една страна с АЕЦ не е нападната откакто има ядрени централи.....

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 69. 69 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2088 Весело

  Много дълъг пост и правилен извод, ама не е политкоректен и ще ядеш червени минуси. Което е малко странно....Как така минусите не са сини, нали поставящите ги се пишат антикомунисти и антирашисти. На червеното обратният цвят е синьото. Дали може да се настрои форума и да се оцветяват политкоретно и минусите :D

  мурзилка
 70. 70 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Предлагам да се изключи АЕЦ-а и да останем само на американските Марици.
  —цитат от коментар 15 на moreee


  Това ще поевтини тока от американския ТЕЦ (не всички ТЕЦ-ове Марица-Изток са американски). По времето когато бе приватизиран, за да се направят нужните еко-инвестиции на новите собственици са гарантирани изкупуване на определени обеми електроенергия - базирани на консумацията от предишни години. Но поради западането на индустрията консумацията на електроенергия пада.

 71. 71 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#68] от "Bobox":

  Всичко е въпрос на сметки...Ако смятате, че АЕЦ Белене е ийиномически изгодно вложение на пари, то добре. Аз смятам, че не е! Може да опитате да ме убедите в противното, но не чрез изрази "ама те правят така". Щото Германия май нещо закрива АЕЦ...Освен това защо никой читав инвеститор не се ангажира с Белене?

 72. 72 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#57] от "idiotstavrev":


  Червени крачатала подходжда повече на племенния съвет на герб. В Националния ви съвет е пълно с бивши кадри на Бкп, по тоя показател биете даже бсп. Та тази опорка за гербавия стожер на антикомунизма не върви...
  —цитат от коментар 57 на idiotstavrev

  Ще Ви разочаровам, след дъртите комуняги най-непонасям младите такива от ГЕРБ.

  Освен това, много правилно сте забелязали, че българската енергетика ще има нужда от нови базови мощности едва след 2035г. Въпросът ми беше какво щяхме да правим СЕГА ако АЕЦ Белене беше в паралел на системата. Отговорът е прост, ще го духаме!
  Относно тези 10 милиарда, ами така казват почти всички политици...що да не им вЕрвам, че ще гепят едни пари?
  И най-важното, което не сте схванали. Никой от политиците не иска Белене да бъдр построен, те искат да се строи. И ако може да се строи 50 години. Сетете се защо...
  Иначе моето скромно мнение, като на човек, вадещ си хляба с енергетика е, че на този етап АЕЦ като базови мощности са без алтернатива. Но това е на този етап...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK