Кабинетът ще поиска да се отложи действието на закона, затрудняващ малките търговци на горива

Кабинетът ще поиска да се отложи действието на закона, затрудняващ малките търговци на горива

© Цветелина Белутова, КапиталМинистерството на икономиката внася доклад в Министерския съвет, в който ще се поиска от Народното събрание удължаване на срока за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход с 6 месеца. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), цитиран от БТА. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви пред Би Ти Ви, че още на заседанието си утре правителството ще обсъди въпроса и ще се вземе решение.


През тези шест месеца икономическото ведомство ще продължи да се среща с всички заинтересовани страни. Караниколов припомни, че законът беше приет преди няколко месеца и в преходните и заключителните разпоредби е било записано, че той влиза в сила от 28 януари 2019 г.


По-рано днес за отлагане настоя в писмо до министъра на икономиката Асоциацията на индустриалния капитал в България. Срещу закона протестират дребните търговци на горива, които дори подготвят протести по подобие на "жълтите жилетки" във Франция и Белгия. Според тях новият нормативен акт налага прекомерни регулации, на които могат да издържат само големите компании и ще доведе до фалит дребните участници на пазара.
Сутринта и омбудсманът Мая Манолова съобщи, че се е обърнала към Конституционния съд с искане да се произнесе дали разпоредбите противоречат на конституцията. В същата посока са и възраженията на работодателската организация.


"Този закон трябва да го има, но този закон трябва да създаде необходимата конкурентна среда, която към момента за съжаление Министерството на икономиката и експертите не констатираме, че е създадена", обяви Емил Караниколов. По думите му всички са били на мнение, че трябва да има закон, но той трябва да е такъв, който да създава конкурентна среда между всички субекти, които ще го прилагат. "Предложението на Министерството на икономиката, надявам се, че колегите от Министерския съвет ще го подкрепят, е удължаване на срока за влизане в сила на закона след решение на Народното събрание", добави икономическият министър.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Кабинета често, поне веднъж седмично ни спасява от себе си !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Отлагането с 6 месеца на закона няма да реши проблема, защото се поставят неизпълними от финансова гледна точка изисквания. Дребните търговци няма как да ги изпълнят, защото нито разполагат със средства, нито с бази.

 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  А онова нещо , председателя на правната комисия няма ли да бъде наказан? Защо все други го отнасят заради закони с вредни последици?

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Хаос и при лобистите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Весело

  И кабинетът ли ЛОБИРА за "малкия " бизнес с горива на СИМО СИМОВ ???
  Вижте за какво иде реч :

  Начало
  Дейности
  Партньори
  Лицензии
  За нас
  Контакти  За нас
  Всичко, което трябва да знаете за нас

  Търговската марка на Симов Ойл ООД е на българския пазар за дистрибуция на течни горива и смазочни материали от 1998 г. и успешно развива своята дейност на територията на България. Oт ЕТ фирмата е пререгистрирана на ООД с управител Симо Симов и акционер Андрей Симов. През 2005 година дружеството разширява своята дейност, като се специализира в превоза на всякакъв клас опасни (ADR) товари, като до този момент успешно развива търговията с дизел, бензин, масла, греси и превоза на втечнени газове, като кислород, аргон, азот, ацетилен и др. Фирмата разполага със собствен лицензиран обект - терминал за течни горива и смазочни материали официално въведен в експлоатация през 2002 г. с акт на РДНСК гр. София съгласно Българското законодателство.


  С разширяването на дейностите си Симов Ойл ООД изгражда транспортна база за извършване на транспортни услуги, която включва: 20 вида транспортни единици, ремонтен център, складове и модерна офис администрация. Наши основни приоритети за изграждането на стабилна и конкорентноспособна фирма са: Безопастност, изграждане и придобиване на висококвалифициран персонал, добри управленски умения, качествено и екпедитивно превозване на опасни товари на най – ниски цени. С помощта на гъвкавата си търговска политика и квалифициран трудов ресурс Симов Ойл ООД спечели за свои основни партньори в транспортния бизнес и търговията с горива фирми като: ДБ Шенкер България, Ер Ликид България, Струма петрол, Литекс България, ИНСА Ойл, ГО Петролюм, Палър Ойл, Плама Плевен, Елф, Аурубис България, Дънди Прешъс, София Мед, АМ Хемус, Общинна Антон, Община Пирдоп, Община Златица, Община Чавдар, както и по – голямата част от фирмите в малкия и среден бизнес на местно ниво. В 17 годишната си история дружеството развива успешно извършването на всякакъв вид ADR транспортни услуги и търговия с горива, като успешно изпълнява задължениата си по всички свои договори без да бъдат прекратявани от страна на нашите клиенти.


  Разполагаме с ново поколение логистичен център за обработване на товари от клас 2 и автопарк с 4бр. автоцистерни за превоз и доставка на дизелово гориво, 2бр. автоцистерни за превоз на вода и професионално почистване на промишлени зони, 12бр. бордови автомобила и влекачи с различна товароподемност и други по малки транспортни единици, както и 20 бр. професионални шофьора притежаващи ADR удостоверения и професионални компетентности. Дружеството също така финализира трета по ред дейност. Симов Ойл се наложи на територията на областа с професионална презаверка и обслужване на пожарогасители от всякакъв клас, както продажба и доставка на място на всякакъв вид пожарогасително оборудване. Вече тече експлоатацията на търговски обект със собствена работилница и мобилна група, която обслужва клиентите ни на място. За развитието на горивата на дребно в момента стартира процедура по проектиране на още 2 бр. бензиностанций за обслужването на нашите клиенти на местно ниво. Смело и гордо може да твърдим, че в организацията се води една успешна управленска политика с цената на добри управленски умения, сигурни партньори и особено голям риск. Фирма Симов Ойл е най-големият данъкоплатец на територията на общината с досегашни инвестици надхвърлящи 3,5 млн. лв и създадени 35 работни места. Идеята за бъдещото развитие на компанията никак не е чужда, като вече е стартирана процедурата по издаване на лиценз за превоз на пътници! Нашата цел е увличаването на повече транспортни единици, извоюване на по-голям дял в търговията с горива и превоза на АДР товари на територията на страната.

 6. 6 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 454 Неутрално

  тия мисирки че ще отложат нечие заколение това изобщо не ги оправя нещата

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  "Бате к*ре, фффчера му дзвоних ън Вальо Дзлатев и му каам, пуца бара бримчорката, ч'треъ ъ го отлдоджиме дза цлед Хефропейските хидзбори! Ако дзатвориме 400 пенциностанции, тия 7 милиона отрепки не се дзнае как че реагират, че ги е*ем у цървулите!"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 8. 8 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тези са неспасяеми!

  Казваш им - има проблем, и то няколко!
  - Ммм ... ще отложим!

  И за чистачи не стават!
  Честито на печелившите, т.е. хората, които ще останат без работа.

  А междувременно далаверата на Лукойл върви с пълна сила и продължава да набира инерция!

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#8] от "Нико":

  От "Демократична България" намериха най-точната диагноза - управленска невменяемост.

 10. 10 Профил на canu
  canu
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Купуват си малко спокойствие за предстоящите избори. Но това няма да доведе до желания ефект, защото скандалите следват един след друг.

 11. 11 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Някой трябва да отложи самия кабинет и Бай.Х. поне с няколко години, за да си стъпи на краката тази държава.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Некадърник. Как един свестен закон не написахте. Всичко се прави лобистки, без да се отчитат интересите на останалите.

 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Сетила се Мара да се побара. Когато го писаха този закон, не мислиха. Когато го гласуваха на първо четене, отново не мислиха. После го гласуваха и на второ четене - също без мисъл. Изведнъж 20 дни преди влизането в сила се замислиха, че законът не бил добър и разрушавал конкуренцията в бранша. Спаха ли, когато го гласуваха?

  България спешно се нуждае от подобрение на бизнес средата за малките и средни предприятия. Това са всички онези предприемачи с по една или две малки бензиностанции. Но платените от Лукоил лобисти в парламента не се интересуват от МСП. Целта на закона е да се наложи абсолютен монопол на рушняците върху петролния сектор у нас. Лукоил единствен да внася петролни продукти, единствен да им определя цената /каквато пожелая таваришчите Путин и Милер/ и единствен да доставя петрол за други конкурентни бензиностанции. Така с елиминирането на малките бензиностанции пазарът се опразва за монополиста.

  Цели 45 години бяхме руски роби и сега отново искат да ни заробят, Този път без танкове, а чисто икономически.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 14. 14 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Още от първите дни на януари 2019 НС и правителството Му продължават в правно-волунтаристично-хумористичния стил на 2018. Стабилната посредственост не си дава почивка. Кирилов и Сие умора нямат.

 15. 15 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Не схващам нещо. Демонстрираме разделение на властите ли? Парламентът е приел закон, който кабинетът не одобрява? Пък аз си мислех, че вождът решава всичко.
  Този театър с предизборен вкус не може да покрие лобистките действия на управляващите. Вместо да създадат условия за конкурентна среда в сектора с горивата, те укрепват позициите на картелчиците. Електоратът после да не се чуди защо имаме сред най-високите цени в ЕС и същевременно най-лошите горива.

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  " По-рано днес за отлагане настоя в писмо до министъра на икономиката Асоциацията на индустриалния капитал в България. Срещу закона протестират дребните търговци на горива, които дори подготвят протести по подобие на "жълтите жилетки" във Франция и Белгия. Според тях новият нормативен акт налага прекомерни регулации, на които могат да издържат само големите компании и ще доведе до фалит дребните участници на пазара."

  Защо се прие този закон ? Да се угоди на един олигарх и всички средни и дребни търговци на горива да се жертват заради неговите престъпни интереси ? Самото приемане на такъв закон е повод за протест срещу цялото управление ! Сега стана като в комедията на Чаплин, където първо чупим прозореца и после ходим да го оправяме ! Срещу заплащане, разбира се !

 17. 17 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 561 Неутрално

  За да печели, една бензиностанция, трябва да продава поне 3 тона на ден. Затова си оставят голама печалба на литър, защото нямат оборот. Големите нямат против, защото те повече печелят. Най фалшивите горива продават тия с малкия оборот. Да си докарат нещо отгоре. От тук на сетне, всичко е рев на недоебана мома. 😋😎😂

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK