Фирмата разработчик на винетната система обяви, че си е свършила работата

Момент от представянето на новата система през септември 2018 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Момент от представянето на новата система през септември 2018 г.



Фирмата "Капш", която спечели обществената поръчка за българската тол система и за системата за електронна винетка, заявява в прессъобщение, че си е свършила работата, както й е била възложена и че я е предала на възложителя на 12 декември след тестове и подписване на протокол. Дейностите по конвертирането на хартиени винетки в електронни и плащането в брой на електронните винетки не са били възложени на "Капш", уточнява разработчикът. Функционирането на водещата информационна уеб страница bgtoll.bg също било извън заданието.


Повод за съобщението са неуредиците при старта на системата и последвалите оставки на ръководни кадри в държавната администрация, отговорни за нея, включително и на председателя на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Светослав Глосов. На 5 януари регионалният министър Петя Аврамова, на чието подчинение е АПИ, пък коментира, че ще поиска и фирмата - изпълнител да бъде санкционирана съгласно клаузите в договора с нея.


Сега "Капш" уточнява, че в сключения с АПИ договор обхватът на работата включва доставка на контролни превозни средства, централна изчислителна система за електронни винетки и тол таксуване и оперативен център за данни, онлайн магазин за продукти за таксуване за използване на пътната мрежа, 500 терминала за самообслужване и мобилно приложение.




Според техническите изисквания, заложени в тръжната процедура, собственикът на системата АПИ отговаря за техническата и търговска експлоатация на системата, както и за процеса на правоприлагане, уточнява компанията.


"Капш" уверява, че е


осигурила напълно работеща, тествана и одобрена система.


Преди предаването на системата на АПИ, започвайки от септември 2018 г., заедно с АПИ и Световната банка в качеството ѝ на официален съветник "Капш" проведе обширни изпитания от край до край за всеки компонент, приложение, функционалност и подсистема, предмет на договора. Тези обширни тестове потвърждават, че системата е напълно функционираща, заявява компанията.


Според подписаният договор "Капш" е отговорен за изграждането на онлайн магазин за покупка на продукти за използване на пътната инфраструктура, достъпен чрез бутона "Купи електронна винетка" на страницата bgtoll.bg, се казва в съобщението . В него се пояснява, че онлайн магазинът е тестван и


одобрен от Световната банка


в качеството й на надзорен орган.


"Капш" обаче не се смята за отговорна за изграждането и оперирането на информационната уеб страница bgtoll.bg. Онлайн магазинът на "Капш" се намира/хоства в центъра за данни на системата за събиране на такси и "Капш" стриктно спази изискванията на АПИ при разработването на функционалността му, добавя компанията.


Конвертирането на хартиена винетка в електронна не е предмет на договора с "Капш", уточнява компанията, която не се смята за отговорна и за уебсайта, свързан с конвертирането на винетки.


Плащанията в брой за електронни винетки


не попадат в обхвата на договора между "Капш" и АПИ, е друго уточнение на разработчика.


"Капш" достави, оборудва и подготви готови за инсталиране поискания брой терминали за самообслужване. След инструкции от възложителя екипите на "Капш" доставят и инсталират терминалите, където АПИ потвърждава, че предварително одобрените локации отговарят на техническите изисквания за инсталации, уверяват оттам.


Припомня се, че на 14 декември АПИ и "Капш" са подписали приемо-предавателен протокол за предаване на системата за електронна винетка и прилежащите й активи. След подписването на протокола терминалите за самообслужване, центърът за данни, онлайн магазина, автомобилите за контрол, правоприлагането и другите системни компоненти са изцяло под контрола на АПИ, подчертава компанията. След предаването, съгласно договора ежедневното функциониране и опериране на системата, както и процесите по правоприлагане са отговорност на АПИ. "Капш" отговаря за


гаранционното обслужване


на компонентите на системата.


"Капш" декларира, че без да й се плаща, добросъвестно предоставя обширни и непрекъснати съвети при поискване от властите. Компанията пише, че приветства проверката на министерството и е уверена, че всички ангажименти към властите и по отношение на договора са изпълнени.


"Капш" припомня, че освен в България, такива поръчки са й възлагани в Европа и от Австрия, Швейцария, Полша, Чехия и Беларус, а наскоро е сключила договор за събиране на тол таксата за пътническите превозни средства в Германия.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 479 Весело

  Както ВИНАГИ
  В България
  НИКОЙ
  НИКОГА
  НЕ Е
  ВИНОВЕН
  ЗА
  НИЩО!

  :)

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 2. 2 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Какъв "разработчик"...ужас. Това си е руска дума. За пръв път я чета от десети клас насам... Ама добре се римува с льотчик...хихиих.
  Глосов каза, че е имало хакерска атака и софтуерът е поиздал багажа. Намерете хакерите. Давам жокер...някъде около Позитано.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Знаех си Аз, матряла е виновен, а тия са много готини. Бойко отдавна го казА, такъв матрял остАнА. Не моЗе и електронно да си купи винетка. А пък транзитно преминаващите, ... , са на далавера.

 4. 4 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 673 Неутрално

  То и кучето изяде салама и си свърши работата в двора.

 5. 5 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Тия са по-нагли и от нашите бандюги.

 6. 6 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#2] от "Реми":

  ОСНОВАНА ВЪВ вИЕНА 1892Г. Само ще да Е РУСКА!

 7. 7 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 385 Неутрално

  От казаното разбирам, че някой е написал нескопосано поръчката и очевидно вината не е на немците. Но ние вече си знаем, че герберските калинки в стремежа си да усвояват, често претупват работата.

 8. 8 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Вместо да им възложат изработка на целия сайт, те им възложили само бутона "Купи винетка". Докога ще ги тътпим тия крадливи герберасти?!?

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Разработчикът прави това, което му е възложено. Друг е въпроса , ако възложителите са неграмотни и не знаят , какво искат.

 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#2] от "Реми":ОСНОВАНА ВЪВ вИЕНА 1892Г. Само ще да Е РУСКА!
  —цитат от коментар 6 на tvi63


  Имаш проблем с когнитивно интактно възприемане на ожикновен текст от няколко думички. Пробвай пак. Давам ти жокер. Какво е "разработчик"?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#2] от "Реми":

  Щом е "фирмата", трябва да е разработчица, не разработчик.

 12. 12 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Весело

  Тва е кофтито с чуждестранните професионални фирми. Вместо да си мълчат послушно пред Бай.Х. току се обадят и разклатят стабиУността, мръсните западни капиталисти.

 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Да ги глобят с 50%, а после да се обясняват

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 14. 14 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#7] от "truly":

  Това е истината + фактът, че герберите в АПИ не могат да стопанисват и пън, камо ли да обслужват системата...

  Фирмата вероятно е изпълнила всичко възложено, а защо са възложени тъпотии, виновните няма да може да обяснят, защото подадоха оставка. Освен, ако не бъде разследвана възможна злоупотреба със служебно положение.....

 15. 15 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#14] от "911":

  Вече започва да става притеснително. Вече се чудя дали и американците няма да ни доставят биплани с надпис ф-16!

 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Весело

  Оставка на цялото правителство на Бай Х*й!

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Герберастки калинки, навсякъде около нас. Но като си ги избирате, не се питайте защо всички системи се сриват. А вездесъщият иска оставки. Кога някой ще поиска неговата?

  vesela
 18. 18 Профил на На Баба Фърчилото
  На Баба Фърчилото
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Опа... и кво стана сега? Да не би да е виновна некомпетенцията ни? Ама моля ви се... всички ни калинки да добре обучени да лъжат и мажат л****а след себе си. Както и да хвърлят вината върху други.... Кво стана винету?

 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#12] от "idiotstavrev":

  Другият проблем със западните фирми е , че развалят дисциплината на кадрите с редовно плащане на заплати.

 20. 20 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 285 Весело

  До коментар [#14] от "911":Вече започва да става притеснително. Вече се чудя дали и американците няма да ни доставят биплани с надпис ф-16!
  —цитат от коментар 15 на tvi63


  +++
  А наште ще вденат ли?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Весело

  Нещо не ми се вярва :)
  Онлайн магазин без плащане?
  Терминали инсталирани на всички посочени места (и нито едно на границите?)
  Информационната страница работи, но онлайн магазинът - не съвсем (има много случаи, когато не сработва)
  Интеграцията си е проблем и тя също
  Възможно е всичко да попада в нечии други задължения, но за това, което КАПШ описва няма как да струва 150 милиона евро...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 792 Неутрално

  На гербавите калинки,някой им е акал в гащичките.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 23. 23 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Кой го роди това "разработчик"??? Баси... Но си е свършила работата със игурност - т. е. направила е уговорените "отчисления"!

  roo
 24. 24 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Какъв "разработчик"...ужас. Това си е руска дума. За пръв път я чета от десети клас насам.
  —цитат от коментар 2 на Реми


  "Българска асоциация на разработчиците на софтуер

  Българска асоциация на разработчиците на софтуер (БАРС) е нестопанска организация, която подпомага професионалното развитие на българските софтуерни специалисти чрез образователни и други инициативи.

  http://www.devbg.org/ "

  Айде малко по-сериозно.

 25. 25 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  '...Според подписаният договор "Капш" е отговорен за изграждането на онлайн магазин за покупка на продукти за използване на пътната инфраструктура, достъпен чрез бутона "Купи електронна винетка" на страницата bgtoll.bg..."

  олеле

 26. 26 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 792 Весело

  Винетките ще се теглят от Замунда.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 27. 27 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  у бегето нищо вече немое се направи без врякащите тролове на путю и ришьотнков да ореват вселената с истерични вопли и масирана фезбуко-блицо-пик акция за оливане с воняща кафява суспензия на секи де се опитва да свърши накаква работа в мизерните условия на милата мамковина...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 28. 28 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Капш излъгаха !!! Доставиха всичко ама АПИ го не пуснали добре ?
  Ало Капш вие знаете ли какви специалисти има бе? Какво сте пуснали като нищо неработи ? Изобщо знаете ли къде се намирате ? Каквато държавата такива са и инвеститорите.

 29. 29 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Е то беше ясно, че австрийците са си свършили всичко по договора. Имат си и приемо-предавателен... така че най-добре министърката да не се отваря много, че тия фирми не са като Трейса и Джи пи-то, дето тяхното са си го взели и нямат планове за бъдещето. За австрийците репутацията е по-важна от нашите 180 милки. Има да ни разнасят по съдилищата...

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 30. 30 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 761 Весело

  „..Фирмата разработчик...“
  Алло, Дневник, стига с тези тъпи русизми бе. Казва се „фирмата, кято разработи“. Научете майчиния си език, срамота е.

 31. 31 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Фирмата разработчик си е свършила работата и очаква да си получи 30-те милиона.

 32. 32 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":

  За цената питай възложителят. Сега остава да ми кажеш, че вярваш как цялата сума е останала в касата на изпълнителя. Докато герберастията не престанат да се водят само от келепира, няма да мръднем и крачка напред. Но те затова и не искат да реформират съд, прокуратура и полиция.

 33. 33 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 612 Любопитно

  До коментар [#30] от "joro4900":

  "Фирмата-девелопър" на майчин език става ли?

 34. 34 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Весело

  Винетките ще се теглят от Замунда.
  —цитат от коментар 26 на Майндърбайндър


  Замунда поне знаем, че работи в България...

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  До коментар [#32] от "truly":

  Не, но според резултата фирмата е долка да вземе (и да преразпредели) едни пари :)
  Защото това вероятно тя е свършила. Другото очевидно не работи както се очаква :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 592 Весело

  Естествено , че са си изпипали договора . Не е глупав този дето яде баницата . Така ще стане и с изтребителите :-)

 37. 37 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#2] от "Реми":
  "Какъв "разработчик"...ужас. Това си е руска дума."
  Разработчик - в Гугъл се появяват 580 000 резултата за страници на български.
  На всички езици - 30 300 000. Ако пресметнем според населението, излиза че в България се ползва повече, отколкото в Русия.
  Думата е включена в речника на българския език.
  А дали е от руски произход? Ще кажат специалистите. Но да се твърди, че думата е руска, е точно толкова умно, колкото да се каже, че кирилицата е руска азбука. Много е възможно да си е чисто българска. Нали е свързана с думата "работа". А ние се тупаме в гърдите, че сме най-работливите.


  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 38. 38 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#30] от "joro4900":
  Жоро, изпуснах те! Чети #37!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 39. 39 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Забелязвам, че австрийските фирми много добре се сработват и интегрират в миризливо-корумпираната българска система. Това е достатъчно за да се разбере що за стока са лицемерните австрийски експлоататори редом с последния паляк Жирардели.

 40. 40 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Без да се ровим, някой може ли да каже какво точно са възложили на фирмата освен доставка на автомобили, ония установки върху тях и на терминалите? Какво точно е следвало да се разработи .. Щото коли, установки/радари и терминали си е доставка на стоки, какви точно са услугите?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 41. 41 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 691 Неутрално

  А фирмата РАЗРАБОТЧИК ще ми се издигне в очите, ако каже колко е взела от цялата поръчка и приблизително разпределение на разходите.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 42. 42 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#39] от "sanvito":

  добро утро, лел Пенке!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 43. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Ми точно Гросов мисля че е бил далече от този договор, но калинките от предишните оставки са в кюпа. Редно е да се прецизират отговорностите и да няма хаотични оставки, не всички са калинки!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 44. 44 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Фирмата разработчик на винетната система обяви, че си е свършила работата

  Ами свършила си е работата. Никъде в договора не е написано, че Винету системата трябва да работи. Переводчикът на статията също си е свършил работата.

 45. 45 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Забелязвам, че австрийските фирми много добре се сработват и интегрират в миризливо-корумпираната българска система. Това е достатъчно за да се разбере що за стока са лицемерните австрийски експлоататори редом с последния паляк Жирардели.
  —цитат от коментар 39 на sanvito


  Да не забравяме STRABAG, че точно днес се заговори за ремонта на ст. Васил Левски... ако някой си спомня, и на летище София падаха панели... Кучето скача според тоягата

  I shave with Occam's razor
 46. 46 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Баси срамъ.. Срам срам срам. Ми какво са им възложили да разработят тогава като дефакто НИЩО не работи

 47. 47 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Дане да ни вземат парите и да не видим изтребители... Взеха ни парите-2 бързовара останаха, взега ни парите и пАток няма.. Взимат ни парите всеки ден-здравеопазване няма.. Асфалт бол-разбит

 48. 48 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#1] от "Вонин":

  Напротив!
  Виновни има и те са са кавалите от АПИ, които не могат да експлоатират това, което са поръчали и което им е предадено на 14 декември.

  Очевидно в агенцията не са и чували за управление на проекти, взаимовръзки между проектните фази, а като цяло планирането го няма никакво. Кара се само на пожар, както е в цялата държава.

 49. 49 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  В интерес на истината тази година храстите по булевард Черни връх бяха подстригани... за първи път от поне 10 години насам. През което време маса хора на различни равнища са получавали заплати за тази работа. Та един ден може и винетките да станат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 50. 50 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Весело

  „..Фирмата разработчик...“Алло, Дневник, стига с тези тъпи русизми бе. Казва се „фирмата, кято разработи“. Научете майчиния си език, срамота е.
  —цитат от коментар 30 на joro4900



  До коментар [#30] от "joro4900":"Фирмата-девелопър" на майчин език става ли?
  —цитат от коментар 33 на sow29372525


  Хау абоут "фирмата създала тази система"?

  КАПШ са МНОГО добри (казват познати в бранжа)! По вероятно е някой от булгаристанските поръчители да е спестил няколоко милиона между "извън'офертните" предложения на КАПШ (които имат работещи тол'разработки в куп държави). А КАПШ не са настоявали/обяснявали достатъчно ясно и настойчиво че БАШ ТАМ се очакват прблени.

  КАПШ НЕ СА НОВОБРАНЦИ В БРАНЖА! Новобранците са в АПИ!
  До коментар [#33] от "sow29372525":


  До коментар [#30] от "joro4900":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 51. 51 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#30] от "joro4900":
  Хахаха! Я какви радетели на чистий българский език! Какво й е на думата “разработчик”? Не те дразни “дъ фрут къмпъни”, написано точно така кретенски, професиите мениджър, коуч, копирайтър или мерчъндайзър, а се захванал с думата разработчик! Откъде се пръкнахте такива съкровища?

  Мърфи е оптимист!
 52. 52 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#50] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  На български му казваме бранш, да си знаеш. Нашите тарикати не са спестили милиони, а са ги усвоили - в замяна на орязване на възможностите и очевидно липса на интеграция.

 53. 53 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Накратко, хората са доставили тествано оборудване и друг се е наместил за монажа на 500 машини свършил безславно.
  Същото е и със сайта bgtoll.bg.  Онлайн магазина е отделен модул в сайт, който пак естествено е правен от друг.

  В тази държавица е "закон" парите да се цепят между плеяда подизпълнители и "наши" хора. Сякаш идеята на всичко това е качеството и отговорностите да се размият на макс при фалове, уж под мотото да не набедим някой, че печели само една фирма.

 54. 54 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#2] от "Реми":

  Ти си един потресаващо тъп екземпляр.

 55. 55 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 262 Весело

  Пичове! Сирьозно си мисля, когато пристигнат тука световните отбори да ритат световното по футбол, да не се озоват на стадьони за керлинг?

 56. 56 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Едва ли ще повярвам ако в случай с Винетки не е замесен и Винету.

 57. 57 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#56] от "One Hour":

  ВинетКу.

 58. 58 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#50] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":На български му казваме бранш, да си знаеш. Нашите тарикати не са спестили милиони, а са ги усвоили - в замяна на орязване на възможностите и очевидно липса на интеграция.
  —цитат от коментар 52 на truly


  Благодаря за корекцията бранж/бранш😀. След 40++ г' извън България, и почти никакво ползване на български, и до днес се затруднявам/греша как да произнасям чуждиците. Като чанс/шанс например.

  Относно "спестяването/усвояването"...Не съм запознат с детайлите. Но има факт: В куп държави системата изпълнена от КАПШ пълнено от РАБОТИ! В България-което е изпълнено от КАПШ работи, другите неща-не толкоз.

  Явно някой е разделил поръчките, с надежда "да свие нещо" от местни изпълнители. По вероятно-"спестяване" на пари чрез възлагане на некадърни чиновници във ведомството да "разработят някой сегмент" в тази система. И те го "разработили" колкото можели.

  Навремето бая се чудех как така в нашенското министерство на строителството (в окръжните му клонове) има само 5-6 инженера КАЛИБЪРИ, които контролират куп частни фирми (И ТЕ КАЛИБЪРИ) занимаващи се с тех'контрол над поръчките на министрството ипълняващи се от частни предприемачи.

  Докато ми обясниха: Държавен чиновник инженер на заплата закърнява, и по естествен път става некадърен. Докато частни инженерни фирми се борят със зъби и нокти да се докажат колко са ефикасни. За туй поставят на професионални длъжности инженери КАЛИБРИ (вече богати от къщи/отпреди) да контролират частни инженерни фирми (които си пазят реномето, иначе ще излязат от пазара) да им вършат "черната работа": Директен тех'контрол над предприемачите.

  ДЪРЖАВАТА (не случайно с голями букви) е разбрала свойте недостатъци, и е преразпределила функциите съответно.

  И това не е само в строителния бранШ (не бранЖ😀). И в пощите направиха нещо подобно (нова държавна компания с доказани менаджери, които извадиха шкартото в пенсия), и в държавната телефонна компания, и в държавната Електрическа компания.

  'Ма то не бяха писъци, и стачки, и к'о ли не още! Ама днес нещата там тик'такат като швейцарски часовник (е....не чак толкоз, но кратно по добре от преди 30-40 г').
  До коментар [#52] от "truly":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 59. 59 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Като знайме наш'те к'ви са капацитети, мойме да си представим и тия к'ви са я свършили. "Известните" фирми се осир.т именно в корумпирани страни, щото си разиграват коня както си искат, но накрая целият свят разбира, че корупцията е тръгнала от ... "големите". Общо взето - с къвто се събереш, такъв ставаш, щото си като него...

 60. 60 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Погледнах я. Това е същинското закупуване. Няма значение какъв протокол са подписали и какво е казала световната банка. Работи ли? Да или не? Това е меродавното. Отговорът на Капш го намирам за много странен.

  Мърфи е оптимист!
 61. 61 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Май за тия всичките неразбории е виновно онова бързорекото човече, което от министър стана зам министър. Това същото което подаде оставка, но го оставиха в Министерството на регионалното развитие защото много бил навътре с винетната система и ценната му експертиза щяла да се загуби за народа.

 62. 62 Профил на zhorogeorgiev
  zhorogeorgiev
  Рейтинг: 217 Весело

  Свършена работа имат предвид, че фирмата е направила "нещо, каквото и да е" и най-вече е платила договорения рушвет... А когато рушвета е платен, РАБОТАТА Е СВЪРШЕНА! И представяте ли си колко е сложно да се анулира, ако ще трябва да се връщат.... нема как!

 63. 63 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Тази идея с конвертирането на хартиените винетки им изяде главата (т.е. три глави...дотук). Абсолютно ненужна операция. Нищо фатално нямаше да стане ако паралелно си живееха и електронните , и хартиените винетки.Както ще стане сега.
  Иначе, от статията излиза че австрийската фирма е предоставила система, която работи през мобилно приложение и този прочут сайт е допълнително правен. Е, няма ли да разберем кой е блестящият "разработчик"?!?
  А и колко пара е прибрал. За 180 млн лева австрийците можеха да спретнат и едно сайтче. Пък и да си го изтестват.

 64. 64 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да ги глобят с 50%, а после да се обясняват
  —цитат от коментар 13 на Пипера е много лют


  или поне да почерпят хахаха

 65. 65 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Аха да повярвам и разбрах, че онлайн магазинът е тестван и одобрен от Световната банка на Сталинка... А всички знаят, че магазин се тества само от Елена Поптодорова!

 66. 66 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Разстроено

  До коментар [#10] от "Реми":

  Направо е отчайващо положението...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 67. 67 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1321 Весело

  Разработчикът прави това, което му е възложено. Друг е въпроса , ако възложителите са неграмотни и не знаят , какво искат.
  —цитат от коментар 9 на Роси


  Трябва да се направи децимация на дългата скамейка от наши кадри. От всеки десет члена да дриймтиймовете, трябва да се освободи един и на негово място да се назначи такъв, който не само да бъде безукорно верен на ценностите на моята политическа партия, а и да му разбира за какво иде реч в работата на дриймтийма. Защото иначе го докарваме дотова - австрийците ни напра ни направиха тол система, а ние не знаем откъде се включва.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 68. 68 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Разработчикът прави това, което му е възложено. Друг е въпроса , ако възложителите са неграмотни и не знаят , какво искат.
  —цитат от коментар 9 на Роси


  Трябва да се направи децимация на дългата скамейка от наши кадри. От всеки десет члена да дриймтиймовете, трябва да се освободи един и на негово място да се назначи такъв, който не само да бъде безукорно верен на ценностите на моята политическа партия, а и да му разбира за какво иде реч в работата на дриймтийма. Защото иначе го докарваме дотова - австрийците ни напра ни направиха тол система, а ние не знаем откъде се включва.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 69. 69 Профил на D
  D
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Вероятно всички са си свършили работата, но просто трябваше да тестват всичко предварително. Например можеше да пуснат системата в демо режим без да има реални плащания за да видят грешките и да запушат дупките преди реалния старт. Очевидно е, че не са имали такова време. Просто не трябваше да тестват това върху клиентите, някак си не е професионален подход. Как една банка има сигурно интернет банкиране, а държавата не може да продаде сигурно една винетка?Ако банката работеше като държавата щеше да си раздаде на случайни хора всички наличности. Има случаи в които всеки може да си конвертира електронна винетка от несъществуваща хартиена. Все едно нямаш пари в картата, но може да си изтеглиш, защото е разграден двор.

 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2818 Весело

  До коментар [#35] от "penetrating":

  "Другото очевидно не работи както се очаква :)"

  Другото работи над очакванията - конвертирах винетка до 2020 година. Сега съжалям, че не сбърках за другите автомобили годината. А можеше да е 2029 г.
  По-упоритите колеги докараха до 68 конвертирани винетки на автомобил. А дащните колежки платиха по пет годишни винетки на автомобил. Всичкото онлайн.
  Не разбирам оплакванията, че не сме били упорит народ и не знаем какво е онлайн. Само журналисти (от Босфор ТВ) и селяни могат да търсят онлайна на селския площад.

 71. 71 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 447 Неутрално

  аз купих електронна минетка през сайта. процесът бе страшно бавен, не получих потвърждение по ел поща (вече седмица).

  иначе на прима виста има доста несъответствия в изявлението на капш и реалното състояние на нещата, доколкото го следя по медиите.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 72. 72 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Весело

  До коментар [#70] от "wanderer":

  Наистина надхвърля с много очакванията, но пък фирмата не си признава че разработката е нейна :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK