От 2020 г. данъчните ще попълват декларациите на физическите лица

От 2020 г. данъчните ще попълват декларациите на физическите лица

© Надежда Чипева, КапиталПрез 2020 г. приходната администрация предвижда данъчните декларации за физически лица да бъдат предварително попълнени като гражданите ще трябва да дописват само извънредни доходи, като например от продажба на ценни книжа. Това обяви говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров, цитиран от агенция "Фокус".


Той посочи, че вече има законодателна промяна, която дава право на НАП да събира информация от работодателите. "Това ще става с допълнителен формуляр по отношение на доходите. Това ще се случи през февруари 2020 г. и така НАП по предварителни данни ще може да създаде декларации. И така човек ще може да види това със своя персонален код", заяви той и посочи, че това допълнително ще облекчи процедурите по подаване на декларации.


От думите му се разбра, че агенцията вече ще има техническа възможност да осигури този начин на деклариране. Предвижда се хората, които имат електронен подпис или ПИК да могат електронно да изтеглят попълнения вече формуляр с известната на данъчните информация - трудови и други доходи. Хората ще сверяват данните и ще добавят информация при необходимост.
Повече подробности данъчните ще оповестят на по-късен етап.


В първите минути на началото на данъчна кампания 2019 г. има 90 подадени декларации. Данъчната кампания обаче започва официално днес. Срокът за подаване на декларации за доходи през 2018 г. е до 30 април, като подаването може да бъде извършено в офисите, по пощата и по електронен път.


Насърчаваме клиентите да подават декларации по електронен път, тъй като това е по-лесният, по-бързият и по-сигурният начин. Отделно, ако се подаде декларацията по електронен път, може да се ползва отстъпка от 5%, но тя не може да е повече от 500 лв. и трябва да бъде изплатена до 31 януари, обясни Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в НАП.


Тя посочи, че офисите на агенцията през цялата кампания ще работят на плаващо работно време, а в последните дни при необходимост – с удължено. По думите ѝ формулярите на декларациите ги има във всички офиси, както и на страницата на НАП в интернет.


Георгиева напомни, че хората, които искат да ползват данъчни облекчения към момента на подаването на декларация не трябва да имат задължения. За облекчението, което е за млади семейства, може да не се подава документ от единия съпруг, а за облекчението, което е за деца, е в размер на 200 лв. за едно дете, 400 лв. за две деца и 600 лв. за три или четири деца, а за деца с увреждания – до 2 хил. лв. Там също няма да е нужно да се иска документ от единия родител, обясни експертът. Новото от тази година е, че ако на единия родител не му достига доход, може да се възползва и от дохода на другия родител, за да може да ползва цялото облекчение.


За миналата година са подадени около 6 хил. данъчни декларации от физически лица, като 34% от тях са подадени по електронен път, показват данните на НАП.


През кампания 2019 г. предлагаме 100 електронни услуги напълно безплатно. Те могат да се използват с ПИК, който се издава безплатно и дава достъп до тях, заяви Бъчваров. "Имаме амбиции за тази година всяка втора декларация да бъде подадена онлайн, защото така е по-бързо и по-сигурно", заяви Бъчваров. Той посочи, че тенденцията е за трайно намаляване на случаите с неподадена данъчна декларация от физически лица.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Много добре! Най-сетне и в България :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 279 Любопитно

  "Имаме амбиции за тази година всяка втора декларация да бъде подадена онлайн, защото така е по-бързо и по-сигурно", заяви Бъчваров.

  Дааа, а гласуването по електронен път го изкараха, че не е сигурно...

  Но е факт, че НАП се утвърдиха като една от най-модерните администрации в България, които работят все пак с някаква мисъл за гражданите.

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 3. 3 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Най-накрая се вижда мъждукаща светлина в тунела!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Весело

  М'че данъчните отдавна следват директивата според която са длъжни да пишат на ръка декларацията на неграмотните бизнесмени и упълномощените от тях лица а дължащите ДДС и други данъци от региона на "пущиняко" всяка година се увеличат заедно с растежа дължимостта към бюджета!
  Абе обгрижват си ги по същия начин както инвеститори Клас А за които млади калинки им пишат по ЗНИ Чл.2.§1 административно обслужване в съкратени срокове и индивидуално административно обслужване (по домовете и офисите...масажи и др.)!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 400 Весело

  Идеята е добра, ама да не стане като с винетките.

 6. 6 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Много добра новина. Само следното малко ме учудва:

  "За миналата година са подадени около 6 хил. данъчни декларации от физически лица, като 34% от тях са подадени по електронен път, показват данните на НАП. "

  6000? Да не би да са 600000?

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  "Дааа, а гласуването по електронен път го изкараха, че не е сигурно
  —цитат от коментар 2 на gesand


  Проблемът не е в сигурността, а че няма измислен начин как да остане вотът ти тайна.

 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  сериозен прогрес, браво!

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  "За миналата година са подадени около 6 хил. данъчни декларации от физически лица, като 34% от тях са подадени по електронен път, показват данните на НАП."

  Тука нещо се объркаха, щото за "6 000" данъчни декларации няма особен смисъл да има данъчна декларация, че и па електронно да се събират.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Със сегашния капацитет на администрацията и нейния манталитет, смятам че тази иначе добра идея трудно ще сработи.

 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Весело

  До коментар [#8] от "realguru":

  Тоест няма сигурност !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Браво! Малка крачка в правилната посока.
  И за да не излезе, че последните няколко години съм говорил зад гърба на Бойко Борисов, парламентарното мнозинство и правителството, ще поясня, защо и ги смятам за посредствени политици и не ги одобрявам:

  * Формалностите по счетоводството на фирмите трябва да може да са прости и лесни, без да е задължително бизнеса (дори и с ДДС регистрация) да наема счетоводител.

  * Би трябвало да е толкова просто, че един студент например да може да стартира формално бизнеса си за един ден, само с една месечна стипендия (и всичко да е законно, т.е. студента да няма притеснения че може да е сгазил закон или наредба).

  * НАП да са задължени да провеждат обучителни кампании и да поддържат екип, който отговаря на въпроси на физически и юридически данъкоплатци. Много от хората биха искали да са изрядни, не са тарикати по същество, но просто законите и наредбите са много сложни и претрупани с глупости. Например, печелите от реклами на Ваши видеоклипове в Ютюб и искате този ви доход да е "на светло". Как ще уредите формално нещата? Кой да отговори на Вашите въпроси?

  * Например, тарифата на Агенция по Вписванията няма никаква причина да бъде 14 страници и да има един базильон различни цени вътре (каквото е положението в момента). Тази тарифа би трябвало да бъде 1 страница с максимум 3 различни цени: 1 цена за електронно подавани заявления, друга цена за физическо подавани заявления и (в краен случай) трета цена за подаване на заявления от лица в неравностойно положение. А какво е в момента? В момента тази тарифа е едно олицетворение на бездарността на управляващи и политици - различни цени за командитно дружество, за търговско дружество със собственост в чужбина, акционерно дружество, за промяна в собствеността, за ГФО, за ... последния да затвори вратата - пълен bullshit!

  * Правилата за заплатите по трудов договор и свързаните отчисления трябва да могат да се съберат на една страница и да са максимум 3 прости формули с по 3 математически операции всяка.
  * Държавните структури да не си "измиват ръцете" като карат бизнеса да пази ведомостите за заплати 50 години, ами да се организират и да пазят ТЕ тази информация. За какво са ни НАП, НОИ и други подобни, като накрая пак бизнеса и счетоводителите го отнасят?

  * Служителите в съответните структури на държавата да носят и лична юридическа отговорност. Не може кака Пена и бачо Иван (ако се окаже че са некадърни парашутисти) да ми ми мързелуват по цял ден на държавна служба , да говорят намръщено на данъкоплатеца на "ти" и накрая заради някоя тяхна грешка, някой законен бизнес да "върже" едни пари докато съда се произнесе. (Не ви се вярва, а? Е, на НАП Търговище се е случвало техни решения да бъдат оборени в съда, ама чак след година - две, и през това време едни пари стоят "вързани".) Съответно съм съгласен кадърните, разтропани и отговорни служители в НАП и НОИ да получават поне два пъти по-голяма заплата.

 14. 14 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Весело

  Благодаря ти Партио Любима, за меката и топла Зима...

 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 975 Весело

  А изборните бюлетини от напролет ще ги попълват пилотно от СИК
  "Затъпяваме бавно, затъпяваме бавно неусетно почти. По-видимо аз, по-невидимо тии......." :-)
  Милиционер и данъчна декларация, циган и данъчна декларация!!!! Е такова животно нЕма!
  Е па нЕма! :-)
  ГЕРБерска грижа за електората! :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 16. 16 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 505 Разстроено

  От 2020 г. данъчните ще попълват декларациите на физическите лица?!

  До коментар [#14] от "Can I play with Madness?":
  Благодаря ти Партио Любима, за "мечката" и за топлата ни Зима...

  В резултат на усърдната ти грижа неграмотността расте и дори и Айнщайн преди много години го е прозрял и формулирал -"Вселената не е безкрайна, но човешката глупост е"!!!!! Дебилизацията е факт и ще се задълбочава. Скоро няма да има свестни учители, лекари и за каквото друго се сетиш..... А случаите като в Ботунец ще са ежедневие!!!!!

 17. 17 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#5] от "danubian.whale":

  Точно. Тогава вече на Винету винетките ще му си видят, като топъл летен дъжд.

 18. 18 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Като ги попълват да вземат и да ги изчисляват и без това Всичко се знае, нали така.

 19. 19 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Няма лабаво. На една крачка от спалните ви са вече. А може би вече са и там?!

 20. 20 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 324 Неутрално

  2020
  леля ти показва някви хартии
  кей

 21. 21 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  Има - с блокчейн ;)

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK