Държавата ще проверява доставчиците на ток заради борсовата му цена

Държавата ще проверява доставчиците на ток заради борсовата му цена

© Надежда Чипева, КапиталСлед като през тази седмица по време на тристранния съвет за сътрудничество синдикатите и работодателите поставиха проблема с цената на тока, търгуван на свободния пазар, Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране решиха да започнат поредната проверка в електроразпределителните дружества. Това обявиха на съвместна пресконференция ресорният министър Теменужка Петкова и председателят на комисията Иван Иванов.


Това, което ще бъде обект на проверка на трите дружества от страна на Министерството на енергетиката, се отнася до техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Ще бъде извършен отчет на електромерите, обясни министърът, цитирана от агенция "Фокус".


Предприетите проверки на енергоразпределителните дружества показват, че държавата е на своето място и потребителите и бизнесът трябва да са спокойни, обяви Петкова. По думите ѝ трябва да се гарантира, че българските потребители и граждани заплащат услугата, която наистина са ползвали. Тя посочи, че като правителство и за нея като министър е важно българският бизнес да бъде конкурентоспособен, защото е в основата на икономическия растеж на страната.
Посочените от бизнеса проблеми на свободния пазар на ток в сегмента "ден напред", които се отнасят до електроразпределителните дружества, са свързани с това, че те купуват около 30% от количествата за т.нар. технологични загуби, пускат оферти без никакво горно ограничение на цените и заради тях средните цени се вдигат силно.


Нямат никакво основание твърденията на определени лица, че ще има повишаване с 15-20% на сметките за ток на хората от 1 юли, обяви Иванов, след като през седмицата се разбра, че от 1 до 10 януари средната цена на електроенергията на борсата е 147.56 лв./мВтч, или с 90% по-скъпа в сравнение с последните десет дни на декември.


"Ще припомня, че неизменно в последните три години такива твърдения, такива злокобни пророчества се правят с определена цел, но искам да отбележа, че неизменно в четири последователни годишни ценови решения КЕВР не е променяла цените на електроенергията за регулирания пазар с повече от цените на годишната инфлация", заяви още Иванов. Уточни, че това означава преди всичко цените за битовите потребители. "Експерти на комисията ще направят всичко необходимо, за да може тези решения да продължат и в бъдеще, което значи да няма реално увеличение на цената, считано от 1 юли", обяви Иванов.


Той обяви и че свиква в понеделник трите разпределителни дружества и представители на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК, за да представят мерки за стабилизиране на пазара "ден напред".


По думите му форматът на заседанието се обуславя от обстоятелството, че за да се постигне определена ликвидност на пазара на ток, е необходимо на него да се предлагат достатъчни количества електроенергия в различни сегменти и пакети.


Той поясни, че всички участници в понеделник трябва да представят своите собствени анализи на ситуацията и проект на мерки за стабилизиране на състоянието на енергийната борса в пазара "ден напред".

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Щото не смее да провери и коригира престъпно високите цени от америк.тецове.

 2. 2 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Интересно ми е какво ще измислят :)

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 473 Весело

  Ами за да се получава това значи алгоритъмът на борсата не работи.
  И вместо да се прегледа как работи борсата и продавачите на ток - защото АЕЦ и Мариците държат 70% от пазара, те ще гледат как работели разпределителните дружества.

 5. 5 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Къде го чукаш, къде се пука! Това е реакцията на "държавата", единственото влияние на електроразпределителните дружества върху борсовата цена е през дъщерните им компании, които са търговци на ток, но те нямат нищо общо с електропреносната мрежа, която ще се проверява. И не, държавата не си е на мястото, както се опитва да внушава госпожата. За последните 3 месеца, два пъти променяха договорите за доставеният ми ток и отново ще имаме промени, това е "стабилността" в България.

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  Интересно, щом прочета "държавата" в този сайт, знам, че ще видя снимка на нушето. И обратно...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2250 Весело

  Цитат:
  "Нямат никакво основание твърденията на определени лица, че ще има повишаване с 15-20% на сметките за ток на хората от 1 юли, обяви Иванов, след като през седмицата се разбра, че от 1 до 10 януари средната цена на електроенергията на борсата е 147.56 лв./мВтч, или с 90% по-скъпа в сравнение с последните десет дни на декември."

  Някой би ли ми "превел", разминаването на посочените проценти, моля!
  Нямало никакво основание, за "твърдение", за повишаване с 15-20%, а се оказва, че имало(!!!) повишение, с 90%, и то на борсата!!!

 8. 8 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 221 Гневно

  Тия не разбраха ли, че за разлика от ТЕЦ, АЕЦ не е маневрен, а е изцяло базова мощност?
  Ама, някой верни другари, трябва да са на хранилка да препродават с яка печалба евтиният ток от АЕЦ.

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Ще бъдат ли "поверени " АМЕРИКАНКИТЕ на Костов , които всяка година , по данни на специалисти от КРИБ , основно бизнесът плаща "такса за обществото " в размер на около 1 милиард ??? Множко ми се вижда , но защо пък не !

 10. 10 Профил на Tomo
  Tomo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "hasmokar":

  "Щото не смее да провери и коригира престъпно високите цени от америк.тецове."

  Как не ви е срам г-не?! Електричеството от Американските централи е свободно, демократично и евро-атлантическо. А свободата, демокрацията и евро-атлантическите ценности цена нямат! Всички ние трябва да дадем лептата си за да направим Америка отново Велика. Това е задължение на всеки един българин!

 11. 11 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Ясно е че борсата не е перфектна, но също така е вярно че дълги години цената на тока беше натискана от регулатора с цел овладяване на социалното недоволство.

 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Разстроено

  хах! Нарежете и 5-6 блок, па давидим откгава каква ще е цената?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Разстроено

  *тогава* каква ще е цената

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Когато управниците не знаят как да пресрещат проблемите в Държавата , следват проверки. Дето вика един приятел , назначават ги като послушни а трябва да вършат работа като за умни.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Няма никакво обяснение, защо приятелката на Гинка, все още е министър на енергетиката?

 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":

  Ами чакаме, ама Борисов няма топки за тая работа....! :)

  Бивш tww09306483.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Когато пазарът се доминира от няколко големи играчи, това е резултатът. Вместо да проверява електромери, държавата трябва да вземе мерки да има повече несвързани дружества продаващи ток и повече потенциални купувачи. Само така конкуренцията смъква цените.

 19. 19 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#7] от "batzdravo":

  Електрическата енергия за битови клиенти се продава на регулиран пазар, а сегмента с увеличение с 90% е на борсата на свободен пазар.

  Единственото общо между двата пазара е че се продава електрическа енергия, друго общо няма между тези два пазара...

  Модератора е неадекватен!
 20. 20 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#1] от "hasmokar":

  Това се дължи на нерегламентирана от европейското законодателство държавна помощ. За което рано или късно ще бъдем глобени.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 21. 21 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Гледам на сайта на ЕСО, че сме започнали да внасяме ток вече. А някога захранвахме комшиите. Другото интересно е, че зимата фотоволтаиците произвеждат 0 (нула
  ). Все едно ги няма.

 22. 22 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#5] от "ivanko77":
  Имат, имат. Те са в една група. Сега ще намерят десет електромера с проблем , и както вече се е случвало , ще ги глобят с милиони. После нека си водят дела. Или да спрат да купуват евтиния ток от пазара , уж за технологични загуби. А всъщност си го продават.Че ще стане така беше направен анализ още при проекта за борса. Пазара не е пазар. Имаме регулиран задължителен и нерегулиран свободен. Като добавим всичики далавери с Доган и Ковачки сега някой трябва да опере пешкира

 23. 23 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Този “свободен” пазар е прекалено малък и прекалено лесно манипулируем.

 24. 24 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Ами за да се получава това значи алгоритъмът на борсата не работи.И вместо да се прегледа как работи борсата и продавачите на ток - защото АЕЦ и Мариците държат 70% от пазара, те ще гледат как работели разпределителните дружества.
  —цитат от коментар 4 на ЙЕИ


  Безумието на управляващите. Щели да проверяват изборно електромерите на битовите потребители. Защо тях и какво ще търсят там? В чия калинчеста глава се зароди това?

 25. 25 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Щото не смее да провери и коригира престъпно високите цени от америк.тецове.
  —цитат от коментар 1 на hasmokar


  Мантрата с американските тецове се изтърка. В момента те продават най-евтино на борсата, отговарят на европейските норми за екологичност и няма да струват на данъкоплатците 430 милиона лева (толкова ще платят данъкоплатците, заради липсата на пречистващи инсталации в Марица-Изток 2, която е държавна собственост).
  Американските тецове бяха удобни, за да се насочи недоволството на българите към тях, като същевременно се скрият другите проблеми в енергетиката, чието проявление днес води до високи цени на тока за промишлеността. Ще кажете, това нас не ни интересува, да плащат "фабрикантите". Да, но тези високи цени оказват влияние на всичко около нас (стоки, услуги, инфраструктура) и крайния резултат ще бъде намаляне на благосъстоянието на хората. Струва ми се, че една голяма част от хората не осъзнават това, но крайният резултат ще бъде плачевен.
  п.п. Последното рязко намяляне на благосъстоянието беше по време на правителството на Виденов.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  И кво като ги проверявя?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Системата е структурирана така - евтиния ток от АЕЦ се продава навън, за да има валута за страната, скъпия ток от мариците, ВЕИ и не толкова скъпия от другите по-малки източници се продава на българския пазар. И понеже българския бизнес е "тарикат" и предпочита да играе на борсата спекулативно - тоест да купува, само когато има ниша от ниска цена, а не да закупува дългосрочно, сега пищят, че е висока цената. Ами продавачите продават скъпо, защото нямат сигурността на дългосрочните договори, това е елементарно. Бизнесът е просто нещо, но е за прости милиционери, калинки, деца и шофьори на партийни секретари.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK