България няма да затваря мощности в "Марица изток" поне до 2030 г.

Теменужка Петкова

© Надежда Чипева, Капитал

Теменужка ПетковаДо 2030 година няма да има закриване на мощности в комплекса "Марица-Изток". Това важи както за ТЕЦ-ове, така и за мините. Това е записано в Интегрирания национален план за климата и енергетиката до 2030 година, с хоризонт до 2050 година, представен за първо обсъждане пред синдикатите в Министерство на енергетиката, съобщи КНСБ.


По информация на синдиката представители на министерството са съобщили, че след 2030 г. се планира поетапно закриване на мощности в трите ТЕЦ-а на територията на комплекса заради изчерпване на техния технологичен ресурс. Ако обаче има инвестиции в нови технологии, те ще продължат да работят, са казали министерските експерти пред синдикалистите.


"Интегрираният национален план в областта на енергетиката и климата е устойчив, социално приемлив и гарантира националните интереси на страната ни. Той ще разпише ясно, че България няма друга алтернатива освен въглищната енергетика, е заявила пред представителите на профсъюзите министър Теменужка Петкова. По думите й въглищата са част от националната сигурност и няма друга алтернатива за енергийната система.
В интегрирания план е предвидено увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в крайното брутно потребление до 25 процента, е съобщила Петкова. По думите й занапред държавата няма да стимулира този тип производители чрез цената.


В плана било записано, че до 2030 г. България може да има нова ядрена мощност, но под условие, тъй като зависи от частния интерес към проекта и редица други условия.


Общественото обсъждане на документа, по информация на КНСБ, ще започне веднага след началото на консултациите с Европейската комисия по проекта.


В прессъобщението на министерството за консултациите с двата синдиката се казва, че при разработването на прогнозата за електроенергийния сектор са отчетени предпоставките, свързани със запазване ролята на местните въглища до 2050 г, развитието на ядрената енергетика и производство на електроенергия от ВЕИ, при пазарни условия и с акцент върху собственото потребление.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK