"Дженерал електрик" предлага да е инженер и доставчик в проекта "Белене"

Теменужка Петкова

© Надежда Чипева, Капитал

Теменужка ПетковаВ края на декември 2018 г. в Министерството на енергетиката е пристигнало писмо от страна на американската компания "Дженерал електрик" за намерение да участва като потенциален инженер на проекта за АЕЦ "Белене" и доставчик на оборудване в турбинна зала. Това съобщи в интервю за БТА министър Теменужка Петкова.


"Това е добър и ясен знак, че към този проект има интерес при условията, които са определени. Разбира се, ще видим дали този интерес е реален, след финала на процедурата за избор на стратегически инвеститор", коментира тя.


Министърът изрази надежда, че в началото на февруари ще бъде даден нейният старт. Досега са водени разговори с няколко инвеститора като Петкова изброи най-голямата китайска държавна ядрена корпорация CNNC, Корейската хидро-атомна енергийна компания, интерес е заявила и френската "Фраматом".
"Ако има интерес към възможността да бъде реализиран този проект със стратегически инвеститор, ще нотифицираме допълнително Европейската комисия (ЕК) за промяната в този инвестиционен проект, каза Петкова. Причината е, че Брюксел е одобрил инвестиционния проект през 2007 г., след това България се отказа да строи втора ядрена централа, а сега подновява проекта при променени обстоятелства.


Тенденциите, свързани с развитието на електроенергийния сектор не само в България и региона, показват, че е налице възможност и необходимост от изграждане от такъв тип мощности, каза министърът и добави, че такива са заключенията и в анализа на Българската академия на науките.


Запитана дали се планира държавната ТЕЦ "Марица изток 2" в по-далечна перспектива да премина на природен газ заради все по-строгите изисквания на ЕС към големите замърсители, Петкова отговори, че "това е само една опция" при изграждането на инфраструктурата на интерконектора Гърция - България, който ще минава в непосредствена близост. "Трябва да акцентираме върху това, че ние имаме местен енергиен ресурс - имаме лигнитни въглища, които ще ни бъдат достатъчни, за да осигурим производството на електрическа енергия за следващите 60 години. Имаме различни варианти", добави тя.


Министърът съобщи, че очаква от Министерството на околната среда до дни официално решение за безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 от завишените норми, които ЕС прие през април 2017 г. Предстои и искането на дерогация за другите централи - двете американски централи ("AES Гълъбово" и "Контур Глобал ТЕЦ Марица изток 3" ) и "Брикел". "Всички те са изключително важни мощности за електроенергийната система, които работят на въглища. Това ще бъде най-голямата ни задача и през 2019 г.", заключи Петкова.

Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  За Белене нямаше ли референдум преди години ?

 2. 2 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  Интересното е ,че всички предлага да участват като инжинеринг или доставчик на оборудване а никой не иска да бъде инвеститор?Феномен некъв

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 579 Весело

  Тези са русофили, от далеч им личи, именно Дженерал Електрик произвежда двигателя за шведско-съветския Грипен, които са си дефакто руски самолети, любимите на Путин. Ей сега форумае заври 😁

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2685 Весело

  Това може да обърне мача. Поне в този форум.

  Еретик
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  АЕЦ "Белене" е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!!!

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Уточнение за Корейската хидро-атомна енергийна компания:

  "Южнокорейската хидро- и ядрена корпорация проучва възможностите да стане инвеститор в АЕЦ "Белене". ....

  Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd. (KHNP) е най-голямата енергийна фирма в Южна Корея, която произвежда 31.5% от тока в страната. Дъщерна е на Корейската електроенергийна корпорация (KEPCO), в която акционери са Корейската финансова корпорация с 32.90%, корейското правителство с 18.20%, националната пенсионна служба с 6.16 на сто и други. Акциите й се търгуват на Корейската и на Нюйоркската фондова борса."
  http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/i-koreiski-gigant-se-zainteresuva-ot-belene

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3441 Любопитно

  Тази същата патка ли е дето ръсеше гръм и мълнии срещу проекта "БелЯне"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#6] от "plebs":

  А искали ли са да бъдат ИНВЕСТИТОР? Или ни замеряш с някакви факти за избегнеш въпроса , кой ще плаща за видимо неизгоден проект?

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Марийке, нали инвеститор търсеше? Не доставчик.

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3866 Весело

  И все пак тя ще се строи,а един милиционер-комунист се изрепчи през 2012 година-"Правителството реши да прекрати строителството на АЕЦ „Белене. На площадката ще се изгради газова централа. Позицията на страната бе съобщена лично от премиера Борисов",но миналата година Той узря и вече ще се строи.

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3441 Любопитно

  Това може да обърне мача. Поне в този форум.
  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов


  Глупости!
  Обикновените българи подхождат от чисто икономически причини.
  Това, че не ни е нужна тази АЕЦ и че тя е проект на руските служби в България е повече от ясно.
  Колкото до "Дженерал електрик", за тях парите не миришат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 784 Весело

  ""Дженерал електрик"предлага да е инженер и доставчик в проекта "Белене""

  Дрън-дрън, Тебенуждке ле!

 13. 13 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 947 Весело

  ха-ха, ето я сделката ,ф16 срещу белене ,на печелившите честито !

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3441 Неутрално

  "И ВСЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ Е ТАКА
  или някои все още се съмняват във физичните закони? Съмняват се, че принципно по-евтиният и по-безопасен вариант наистина ще стане по-конкурентен?

  На 12 януари на Българската независима енергийна борса се случи нещо наистина необичайно - цената на тока през пиковите часове (9 - 20 часа) бе по-ниска от тази за нощта (1 - 8, 21 - 24 часа). По принцип ситуацията е точно обратната, като пиковата енергия често дори е над два пъти по-скъпа от нощната.
  Причината за този парадокс са ВЕИ и особено соларните паркове. 12 януари бе с по-слънчево време и това позволи сработването на новия модел за търговия с електроенергия, който влезе в сила от 1 януари.
  Сега всички тези централи - общо 147 производителя (топлофикации, заводски централи и ВЕИ), вече сами продават енергията си. Съответно конкуренцията между тях води до натиск върху цените. А на 12 януари производството от ВЕИ беше голямо заради слънчевото време, което доведе до увеличаване на предлагането на ток точно в светлите часове на денонощието."

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/01/14/3374543_slunceto_proizvede_paradoks_na_energiinata_borsa/?fbclid=IwAR20kx6Da_GL_cNyu2XADTjjE-ne_qXJf6sEVzNNVvpGFYSkW-IgYf3rYtc

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на На Баба Фърчилото
  На Баба Фърчилото
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Чудя се, коя е по-противна. Тая на снимката или масларова? Същите дебели надувки с една мозъчна гънка. Как да крадна повече?

 16. 16 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 271 Весело

  Очевидно ще има включен и солиден данък САЩ в тези 12 милиарда лева, които инвеститор/ите предстои да похарчат...Тук турбина, там - транформатор...Което естествено не е проблем - "Дженерал Електрик" правят качествени неща...

 17. 17 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  И какво като е "Дженерал електрик"? Ако някой някъде строи енергиен обект, компании като "Дженерал електрик" ще искат да се включат и да продадат оборудване и пр. Това е естествено. А и няма откъде строящият да купи съответното оборудване, освен от признати световни производители. То, не че няма, но, все пак, американци ще придадат известна легитимност на проекта от гледна точка на международното положение. И, ако освен това, ако са примамени с изгодни предложения. Руснаците, които ще правят централата, чрез подставени инвеститори, разбира се, са щедри в това отношение.

 18. 18 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Това може да обърне мача. Поне в този форум.
  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов


  Нищо не може да обърне , в коментар 2 (КА2) ти е обяснил - всеки иска да строи и доставя обурудване, но никой не иска да е инвеститор. Няма да се учудя ако и Гинчето се окаже кандидат да построй АЕЦ Белене.

 19. 19 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 522 Неутрално

  С други думи, Дженерал Електрик е казал "ако намерите парите, ние ще ви продадем оборудване".

  Тетке, ама кой ще намери парите, там е въпроса!!

  Тия, дето ни управляват са толкова некадърни, колкото по-бързо се оттървем от тях толкова по-добре.

 20. 20 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":
  Управляващите знаят, че Белене няма как да стане. Много сериозни познавачи на темата обясниха - едно, че не е икономически изгодно, друго - няма как да мине през ЕС.
  Това е поредната схема да се откраднат няколко милиарда.
  И ГЕ нямат нищо против (срещу приемлива комисиона) да дават каквито и да било писма. Тях това не ги бърка - няма как да загубят каквото и да било.

  Никола Йорданов
 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#6] от "plebs":А искали ли са да бъдат ИНВЕСТИТОР? Или ни замеряш с някакви факти за избегнеш въпроса , кой ще плаща за видимо неизгоден проект?
  —цитат от коментар 8 на КА2


  До коментар [#8] от "КА2":

  Отговорът е в дадения линк, който е ясно, че не сте прочел.

 22. 22 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  Министър Теменужка непрекъснато ни информира за нещо за да създава фоново внушение за интерес. Но ако някой се навие да инвестира той ще си намери доставчици защото ще харчи свои пари и нейните информации ще са му през долуподписания.Най-вероятно да и е поставена задача да говори за да може матряла да свикне с неизбежния грабеж.

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 271 Весело

  До коментар [#8] от "КА2":

  Да бе, те тия от KHNP сигурно ядат доматите с коловете...Кой инвестира 12 милиарда в "неизгоден проект" ? И как може един АЕЦ да е "неизгоден проект", при положение, че например един от бъдещите му клиенти - НЕК купува в момента еленергията от 2-та ТЕЦ-а на Контур на цена с 400 % по-скъпа !!! от прогнозната минимална цена, на която проектантите са сметнали, че бъдещият АЕЦ може да си позволи да продава, реализирайки заложената очаквана печалба...?

 24. 24 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 742 Гневно

  До коментар [#18] от "dorn":

  "кандидат да построй АЕЦ Белене."

  построИ, ве!

 25. 25 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Да започнеш да убеждаваш публиката в перспективността на един проект, който само преди година си нарекъл "гьол" е проява на или на нахалство, или на лицемерие или на некадърност.
  Партия ГЕРБ въплъщава в себе си и трите компонента.

 26. 26 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#23] от "dr_al_hussaini":

  Само забравяш да кажеш , дали някой е станал инвеститор по проекта за тези тридесетина години , освен НЕК. Когато някой дойде и даде пари тогава говори. За сега няма такъв или поне аз не знам.

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4924 Неутрално

  ха-ха, ето я сделката ,ф16 срещу белене ,на печелившите честито !
  —цитат от коментар 13 на Stewie


  Няма такава "сделка"

  Няма и да има.

  Няма как САЩ да допуснат наливането на МИЛИАРДИ в РУСИЯ

  И после - откъде Русия имала била пари.....

  Ето от къде има - от ДРАНЕ НА КОЛОНИИТЕ СИ

 28. 28 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Докато МИ2 мине на природен газ ще ползваме ТЕЦ Варна :)

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3619 Весело

  Имаше навремето една американска фирма, дето искаше да строи Белене - Уестинг хаус, та тя взе, че фалира нещо ! А американците наистина имат дял в енергетиката ни и без Белене - " Марица Изток", дето стана клиент на прокуратурата, та поредната мегасхема за милиарди е отново на нашето внимание и със сигурност Кремъл потрива доволно ръце с такива послучни пионки у нас .....

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  За Белене нямаше ли референдум преди години ?
  —цитат от коментар 1 на KRAFTWERK


  Имаше. И резултатът беше ДА.
  Въпросът касаеше развитието на ядрената енергетика в страната. ДА-то не беше задължително, защото имаше недостатъчен процент и всичко е в ръцете на НС.

 31. 31 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Аз искам да съм директор на новата централа. Къде да подам документи? :) Много са смешни :), да видим дали ще се намери някой да си даде парите за АЕЦ в 21-век? В Германия и Франция ги затварят.

 32. 32 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  До коментар [#6] от "plebs":А искали ли са да бъдат ИНВЕСТИТОР? Или ни замеряш с някакви факти за избегнеш въпроса , кой ще плаща за видимо неизгоден проект?
  —цитат от коментар 8 на КА2


  Въпросът е политически. Както със самолетите.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 34. 34 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 343 Весело

  Интересното е ,че всички предлага да участват като инжинеринг или доставчик на оборудване а никой не иска да бъде инвеститор?Феномен некъв
  —цитат от коментар 2 на КА2


  До коментар [#2] от "КА2":

  - Доставчик и инвеститор НЕ се противопоставят, както вероятно ви се иска. Щото доставеното може да бъде апортирано в дружество на инвеститорите.

 35. 35 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1588 Весело

  До коментар [#33] от "aleks ivan":

  Засега само поема, не подава...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 36. 36 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  нали се сещате че 80% не правят разлика...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 37. 37 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#34] от "plebs":

  няма да се противопоставяш на несъществуващ инвеститор...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 38. 38 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#34] от "plebs":

  апортирай при дядо мраз и снежанка

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 39. 39 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 634 Неутрално

  GE е най-големия производител на турбини в света. Не е случайно да се натискат за участие в проект като Белене. Въпроса е кой ще плати масрафа???

 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Замерянето с имена, при това "случайно' без руски между тях е за замазване на машите очи.
  С това оборуддване, няма как проекта да не е руски, мерака на Путин да вкара освен Газпром и Росатом колкото може по бавътре в ЕС се вижда от километри - нали общава иа Орбан, да строи АЕЦ с руски инвестиции.
  В случая, на Днерал електрик хич не му пука - защо да не си продадат турбинното оборудване, което не зависи от ядрената част която ще остане руска. Споменаването на Арева е по същата причина, като и за тях няма проблем да продадат електроника и силово електро оборудване. Но ядрената част и горивото ще ни обвържат допълнително, така че по енергийна линия да си останем за маса години напред под руско влияние - нещо от което само вреди може да има за нас.
  Оставам настрана дебелите лъжи за "евтин" ток - от 2013 година, договора между Турция и Росатом изкупната цена на 75% от произведената енергия от тази руска централа ще се изкупува за 12.36 щатски цента, т.е. колкото у нас струва енергията в момента за потребителя. За останалите разходи, за ремонти, резервни части и най-вече за закриване ( без никакви аварии) са огромни.

 41. 41 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#40] от "tsvetko_51":

  Всичко е за пред 80-те процента, разни там с едноцифрени проценти кой го интерсуват :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 42. 42 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3437 Весело

  До коментар [#39] от "aussie":

  мераклии да похарчат чужди пари никога няма да липсват, инвеститор, инвеститор липсва, това е проблемът.
  а забелязахте ли как загасна интереса към нов блок в АЕЦ Козлодуй - всъщност реалистичната опция за оставане на България сред държавите с ядрени централи.

 43. 43 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Ако имаше сирене, някой да даде малко масло, и да бяхме намерили кори, каква баница щеше само да стане в нашата тава...

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 44. 44 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Какво общо има, че някой иска да си продаде стоката/услигите/, с новото заробване за десетилетия на България от Русия и рисковете от ядрено замърсяване и отпадъци, в случай, че безумието "Белене" започне да се изпълнява?
  Спрете се, продажници!

 45. 45 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#42] от "boevbisser":

  от там по-трудно и по-малко може да се открадне, в сравнение с един гьол край Белене

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  Тези не са инвеститори, те са търговци. Белене досега можеше да бъде построен и да дава ток. Персоните които провалиха проекта трябва да си посипят главите с пепел, да сложат чул и да викат "Юруш"! Защото няма кой да ги опандизи.

 47. 47 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#43] от "О, ко ма напрай!":

  намерили са копче, сега търсят кого да одерат за да си направят кожух :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 48. 48 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#6] от "plebs":

  Няма какво да я разтягаш тая дъвка до безкрайност - проучването за инвестиция се явява проучване за това до колко могат да бъдат надути цените при държавно гарантирано изкупуване на произведената електроенергия. Ако се спази изискването за нулеви гаранции никой няма да се хване, но естествено те са длъжни да опитат. Особенно когато един от потенциалните инвеститори е Русия, а те знаят че за Русия тука има едни хора които са готови и без гаши да останат.

 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Най-после една истинска американска компания в областта на енергетиката да прояви интерес към България а не измислени офшорки като тези в Мариците зад които най-вероятно стои Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 50 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 271 Весело

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  "...Няма как САЩ да допуснат наливането на МИЛИАРДИ в РУСИЯ..."

  Конкретно по този проект като че ли милиардите в Русия вче са налети...Оттук насетне какво ще наливаш в Русия ? "Росатомстрой" са просто един изпълнител, който ще ти циментира реакторите в изкопите и ще ти монтира охлаждане и управление...Най-скъпите неща както сигурно си прочел горе - можеш да си ги поръчаш от всички световно утвърдени производители...А да не говорим, че ВВЕР-1000 може да работи и с американско гориво - в Украйна 3 такива реактора работят с такова гориво от 2005г. насам...

 51. 51 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  ...Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd. (KHNP) е най-голямата енергийна фирма в Южна Корея, която произвежда 31.5% от тока в страната
  —цитат от коментар 6 на plebs


  Корейците които сами произвеждат реактори и ги експлоатират в Корея, а и строят в OAE, ще си купят руско желязо в България!? Може и да стане, малко след като Самсунг се рабрандира на Йотафон. Ха-ха-ха! Ей, руститутките кълват и на бастун.

 52. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2671 Весело

  Няма как САЩ да допуснат наливането на МИЛИАРДИ в РУСИЯ
  —цитат от коментар 27 на Hawaii


  Хауай, вече са налели и то в Камчатка са построили електроцентрала!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 53 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Най-после една истинска американска компания в областта на енергетиката да прояви интерес към България а не измислени офшорки като тези в Мариците зад които най-вероятно стои Турция!
  —цитат от коментар 49 на Julian Mall


  Да бе, ще строи колхози по планове на Путин за спиране на вноса от чужбина.

 54. 54 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 580 Гневно

  Темерутке, не е лесно да си бушанка-хем бушон, хем ушанка. Предатели и крадци на бъдеще!!!

 55. 55 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#8] от "КА2":Да бе, те тия от KHNP сигурно ядат доматите с коловете...Кой инвестира 12 милиарда в "неизгоден проект" ? И как може един АЕЦ да е "неизгоден проект", при положение, че например един от бъдещите му клиенти - НЕК купува в момента еленергията от 2-та ТЕЦ-а на Контур на цена с 400 % по-скъпа !!! от прогнозната минимална цена, на която проектантите са сметнали, че бъдещият АЕЦ може да си позволи да продава, реализирайки заложената очаквана печалба...?
  —цитат от коментар 23 на dr_al_hussaini


  в написаното от вас няма почти нито една вярна дума :)

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 56. 56 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 271 Весело

  До коментар [#31] от "Tod":

  Не само в Германия и Франция, ами по цял свят старите реактори, като направят 40 години експлоатация и ги консервират...Това е един напълно закономерен и научно обоснован процес...Ядрената енергетика старира в световен мащаб през 60-те години на миналият век, бумът е през 70-те...Нормално е точно сега да приключва експлоатационният период на много реактори по цял свят...

 57. 57 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Чудно кой е по-противен от тази, екотерориста Нено и шкембака Прасимир. Трудно решение.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 58. 58 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2671 Весело

  ".А да не говорим, че ВВЕР-1000 може да работи и с американско гориво - в Украйна 3 такива реактора работят с такова гориво от 2005г. насам..."

  Вече се отказаха защото е опасно!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 59. 59 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  изобщо ще получи ли одобрение от ЕС тоя проект някога

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 60. 60 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2377 Неутрално


  Абе, тези наистина ли са толкова малоумни та не правят разлика между инвеститор и доставчик? Или нас ни мислят за малоумни? Пък може и да са прави да ни мислят - след като сме ги избрали.

 61. 61 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 894 Неутрално

  От 1.04 токът се очаква да поскъпне с 20%. Това няма разбира се да сломи здравите сили във форума, но със сигурност ще изхвърли зад борда всички политически сили, които си късат ризите, че АЕЦ не ни трябва.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 62. 62 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 819 Неутрално

  [quote#34:"plebs"][/quote]

  стига си плямпал глупости !

 63. 63 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#59] от "stg":

  Някога едва ли, щото вече си има всички одобрения.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 64. 64 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Абе, тези наистина ли са толкова малоумни та не правят разлика между инвеститор и доставчик? Или нас ни мислят за малоумни? Пък може и да са прави да ни мислят - след като сме ги избрали.
  —цитат от коментар 60 на Един препатил


  не пич, нас ни смятат а малоумни. И май сме такива, след като избираме подобни кретени

 65. 65 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Няма проблем, ще си построят централата в беленското блато. Ще си приберат парите, които вече са решили да задигнат. В най-добрия случай ще си имаме централа-паметник, такива има предостатъчно в Германия и Япония.
  Въпросът е какво ще става после - кой ще плаща четири пъти по-високата цена на тока? Дали (и кога) всички по веригата ще се окажат до стената? Тогава няма да има "ама не бях аз".

  master
 66. 66 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  И все пак тя ще се строи,а един милиционер-комунист се изрепчи през 2012 година-"Правителството реши да прекрати строителството на АЕЦ „Белене. На площадката ще се изгради газова централа. Позицията на страната бе съобщена лично от премиера Борисов",но миналата година Той узря и вече ще се строи.
  —цитат от коментар 10 на chicago514  До коментар [#10] от "chicago514":

  Ще се строи СЛЕД поне двадесет години! Ще ти задам един прост въпрос - ако АЕЦ"Белене" бъде построена сега или след десет години на кого ще продава ток?! М?!
  Това е все едно да имаш кола,която ти върши перфектно работа и чиито оставащ живот е поне още двадесет години,но въпреки това да си купиш нова кола с пари взети НАЗАЕМ!!!

 67. 67 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#23] от "dr_al_hussaini":


  До коментар [#8] от "КА2":Да бе, те тия от KHNP сигурно ядат доматите с коловете...Кой инвестира 12 милиарда в "неизгоден проект" ? И как може един АЕЦ да е "неизгоден проект", при положение, че например един от бъдещите му клиенти - НЕК купува в момента еленергията от 2-та ТЕЦ-а на Контур на цена с 400 % по-скъпа !!! от прогнозната минимална цена, на която проектантите са сметнали, че бъдещият АЕЦ може да си позволи да продава, реализирайки заложената очаквана печалба...?
  —цитат от коментар 23 на dr_al_hussaini


  Ъъъ, нещо са Ви излъгали на Позитано.
  Контур има само един ТЕЦ в България. И ако "прогнозната минимална цена, на която проектантите са сметнали, че бъдещият АЕЦ може да си позволи да продава" е 4(четири) пъти по-ниска от цената, на която КонтурГлобал продава на НЕК, то тази цена е по-ниска от цената на АЕЦ Козлодуй. Само такъв червен бисер не бях чувал!
  Получавате специална грамота за безумни твърдения!

 68. 68 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Весело

  А в една паралелна вселена Джендърът Петкова подари една Теменужка на Електрик

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 69. 69 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#46] от "Judjuk":


  Тези не са инвеститори, те са търговци. Белене досега можеше да бъде построен и да дава ток. Персоните които провалиха проекта трябва да си посипят главите с пепел, да сложат чул и да викат "Юруш"! Защото няма кой да ги опандизи.
  —цитат от коментар 46 на Judjuk


  И какво би станало ако беше построена?

 70. 70 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#66] от "deaf":


  Ще се строи СЛЕД поне двадесет години! Ще ти задам един прост въпрос - ако АЕЦ"Белене" бъде построена сега или след десет години на кого ще продава ток?! М?!
  Това е все едно да имаш кола,която ти върши перфектно работа и чиито оставащ живот е поне още двадесет години,но въпреки това да си купиш нова кола с пари взети НАЗАЕМ!!!
  —цитат от коментар 66 на deaf


  Аз ще Ви отговоря. Ако Белене беше построен и в паралел на системата, това означав, че щяхме да имаме поне 4200MW ядрени мощности, които работят непрекъснато и тяхното регулиране е невъзможно, Изключването им е доста скъпо занимание. Та в момента, в който потреблението почне да пада, ЕСО ще почне да "гаси" наред други мощности за да овладее системата. Ще започне да продава много евтин ток на комшиите, даже ще имплаща някой лев за да го консумират...Но нищо не е безкрайно. Когато товарът падне под тези 4.2GW защитите на блоковете ще изключат и ...при инсталирани 14 000MW ще останем на свещи. Та те така, само че това може да го разбере някой, дето разбира от енергетика. Сегашният министър е икономист и се съмнявам че знае закона на Ом...

 71. 71 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Тази същата патка ли е дето ръсеше гръм и мълнии срещу проекта "БелЯне"?
  —цитат от коментар 7 на Храбър


  Същата, Теменуга Лъжата! Що не кажат кой представлява Дженерал Илектрик в България????? Да не е пак Богомил Манчев???
  Светна ли ви?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  "И какво би станало ако беше построена?"
  До коментар [#69] от "lz73":

  Що за въпрос бе, ти мозък имаш ли!? Просто щеше да произвежда ток. Не знаеш ли какво е ток и за какво се използва? Ток, вода и хляб са трите най-важни продукта за всеки българин. Нали ако цената на тока беше два пъти по-ниска, щях да ползвам два пъти повече. Защото в момента климатикът ми е включен на миниум и аз зъзна. Студено ми е. Отопляваме само една стая и спим на студено. Повече ток означава и повече промишленост, индустрия и транспорт и повече благосъстояние. Прост ли си или ти плащат за да простееш?

 73. 73 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Руски ядрен самовар, задвижващ американски турбини - струва ми се някак трудно изпълнимо .

  Интересно как ще осъществят интерфейса между контролните системи.

  Отделно, това което получихме като "реактор" от руснаците не е ясно дали е въобще използваемо или е само набързо събрана купчина желязо за да ни изнудят да платим онези няколкостотин милиона евро за "оборудване", което уж сме били вече поръчали без да разберем.

  Реализирането на този проект, освен скъпо, ще бъде и опасно начинание.

 74. 74 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#72] от "Judjuk":


  "И какво би станало ако беше построена?"До коментар [#69] от "lz73":Що за въпрос бе, ти мозък имаш ли!? Просто щеше да произвежда ток. Не знаеш ли какво е ток и за какво се използва? Ток, вода и хляб са трите най-важни продукта за всеки българин. Нали ако цената на тока беше два пъти по-ниска, щях да ползвам два пъти повече. Защото в момента климатикът ми е включен на миниум и аз зъзна. Студено ми е. Отопляваме само една стая и спим на студено. Повече ток означава и повече промишленост, индустрия и транспорт и повече благосъстояние. Прост ли си или ти плащат за да простееш?
  —цитат от коментар 72 на Judjuk


  Мухахаха..Знам какво е ток, знам и как се произвежда...
  Само не знам защо Вие в момента не потреблявате ток, колкото Ви е необходим, при положение че в момента цената му е по-ниска от прогнозната за Белене. Всъщност знам, защото не Ви стига акъла и познанието да изкарате 100-200лв. за да осигурите комфорт на семейството си. Дано започнат да Ви плащат повече за тези безумни коментари...Прочетете пост #70, там възможно най-просто съм обяснил защо Белене няма място в момента в системата на странат.

 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7412 Неутрално

  АЕЦ Белене е замислена е още през 1980-те години, но реализирането ѝ е замразено през 1990 г. Като е била толкова необходима и е отговаряла на критериите за безопасност, защо е спряна. При сегашните обстоятелства и при завишените изисквания след Фокушима ,едва ли ще се разреши от ЕС този проект.

 76. 76 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#73] от "subsonic":


  Руски ядрен самовар, задвижващ американски турбини - струва ми се някак трудно изпълнимо .Интересно как ще осъществят интерфейса между контролните системи...
  —цитат от коментар 73 на subsonic


  Не е трудно осъществимо. По принцип тези системи са отделени. Пък и незнам защо си мисля, че контролните системи на руснаците са базирани на изделия на Siemens или Areva...

 77. 77 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#73] от "subsonic":

  с китайска електроника, като навсякъде :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#76] от "lz73":

  те за това им падна собствената ракета дето я правят повече от 30 години... щото сложили сензора наопаки :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 80. 80 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  пардон, с повече от 50 години опит ...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 81. 81 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 469 Весело

  Това е добър и ясен знак, че към този проект има интерес при условията, които са определени.
  ----------------------------

  Но както се видя при сделката с Ф-16 условията нямат значение при положение че винаги могат да се променят в полза на доставчика който съвсем случайно пак е САЩ.

 82. 82 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Сега като се наредят на опашка едни консултанти, доставчици, инджинери, анализатори и т.н сволоч.... То и там е смисълът на Беляне, не да се строи, а да се "консултира" и смуче яко. Иначе самото Беляне ще бъде черна дупка

  ОСТАВКА

 83. 83 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  АЕЦ "Белене" е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Не най-голямото. Преди два месеца българският русофилски парламент одобри нова стратегия за енергийно развитие на България , според която се отказваме да си искаме надвзети 1.2 милиарда евро от надути цени на газа, следствие на монополното положение на Газпром и се ангажираме да похарчим 2.8 милиарда за транзит на руски газ през наша територия от Турски поток. Загубите на България стават 4 милиарда , които ще плаща българския данъкоплатец.

 84. 84 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  "Само не знам защо Вие в момента не потреблявате ток, колкото Ви е необходим, при положение че в момента цената му е по-ниска от прогнозната за Белене."
  До коментар [#74] от "lz73":

  Ми прогнозната цена е за след построяването, т. е след 5-10-15 години. Инфлацията дотогава ще е 200-300%. Гледай си в твоята паничка. Не знаеш кой как и колко работи и какво получава, а не ти и трябва.
  Сметките ти са примитивни. Ако се произведе повече ток и на по-ниска цена, ще си намерят достатъчно консуматори и тук и навън. Икономиката ни е на дъното, тя има перспектива за няколкократно нарастване. Разбирал си бил, нищо не разбираш. Скрий се!

 85. 85 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#1] от "KRAFTWERK":

  Да ама БЕХ не искат да отписват 3 млрд. Затова мотаят до следващите избори

 86. 86 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  До коментар [#76] от "lz73":

  "Пък и незнам защо си мисля, че контролните системи на руснаците са базирани на изделия на Siemens или Areva..."

  Не се лъжете, точно така е. "Фраматом", за която говори Теменужка Петкова е поделение на "Арева". И те са инвеститор колкото и "Дженеръл Електрик". Техният представител в България изрично заяви преди няколко месеца, че "Фраматом" са готови да участват като поддоставчик, за какъвто са били определени преди години и да осигурят кредитирането на своето участие, но в никакъв случай не и да инвестират. Между другото някак си незабелязано мина изявлението на шефа на "Росатом", че те пък са готови да строят, но само при междудържавен кредит.

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  До коментар [#70] от "lz73":

  Ще допълня. Преди години кралство Белгия, под влияние на Френската република също се увлече по АЕЦ. И в един момент се хванаха за главата какво ще правят с изобилието от електроенергия (нямаше на кого да я продават). И направиха единствените осветени през нощта магистрали, по цялото им протежение. Така и от Космоса се виждаше ясно добре осветения триъгълник Кралство Белгия.

 88. 88 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#86] от "Един препатил":


  .... Между другото някак си незабелязано мина изявлението на шефа на "Росатом", че те пък са готови да строят, но само при междудържавен кредит.
  —цитат от коментар 86 на Един препатил


  Да си дойдем на думата! Разбира се това ще е един кредит, дето въобще, ама хич, даже никак, няма да е гарантиран от държавата...

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Рун Дьо Решетникоу
  Рун Дьо Решетникоу
  Рейтинг: 1636 Весело

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":

  И аз съм инженер. Ама когато има кой да ми плаща. Абе другарко Петкова кой ще плаща масрафа не разбрах, що тъй?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 91. 91 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#84] от "Judjuk":


  "Само не знам защо Вие в момента не потреблявате ток, колкото Ви е необходим, при положение че в момента цената му е по-ниска от прогнозната за Белене."До коментар [#74] от "lz73":Ми прогнозната цена е за след построяването, т. е след 5-10-15 години. Инфлацията дотогава ще е 200-300%. Гледай си в твоята паничка. Не знаеш кой как и колко работи и какво получава, а не ти и трябва.Сметките ти са примитивни. Ако се произведе повече ток и на по-ниска цена, ще си намерят достатъчно консуматори и тук и навън. Икономиката ни е на дъното, тя има перспектива за няколкократно нарастване. Разбирал си бил, нищо не разбираш. Скрий се!
  —цитат от коментар 84 на Judjuk


  Прав сте! Абсилютно! Аз не разбирам от енергетика, ама никак! Сметките са ми примитияни и въобще не мога да схвана, че ако Белене беше построен сега щеше да дава по-евтин ток от Козлодуй. Даже и не разбирам, че колкото по-евтин е тока, толкова по-печеливш е един проект за АЕЦ. Въобще нищо не разбирам! Само държа да отбележа, че с моето неразбиране си изкарвам хляба и сиренето по някакъв начин точно в тая област. И парите ми стигат за да си плащам тока. А Вие, понеже сте експерт по енергетика, при това ядрена, пишете това:

  ..Нали ако цената на тока беше два пъти по-ниска, щях да ползвам два пъти повече. Защото в момента климатикът ми е включен на миниум и аз зъзна. Студено ми е. Отопляваме само една стая и спим на студено...
  —цитат от коментар 72 на Judjuk


  Ще Ви послушам, скривам се! Но скрит ще се моля решенията в енергетиката да не се вземат от експерти, като Вас.

 92. 92 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#81] от "theduloclan":

  за тия самолети ще им повярвам чак като ги видя да кацат в България.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 93. 93 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#83] от "tacheaux":

  българският данъкоплатец обича да плаща на Россия, нашите освободители от фашистко робство

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 94. 94 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#87] от "historama":

  може да направим и отопление за магистралите :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 95. 95 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2671 Любопитно

  До коментар [#70] от "lz73":Ще допълня. Преди години кралство Белгия, под влияние на Френската република също се увлече по АЕЦ. И в един момент се хванаха за главата какво ще правят с изобилието от електроенергия (нямаше на кого да я продават). И направиха единствените осветени през нощта магистрали, по цялото им протежение. Така и от Космоса се виждаше ясно добре осветения триъгълник Кралство Белгия.
  —цитат от коментар 87 на historama


  Ами на 08.01. тази година се оказа че имало 20 годишен пик на потреблението на тока без да има сибирски студ! Така че всичките ви приказки как не ни трябвало нов АЕЦ защото консумацията на ток падала не са верни. И какво лошо има евтиният нощен ток да се ползва за осветление или ти предпочиташ да тънем в мрак??

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 96. 96 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#95] от "Julian Mall":

  като гледам при 20 годишен пик сме минали и без белене...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 97. 97 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2190 Любопитно

  До коментар [#70] от "lz73":

  +++++++++++++++++++Колега не се хабете!!!Задачата на московските п@теци не е да ви разберат а да угодят на Московията и да ни заробят!За тези ....оти няма значение техическата част има пусоробск,наведена!Щом Бащицата им е казал че "ТОКА" от БелЯне е най_еФтин...това е!Мисленето,колега е сложен процес и на комуно-русораби НЕ се отдава!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 98. 98 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  До коментар [#88] от "lz73":

  Да си дойдем на думата! Разбира се това ще е един кредит, дето въобще, ама хич, даже никак, няма да е гарантиран от държавата...
  —цитат от коментар 88 на lz73


  Не бих се учудил ако точно това са замислили. Прави впечатление, че и Теменужка Петкова и Бойко Борисов повтарят "без държавно участие, без държавни гаранции за изкупане на тока и цената". Така де, така.... Спрятат един договор за междудържавен кредит - "Росатом" строи и си получава парите от руската държава, след пускането в експлотация кредитът се изплаща от българската държава - и ни представят "Росатом" като инвеститор. Строи ли - строи. Плащаме ли му - не му плащаме. Дали ли сме гаранции за изкупуване на тока и цената му - не сме дали. Бойко Борисов е напълно способен да даде такова обяснение. Че даже и да си повярва. И да знаете - като едното нищо ще вземе да мине.

 99. 99 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 802 Неутрално

  НОВО РОБСТВО , КАТО ГЛЕДАТЕ МАРИЦИТЕ И СОЛАРИТЕ СЕЩАЙТЕ СЕ КВО ВИ ЧЕКА

 100. 100 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#95] от "Julian Mall":


  Ами на 08.01. тази година се оказа че имало 20 годишен пик на потреблението на тока без да има сибирски студ! Така че всичките ви приказки как не ни трябвало нов АЕЦ защото консумацията на ток падала не са верни. И какво лошо има евтиният нощен ток да се ползва за осветление или ти предпочиташ да тънем в мрак??
  —цитат от коментар 95 на Julian Mall


  Боже,...никъде и никога не съм казвал, че потреблението пада. Можеш лесно да видиш, че вчера, в 03:00, товара на системата е бил 4.6GW. Хайде обясни ми простичко, според простия ти акъл, какво прави диспечера в ЕСО, ако в този момент работят и Белене и Козлодуй? Занм, че не можеш. Наричат се базови мощности. Това са тези централи, които са трудно управляеми и осигуряват мощност, под минимално необходимата. За България в момента това е някъде около 3GW. Разбери го най-после, няма място за още 2GW базова мощност. Трябва да се изключи нещо и това нещо е един блок в Козлодуй. Ако ти си навит, аз не съм!
  Относно осветяването на улици с евтин ток, ами добре. Само моля да уточните кой ще го плаща, щото и евтин той пак си има цена. Подозирам, че сте прочели за проблема в Белгия. Е, там май цената на тока за краен потребител е леко различна от българската. Там щяхте да сте на дърва, а не на климатик...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK